[film] Co to ja ostatnio widziałem

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Awatar użytkownika
SiNi

Re: [film] Co to ja ostatnio widziałem

Post autor: SiNi »

Jaayu pisze: 16 sie 2023, 10:31 halo many ma ktoś do polecenia jakiś mocny, meczący i kontrowersyjny film? Coś w stylu oryginalnego Martyrs np.
Tutaj dla niektórych mogą być ciężary "Granica 2018" nie jest to stajl Martyrs https://www.imdb.com/title/tt5501104/
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

Wady Oppenheimera:
Spoiler
- nie pokazali zrzucania bomby - choćby materiały archiwalne by się przydały
- sceny seksu niepotrzebne
- Emily Blunt nudna alkoholiczka
- aż się prosiło żeby w wizjach Oppiego pojawili się cierpiący Japończycy, no kurde
- jakiś minimalny draganowy infodump mógłby wjechać
- trochę cringe z tym JFK
...ale ogólnie film świetny, w ogóle się nie nudził, RDJ fenomenalny; świetna charakteryzacja i postarzanie aktorów. Sceną wybuchu próbnego nie byłem w ogóle rozczarowany, super pierdolnęło po subwooferach. Mimo to nie uważam że to film na iMax, zwykła wielka sala w multiplexie wystarczy.
Brazilian rush hour commuters
Sold out organic kombucha
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
Awatar użytkownika
badi
BIZNESMENEL

Post autor: badi »

ja oglądałem wczoraj W Trójkącie i całkiem ciekawy był to seans choć miałem nadzieję, że pośmieję się trochę więcej
Awatar użytkownika
ART

Post autor: ART »

z wad oppenheimera jeszcze na pewno wkurwiajacy teller ktory byl chyba tylko po to zeby mowic ze bomba wodorowa jest zajebista
jest modelką z instagrama
co z nią zrobię to już nie jest twoja sprawa

rym| last.fm
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Fresh z 2021

Calkiem spoko thriller popierdolony ale jakim cudem ona chodzila i siadala bez dupy?
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Bakan

Post autor: Bakan »

Calibre - dobry, dużo dramaturgii i napięcia, trochę przeszkadza fakt, że trudno sympatyzować z bohaterami, przez co emocje też nieco mniejsze, ale dużo tu mocnych momentów, scena
Spoiler
przeczesywania lasu
rozpierdol totalny, a i ta z polowania mocno daje po głowie, szkoda że po pierwszej z nich wszystko nieco siada i finał historii zdaje się być najsłabszym fragmentem, niemniej, warto, 7/10
Awatar użytkownika
Luxair

Też wczoraj widziałem Calibre - zacny film, trzyma w napięciu, zwłaszcza moment jak
Spoiler
koleś pociął im opony właśnie jak mieli spierdalać
Szkockie klimaty superowe.

Dodatkowo obejrzałem też The Dry - ot, australijski thriller trzymający poziom: policjant z mroczną przeszłością wraca do rodzinnego miasteczka na pogrzeb kolegi z dzieciństwa, który - jak się wydaje - zamordował swoją rodzinę i popełnił samobójstwo. Nic specjalnego, do zapomnienia.

Oraz La Cara Oculta (The Hidden Face) - jest coś fajnego w tych hiszpańskich thrillerach/horrorach, aktorzy grają mało naturalnie, ale to paradoksalnie dodaje im uroku - coś jak w filmach koreańskich. Przystojny, młody dyrygent poznaje nową dziewczynę niedługo po tym jak jego była zaginęła (czyżby ją zabił?), a w luksusowej willi gdzie mieszkają wydaje się straszyć.

EDIT

Dungeons & Dragons: Honor among thieves - bardzo przyjemna i nawet zabawna popcornówka. Humor marvelowy, ale jest wszystko czego trzeba - zbieranie drużyny na wyprawę (łotrzyk, mag, barbarzynka i druidka, plus tymczasowo paladyn lawful good); czary, potwory i znane miejscówki z D&D (Neverwinter); a niektóre sposoby na jakie bohaterowie radzą sobie z problemami jak żywo przypominają sesję papierowego RPG. Wielorasowość obsady jakoś specjalnie nie przeszkadza; Michelle Rodriguez świetnie obsadzona w roli Formyszczytu. Fan service pełną gębą, jestem zadowolony!
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
Bakan

A La Cara Oculta całościowo Ci się podobała? Ja pamiętam, że po 4 milionach obejrzanych thrillerów to był jeden z tych, po których zbierałem szczękę z podłogi. No zmiótł mnie ten płot twist i jaranko straszne było.
Awatar użytkownika
Luxair

Nie no, film bardzo dobry, ale mając obejrzane Parasite i El habitante incierto, twist mnie nie rozniósł na atomy.
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
Bakan

Hmm. Z El Habitante Incierto nie połączyłem jakoś, a Parasaite to sporo później widziałem.

W swoim top10 thrillerów La Cara Oculta zmieszczę normalnie.
RIVALDO111
Zbanowany

Post autor: RIVALDO111 »

Od dłuższego czasu jest bieda na rynku więc szukam dobrze ocenianych których nigdy nie oglądałem. Skończyłem Crash/ Miasto gniewu.

I szczerze sam nie wiem co o nim sadzic. Niby wiem o co chodzi ale jakoś tak płasko pokazany że mam wrażenie że najdłuższe dialogi to 2 czarnych w samochodzie , a reszta po strasznych łebkach. Dlatego niby życiowy taki nawet na 9/10 ale strukturalnie wykonany to taki maks 4/10.
Siedzimy już nad tym trzy lata, bo obłęd to dar, a nie kara,Mówią nam jak mamy latać, ja wolałbym spotkać Ikara,Szczęście to tylko przywilej, szczęście to tylko na chwilę, szczęście cię zgubi,udusi,zabije i minie ,A w trakcie się wije jak żmije i gnije.
Awatar użytkownika
Luxair

Good Will Hunting - postanowiłem wreszcie nadrobić. Spodziewałem się totalnie przesłodzonego filmu i ogólnie klimatu Dead Poets Society, a tu wręcz przeciwnie - sporo przeklinania, brutalności, scen z życia biednych i prostych potomków irlandzkich emigrantów w południowym Bostonie. Oczywiście Matt Damon (młody Leonardo DiCaprio lookalike) zbyt OP - to, rzecz jasna, niemożliwe żeby chłopaczek z sąsiedztwa zaginał laureatów matematycznego Nobla - ale przymykamy na to oko. Wątek romantyczny też sympatyczny. Props!
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
Awatar użytkownika
mql
Moderator

Post autor: mql »

Bambi z 1942 śmieszna kapa, dialogi ucięte do minimum (podobno spośród disneyowskich produkcji ten film zawiera najmniej wypowiedzianych słów), obrazki piękne, epatujace momentami aż niezdrowa słodyczą, a fabularnie w sumie poczułęm się pozytywnie zaskoczony, bo historia dramatyczna ale nie do porzygu (dobra, do samej końcówki xd), trochę jak odcinek jakiegoś animal planet tylko zamiast attenborougha/czubówny mamy normalnie gaduchę królików ze skunksami, lecę dalej z nadrabianiem klasycznych bajek, których nigdy w życiu nie widziałem ale najpierw kolejny seans dokurwionej ze wszech miar Atlandyty
Awatar użytkownika
Luxair

Talk to me - udany australijski horror o nastolatkach bawiących się niebezpiecznym artefaktem - zmumifikowaną dłonia; imho dużo lepszy duchowy następca It follows niż jakieś słabiackie Smile.
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Luxair pisze: 12 wrz 2023, 12:26 Good Will Hunting - postanowiłem wreszcie nadrobić. Spodziewałem się totalnie przesłodzonego filmu i ogólnie klimatu Dead Poets Society, a tu wręcz przeciwnie - sporo przeklinania, brutalności, scen z życia biednych i prostych potomków irlandzkich emigrantów w południowym Bostonie. Oczywiście Matt Damon (młody Leonardo DiCaprio lookalike) zbyt OP - to, rzecz jasna, niemożliwe żeby chłopaczek z sąsiedztwa zaginał laureatów matematycznego Nobla - ale przymykamy na to oko. Wątek romantyczny też sympatyczny. Props!
Zawsze mnie film z Daemonem wkurwial za gejowski klimat a stowarzyszenie umarlych poetow uwielbiam.
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
poziomki

Post autor: poziomki »

Obejrzałem film Past Lives po poleceniu przez @gogi.
Lekki i poruszający - polecam

Na radarze:
Return to Seoul
100 pounds beauty
Eraserhead
Little women
Wciąż mam hip hop we krwi
Mider

Post autor: Mider »

Little Women bardzo przyjemny film (ta wersja z 2019)
Awatar użytkownika
Luxair

Wreszcie zaliczyłem RRR i whoa, ten film to kwintesencja epickiej epickości - no nie da się tego oglądać bez banana na ryju :) Więcej slow-mo niż we wszystkich Matrixach razem wziętych, tańce, walki, sceny batalistyczne, dzikie zwierzaki, tortury, komedia - no rozbrajająco piękne to jest.
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
Awatar użytkownika
poziomki

Post autor: poziomki »

Ja wciąż mam się zabrać za bollywoodzkie kino, ale póki co Pathaan (polecane przez Hideo Kojimę) i Jawan wyglądają najzabawniej!
Wciąż mam hip hop we krwi
Awatar użytkownika
badi
BIZNESMENEL

Post autor: badi »

Bestie 2022 byłem wczoraj w kinie i przez ponad dwie godziny podziwiałem ten film. polecam
ODPOWIEDZ