Wszystko co chciałeś wiedzieć, ale bałeś się zapytać
- IllEisenheim
Re: Wszystko co chciałeś wiedzieć, ale bałeś się zapytać
Czy bit z kawałka brudne serce Street Najx jest podjebany z jakiegoś innego kawałka i jak tak to jakiego? 
a to książka taka prawdziwa gdzie się okazuje, że co drugi sztywny ulicznik to z bogatego domu czy fantastyka jak w tekstach?scam_sakawa pisze: ↑04 sie 2023, 18:19 Polecam tę książkę w temacie: https://www.empik.com/niechciani-nielub ... lsrc=aw.ds
Dość obszernie jest opisana cała otoczka ulicznej sztywności tamtych lat.
- scam_sakawa
Tak, jest o ulicznikach, ale o ile dobrze pamiętam to tam są opisane rodzinki, kto z jakiego domu, kto synem kogo itd.
Natomiast nie pamiętam dokładnie szczegółów życiorysu każdego rapera, bo czytałem to 3 miesiące temu w samolocie i po prostu skojarzyłem z tematem powstawania rapu w WWA i tego kto był bananem, a kto faktycznie hardkorowym ulicznikiem.
Na pewno OMP, Fisz byli opisani raczej jako ta niehardkorowa część sceny.
Co również pamiętam na pewno (i mnie zaskoczyło) - Tede był w miarę szanowany wśród ulicy i bananów, a WFD jako jedyni byli obecni na obu stronach Produkcja Hip Hop Ciemna/Jasna.
Natomiast nie pamiętam dokładnie szczegółów życiorysu każdego rapera, bo czytałem to 3 miesiące temu w samolocie i po prostu skojarzyłem z tematem powstawania rapu w WWA i tego kto był bananem, a kto faktycznie hardkorowym ulicznikiem.
Na pewno OMP, Fisz byli opisani raczej jako ta niehardkorowa część sceny.
Co również pamiętam na pewno (i mnie zaskoczyło) - Tede był w miarę szanowany wśród ulicy i bananów, a WFD jako jedyni byli obecni na obu stronach Produkcja Hip Hop Ciemna/Jasna.
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Jak powszechnie wiadomo (lub właśnie kurwa nie) wszystkie Fuszniki, Sokoły, Jędkery, Włodki i inne bastiony ortalionowej propagandy, dorastały w bananowych lub przynajmniej dobrze prosperujących rodzinach. Na wigilijnych stołach nie brakowało mandarynek, a zagraniczna wycieczka w ich przypadku to nie żaden peakes do cieszyna tam i z powrotem tylko kosztowne wakacje.
W prawdziwej biedzie wychowywał się... Afrojax, który przez pierwsze lata zmuszony był mieszkać w hotelu robotniczym z rodzicami i pluskwami. Mając mózg na swoim miejscu, poprzysiągł sobie, że nie będzie gloryfikował takiego trybu życia w swojej twórczości.
A resortowym zipom zachciało się wirażkowania, niestety zdołali nabrać pół kraju na to pierdolenie. Nawet mój brat nosi bluzę prosto
W prawdziwej biedzie wychowywał się... Afrojax, który przez pierwsze lata zmuszony był mieszkać w hotelu robotniczym z rodzicami i pluskwami. Mając mózg na swoim miejscu, poprzysiągł sobie, że nie będzie gloryfikował takiego trybu życia w swojej twórczości.
A resortowym zipom zachciało się wirażkowania, niestety zdołali nabrać pół kraju na to pierdolenie. Nawet mój brat nosi bluzę prosto
przegrałem swoje życie..
#stopNFZ
Polscy lekarze najgorsi w Europie?
#stopNFZ
- scam_sakawa
Aż poszukałem fragmentu odnośnie Włodiego w książce: rocznik 1976, syn ekspedientki - ze Służewca. Ale z drugiej strony, jeździli razem z Vieniem na desce na początku lat 90., myślę, że deska w tamtych czasach nie była dla każdego (popraw mnie jakiś staruszku na forum, jeśli pamiętasz te czasy). 
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Ale ona chyba potem awansowała na jakiegoś kierownika ursynowskiego pasażu handlowego. Spróbuję odkopać tę informację, no bo przecież Paweł Włodkowski sam o tym nie nawinie.
e: 2 minuty szukania
e: 2 minuty szukania
przegrałem swoje życie..
#stopNFZ
#stopNFZ
Zainteresowanych zapraszam do tematu viewtopic.php?t=9534
@saturn Za dużo sobie dopowiadasz. Przecież akurat oni nie nawijali o jakimś strasznym ubóstwie i głodowaniu, tylko co najwyżej o niezadowalającej sytuacji materialnej i braku perspektyw na jej polepszenie, co było jak najbardziej uzasadnione w tamtych czasach. Na Skandalu normalnie mówili o śmiganiu na imprezy do klubów czy na koncerty, ciuchach sportowych, itd. Po prostu to byli ludzie z klasy średniej, ale przypominam, że mowa o klasie średniej w Polsce lat 90. Długo mieszkali z rodzicami, pewnie niektórzy też sobie dorabiali jakimiś drobnymi nielegalnymi aktywnościami albo potrafili sobie inaczej skołować pieniądze na bieżące wydatki, no i mieszkanie w dużym mieście już samo w sobie ułatwiało życie.
Włodi w 1997 nawijał, że zaznał biedy i akurat jak najbardziej jest to realistyczne (pracownica sklepu utrzymująca dwóch synów w latach 90. to bynajmniej nie bogactwo)
Włodi w 1997 nawijał, że zaznał biedy i akurat jak najbardziej jest to realistyczne (pracownica sklepu utrzymująca dwóch synów w latach 90. to bynajmniej nie bogactwo)
Ja ich zawsze widziałem jako zwykłych ziomków z zajawką na rapowanie nie za bogatych ale też nie za biednych, ot zwykłe takie i mniejsze pato niż molesta np która średnio do mnie trafiała
Poprawiam, bo deskorolki w latach 90’ nie byly niczym szczególnym i nawet u mnie na osiedlu sporo osób jeździło na nich i zdecydowana większość to byly normalne dzieciaki z bloków. Pewnie jak chciałeś jakąś super profesjonalna deskę, to już była zabawa dla zamożnych, ale zwykła deskorolka (a zdecydowana większość na takich jeździła) nie była niczym nadzwyczajnym.scam_sakawa pisze:Aż poszukałem fragmentu odnośnie Włodiego w książce: rocznik 1976, syn ekspedientki - ze Służewca. Ale z drugiej strony, jeździli razem z Vieniem na desce na początku lat 90., myślę, że deska w tamtych czasach nie była dla każdego (popraw mnie jakiś staruszku na forum, jeśli pamiętasz te czasy).
Jak długo Małolat (brat Pawła z Ursynowa) siedział w mamrze?
styl zakręcony jak czas akkusativ
Nie wiem czy to prawda, ale kiedyś mignęła mi informacja o sześciu miesiącach.
4 lata chyba, przy premierze w pogoni za… już chyba siedział
CAŁE ŻYCIE MAM
SKANDAL PIJĄC HENNESSY PARADIS
Lepiej za miedzą niż pleksą ~Olgierdos
żadne 4 lata, siedział chyba zaraz przed wydaniem solówki w 2007 już był na wolności bo był na klipie u onara https://www.youtube.com/watch?v=EAJQLtgfxoQ także to musiał być relatywnie krótki czas, 6 miechów nie więcej
6 miesięcy za handel koksem?
CAŁE ŻYCIE MAM
Pezet nie płacił hajsu, żeby wcześniej wyszedł?
- scam_sakawa
Ciekawe, czy się rozjebał, żeby go tak szybko wypuścili.
- zemsta1camzata
inne osoby powiazane z ta sprawa normalnie dostaly wyroki;))
jaki dresscode? w klubie w dresach
za nogawką ukryta jest maczeta
za nogawką ukryta jest maczeta
Pytanie do obeznanych z tym środowiskiem - czy jakby faktycznie się rozjebał to nie poszloby od razu info w świat plus ewentualnie jakieś papiery jako dowód?