PRO8L3M - Art Brut 2 (2020)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
piernikowyskoczek

Re: PRO8L3M - Art Brut 2 (TBA) [Zapowiedź]

Post autor: piernikowyskoczek »

no ja się dziwię, że oni nie dostali, bo przecież chyba nie wyczyścili tych wszystkich sampli, a opychali CD i winyle za hajs?

podobnie jak z tą płytą Quebonafide na samplach Disneya, na streamingi nie, ale fizyk w obrocie

nie rozumiem jak to od strony prawnej wygląda
rakieta_rakieta pisze: 16 kwie 2020, 19:20 Ja aż zadzwoniłem do inposta o chuj chodzi i mają lagi w pokazywaniu statusów, bo dziś w nocy stawiają nowy serwer
Suseł
PRZEPROŚCIE MEZO

Post autor: Suseł »

W dużym uproszczeniu: to wygląda tak, że właściciel praw autorskich sam ich powinien dojechać (wystąpić na drogę sądową). Poczytaj sobie o sprawie Pei i Stana Borysa.

Wydaje mi się, że duet PRO8L3M na etapie podziemnym wykorzystał te sample na chama, ale po tym, jak wypłynął na szerokie wody mainstreamu, jakoś to cywilizowanie załatwił, bo w końcu jakiś zainteresowany artysta (albo reprezentująca go wytwórnia) by się zgłosił z pretensjami. Prawie cały Art Brut jest na YT (z informacjami, skąd pochodzi sampel), utwory od 5 lat grane są na koncertach - to nie wygląda na 100% nielegal. Ale to żadne potwierdzone info - tylko mojej domysły.
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2019, 14:10 przez Suseł, łącznie zmieniany 6 razy.
Kupię UNDADASEA – Undaground Mixtape
Awatar użytkownika
Whtn

Post autor: Whtn »

spierdolą to
ile było udanych sequeli płyt? ob4cl2 chyba tylko :dunno:
Awatar użytkownika
Spiritus

Post autor: Spiritus »

Raczej nie udźwigną - obym się mylił :lol:
Awatar użytkownika
piernikowyskoczek

Suseł pisze: 19 wrz 2019, 13:45 W dużym uproszczeniu: to wygląda tak, że właściciel praw autorskich sam ich powinien dojechać (wystąpić na drogę sądową). Poczytaj sobie o sprawie Pei i Stana Borysa.

Wydaje mi się, że duet PRO8L3M na etapie podziemnym wykorzystał te sample na chama, ale po tym, jak wypłynął na szerokie wody mainstreamu, jakoś to cywilizowanie załatwił, bo w końcu jakiś zainteresowany artysta (albo reprezentująca go wytwórnia) by się zgłosił z pretensjami. Prawie cały Art Brut jest na YT (z informacjami, skąd pochodzi sampel), utwory od 5 lat grane są na koncertach - to nie wygląda na 100% nielegal. Ale to żadne potwierdzone info - tylko mojej domysły.

hmm, na streamingach albumu nie ma, a te wstawki z youtube mogą być zdemonetyzowane, poza tym na koncertach to można i covery nawet śmiało walić

ciekawe czy przyszłość streamingów może wyglądać tak, że masz utwór wstawiony na niewyczyszczonym samplu, a hajs z odtworzeń idzie na konto twórcy oryginału
rakieta_rakieta pisze: 16 kwie 2020, 19:20 Ja aż zadzwoniłem do inposta o chuj chodzi i mają lagi w pokazywaniu statusów, bo dziś w nocy stawiają nowy serwer
3rzypo3rzy

Post autor: 3rzypo3rzy »

Jedynka to dla mnie album dekady, ale potem od nich to najbardziej podeszła mi chyba ich Epka (Hacked...), a tak to reszta dobra, ale bez takiego szału jak przy "Art Brut".
Awatar użytkownika
Prez

Post autor: Prez »

jedynka to top3 moich ulubionych płyt, także koń sam się bije i czekam niecierpliwie.

udźwigną to, wierzę
lygrys pisze: 11 maja 2022, 21:05 świetny dzień, jeden z najlepszych w moim życiu.
Dziękuje ci zjebana Polsko.
Raperzy, choć lecą okropnie, wszędzie się pchają
Jedyne co robią wielokrotnie, to mnie wkurwiają
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

nie czekam, mam nadzieję że to nie wyjdzie, jedynka to było doświadczenie metafizyczne nieomal, nie te czasy co wtedy, spierdolą to
Awatar użytkownika
Michau

Post autor: Michau »

Akurat Oskar i Steez to goście którzy nie powinni tego spierdolić.
Awatar użytkownika
KillerCroc

Post autor: KillerCroc »

Moim zdaniem odsuną się od sampli z polskiej muzyki. To jest raczej zespół który do tej pory nie powielał swoich rozwiązań na kolejnych płytach w tak wyraźny sposób. Mają mega pomysły, są mega oryginalni w swojej muzyce więc liczyłbym na coś nowego od nich tym bardziej że obaj panowie maja dużo bardziej rozbudowany warsztat niż kilka lat temu :)

Za czasów Art Brut jeszcze byli w miarę podziemnym zespołem, w tym momencie projekt pewnie będzie na tyle duży że biorą pod uwagę że lwia część budżetu poszłaby w czyszczenie sampli. Nie wiem w sumie do końca jak to działa ale pewnie dużo większe profity mieliby z płyty wykonanej w formie jak pozostałe LP zespołu niż z formuły Art Brut

Z drugiej strony nie zdziwiłbym się gdyby jedynym wspólnym czynnikiem między nowymi płytami było tylko wyraźnie samplowanie, no i ta dwójka w nazwie sugeruje baaaardzo dużo.

Czas pokażę, ja czekam bo do tej pory na każdej z ich płyt znalazłem dużo kawałków do których bardzo często z przyjemnością wracam po latach i mają u mnie dożywotni kredyt zaufania.
Gdybym urodził się gdzieś indziej miałbym szansę...
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

o ile Steez to boss, tak nie jestem w stanie sobie wyobrazić skąd Oskar miałby wziąć chociaż ułamek tej kreatywności co na Art Brut. Wiadomo, że umie cośtam ponawijać, ale do tamtego poziomu nie zbliżył się ani wcześniej, ani potem.
Aż przypomniała mi się analiza jednego z userów, tłumacząca równy poziom dyskografii zespołu Rasmentalism.
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
ffeee pisze: 03 cze 2026, 8:29 jedyną przeciwwagą do złodziejstwa i hipokryzji pisu oraz nacjolów konfiarzy jest obecny rząd
Awatar użytkownika
mario995

Post autor: mario995 »

Ja się boję, że on trochę z tego na poły osiedlowego sznytu już stracił. Chciałbym przeżyć takie ciary przy Art Brut 2 jakie miałem przy np openerze Art Brut Mixtape ale trochę się boję. W pewnym sensie obecny fanbase też może mieć wpływ poziom tego projektu.
Awatar użytkownika
YKCUL

Post autor: YKCUL »

Na nic innego tak nie czekam
NOWY FORUM ŚLI**
TYLKO NIE RAPOWY
Spoiler
Obrazek
Miker

Post autor: Miker »

piernikowyskoczek pisze: 19 wrz 2019, 13:30 znów będą nielegalnie fizyki sprzedawać, a na streamingach albumu nie będzie, żeby nie było przypału?
piernikowyskoczek pisze: 19 wrz 2019, 13:35 no ja się dziwię, że oni nie dostali, bo przecież chyba nie wyczyścili tych wszystkich sampli, a opychali CD i winyle za hajs?

podobnie jak z tą płytą Quebonafide na samplach Disneya, na streamingi nie, ale fizyk w obrocie

nie rozumiem jak to od strony prawnej wygląda
Zasadniczo wygląda to tak, że nie można na tym zarabiać. Dlatego mixtape'y na cudzych bitach albo niewyczyszczonych samplach sprzedawane są często jako dodatek do czegoś. Dla przykładu Shovany Teta był dodatkiem do kalendarza, No To Bajka była dodatkiem do kart itd. W ostatnich latach doszły też streamingi jako środek zarobku, więc tam też takie materiały raczej się nie pojawiają albo za zgodą autorów i dokładnym opisem. Inna sprawa, że poza Głuchą Nocą nie było chyba sytuacji w Polsce, żeby autor wysamplowanego utworu domagał się zadośćuczynienia. Z tym czyszczeniem sampli też jest zresztą sporo problemów - chociażby Lekki Wieje Wiatr Gedza musiałbyć przez to ocenzurowany, a np. w numerze Rasmentalismu z Otsochodzim z 1981 (nie pamiętam tytułu) w ostatniej chwili musiał być zmieniany bit, bo nie udało się tego przeskoczyć.

Obstawiam, że jeżeli znów Steez pójdzie w tak "obszerny sampling", to płyta będzie dostępna tylko przez ich stronę jako dodatek do zina albo czegoś podobnego.
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

Suseł pisze: 19 wrz 2019, 10:47 Mnie się marzą polskie późne lata 90 i wczesne 00
sample z Just 5, Arki Noego i Ich Troje - to może być za mocne, za tę aishę też :bowdown:
sample z Boysów i Meza to też byłby sztos, ale by to szumu narobiło

ale nawet przy najlepszej robocie do jedynki to nie będzie mieć podjazdu,
Artbrut to doświadczenie metafizczne (wiem że się powtarzam) i jedyna w polskim rapie płyta 11/10, no choćby nie wiem co, to się nie uda
Awatar użytkownika
mlodyperkez

Post autor: mlodyperkez »

Jose pisze: 19 wrz 2019, 10:17 Sam odbiór płyty będzie inny, bo wtedy się wbili i było zaskoczenie, a teraz hype, wielkie oczekiwania, trzeba się będzie zmierzyć z idealną pierwszą częścią i w zasadzie nawet jak będzie super, to trafi się ktoś, kto powie, że to już nie to samo, bo kiedyś to było, blablabla.
+1

Dużą czescia sukcesu jedynki byl element swiezosci takiego koncept albumu i zaskoczenia bo malo bylo takich projektow. Do tego byli malo znani i to tez potegowalo odbior tej plyty, a teraz sa pierdolonymi krolami mainstreamu. Zaiste czeka ich zmierzenie sie ze swoim magnum opus i nie unikna porownan, oczekiwania sa po stokroc wieksze i w zasadzie wydaje sie to misja niewykonalna zeby odbior tego krazka byl chocby taki sam jak pierwszego Art Brutu ale z drugiej strony jesli ktos ma to zrobic, to tylko ten duet #wierze. Z miejsca moja top 1 wyczekiwana plyta ale staram sie nie najarac za mocno bo to moze tylko zaszkodzic. Biore poprawke na wszelkie okolicznosci w jakich powstaje druga czesc i przez pryzmat tego mam zamiar ja oceniac, porownywanie jej z jedynka nie bedzie mialo zadnego sensu.
mbunt

Post autor: mbunt »

wszyscy co piszą że tego nie udzwigna chlopaki beda odszczekiwac jeszcze te posty po premierze

czekam jak na nic innego
zapraszam do sprawdzenia
https://youtu.be/5s5QPZM7Pec
Awatar użytkownika
piernikowyskoczek

pamiętam potężne oburzenie bobera, że ludzie śmią smieć głosować na Steeza w kategorii 'producent roku' w ślizgerach :lol:
Awatar użytkownika
bilderberg

Post autor: bilderberg »

Art Brut I c30-c39 to były w moim towarzystwie takie płyty którymi można było zdziwić ludzi którzy zaczęli słuchać P83 po Molly i uważali się za wielkich fanów xD
Za każdym razem, na początku łeee co to jest jakieś stare polskie hity a jak powiedziałem albo domyślili się po głosie Oskara że P83 (raz usłyszałem że to Oskar Solo) to byli zdziwieni, słuchali i 3/4 osob mówili że obecny problem lepszy. Znowu dla mnie jako słuchacza od C30-C39 Art Brut to ich opus magnum.
Czekam na to, brakowało mi czegoś takiego.
Awatar użytkownika
integro06

Post autor: integro06 »

Nie sądziłem, że będzie jakakolwiek szansa na art brut 2, czuję się jak 1 kwietnia. Czekam opór. Ciekawi mnie to, czy skoro ogłosili to teraz, znaczy to, że dostaniemy to jeszcze w tym roku? Zazwyczaj promocja nowego albumu przebiegała bardzo szybko.
ODPOWIEDZ