Ghostwriting w polskim rapie

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

swital
Zbanowany

Ghostwriting w polskim rapie

Post autor: swital »

Kto z mainstreamu według was korzysta z ghostwritingu i jest to łatwe do wyłapania? Jak dla mnie całe GM2L. Nie wierzę że Niemiec Kronkel i te tępe murzyny które wysłowić się nie potrafią złożyłyby parę linijek. W dodatku wszystkie te teksty brzmią jak z jednego generatora GM2L. Nie wiem jak Malik, ale śmierdzi tu na kilometr ghostwritingiem.
Awatar użytkownika
gods bidness

Re: Ghostwriting w polskim rapie

Post autor: gods bidness »

Jak dla mnie kawałek Aśki ze Snuza na OST Blokersów napisał Wini.
Awatar użytkownika
Moltisanti

Post autor: Moltisanti »

Jotuze
Łąsą pisze: 31 gru 2020, 19:13 prędzej nastąpi zmiana systemu monetarnego niż stopy wrócą do poziomu 3-4%
Awatar użytkownika
bilderberg

Post autor: bilderberg »

Don Poldon napisał zwrotki Belmnondziarzowi na Sos ciuchy i borciuchy dlatego potem lirycznie nie miał podjazdu do Scib
Awatar użytkownika
frikz

Post autor: frikz »

Dinal - Wankej w wywiadzie wspominał, że wymieniali się tekstami z Urbem
Wzgórze Ya-pa 3 - Borygo opowiadał o pisaniu tekstów przez Wojtasa
styl zakręcony jak czas akkusativ
Awatar użytkownika
SWN
Administrator

Post autor: SWN »

Moltisanti pisze: 05 mar 2023, 11:26Jotuze
Tutaj jeszcze dla uzupełnienia nominacji wypowiedź samego zainteresowanego:
Krążą plotki, że większość twoich tekstów z tej płyty napisał Eldo. To prawda?

Te plotki dotarły także wiele lat temu do mnie. (śmiech) Słuchaj, często pracowaliśmy nad kawałkami wspólnie i mogło się zdarzyć, że niektóre zarapowane przeze mnie wersy napisał Eldo. Tak chyba było w przypadku utworu „Friko”. Prawdą natomiast nie jest to, że Leszek pisał wszystkie moje teksty.
https://www.redbull.com/pl-pl/jotuze-gr ... -mow-nigdy
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

Dziarma korzysta z usług ghostwriterów i się z tym nie kryje (obecnie).
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
bilderberg

Post autor: bilderberg »

BRO pisał teksty tym ekipom czy innym teamom x
Awatar użytkownika
k4ve

Post autor: k4ve »

a ma ktos jakies info/przypuszczenia ile hajsu da się na tym zrobić? wiadomo ze to nie bedzie tyle co bedac normalnym artysta i grajac koncerty, ale jestem ciekawy ile wytwornia jest w stanie zaplacic za napisanie dobrej jakosci mainstreamowej zwrotki dla kogoś
TO SYBERIA
ZIMNO NA TYCH PERYFERIACH
Marcin_

Post autor: Marcin_ »

Pamiętam, że w którymś z wywiadów (może dla WuDoo Aśki Tyszkiewicz) Abradam wspomniał, że na pierwszym Kalibrze zdarzało im się rapować zwrotki napisane przez Magika.
Była jednak mowa, że nikt się z niczym nie krył - creditsy we wkładce wyjaśniały, kto był autorem czego.
Awatar użytkownika
CL500

Post autor: CL500 »

gods bidness pisze: 05 mar 2023, 11:16 Jak dla mnie kawałek Aśki ze Snuza na OST Blokersów napisał Wini.
Odpaliłem i w sumie w ogóle to Winim nie zalatuje, oprócz wspominki o nim w wersie
"Jestem z miejsc, gdzie Wini zaczynał od małego Fiata, jak mój tata,
a za małolata teraz dzieciaki po bramach nawijają po 3 godziny, kto lepsze kręci rymy
Tede, Sobota, Sokół, Pono , Włodi a może Wini

Dla mnie pierwsza zwrota mogłaby być nawinięta bez problemu przez kogoś z Projektantów lub PMM. Chociaż w creditsach autorem tekstu jest Aśka.
MalinowyJogurt 2
Awatar użytkownika
gods bidness

Nie no, pewnie Aśka, zresztą to były czasy, że raczej wszyscy by się honorem unieśli zamiast korzystać z ghostwritingu, ale jednak flow takie jak Wini i jeszcze kto normalny by wymienił Winiego, że najlepsze kręci rymy. Choć Sobotę w sumie też wymieniła, pewnie przesiąkali swoim stylem nawzajem. Inna sprawa, że tej Aśki ani SNUZ chyba nigdy więcej nie słyszałem, więc może to Wini brzmi jak ona. Whatever.
Awatar użytkownika
yytr

Post autor: yytr »

Totalnie flow Winiego xD
Awatar użytkownika
eddy_wata

Post autor: eddy_wata »

zgadzam się, nawet łapie oddech przy ostatnich wersach identycznie jak grubas
świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
Awatar użytkownika
gods bidness

Zresztą ten tekst nawet nie brzmi jakby Wini go pisał dla niej, tylko jakby pisał dla siebie, a jej potem oddał. Albo nawet na innym bicie nawinął, a ona potem po nim powtórzyła jak to nawinąć.

Awatar użytkownika
Pietrek_Kogucik

Post autor: Pietrek_Kogucik »

Ja słyszałem ostatnio od gościa związanego z SBM, że Białas pomagał w pisaniu "Rozmazanej Kreski" Kinny Zimmerowi. W dodatku ostatnio, jak wyszło info, że Goły przejął dowózdztwo w SBM, sam Beezy skomentował, że jego rolą w tej wytwórni jest współpraca z artystami w studiu. Myślę, że w jedną z jego ról w studiu jest właśnie ghostwriting. Nawet jeśli to nie są całe numery, to pojedyńcze wersy, czy refreny.

Dodano po 1 minucie 37 sekundach:
ADM na swoim IG kiedyś pisał, że żyje z ghostwritingu, niestety nie pochwalił się komu coś pisał. Do tego ghostwriterem jest Gverilla i z tego co kojarzę to on pisał jakieś teksty Dziarmie.

Dodano po 1 minucie 59 sekundach:
Ecnavelo, czyli była dziewczyna Tymka też korzysta z ghostwritingu.

Dodano po 1 minucie 42 sekundach:
Raz słyszałem od ziomka w jednym z Warszawskich studiów nagraniowych, że pisał coś Quebie, pokazywał nawet jakies przelewy od wytwórni, ale fakt faktem mogły być to przelewy za jakąkolwiek usługe, więc to nic potwierdzonego.
Awatar użytkownika
gracjangk

Post autor: gracjangk »

A co myślicie o ghostwritingu? Bo Ja mam na to wywalone jajca. Nie mam 16 lat by analizować zwrotki Magika od tyłu :lol: czy szukać piątego dna w wersie rapera, który go napisał po koko bo mu się słowo do słowa rymowało. Czas by rap dojrzał do kolejnego etapu, gdzie wokalista nie musi być autorem tekstu. Może dzięki temu, beznadziejna ostatnio warstwa tekstowa zyska na jakości?
Awatar użytkownika
many-s

Post autor: many-s »

Casus Milli Vanilli - nie trzeba umieć śpiewać, żeby odnieść sukces.

Ghostwriting - ani to złe, ani dobre. Ktoś do tego zrobi muzykę, inżynier w studiu podkręci brzmienie wokalu, ewentualnie doda autotune, na koncercie playback, filtrowane zdjęcia i jakoś się kręci.

Myślę, że ghostwriting słyszymy częściej niż nam się wydaje.
Awatar użytkownika
Pietrek_Kogucik

Post autor: Pietrek_Kogucik »

gracjangk pisze: 08 mar 2023, 12:25 A co myślicie o ghostwritingu? Bo Ja mam na to wywalone jajca. Nie mam 16 lat by analizować zwrotki Magika od tyłu :lol: czy szukać piątego dna w wersie rapera, który go napisał po koko bo mu się słowo do słowa rymowało. Czas by rap dojrzał do kolejnego etapu, gdzie wokalista nie musi być autorem tekstu. Może dzięki temu, beznadziejna ostatnio warstwa tekstowa zyska na jakości?
Ja lubię jak artyści (mam na myśli nie tylko raperów) piszą teksty sami. Nadaje to w chuj autentyczności. W dupie mam akurat, czy to co nawijają jest prawdziwe. Wiem, że Problem nie napada na banki, ale oskar jak pisze, to robi to w taki sposób, że ja mu wierze. Nawet jeżeli ktoś nie umie pisać, ale stara się wykrzesać z siebie jakąś kreatywność to ja to szanuję o wiele bardziej niż jakby wykonał najlepszy teskt napisany przez kogoś innego.

Poza tym kurwa, rap jest najłatwiejszym do wykonywania gatunkiem muzycznym. Wystarczy, że masz poczucie rytmu. Dzisiejsze dzieciaki i tak są w tym momencie zalewane rapem tak bardzo, że praktycznie każdy nowy artysta nawija conajmniej poprawnie. Jak bierzesz się za rap to przynajmniej kurwa pisz własne teksy, żeby jakkolwiek coś wnieść od siebie.
Awatar użytkownika
gods bidness

Otóż to, jak nie masz pisać tekstów, to w zasadzie co masz robić? Bo wyklepać tekst do bitu to każdy ułom potrafi. Ja się nie dziwię, że tyle teraz płci i dewiacji jak młodzieży wszystko już wszystko jedno. Wstyd!

Jak Eldo nawijał, że ma takie wersy, że sam się ich boi, a pisałby mu je Pezet, to kto by się miał ich bać? Eldo czy Pezet?
ODPOWIEDZ