Need For Speed (seria)

Dyskusje na temat ulubionych gier użytkowników. Planszówki? Playstation czy Xbox?

Moderator: con shonery

Awatar użytkownika
trez

Re: Need For Speed (seria)

Post autor: trez »

the pisze: 01 lut 2023, 10:41 Pamiętam jak za gnoja nie mogłem przejść NFS Porsche, bo nie umiałem kupić lepszych części i wygrać z chujem Dylanem, Parisem i Steelem.
W NFSMW2005 gram do tej pory, plus w pizde róźnych modzonych wersji można sobie pobrać, jak redux, pepega edition, hard mod, i jakieś co nie pamiętam nazw.
U1 i U2 lubię, ale są według mnie zbyt łatwe.
Carbon krótki i wkurwiały mnie te wstawki ze śmiechem bossów.
Pro Street też bardzo spoko, a mam wrażenie, że jest często pomijany.
Kiedyś zaczaiłem się na Dylana w Cote D'azur przy wjeździe do tunelu. Pięknego dzwona zaliczył, a ja spokojnie dojechałem pierwszy w klasyku. Tam gdzie 100 k dawali za wygranie całego cyklu wyścigów. Porsche było piękne. :bowdown:
Awatar użytkownika
Rozpierdalator

Post autor: Rozpierdalator »

szpilman pisze: 01 lut 2023, 11:23 Który z nowszych NFS warto zagrać? Na Steam widzę, że dobre recki ma Heat. W której części tuning jest fajnie rozbudowany i mechanika jazdy w miarę przystępna? Fabuła mi lata.
Zdecydowanie Heat. Jest w EA Play/Game Passie Ultimate jak coś. Zajebisty system dnia i nocy, jazda oczywiście sporo gorsza niż w klasycznych, ale da się przeżyć/ustawić wedle uznania. Ja propsuję. Unbound nie za obecną cenę cenę bo:

To nowy Need for Speed Heat
Tylko że chujowy

Dodano po 1 dniu 21 godzinach 47 minutach 56 sekundach:
Przeszedłem Carbona (tym razem udało się na 100%)
Spoiler
Ciężko coś napisać o grze, która była bardzo krótka, nie różniła się zbytnio mechanicznie od Most Wanted i no była takimi popłuczynami po MW.

Nostalgia została brutalnie zweryfikowana, bo zawsze Carbon lepiej mi się kojarzył niż Most Wanted. Z drugiej strony trzeba uczciwie przyznać, że w sumie Carbon nie robił gorzej nic od Most Wanted, ale trudno zrobić coś gorzej jak się używa do większości gry tych samych assetów. Nie będę już pisał całego akapitu, bo jedyna rzecz, która trochę kulała mechanicznie w porównaniu do MW to odczucie prędkości. Jazda wydawała się wolniejsza.

Ogólnie gra wydaje się taka biedna, pozbawiona zawartości :dunno: . Pościgi są, ale nie mają żadnego znaczenia. Wyścigi urozmaicają ci wingmani, ale czasami bardziej przeszkadzają niż pomagają. Graficznie jest nawet nieźle, klimat nocy jest inny niż w Undegroundach. Bardziej mroczny i taki "chłodny". Były te kaniony i to też było ok, ale jest to tylko parę wyścigów.

Kilka rzeczy Carbon robił nawet lepiej:
- Jest np. fajne miasto. Tutaj raczej sprawa subiektywna, ale mi się fajniej jeździło po ciasnych zakrętach pilnując wierzchołków niż zapierdalało na złamanie karku po autostradzie modląc się, żeby nie wjebać się w pojawiający się znienacka traffic w Most Wanted. Miasto jest małe i trasy często się powtarzają, ale jest spoko zaprojektowane.
- Tuning w Carbonie jest kapkę lepszy. Dodali ten Autosculpt, ale też w sumie jakby tego nie dodali to mielibyśmy te same części tuningowe co w Most Wanted, więc musieli coś zrobić.

Temat jest taki jak z Undergroundami. Pierwszy zajebisty, drugi dużo gorszy i ulepiony na odpierdol. Tutaj jest tak samo. Zostawili to co było spoko (w tej samej postaci), dodali coś czego w sumie mogłoby nie być (wingmani i kaniony), upierdolili byle szybko i elo do sklepów.
Spoiler
I jeszcze półmetrowy chuj łbowi, który wpadł na taki "zajebisty" pomysł, żeby wyjebać możliwość ustawienia ustawienia sobie kawałków, których chcemy posłuchać podczas wyścigów. Zamiast tego jest z 5 jakichś zamulających ambientów (np. takie chujstwo:)
Spoiler
Zamiast tych 30 tracków, które są kurwa dostępne jedynie podczas free roamu albo wyścigów chekcpoint. Nawet w menu są 2(!) tracki na zmianę. W MW to można było nawet sobie wyłączyć tą muzykę podczas wyścigów i słuchać przez 100% czasu grania EA Trax, tutaj chuja. Nie wiem po co oni w ogóle wydawali hajs na te ~30 kawałków, jeśli przez całe jedno przejście gry nie będziesz miał nawet szansy usłyszeć wszystkich. Ja wiem, że to może przez to że tym wingmanom morda się nie zamyka przez cały wyścig, ale jest suwak, żeby ich wyciszyć. Dodać tylko opcję z MW z możliwością wyłączenia dopasowującej się muzyki i byłoby git.
Podsumowując, to ha tfu na Carbona, ale nie wynudził i nie wkurzył mnie aż tak bardzo jak Underground 2, więc nie będzie na ostatnim na razie miejscu.
Awatar użytkownika
Rozpierdalator

Elo temat zapomniany i nie wiem czy ktoś będzie to czytał ale update w sprawie

Need For Speed Challange 20232024 użytnik ja edition kontynuacja

Wróciłem do ogrywania tych NFSów po kolei. Ostatnio jak opisałem wyżej grałem w Carbona,

pograłem potem trochę w Pro Streeta i odłożyłem to na ponad pół roku bo się dziwnie jeździło.

Ale wgrałem se na PC mody na zredukowanie input laga i żeby kamera za samochodem nie była przyklejona i przeszedłem, a potem przeszedłem jeszcze kilka kolejnych części.

Nfs Pro Street (grałem na emu PS2/PC):
Spoiler
Ogólnie to gierka taka meh. Z jednej strony rozumiem sentyment niektórych graczy, bo kilka rzeczy tam zagrało ale z drugiej strony dwa z najważniejszych elementów zostały spierdolone.

Podobało mi się to, że jednak mimo przejścia na legalne wyścigi to był dalej klasyczny NFS. Był dobry tuning, była dobra muza, było kolorowo-imprezowo. Były ciekawe i szczegółowo wykonane tory (chociaż często zbyt wąskie i bez miejsc do wyprzedzania) niespotykane w innych grach. Drifty były bardzo dobrze wykonane i jak dotąd chyba najlepiej w serii, ALE

Model jazdy wcale nie był dobry. Jak już się miało stuningowane auto z tych lepszych, to wchodzenie w zakręty polegało na wycelowaniu kilkadziesiąt metrów przed zakrętem kiedy zacząć skręcać i modleniu się, że wycelowało się dobrze. Nie było mowy o żadnych kontrach czy korekcji toru jazdy.

I najbardziej zniechęcało mnie to, że samo ściganie było zepsute. Slipstream, czyli zyskiwanie prędkości w przypadku jechania blisko za innym samochodem na prostej był tutaj jakiś mega podkręcony. Wyścig polega na tym, że trzeba wyliczyć gdzie najlepiej być za innym samochodem, bo jeśli wyprzedzisz wszystkich na początku, to zaraz ktoś się złapie w strugę i Cię ojebie, potem Ty jego na kolejnej prostej i tak w kółko.
NFS Undercover (PC):
Spoiler
:lol:

Nie grajcie w to nigdy Panowie. Ja myślałem w ogóle na początku że gram w jakieś demo :rotfl: najgorszy NFS i raczej to się nie zmieni do końca.
NFS Shift
Spoiler
Tutaj zaczęła się zwyżka formy serii. Model jazdy był całkiem ok (chociaż każdy chyba zgodnie stwierdzi że auta za bardzo się ślizgały), był spoko tryb kariery.

Ogólnie to z tą częścią jest taki problem, że nie do końca wiedziała czym chce być. Z jednej strony znowu gra z legalnymi wyścigami i w bardziej profesjonalnej otoczce niż Pro Street, a z drugiej dostawało się expa za wjeżdżanie w przeciwników, zderzanie się podczas wyprzedzania i takie nieczyste zagrywki. Z drugiej duży plus za np. bardzo dobrą kamerę z kokpitu i ZAJEBISTE oddawanie prędkości, to naprawdę czuć.
NFS Hot Pursuit 2010 (grałem w tą zremasterowaną wersję na Switchu) jak ktoś nie gra zbyt często w wyścigi a chciałby spróbować to najbardziej właśnie polecam tą część.
Spoiler
:bowdown:
Kiedyś pograłem w to chwilę ale się odbiłem bo strasznie ciężkie mi się samochody wydawały. No i bardzo dużo straciłem odpusczając wtedy, bo gra jest na prawdę sztosem.

To jest ogólnie Burnout (z czasów przed Paradise) tylko większy, z większą ilością tras, samochodów (licencjonowanych) i policją.

Miałem tutaj odczucia jak przy NFSU1. Żadne tam jakieś z dupy otwarte światy, przeciąganie gry żeby tylko była dłuższa. tutaj jest czysta akcja. Od początku do końca DYMY. Gra się zajebiście i ścigantami i policją. Wyścigi są tak ustawione, żeby spróbować każdego samochodu w różnych warunkach.

Policją też się zajebiście gra bo są power upy typu możliwość wezwania helikoptera zrzucającego kolczatki albo jebnięcie EMP w przeciwników. Graficznie gra też wygląda bardzo dobrze i pory dnia/pogoda mogą się zmieniać w trakcie wyścigu. Do tego super zaprojektowane trasy.

Jedyny mały minus za ten model jazdy, bo czasami ma się wrażenie losowości przy wychodzeniu z driftu i z dupy powoduje się wypadek. Mimo to ani przez minutę się nie nudziłem.

NFS Shift 2 (PC)
Spoiler
Tu jest poprawione wszystko, co jedynka robiła źle. Nie ma już przyznawania punktów za wypadki, liczy się precyzja i umiejętności. Samo ściganie po torze jest bardzo dobrze zrobione. Trzeba przemyśleć gdzie opłaca się zaatakować. Jeździ się bardzo intuicyjnie i naprawdę daje to dużo frajdy. Gdyby było więcej zawartości to gra mogłaby konkurować z ówczesnym Gran Turismo/Forzą Motorsport.
Zostało mi jeszcze kilka części do przejścia, ale obecną tierlistę widzę tak (subiektywnie, S=najlepszy):\
Obrazek
genocidegeneral

Post autor: genocidegeneral »

CHYBA bym U1 zamienił z MW, albo wstawił do jednego tieru.

Props za U2 nisko :joint:
Awatar użytkownika
phobos
BOR PTKWO

Post autor: phobos »

carbon B, nie róbmy sobie jaj
mój styl życia to piątkowo
twój styl życia to chujowo
:cool:
ffeee pisze: 12 sty 2023, 0:17szkoda, że przez internet nie można komuś zębów wybić :wall: :wall:
lygrys pisze:Nie prawactwo, wie że będzie dojechane za swoje poglądy.
Awatar użytkownika
Rozpierdalator

@genocidegeneral też o tym myślałem, tylko wtedy musiałbym zrobić albo dwie wersje tierlisty albo oceniać na przekór sobie. Bo uważam że MW to najlepszy NFS tak ogólnie (tak starając się być obiektywnym) i jak miałbym komuś polecic to właśnie bym polecił zagranie w MW a nie U1, bo wprowadził masę nowości, ale jakbym miał teraz znowu zagrać w którąś z tych dwóch gier to i tak bym wolał NFSU1. Za to że nie jest przekombinowana, za kox model jazdy, za soundtrack, za odczucie prędkości i za to jak ta gra wygląda na 2003r. U2 za nudne więc nie może być wyżej. Kiedyś czytałem że to ogólnie chyba niedokończone wyszło.

@phobos ni chuj, Carbon to jest gorszy Most Wanted. Ja sam przed zagraniem w niego rok temu miałem go za super część ale zawiódł mnie mocno po latach

Może jeszcze kiedyś rozbiję bardziej tą listę, bo w sumie np sądzę że Shift 2>U2 i Heat a dałem na tym samym miejscu
Awatar użytkownika
Czak

Post autor: Czak »

nie wiem jak inni ale w MW najbardziej brakowało mi driftu z U2
Awatar użytkownika
CL500

Post autor: CL500 »

Mi totalnie nie brakowało driftu w Most Wanted, zapierdalanie i pościgi to było to

Carbon ma pecha, że wyszedł po zajebistym Most Wanted, jakby wyszedł po U2 to byłby o wiele lepiej odbierany
MalinowyJogurt 2
Awatar użytkownika
ConeyIsland

Post autor: ConeyIsland »

Największy sentyment mam do Undergrounda ale najwięcej godzin zdecydowanie spędziłem z Carbonem który nadal uważam za niedocenianą gierkę :oops:

Awatar użytkownika
scam_sakawa

Post autor: scam_sakawa »

Soundtrack dla Carbona był kozacki :oops:
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Awatar użytkownika
mario995

Post autor: mario995 »

Czak pisze: 22 wrz 2024, 20:21 nie wiem jak inni ale w MW najbardziej brakowało mi driftu z U2
Tak bardzo to - gdyby w MW był jeszcze drift to by było idealnie. Z drugiej strony w U2 ogromnie brakowało mi policji, także finalnie MW top. W opór sentyment do całej serii, gdzieś do momentu Undercovera. NFS 2 i 3 HotPursuit ogrywałem jeszcze na swoim pierwszym komputerze, a MW królowało w czasach podstawówki na szkolnym komputerze, który wystawiono nam na holu i całe przerwy wszyscy graliśmy - jako stary dziad, mam sentyment w opór, piękne luźne czasy :D
Awatar użytkownika
phobos
BOR PTKWO

Post autor: phobos »

Rozpierdalator pisze: 22 wrz 2024, 20:19 @phobos ni chuj, Carbon to jest gorszy Most Wanted. Ja sam przed zagraniem w niego rok temu miałem go za super część ale zawiódł mnie mocno po latach
no i właśnie dlatego MW to A, a carbon to B
mój styl życia to piątkowo
twój styl życia to chujowo
:cool:
ffeee pisze: 12 sty 2023, 0:17szkoda, że przez internet nie można komuś zębów wybić :wall: :wall:
lygrys pisze:Nie prawactwo, wie że będzie dojechane za swoje poglądy.
Kalom

Post autor: Kalom »

@Rozpierdalator będzie tier lista gran turismo?? tak do czwureczki albo piąteczki
Awatar użytkownika
Rozpierdalator

@Kalom raczej nie bo w piątkę, szóstkę i Sport grałem mało, a w siódemkę wcale.

Ale może kiedyś. W zeszłym roku przeszedłem GT2 i czasami pogrywam sobie w GT3 na emulatorze PS2, więc kto wie
Kalom

no mi chodziło o części 1-5 bo te nowe to do chuja są

i jakbyś ocenił GT2 na tle NFSów bo akurat dwójka to moja ulubiona część od dzieciaka
Awatar użytkownika
Rozpierdalator

A faktycznie, źle przeczytałem xDDD

Nie no dwójka zajebista w porównaniu z GT1, też za dzieciaka pewnie z setki godzin w niej najebałem aż mi się płyta zniszczyła, na pewno miała ta gierka wpływ na to w jakie gry gram do tej pory i że ogólnie interesuję się motorsportem.

Tylko z gran turismo jest taka opcja że chyba każda kolejna część (do czwórki) jest lepsza bo projekt gry jest zawsze ten sam a dochodzą tylko nowinki techniczne.

W NFSach to jest kolejka górska i nie wiadomo było która część będzie dobra a którą spierdolą
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

1. nfsu2
2. mw
3. nfsu
Awatar użytkownika
CL500

Post autor: CL500 »

Gran Turismo 3 :oops: zajebisty soundtrack, przeskok technologiczny, bo ta część wychodziła już na PS2, masa samochodów i tras, chyba najwięcej godzin spędziłem przy tej edycji jeżdżąc wszystkim czym się dało. Tokyo mój ulubiony tor :oops: szkoda, że obecne Tokyo w GT7 nie ma nic wspólnego z tym oryginalnym.

Intro :oops:
MalinowyJogurt 2
Awatar użytkownika
SWN
Administrator

Post autor: SWN »

+1 Malinowy

Ja pierdole, miałem oryginał w tej czerwonej wersji na PS2. Jako dzieciak chowany wcześniej na NFS i wyrzutach dopaminy zapierdalając 400km/h bez hamowania w zakrętach przejście na tak realistyczną (porównując z niforspidem oczywiście), w tych pierwszych seriach wręcz ślimakowatą ścigawę było nie lada wyzwaniem, ale od razu mnie pochłonęło i ciułałem te punkty na jakichś bieda weekendowych suzuki cupach, żeby odjebać sobie a to czarną S4, a to trójkę w M pakiecie :oops:

Nie widziałem tej gry na oczy od tamtej pory, ale z perspektywy czasu wydaje mi się że była jakoś turbo długa (albo ja umyślnie stałem w miejscu żeby farmić punkty jak wyżej), w każdym razie te późniejsze serie z jakimiś bolidami z kosmosu grałem już na spółę z dorosłym wujasem. Pamiętam jak znaleźliśmy patent, że na tych najdłuższych x godzinnych wyścigach ustawialiśmy coś w rodzaju autopilota, zostawialiśmy włączoną konsolę, a telewizor wyłączony i gra robiła se kółka aż do wygranej, super symulator kurwo xD

No cudowna gierka, aż mnie wzięło żeby zemulować se to na kompie, czy coś
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Kalom

ogarniaj teraz na emu do ps2 można nawet mody sobie wgrywać i różne cuda jak randomizery do GT4 :bowdown:

tu viewtopic.php?p=983597#p983597 wysyłałem propsy dla twórców emulatora przy okazji emulowania GT4 i jest okazja znów
ODPOWIEDZ