Myślę, że liczby robione przez hiszpańskojęzycznych wykonawców wynikają z po pierwsze ilości osób na świecie, które go używają jako ojczysty (prawie pół miliarda w stosunku do 370 milionów angielskiego), a po drugie (ale to już może moje przypuszczenie), większy procent wszystkich osób hiszpańskojęzycznych jest aktywnymi słuchaczami muzyki, w tych krajach muzyka to element kultu(ry), w innych nie jest to aż tak zakorzenione (imho)
A przypadek tego kawałka nie wynika po prostu z tego, że jedna z popularniejszych wokalistek na świecie nagrała diss na piłkarza — czyli gracza najpopularniejszej dyscypliny na świecie? Postują to wszędzie: serwisy muzyczne, serwisy piłkarskie, plotkarskie itd. Licznik nie wyrabia przy takim pokryciu medialnym.
no nie wiem skoro 63mln które zrobiło w 24h to podobno rekord dla latino, ale nie wiem czy to prawda czy tak se napisali
na wiki na 10 miejscu ever jest Taylor z jakimiś tam 65, a powyżej tylko kpopiary
gawi pisze: ↑14 sty 2023, 15:45
Myślę, że liczby robione przez hiszpańskojęzycznych wykonawców wynikają z po pierwsze ilości osób na świecie, które go używają jako ojczysty (prawie pół miliarda w stosunku do 370 milionów angielskiego)
Niby ma to sens, ale z drugiej strony przypominam topkę filmów na youtube pod względem ilości wbitych przez pierwsze 24h wyświetleń w kategorii muzyka:
Spoiler
Totalna dominacja koreańskiego boysbandu BTS, a ich językiem posługuje się z tego co teraz sprawdziłem w porywach 75 milionów, większość poza-azjatyckich fanek ze słuchu rozumie pewnie tyle co ja Shakirę, a jednak k-pop wali się jak równy z równym z latynosami
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
gracjangk pisze: ↑14 sty 2023, 16:21
jedna z popularniejszych wokalistek na świecie nagrała diss na piłkarza — czyli gracza najpopularniejszej dyscypliny na świecie? Postują to wszędzie: serwisy muzyczne, serwisy piłkarskie, plotkarskie itd.
i ogóle standardy wyświetleniowe na latino yt uważam, że to przymało i powinno się nawet kręcić mocniej, zwłaszcza że to już po 48h
Nigdy na poważnie nie słuchałem bo unikam popu ale se zacząłem słuchać The 500 Greatest Albums of All Time magazynu Rollingstone i album Dónde Están los Ladrones? jak i piosenka o tym tytule to sztosy i chyba se zaczne bez beki słuchać tej pani