Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
arboozrap

Re: Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Post autor: arboozrap »

Liroy był najlepszym technicznie polskim raperem w latach 1995-97.
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

SuperRapMaster pisze: 23 sty 2022, 17:07
aleksy pisze: 23 sty 2022, 16:56 miał styl, flow, oryginalność, myślę, że znakomicie odnalazłby się w dzisiejszym rapie, a autotune'a by pokochał i używał w każdym kawałku

widziałbym go na ficie u ćpajstajlu
Jakby pokochał autotune'a, to obecni fani by go nienawidzili.
jakby nie umarł w tragicznych okolicznościach, to nie miałbym większości obecnych fanów, bądźmy szczerzy sajko nie kochają go za umiejętności rapowe, chuj z tymi fanami i chuj z tym samochodem
tsuko pisze: 23 sty 2022, 17:00 Nie no przecież te kalibry i paktofoniki to zawsze był śmiech w huj i nie wiem kto normalny tego słuchał
ja tak uważam o kalibrze, ale nie o paktofonice, znaczy cały zespół jest w sumie średni i poza magikiem to rzeczywiście śmiech na sali, ale magik był kozacki, szczególnie na tamte czasy
na ślizgawce cisnę beczkę
co chwilę wbijam szpileczkę
oyche

Post autor: oyche »

Dla mnie z tej ekipy najlepsi byli bracia marten a nie jakies magikarpie, joka na 'trzeba wziac', 'rap to nie zabawa juz' czy 'normalnie o tej porze' to forma mutant, abradaba solowki tez kiedys na pamiec
Awatar użytkownika
kid

Post autor: kid »

magik gdyby nie magik bylby dzis na podobnym etapie kariery co fokus i rahim albo gorzej bo tym dwom wiekszosc hajpu jakikolwiek byl im dany przypadla w spadku po kumpla z 9 pietra w bloku upadku (rym ktorego nie powstydzilby sie mag magik pierwszy)
Awatar użytkownika
aleksy

też cenię abradaba solówki, wychodzi na to, że w kalibrze oni po prostu nie rozumieli hiphopu
Awatar użytkownika
ffeee

Post autor: ffeee »

Prześcigacie się kto napisze bardziej kontrowersyjny post a to, że magik nie miał flow to w ogóle :rotfl:
Awatar użytkownika
oKulTywowany

Post autor: oKulTywowany »

Magik to w ogóle hiphopolo nagrywał
This page is no longer available.
Awatar użytkownika
Yayo

Post autor: Yayo »

Też najbardziej lubię Joke z Kalibra. Co nie zmienia faktu, że cały zespół był świetny. Do trzeciej płyty same klasyki, bez Magika też dali radę nagrywając lżejszy materiał.
Acha, jebać marne prowokacje ^
Awatar użytkownika
sugarhill_notausgang

Post autor: sugarhill_notausgang »

oyche pisze: 23 sty 2022, 17:41 joka na 'trzeba wziac', 'rap to nie zabawa juz' czy 'normalnie o tej porze' to forma mutant
forma-mutant :lol: fajne określenie
+1 Joka swoją jedną zwrotką na "Trzeba wziąć" zjadł im cały (bardzo dobry przecież) album
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

aleksy pisze: 23 sty 2022, 16:56 miał styl, flow, oryginalność, myślę, że znakomicie odnalazłby się w dzisiejszym rapie, a autotune'a by pokochał i używał w każdym kawałku

widziałbym go na ficie u ćpajstajlu
Przecież magik był w chuj pospinany i 4real, prędzej by miał featy z raperem małpa czy innym pihem i mówiłby że cpajstajl to nie hibhob, a jakby zobaczył memy o sobie to by mu żyłka pękła
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
Awatar użytkownika
Jasek

Post autor: Jasek »

przecież można być pospinanym i lecieć na autotune (vide pikers), a magik akurat lubił jakieś modulacje głosem i eksperymentowanie w muzyce, więc można przypuścić, że w przełożeniu na dzisiejsze realia śmigałby na autotune, no ale równie dobrze mogłoby mu odjebać czy cokolwiek i niestety się nie dowiemy
cztery żubry i dwie kurwy
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

jajca pisze: 23 sty 2022, 22:05 Przecież magik był w chuj pospinany
Z jakiego powodu tak twierdzisz?
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
Jiigsi
good kid

Post autor: Jiigsi »

Magik skończyłby jak Szad akrobata
last.fm

She gon' make me feel nice, jiggy jiggy on deck
I got bare gyal 'round, jiggy jiggy on deck
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

Czyli zacząłby wymyślać pojebane wielokrotne rymy bez żadnego ładu i składu, a następnie przegrzałyby mu się styki od doszukiwania się w nich sensu
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
Awatar użytkownika
Jiigsi
good kid

Post autor: Jiigsi »

Dokładnie tak dziękuję za wyjaśnienie
last.fm

She gon' make me feel nice, jiggy jiggy on deck
I got bare gyal 'round, jiggy jiggy on deck
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

Joka najlepszy z Kalibra
Magik najlepszy z Paktofoniki
Magik na Kalibrze >>> Magik na pfk
Kaliber >>> Paktofonika, 100x lepiej zestarzał się k44
Magik miał większą charyzmę niż skille, przez co jest przeceniony prawie tak bardzo jak 2pac w US (mimo to raperem był świetnym)
Na pfk Fokus miał szczytową formę, i od tamtego czasu stopniowo leci w dół z poziomem
Rahim od zawsze na zawsze tryhard i grafoman, jedyne co dobre to kilka bitów
Archiwum kinematografii > Kinematografia

takie jest moje odniesienie do powyższego
Awatar użytkownika
sebring

Post autor: sebring »

szkoda ze przez kult magika stał się on tutaj (bo w sumie wszędzie indziej nikt nie podważa jego statusu) wręcz niedoceniony, to naprawdę był mega unikalny raper z kreatywnymi tekstami, flow, wszystkim, aleksy doskonale wyjaśnił tutaj dlaczego był tak dobry i za to mega props - na to że pasowałby do cpajstajlu nie wpadłbym nigdy a ma to w chuj sens jak o tym pomyśle, dla takich przemyśleń właśnie lubię czytać forum czy inne dyskusje o muzyce!
jego zwrotka na jestem bogiem niezależnie od tego jak utrwalona w polskiej popkulturze jest po prostu fantastyczna i śmieszy mnie że są ludzie którzy stawiają fokusa ponad nim który mi się w sumie z vnmem kojarzy xD o rahimie nie będę pisał bo nie ma po co, zawsze był beznadziejny i dobrze że już wszyscy są raczej zgodni co do tego

na kalibrze tak samo, przecież taki plus i minus to się rapowo dla mnie nie zestarzał, aż sobie wrócę do księgi tajemniczej na dniach chyba

co do kalibra to tylko debiut lubię przez absolutnie unikalny klimat przez to jak fantastyczne bity tam są, w chuj klaustrofobiczna jest ta płyta że tak powiem, kiedyś myślałem że to kopia gravediggaz ale w sumie to tylko w rapie słychać + co poradzisz że zostałeś bardzo podobnym głosem obdarzony xD

a jeśli chodzi o niepopularne opinie to druga i trzecia płyta k44 są w chuj słabe przez brak tej wyjątkowości i ekscentryczności, niestety dla mnie to przestarzały pl rap z przeciętnymi raperami

a pfk poza magikiem i klimatycznymi podkładami niestety bardzo słaby, niestety rahim i fokus są dla mnie fatalni, w ogóle kurwa fokus się beznadziejnie zestarzał, jak wtedy może i było to imponujące na swój sposób to po prostu teraz jest zajebiście sztywnym antyflowowcem

ps. nigdy nie słyszałem pijanych powietrzem, jeśli jest to jakkolwiek warte uwagi albo nie to niech ktoś się wypowie to może w końcu nadrobię
♫ Beefing with my chick while I'm in jail ♫
Awatar użytkownika
SuperRapMaster

Post autor: SuperRapMaster »

Pijani powietrzem to festiwal grafomani, ale lubię głos Fokusa i Śliwki oraz podkłady na ich płycie.

Dodano po 10 minutach 40 sekundach:
DoubleB pisze: 24 sty 2022, 0:12 Archiwum kinematografii > Kinematografia

Ale żeś pojechał!

A co do kultu Magika, mam wrażenie, że zdążył już osłabnąć. Jeśli prześwietlimy internet w poszukiwaniu jego psychofanów, okaże się, że istnieli od lat 2000, a może nawet 90, tylko wtedy nie za bardzo był w Polsce internet. Jednak po 2012 ich ilość zdawała się spaść. Być może było to spowodowane falą hejtu, która pokonała falę psychofaństwa po premierze "Jestem Jesteś Bogiem".
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

SuperRapMaster pisze: 24 sty 2022, 11:32 Ale żeś pojechał!
No jak, popatrz na bity, które są tak samo ważne jak wokale, na Kinematografii brzmią w większości jak z jakiegoś przaśnego fasttrackera, kwadratowe i sztywne. Na archiwum już jest o niebo lepiej (co ciekawe po części dlatego, że Rahim zajął się wiekszością podkładów, a zamiast Fokusa, który dawał te bity najsłabsze, jest Kipper), plus chłopaki bawią się jakoś intonacją, zaśpiewami, zaczęli coś kombinować, dzięki czemu przyjemniej się tego słucha i o wiele lepiej się zestarzało niż poprzednik. Oczywiście nie ma już takich przebojów jak jestem bogiem/chwile ulotne, natomiast płyta jako całość lepiej się broni i jest równiejsza pod względem poziomu zawartych na niej kawałków.

A co do Pijanych Powietrzem to Porywacze Zapalniczek a potem długo nic.
Awatar użytkownika
aleksy

dziesięć lat temu od chuja było memów z magikiem, trochę jak z papieżem, nie powiedziałbym, że jego status jest niepodważany poza ślzigawką, wydaje mi się, że jedną z głównych prawd przeciętnego słuchacza rapu jest to, że magika się przecenia, inne takie prawdy to np. jebać taconafidę bo popularne i leosia to rap dla dzieci
ODPOWIEDZ