Spoiler

1 Mamo, moja mamo (vs. Griot Groove) polecam klip
2 Dolina, Dolinuszka (vs. Liquid Molly)
3 Pokuć (vs. Martin Sethi)
4 Derewo, derewo ty moje (vs. Edemski)
5 W subotu pizneńko (vs. Red Emprez)
6 Chodi matulu (vs. Liquid Molly)
7 Pozic mamo (vs. Johnny Uraner)
8 Oj, wyjdu ja na reczeńku (vs. Miss God)
9 Oj, zyjdy, zyjdy (vs. Itimen)
10 Młyn (vs. Liquid Molly)
11 Pokuć, moja pokuć (vs. Adam Frankiewicz)
12 Zberymos'a rode (vs. Liquid Molly)
13 Oj, puojdu ja (vs. Wound)
fb zespołu
coś tam piszą
Niestety na spoti nie ma
pozostaje YT i bandcamp, [s]ale nie da się zagnieździć[/s] już się da
Spoiler
Opis bardzo cringe'owy, ale muzyka już tak nie jest, powiedziałbym, że spokojnie szóstkowa płyta.Z jednej strony Południce: (wciąż) młode dziewczyny starające się śpiewać jak wiekowe babcie; z drugiej - twórcy "młodej" muzy klubowej. Patrzące sobie głęboko w oczy wiejskie pieśni i dubstep, dub, elektro i inne bity. Muzyczny mezalians? Być może, ale z widokami na happy end.
Swojego czasu materiał ten mnie doszczętnie rozpierdolił, teraz (już 7 lat minęło) już tak bardzo mi się nie podoba, znacznie mniej to wszystko świeże (choć może komuś fresh effect odpali), ale ciągle przyzwoity materiał imo.
Całość zasadza się na koncepcji przetworzenia śpiewanych białym śpiewem ludowych pieśni, zdaje się białoruskich w ramach elektronicznej, dość różnorodnej stylistyki klubowej (w sumie można polemizować z tą klubowością w przypadku niektórych numerów). Producenci którzy się czegoś takiego podjęli, chyba wszyscy, są z Podlasia, tak samo jak wokalistki zrzeszone w zespole "Południce".
Wrzucam, bo projekt, nie dość że przyzwoity, to zdaje się w polskiej skali dość rzadki, ja przynajmniej nie kojarzę zbyt wiele podobnych projektów
Jakby ktoś chciał się zainteresować zespołem w bardziej tradycyjnym wydaniu to po pierwsze rzeczy z kanału YT, fb i to: