Taco Hemingway - Pocztówka z WWA, Lato '19 (2019)
Re: Taco Hemingway - Pocztówka z WWA, Lato '19 (2019)
1988. Czekam na Twój wyrok...
1994 z tej strony i daleko mi od targetu który przytoczyłeś. Słuchałem Dinala, BRD SRC, Jimsona, Rasmentalism, Zioło, Kękę z czasów nielegalu + mainstream jak Mes, O.S.T.R. Pezet, Zeus itd.
W dużej mierze nie identyfikuję się z tekstami Szcześniaka ale gość ma ucho do bitów, rytmikę, nieźle śpiewa i kładzie podwójne, krzyżowe które nie są na siłę. Gdyby trafiał tylko do korposzczurów i warszawki to miałby popularność na poziomie R.A.U., a był już fejmowy jeszcze przed zalewem dzieciarni po Somie.
Puść sobie na przykład jego kawałek sprzed 8 lat gdzie nie rapuje o prosecco a i tak brzmi to zajebiście:
W dużej mierze nie identyfikuję się z tekstami Szcześniaka ale gość ma ucho do bitów, rytmikę, nieźle śpiewa i kładzie podwójne, krzyżowe które nie są na siłę. Gdyby trafiał tylko do korposzczurów i warszawki to miałby popularność na poziomie R.A.U., a był już fejmowy jeszcze przed zalewem dzieciarni po Somie.
Puść sobie na przykład jego kawałek sprzed 8 lat gdzie nie rapuje o prosecco a i tak brzmi to zajebiście:
Spoiler
W moim poście nie chodzi o spłaszczenie wszystkich odbiorców Taco do korposzczurów i tym pochodnych(nawiasem mówiąc: tymże wspomanianych, a „dzieciarni po Somie”, mentalnie zazwyczaj dzieli naprawdę niewiele
) - ot taki obraz akurat z mojej głowy(acz oparty na tym co ta głowa widzi). Chodzi o to(co pytając się wcześniej, wytłumaczyłem sobie sam), iż według mnie jego popularność wynika z jego „uniwersalności w odbiorze” - bez jorgnięcia się towarzystwa, że coś jest nie tak, poleci w Esce między Podsiadło a Grzegorzem Hyży, w poczekalni u fryzjera, czy też pomiędzy Taka uniwersalność w muzyce zazwyczaj wiąże się z miałkością i - moim zdaniem - tak też jest w tym przypadku. Nie odbieram jednak jego twórczości, iż jest miła dla ucha - kupuje ją jako fajny, może trochę bardziej ambitniejszy pop. Dziwi mnie jedynie przypisywanie jego tekstom miana jakiś mega odkrywczych i porywających, muzyce i samej technice jakieś nowej jakości i ogólnego słania bow downów na każdy aspekt jego twórczości.
Ostatnio zmieniony 27 lip 2019, 1:17 przez wiciu, łącznie zmieniany 1 raz.
Przepraszam za offtop, jesteś tym prawdziwym wiciem od "czasem życie to chuj, a czasem życie jest piękne"?
Jestem o to pytany w trzecim temacie i po raz trzeci odpowiadam: proszę mnie nie obrażać i wyzywać od raperów 
To nie kradnij ksywek, pzdr
Kurwa myslalem ze to Wiciu serio, a niech to
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
- Bryx Fenrir
Powiem tak - płyta Taco jest bardzo dobra, natomiast czy znajdzie się w czołówce w tym roku - szczerze wątpię. Przede wszystkim wolałem Taco bardziej na surowo, tu poszło to w main za ostro i niektore kawałki brzmią banalnie. Jednak nadal potrafi rozjebać, nie ma wątpliwości.
- piernikowyskoczek
o kurwa, featuringi dobrał lepiej niż swego czasu Rasmentalism
to są idealne featuringi do zbudowania hype'u wokół albumu
schafter, Kizo, Podsiadło, Pezet, ja pierdolę, potężna maszyna marketingowa
rakieta_rakieta pisze: ↑16 kwie 2020, 19:20 Ja aż zadzwoniłem do inposta o chuj chodzi i mają lagi w pokazywaniu statusów, bo dziś w nocy stawiają nowy serwer
Kizo solowo już strasznie nudny i wtórny się stał(no dobra, od początku miał tylko przebłyski), ale akurat na featach często się sprawdza i tutaj też dobrze dał, za to Schafter chujowo
MOB
-
radioaktywnyodpad
Odkąd mieszkam w wielkim miescie, teksty Taco są dla mnie jasne i z pewnością czy tego chce czy nie mogę się z nimi utozsamic, począwszy od smogu, poprzez pełen przekrój ludzi ktorach opisuje w swoich obserwacjach, aż po korpo i żabki. Jak słuchałem go gdy mieszkałem na wsi, to całe to życie które opisywał wydawało mi się strasznie płytkie, niezdrowe i obrzydliwie robotyczne. Niesamowite ze wielkie miasto potrafiło mnie, normalnego chłopaka uwikłac w 2 lata.
Ludzie z wiosek z kolei są niewyksztalceni i nieobyci, przez co nie mają szerszego horyzontu, mozliwosci poznania i akceptacji odmienności i wpadają w sidła stereotypów, wiec moim zdaniem warto poznać miasto i tym samym życie.
Ludzie z wiosek z kolei są niewyksztalceni i nieobyci, przez co nie mają szerszego horyzontu, mozliwosci poznania i akceptacji odmienności i wpadają w sidła stereotypów, wiec moim zdaniem warto poznać miasto i tym samym życie.
Słucham tylko polskiego rapu, jebią mnie wasze bożki ze Stanów.
- Moltisanti
Ty serio uważasz że ktokolwiek z tego grona poza Podsiadło może w jakimś znaczącym stopniu pomóc w promocji albumu Taco?piernikowyskoczek pisze: ↑27 lip 2019, 14:58 o kurwa, featuringi dobrał lepiej niż swego czasu Rasmentalism
-
radioaktywnyodpad
Poza tym taco nie potrzebuje zadnej promocji, bo to #1 mainstream rap w Polsce. To Pezet się będzie promował Taco na muzyce współczesnej
- piernikowyskoczek
kizo i schafter to największe gimboclickbaity streamingowe w tym momencie
rakieta_rakieta pisze: ↑16 kwie 2020, 19:20 Ja aż zadzwoniłem do inposta o chuj chodzi i mają lagi w pokazywaniu statusów, bo dziś w nocy stawiają nowy serwer
Tu nie chodzi raczej o samo bezpośrednie promowanie i nikt nie będzie pisał na youtube komentarzy "łapa w górę kto wszedł tylko dla Kizo!!!", bardziej o rozwinięcie sobie tej grupy, która sprawdzi album (bo zna go już właściwie każdy). Patrząc na listę tych featów faktycznie wyszedł mu fajny przekrój obecnych trendów i fanbejsów, bo są tu idole zarówno 28 latków chodzących na koncerty Męskie Granie, nastolatków piszących spk wajb:v pod trackami Schaftera, Rasa jako taką bezpieczną opcje gościnki i kurwa Kizo, który może wygląda na tej liście debilnie, ale działa idealnie, bo powiedziałeś "haha o kurwa z Kizo nagrał" i sprawdziłeś numer.
Ogólnie czasem ciekawi mnie gdzie w rapie jest granica faktycznej zajawki sobą i taki Taco bierze Kizownika, bo spotkali się na backstage, zajebiście im się gadało, Otsochodzi uważa za najlepszego rapera młodego pokolenia, czy może już na tym poziomie zaczyna się chamskie wpierdalanie nosa przez duże wytwórnie, umawianie wykonawców i tym podobne sztuczne kumplowanie się.
Ogólnie czasem ciekawi mnie gdzie w rapie jest granica faktycznej zajawki sobą i taki Taco bierze Kizownika, bo spotkali się na backstage, zajebiście im się gadało, Otsochodzi uważa za najlepszego rapera młodego pokolenia, czy może już na tym poziomie zaczyna się chamskie wpierdalanie nosa przez duże wytwórnie, umawianie wykonawców i tym podobne sztuczne kumplowanie się.
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Widać Twoja głupota ze wsi pozostała,jeśli rzucasz takimi ogólnikamiradioaktywnyodpad pisze: ↑28 lip 2019, 9:21 Ludzie z wiosek z kolei są niewyksztalceni i nieobyci, przez co nie mają szerszego horyzontu, mozliwosci poznania i akceptacji odmienności i wpadają w sidła stereotypów, wiec moim zdaniem warto poznać miasto i tym samym życie.
ja jestem ze wsi i ziomek powiedział prawdę, najbardziej to zauważyłem kiedy poszedłem do liceum, i nie nawet, że rówieśnicy z miasta byli bardziej inteligentni czy myśleli logiczniej, ale z pewnością bardziej obyci kulturowo np wiedzieli kto to robert m, nie mówiąc już o znajomości języka angielskiego, bo to niebo a ziemia, ale teraz chyba już jest lepiej, znaczy ja uważam, że ogólnie młodzi są teraz bardziej rozgarnięci niż za moich czasów
ale, odnosząc się do meritum, nie powiedziałbym, że do zrozumienia taco konieczne jest "miejskie obycie" czy jakkolwiek tam to nazwiecie
ale, odnosząc się do meritum, nie powiedziałbym, że do zrozumienia taco konieczne jest "miejskie obycie" czy jakkolwiek tam to nazwiecie
słyszałem wiele głosów, śmiech i płacz
poznałem wiele osób, których nie chcę znać
poznałem wiele osób, których nie chcę znać
Ja jestem ze wsi i powiem wam tak. Obycie kulturowe to nie jest kwestia tego czy się jest ze wsi czy z miasta. Jak masz chęć to kurcze możesz łapać wiedzę bez względu na to w jakim środowisku żyjesz-to nie średniowiecze. Jest internet, są książki, trzeba chcieć i tyle
. To, że dla kogoś ze wsi jakaś wiedza kulturowa nie stanowi wartości fundamentalnej nie znaczy, że wszyscy ludzie ze wsi to typowi siedemnastowieczni chłopi
A stwierdzenie, że ludzie z miasta są bardziej obyci kulturowo to też nie jest na 100% trafne. To, że mają łatwiejszy dostęp do kultury nie znaczy, że oni ten dostęp wykorzystują.
Pisanie, że ludzie z miasta są bardziej obyci kulturowo to typowe powielanie stereotypów. Fakt na wsi jest trudniej, ale to czy ktoś jest obyty z kulturą czy nie zależy w głównej mierze od samej osoby. Jak jesteś ciekawy to zgłębiasz tematy, które Cię interesują-prosta logika. A to, że jednego bardziej interesują silniki w ciągnikach, a innego polska przedwojenna kinematografia czy literatura staropolska to zupełnie naturalna rzecz, obaj mogą mieć fajne życie
A utożsamiać się z Taco można i będąc mieszkańcem wsi i mieszkając w mieście XD ( Kto by nie chciał zrobić 6 zer, albo no nie wiem kogo czasem nie łapie nostalgia
), inna sprawa, że te jego rapy robią się totalnie bez wyrazu, a z tymi jego osobistymi depresjami wywołanymi sławą to i tak chyba tylko sam autor może się w pełni utożsamiać tak czy siak.
A stwierdzenie, że ludzie z miasta są bardziej obyci kulturowo to też nie jest na 100% trafne. To, że mają łatwiejszy dostęp do kultury nie znaczy, że oni ten dostęp wykorzystują.
Pisanie, że ludzie z miasta są bardziej obyci kulturowo to typowe powielanie stereotypów. Fakt na wsi jest trudniej, ale to czy ktoś jest obyty z kulturą czy nie zależy w głównej mierze od samej osoby. Jak jesteś ciekawy to zgłębiasz tematy, które Cię interesują-prosta logika. A to, że jednego bardziej interesują silniki w ciągnikach, a innego polska przedwojenna kinematografia czy literatura staropolska to zupełnie naturalna rzecz, obaj mogą mieć fajne życie
A utożsamiać się z Taco można i będąc mieszkańcem wsi i mieszkając w mieście XD ( Kto by nie chciał zrobić 6 zer, albo no nie wiem kogo czasem nie łapie nostalgia
-
radioaktywnyodpad
Jedna sprawa teoria, a druga doswiadczanie. I o tym drugim pisałem.
Ok, w każdym razie, lepiej nie generalizować bo to tylko utrzymuje dość niefajne stereotypy