Kaz Bałagane - Radio Gruz (2016)
Re: Kaz Bałagane - Radio Gruz (2016)
podoba mi się trochę ta rozkmina, bo kazek wymyślił sobie język którym gadasz z kolegami to jest ta kwintesencja legendarności
- przedszkolanek
gościu xDDD
chyba to czy rjp dała okejkę czy nie, nie powinno być kluczowe z punktu widzenia samego rozwoju języka
zresztą nawet ten diachroniczy doktryner miodek wprost przyznaje w linkowanym, że wszechczasów jest artykulacyjne łączne, a nadto istnieją formy podobne (więc skoro uzus jest tak rozpowszechniony, to należałoby założyć, że już zadziało się wyrównanie analogiczne)
całe szczęście, że e pochylone wyjedano z polskiego alfabetu w xix wieku, bo do dzisiaj byśmy się jebali z tym dysfunkcjonalnym archaizmem
oczywiście etymologia jest niby oczywista, ale to niby
tak, jedynym prawilnym źródłem wiedzy o języku jest on sam
nie dla mnie, a dla języka, bo się kurwa zmienia nieustannej, tutaj zeszliszmy do dekady, props
stwierdza, że jest na tyle często używana, że mogłaby zostać uznana za formę poprawną, prościej nie dam rady
chyba to czy rjp dała okejkę czy nie, nie powinno być kluczowe z punktu widzenia samego rozwoju języka
zresztą nawet ten diachroniczy doktryner miodek wprost przyznaje w linkowanym, że wszechczasów jest artykulacyjne łączne, a nadto istnieją formy podobne (więc skoro uzus jest tak rozpowszechniony, to należałoby założyć, że już zadziało się wyrównanie analogiczne)
całe szczęście, że e pochylone wyjedano z polskiego alfabetu w xix wieku, bo do dzisiaj byśmy się jebali z tym dysfunkcjonalnym archaizmem
przykład jest z dupy, bo obecnie dzióbek (w sensie ptasi) oraz dziubek (wykrzywiona morda ludzka albo spieszczenie) to są dwa osobne wyrazy
oczywiście etymologia jest niby oczywista, ale to niby
Z dziubaskiem (dzióbaskiem) mieliśmy kłopot w Słowniku afektonimów. Zacytuję stamtąd fragment hasła. Myślę, że dostatecznie pokazujący, że dla obu tych słów jest miejsce w języku:Zastanawiam się nad poprawną pisownią zdrobnienia dzióbasek/dziubasek. Zgodnie z zasadami ortografii powinno być chyba ó, bo to od dzióbka. Ale w Internecie o wiele częściej można znaleźć formę przez u. Słowniki internetowe (sjp i miejski) różnią się sposobem zapisu tego słowa. Droga Poradnio, proszę rozwiać moje wątpliwości.
Z poważaniem
AgnieszkaMirosław Bańko, Uniwersytet Warszawskidziubku, dziubeczku, dziubeńku, dziubasku, dziubasie, dziubulku, dziubulasku, dziubuniu, dziubusiu; dziubek, dziubuś
Samo bogactwo form – z których każda w dodatku bywa pisana przez ó – pokazuje, jak potrzebne to czułe słówko. Czy jego powodzenie ma związek z powiedzeniem o piciu sobie z dzióbków, czyli małżeńskiej idylli? Może tak. Etymolodzy twierdzą jednak, że dziubek – od dawnego dziubać 'uderzać czymś ostrym, kłuć' – nie jest wcale spokrewniony z dziobem, a więc i z dzióbkiem. Dobrze wiedzieć: odtąd, esemesując do swojego partnera, możemy wybierać między dziubkiem, dzióbkiem i dziobkiem – jak widać, wybór nie jest sprawą obojętną.
o, widzę ze w końcu prze*szkolanek się wyjebal i popełnił nieświadomie błąd, a teraz chce wyjść na mądrego i się wybronić XDDprzedszkolanek pisze: ↑28 sty 2021, 20:05 zacytuję konkretną kwestię, żeby było łatwiejco niniejszym czynię z jakimś tam wsparciem cytowanego bańkiprzedszkolanek pisze: ↑28 sty 2021, 18:52 o tyle łączna pisownia wszechczasów jest tak rozpowszechniona, że właściwie mogłaby być sankcjonowana.
pomijam już fakt, że traktowanie rjp jako krynicy mądrości wszelakiej jest koncepcją ciekawą, ale mało rozsądną, zwłaszcza jeżeli mówimy o stanowisku sprzed 20 lat
a przykład z dziubkiem z pizdy kompletnie, bo nawet jeżeli, to to jest inny rzeczownik, a tak w ogóle widziałem tylko w nazwiskach tbh
Dodano po 30 sekundach:
no fajnie fajnie się to czyta, zawsze miło popatrzeć jak mój ulubiony pajacyk ślizga się z powodu swoich butów klauna
WARN za: spamowanie w tematach i na PW, łażenie za przedszkolankiem i nieudolne podszczypywanie w kilku tematach.
przedszkolanek pisze: ↑28 sty 2021, 17:27 no i niech ktoś mi powie, że to nie jest pawoleh w nowym wcieleniu
- yungXpaproch
administracja? halo? prosze przyjechac na adres slizgawka - radio gruz bo prowo chlop sieje caly czas i przedszkolanka porzadnego czlowieka sie czepia
nie, na razie nie potrzeba pomocy medycznej
nie, na razie nie potrzeba pomocy medycznej
liquid swords jest równie perfeksyjne co illmaticprzedszkolanek pisze: ↑27 sty 2021, 14:22 nie brzmi
perfekcyjną bryłę to ma liquid swords, a nie jakiś illmatic z dupy nasa, który nawet bitów nie potrafił porządnie dobrać na swoją perfekcyjna bryłę
ogólnie to mówimy w tym momencie o top 2 płytach złotej ery, u mnie faworyt to liquid, ale nadal illmatic to perfekcyjna bryła
Dodano po 2 minutach 9 sekundach:
Dodano po 1 minucie 21 sekundach:
ta sama składnia, ta sama energiaprzedszkolanek pisze: ↑27 sty 2021, 17:10 żadne prowo, po prostu jeszcze nie dorośliście do uznania oczywistej prawdy, że nas ma chujowe ucho do bitów, a illmatic żadna płyta wszechczasów
daveyo to przedszkolanka
teraz to oficjalne
Dodano po 4 minutach 48 sekundach:
akurat tutaj pozytiw w punkt przecież xD idealnie opisał zachowanie przedszkolankipoztytiv pisze: ↑28 sty 2021, 22:24 o, widzę ze w końcu prze*szkolanek się wyjebal i popełnił nieświadomie błąd, a teraz chce wyjść na mądrego i się wybronić XDD
Dodano po 30 sekundach:
no fajnie fajnie się to czyta, zawsze miło popatrzeć jak mój ulubiony pajacyk ślizga się z powodu swoich butów klauna
Nigdy nie przepadałem za Kazem, dzisiaj pierwszy raz włączyłem tę płytę no i jest kurwa wysoko, piękna rzecz
Wielkie 5 dla niego
Wysłane z obojętnie jakiej przeglądarki
Wielkie 5 dla niego
Wysłane z obojętnie jakiej przeglądarki
Zazdroszczę pierwszego odsłuchu, pozdro
-
frontkick
- przedszkolanek
dementuje, nic się nie zgada
a ty baq baq nie tak ofensywnie, bo się jeszcze wygadasz, że pozitiv to była twoja robota
a ty baq baq nie tak ofensywnie, bo się jeszcze wygadasz, że pozitiv to była twoja robota
- stratemirat
Po pół godziny wgrał się film
Z różnych okresów życia po parę chwil
Dobra ale co ma do tego cytat
- OmarStooleyman
ale groźna minę zrobił jebany xD
typowy wczuty odbiorca bedogie
typowy wczuty odbiorca bedogie
- IvanPavlov
Zapraszam do szybkiej ankiety o ulubionym i najgorszym albumie Kaza według was:
Ulubiony:
https://www.strawpoll.me/45892814
Najgorszy:
https://www.strawpoll.me/45892812
Ulubiony:
https://www.strawpoll.me/45892814
Najgorszy:
https://www.strawpoll.me/45892812
Ostatnio zmieniony 15 gru 2021, 21:12 przez IvanPavlov, łącznie zmieniany 1 raz.
Baza wszystkich kawałków Kaza Bałagane by me:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing
Dobra kurwa nie spamuj.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
To zbita kula spod kutasencji
Zacząłem słuchać Kazka od płyty Chleb i Miód i nie rozumiałem w czym tkwi jego fenomen. Bardziej podobały mi się jego pojedyncze kawałki, niż całe płyty, chociaż ostatni mixtape propsik. Natomiast niedawno zapoznałem się z płytą Radio Gruz, Źródło i Narkopop i jakie to są sztosy
Życiowa forma Bałagane, bez głupich wersów.
"Ich wollte immer nur verstanden werden und hinterlies zum Schluss verbrannte Erde" 
Obczaj jeszcze Lot 022, dla mnie to na równi z Radiem najlepsze
No i Sos, ciuchy i borciuchy z Belmondziarem jak nie słyszałeś
No i Sos, ciuchy i borciuchy z Belmondziarem jak nie słyszałeś
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
Przypadkiem znalazłem sampel z Intra: Everything But The Girl - Big Deal
https://www.youtube.com/watch?v=Ayk2PFwjuBE
https://www.youtube.com/watch?v=Ayk2PFwjuBE
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE FROMAGE
FREE PWK
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE FROMAGE
FREE PWK
- OmarStooleyman
O kurwa, zajebista muzyczka, właśnie słucham całej płytki i jest w pyte. Człowiek jeszcze nie poznał wszystkich perełek 90s, szapo ba Zixu