Kaz Bałagane - Radio Gruz (2016)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
samir

Re: Kaz Bałagane - Radio Gruz (2016)

Post autor: samir »

podoba mi się trochę ta rozkmina, bo kazek wymyślił sobie język którym gadasz z kolegami to jest ta kwintesencja legendarności
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

gościu xDDD
moody pisze: 28 sty 2021, 20:21 ok, 99% zrodel be, rada jezyka polskiego be, miodek (z 2011, bo to widze wazne dla ciebie) be
tak, jedynym prawilnym źródłem wiedzy o języku jest on sam
moody pisze: 28 sty 2021, 20:21 miodek (z 2011, bo to widze wazne dla ciebie)
nie dla mnie, a dla języka, bo się kurwa zmienia nieustannej, tutaj zeszliszmy do dekady, props
moody pisze: 28 sty 2021, 20:21 liczy sie tylko mirek banka, choc nawet on nie stwierdza, ze wszechczasow to poprawna forma, a jedynie ze jest czesto uzywana
stwierdza, że jest na tyle często używana, że mogłaby zostać uznana za formę poprawną, prościej nie dam rady
chyba to czy rjp dała okejkę czy nie, nie powinno być kluczowe z punktu widzenia samego rozwoju języka

zresztą nawet ten diachroniczy doktryner miodek wprost przyznaje w linkowanym, że wszechczasów jest artykulacyjne łączne, a nadto istnieją formy podobne (więc skoro uzus jest tak rozpowszechniony, to należałoby założyć, że już zadziało się wyrównanie analogiczne)
całe szczęście, że e pochylone wyjedano z polskiego alfabetu w xix wieku, bo do dzisiaj byśmy się jebali z tym dysfunkcjonalnym archaizmem
moody pisze: 28 sty 2021, 20:21 przyklad jest idealny.
przykład jest z dupy, bo obecnie dzióbek (w sensie ptasi) oraz dziubek (wykrzywiona morda ludzka albo spieszczenie) to są dwa osobne wyrazy
oczywiście etymologia jest niby oczywista, ale to niby
Zastanawiam się nad poprawną pisownią zdrobnienia dzióbasek/dziubasek. Zgodnie z zasadami ortografii powinno być chyba ó, bo to od dzióbka. Ale w Internecie o wiele częściej można znaleźć formę przez u. Słowniki internetowe (sjp i miejski) różnią się sposobem zapisu tego słowa. Droga Poradnio, proszę rozwiać moje wątpliwości.
Z poważaniem
Agnieszka
Z dziubaskiem (dzióbaskiem) mieliśmy kłopot w Słowniku afektonimów. Zacytuję stamtąd fragment hasła. Myślę, że dostatecznie pokazujący, że dla obu tych słów jest miejsce w języku:
dziubku, dziubeczku, dziubeńku, dziubasku, dziubasie, dziubulku, dziubulasku, dziubuniu, dziubusiu; dziubek, dziubuś
Samo bogactwo form – z których każda w dodatku bywa pisana przez ó – pokazuje, jak potrzebne to czułe słówko. Czy jego powodzenie ma związek z powiedzeniem o piciu sobie z dzióbków, czyli małżeńskiej idylli? Może tak. Etymolodzy twierdzą jednak, że dziubek – od dawnego dziubać 'uderzać czymś ostrym, kłuć' – nie jest wcale spokrewniony z dziobem, a więc i z dzióbkiem. Dobrze wiedzieć: odtąd, esemesując do swojego partnera, możemy wybierać między dziubkiem, dzióbkiem i dziobkiem – jak widać, wybór nie jest sprawą obojętną.
Mirosław Bańko, Uniwersytet Warszawski
Awatar użytkownika
poztytiv
Zbanowany

Post autor: poztytiv »

:neutral:
przedszkolanek pisze: 28 sty 2021, 20:05 zacytuję konkretną kwestię, żeby było łatwiej
przedszkolanek pisze: 28 sty 2021, 18:52 o tyle łączna pisownia wszechczasów jest tak rozpowszechniona, że właściwie mogłaby być sankcjonowana.
co niniejszym czynię z jakimś tam wsparciem cytowanego bańki
pomijam już fakt, że traktowanie rjp jako krynicy mądrości wszelakiej jest koncepcją ciekawą, ale mało rozsądną, zwłaszcza jeżeli mówimy o stanowisku sprzed 20 lat
a przykład z dziubkiem z pizdy kompletnie, bo nawet jeżeli, to to jest inny rzeczownik, a tak w ogóle widziałem tylko w nazwiskach tbh
o, widzę ze w końcu prze*szkolanek się wyjebal i popełnił nieświadomie błąd, a teraz chce wyjść na mądrego i się wybronić XDD

Dodano po 30 sekundach:
no fajnie fajnie się to czyta, zawsze miło popatrzeć jak mój ulubiony pajacyk ślizga się z powodu swoich butów klauna

WARN za: spamowanie w tematach i na PW, łażenie za przedszkolankiem i nieudolne podszczypywanie w kilku tematach.
przedszkolanek pisze: 28 sty 2021, 17:27 no i niech ktoś mi powie, że to nie jest pawoleh w nowym wcieleniu
Awatar użytkownika
yungXpaproch

Post autor: yungXpaproch »

administracja? halo? prosze przyjechac na adres slizgawka - radio gruz bo prowo chlop sieje caly czas i przedszkolanka porzadnego czlowieka sie czepia
nie, na razie nie potrzeba pomocy medycznej
pzdr z farcikiem
obczaj se muzyczke synku :joint:
https://www.youtube.com/@yung_paproch
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

przedszkolanek pisze: 27 sty 2021, 14:22 nie brzmi
perfekcyjną bryłę to ma liquid swords, a nie jakiś illmatic z dupy nasa, który nawet bitów nie potrafił porządnie dobrać na swoją perfekcyjna bryłę
liquid swords jest równie perfeksyjne co illmatic

ogólnie to mówimy w tym momencie o top 2 płytach złotej ery, u mnie faworyt to liquid, ale nadal illmatic to perfekcyjna bryła

Dodano po 2 minutach 9 sekundach:
Jose pisze: 27 sty 2021, 16:31 Proszę nie łapać się na prowo przedszkolanka albo potraktować go jak jakiegoś pawloleha
Dodano po 1 minucie 21 sekundach:
przedszkolanek pisze: 27 sty 2021, 17:10 żadne prowo, po prostu jeszcze nie dorośliście do uznania oczywistej prawdy, że nas ma chujowe ucho do bitów, a illmatic żadna płyta wszechczasów
ta sama składnia, ta sama energia

daveyo to przedszkolanka

teraz to oficjalne

Dodano po 4 minutach 48 sekundach:
poztytiv pisze: 28 sty 2021, 22:24 o, widzę ze w końcu prze*szkolanek się wyjebal i popełnił nieświadomie błąd, a teraz chce wyjść na mądrego i się wybronić XDD

Dodano po 30 sekundach:
no fajnie fajnie się to czyta, zawsze miło popatrzeć jak mój ulubiony pajacyk ślizga się z powodu swoich butów klauna
akurat tutaj pozytiw w punkt przecież xD idealnie opisał zachowanie przedszkolanki
Haczapurjan pisze: 07 kwie 2026, 17:31 Wpuścić Iranki i Koreanki. Kim są, ustali się później
Awatar użytkownika
kon rafal

Post autor: kon rafal »

Nigdy nie przepadałem za Kazem, dzisiaj pierwszy raz włączyłem tę płytę no i jest kurwa wysoko, piękna rzecz

Wielkie 5 dla niego

Wysłane z obojętnie jakiej przeglądarki

Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

Wielkie 5 dla ciebie w takim razie
Haczapurjan pisze: 07 kwie 2026, 17:31 Wpuścić Iranki i Koreanki. Kim są, ustali się później
Willxc

Post autor: Willxc »

Zazdroszczę pierwszego odsłuchu, pozdro
frontkick

Post autor: frontkick »

baqlashan pisze: 29 sty 2021, 9:55 ta sama składnia, ta sama energia

daveyo to przedszkolanka

teraz to oficjalne
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

dementuje, nic się nie zgada
a ty baq baq nie tak ofensywnie, bo się jeszcze wygadasz, że pozitiv to była twoja robota ;)
Awatar użytkownika
stratemirat

Post autor: stratemirat »

Po pół godziny wgrał się film
Z różnych okresów życia po parę chwil
moxxi

Post autor: moxxi »

Dobra ale co ma do tego cytat
Biorę pałe i załatwiam nocą sprawe
kshaq pisze: 26 paź 2020, 19:53 Jeżeli te kilka straconych lat było potrzebne, żeby młodzi w tym kraju zaczęli walczyć o swoją wolność, to I ain't even mad.
Awatar użytkownika
OmarStooleyman

Post autor: OmarStooleyman »

ale groźna minę zrobił jebany xD

typowy wczuty odbiorca bedogie
Awatar użytkownika
IvanPavlov

Post autor: IvanPavlov »

Zapraszam do szybkiej ankiety o ulubionym i najgorszym albumie Kaza według was:

Ulubiony:
https://www.strawpoll.me/45892814

Najgorszy:
https://www.strawpoll.me/45892812
Ostatnio zmieniony 15 gru 2021, 21:12 przez IvanPavlov, łącznie zmieniany 1 raz.
Baza wszystkich kawałków Kaza Bałagane by me:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

Dobra kurwa nie spamuj.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Patryk233

Post autor: Patryk233 »

Zacząłem słuchać Kazka od płyty Chleb i Miód i nie rozumiałem w czym tkwi jego fenomen. Bardziej podobały mi się jego pojedyncze kawałki, niż całe płyty, chociaż ostatni mixtape propsik. Natomiast niedawno zapoznałem się z płytą Radio Gruz, Źródło i Narkopop i jakie to są sztosy :bowdown: Życiowa forma Bałagane, bez głupich wersów.
"Ich wollte immer nur verstanden werden und hinterlies zum Schluss verbrannte Erde" 💥
Awatar użytkownika
Piters

Post autor: Piters »

Obczaj jeszcze Lot 022, dla mnie to na równi z Radiem najlepsze

No i Sos, ciuchy i borciuchy z Belmondziarem jak nie słyszałeś
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Przypadkiem znalazłem sampel z Intra: Everything But The Girl - Big Deal
https://www.youtube.com/watch?v=Ayk2PFwjuBE
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE FROMAGE
FREE PWK
wklz

Post autor: wklz »

Fajny numer.
Awatar użytkownika
OmarStooleyman

Post autor: OmarStooleyman »

O kurwa, zajebista muzyczka, właśnie słucham całej płytki i jest w pyte. Człowiek jeszcze nie poznał wszystkich perełek 90s, szapo ba Zixu
ODPOWIEDZ