Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

CzasemJebneSobie

Re: Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Post autor: CzasemJebneSobie »

­­­­
Ostatnio zmieniony 10 lip 2021, 19:45 przez CzasemJebneSobie, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

Nie żeby coś, ale przecież na Art Brut też mu się zdarzało nawinąć, że Andżelika czeka na dżihad albo Iwona popierdolona jak automat w handlowych domach przy Reducie Ordona. Może nie ten kaliber, co słynny ogień w piczy.
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
lysy

Post autor: lysy »

CzasemJebneSobie pisze: 26 cze 2019, 10:49 zarówno pod względem wymowy (pierwsze wersy w Kickdown)
według mnie spoko tam nawijał, akurat w tym numerze to pasowało
Awatar użytkownika
Jasek

Post autor: Jasek »

imo jeśli chodzi o problem to dwa pierwsze materiały > reszta
cztery żubry i dwie kurwy
Awatar użytkownika
instinkt
Moderator

Post autor: instinkt »

COZAMIXTAPE Kubana to klasyk (minus ze 4 numery)
oyche

Post autor: oyche »

jajca pisze: 26 cze 2019, 12:39 Nie żeby coś, ale przecież na Art Brut też mu się zdarzało nawinąć, że Andżelika czeka na dżihad albo Iwona popierdolona jak automat w handlowych domach przy Reducie Ordona. Może nie ten kaliber, co słynny ogień w piczy.
przecież to spoko jest, oprócz ognia z piczy głosniej kwiczy nie było na artbrut/c30 przypałowych wersów :dunno:
Awatar użytkownika
Jaayu

Post autor: Jaayu »

Jasek pisze: 26 cze 2019, 15:59 imo jeśli chodzi o problem to dwa pierwsze materiały > reszta
o to to
PRO8L3M był jeszcze w miarę, ale reszta już no nie wiem
You got opps, ain't you?
No, we ain't all angels
2do5

Post autor: 2do5 »

Quiz Materiał Producencki to straszny syf od strony muzycznej nawet jak na 2009, ja rozumiem konwencje lajtowego rapu na sampelkach, ale umówmy się randomowy nastolatek po 3 miesiącach z fl takie coś robi. Ze 4 dobre zwrotki tego nie ratują
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

Zgadzam się z tym w 100% (w sensie ze słabymi bitami), jednocześnie nie umiejąc przestać jej kochać i do niej wracać
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
lysy

Post autor: lysy »

2do5 pisze: 27 cze 2019, 22:55 ale umówmy się randomowy nastolatek po 3 miesiącach z fl takie coś robi
ale tę płytę zrobił akurat ten jeden :dunno:
takie bity jak na 2001 doktora też mógłby zrobić każdy po pół roku nauki gry na klawiszach, w wielu bitach grają dwie melodie na krzyż. i czy są to złe bity?
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Klimat tych bitow anieich techniczna strona jest ich siłą
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
2do5

Post autor: 2do5 »

lysy pisze: 28 cze 2019, 0:13
2do5 pisze: 27 cze 2019, 22:55 ale umówmy się randomowy nastolatek po 3 miesiącach z fl takie coś robi
ale tę płytę zrobił akurat ten jeden :dunno:
takie bity jak na 2001 doktora też mógłby zrobić każdy po pół roku nauki gry na klawiszach, w wielu bitach grają dwie melodie na krzyż. i czy są to złe bity?
Bity u Dre były dobre, bo były dobre i jak na 99 świeże. Prostota nie wyklucza dobrych produkcji tylko trzeba umieć to zrobić, co wynika z praktyki, pomysłu, uzdolnienia itp itd. Ja cd quiza odbieram jak zlepek sampli, które metodą prób i błędów udało się połączyć z perkusją (typowo słuchając 3/4 numerów z tej płyty nie umiem wyzbyć się wrażenia, że hehe jakoś tak wyszło xD a nie, że gospodarz tak chciał), w dodatku brzmi to płasko, miałko a wspomniane wcześniej bębny są tragiczne. Biorąc pod uwage spore swego czasu zainteresowanie środowiska jestem zdziwiony, że niewiele sie o tym mówiło. Szukając gdzies podobnej stylistyki to np taki Kixnare z Najebawszy a Quiz to kurwa milion poziomów różnicy
Awatar użytkownika
Offcheck

Post autor: Offcheck »

jajca pisze: 26 cze 2019, 12:39 Iwona popierdolona jak automat w handlowych domach przy Reducie Ordona
Akurat ten fragment jest zajebiście sklejony (tylko tam nie było Reduty) :)
Jasek pisze: 26 cze 2019, 15:59 imo jeśli chodzi o problem to dwa pierwsze materiały > reszta
Art Brut > reszta. I to akurat nic odkrywczego, bo to jest arcydzieło.
Generalnie PRO8L3M to jest w tym momencie najlepsza dyskografia w PL rapie.
Siemano, stolica WWA, a nie Waszyngton,
Jeśli chodzi o hajs jestem je**ną maszynką
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

Offcheck pisze: 28 cze 2019, 17:09 Generalnie PRO8L3M to jest w tym momencie najlepsza dyskografia w PL rapie.
imo Dinale
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
Awatar użytkownika
SWN
Administrator

Post autor: SWN »

Dinale przy całej mojej miłości do nich są trochę zbyt małą próbką do uczestniczenia w dyskusji o dyskografiach. Dwa pełnoprawne albumy, dwie epki nagrane w garażowych warunkach z czego duża część ich zawartości to zwyczajnie remixy.

Co do najlepszej dyskografii w plhh to jednak mój głos poleciałby na Kaza, bo odchyły chłopaków w kierunku jakichś kuc-hakerskich wizji apokalipsy jak Hack3d trochę odbiły się na mojej ocenie całości.
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

Dodałbym jeszcze Łonę do tych dyskusji, dyskografia bez wpadek. Kaz ma jakieś słabsze momenty (np Chleb i miód albo mixtape'y), ale jedna z najlepszych dyskografii, true.
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
oyche

Post autor: oyche »

baqlashan pisze: 28 cze 2019, 17:49
Offcheck pisze: 28 cze 2019, 17:09 Generalnie PRO8L3M to jest w tym momencie najlepsza dyskografia w PL rapie.
imo Dinale
imo tuzza
dinal na moje overhajp jeśli mowa o tych starych truskulach. dobra może nie overhajp, ale nie chce mi się wracać do tych materiałów. na moje powinno się zajebać dinalom 30% hajpu i dac takiemu pierrotowi (komu?)
Awatar użytkownika
Bolo

Post autor: Bolo »

instinct pisze: 26 cze 2019, 16:49 COZAMIXTAPE Kubana to klasyk (minus ze 4 numery)
Jak z czegoś wywalasz 4 numery to automatycznie nie może być klasykiem.

Łona ma najlepszą dyskografię w polsza hibhob.

Hejt na hipopolo był nieuzasadniony z perspektywy czasu i tego co dzieje się obecnie na scenie.
Wygrzeszam Cię, mordzia.
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

Bolo pisze: 28 cze 2019, 18:16 Hejt na hipopolo był nieuzasadniony z perspektywy czasu i tego co dzieje się obecnie na scenie.
hiphopolo tamtych czasów było asłuchalne (jezu, liber) a takie tamagotchi to jest pięknie plumkający radiowy banger, coby nie mówić

moim zdaniem różnica jest głównie w jakości, te teorie, że Mezo swoim radio touchem wyprzedził polską scenę są mocno przesadzone
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

diho w kawałku sentino ta droga zajebał jeden z najlepszych featów w polskim hiphopie, a kaz, mimo że ogólnie go lubię, jest asłuchalny w tym tracku
słyszałem wiele głosów, śmiech i płacz
poznałem wiele osób, których nie chcę znać
ODPOWIEDZ