Alchemik (a taka moja gierka)

Dyskusje na temat ulubionych gier użytkowników. Planszówki? Playstation czy Xbox?

Moderator: con shonery

Awatar użytkownika
Rhubarb

Alchemik (a taka moja gierka)

Post autor: Rhubarb »

Obrazek

Obrazek
Nie wiem czy niektórzy z was kojarzą taki program jak RPG Maker - pewnie tak. Zainstalowałem go sobie pierwszy raz jak miałem jakoś 7 lat i w pewnym okresie swojego życia grzebałem w nim bardzo długo chcąc wydać jakieś chociaż sensowne demko, ale za mało w sobie miałem samozaparcia. Od 2015 roku z nudów zacząłem odświeżać jeden ze starych projektów, a kwarantanna szczególnie dała mi dużo czasu, na rzeczy, które myślałem, że już mnie nie zainteresują i takim oto sposobem udało mi się wydać demonstracyjną wersję Alchemika. Gra była robiona typowo dla mojej własnej rozgrywki i docelowo miała być prezentowana tylko na forum o RPG Makerze, jednak skoro już udało mi się to dokończyć, a może ktoś lubi oldschoolowe gierki np. z GBA, to może go zainteresuje. Łatałem tę wersję już kilkunastokrotnie i z tego co się orientuję wszystko powinno śmigać prawidłowo, ale pewnie i tak coś przeoczyłem i komuś coś się wykrzaczy.

Obrazek
Hemi Calian był jednym z najbardziej zdolnych uczniów uczęszczających do Wielkiej Akademii Alchemicznej, jak również synem jednego z najbardziej szanowanych alchemików - Izeffa Caliana. Gdy pewnego dnia chłopak zostaje wyrzucony ze szkoły w wyniku niespodziewanego incydentu, ojciec postanawia go ukarać i pozostawić go na górze Blacc, na której przed laty on sam uczył się alchemii. Teraz Hemi musi poradzić sobie samemu, jednocześnie znajdując sposób na pokazanie ojcu, że jest coś wart.

Obrazek
Gra oparta jest na oryginalnym stylu grafik RPG Makera 2000/2003 (RTP). W grze korzystam z kilkudziesięciu przeróbek tej grafiki pochodzących z baz Tsukuru Archive, Charas-Project i VIPRPG.

Obrazek
Spoiler
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Testowaniem pierwotnej wersji gry zajmował się Michu, za co mu serdecznie dziękuję.
Dziękuję również Soulowi za gotowy skrypt na wyświetlanie konkretnych liczb.
Jak już wspominałem, gra powinna działać stosunkowo okej, jednak wszyscy, którzy w nią póki co grali są obeznani z RPG Makerem mniej lub bardziej - mam nadzieję, że nie wystąpią jakieś błędy na komputerach bez programu.

Obrazek
Zapraszam do pobierania.
Wersja 1.2.
(grę po rozpakowaniu uruchamia się przy użyciu RPG_RT.exe)

Wszystkiego dobrego!
Awatar użytkownika
Rozpierdalator

Re: Alchemik (a taka moja gierka)

Post autor: Rozpierdalator »

Ściągnąłem. Jako, że przez Święta nie mam dostępu do konsoli to obadam co i jak. Na razie zasiałem winogrona :joint:
ODPOWIEDZ