[serial] Gambit Królowej (Netflix)

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Awatar użytkownika
kelsohmm

[serial] Gambit Królowej (Netflix)

Post autor: kelsohmm »

Genialna osierocona dziewczyna zmaga się z nałogiem i próbuje zostać najlepszą szachistką świata.
aż dziwne że jeszcze nie ma tematu. Jak dla mnie chyba najlepsze co wyszło na Netflixie od jakoś pół roku
Świetne nakręcony, wyraziste postacie, świetna gra aktorska (Anya Taylor-Joy :bowdown: , Dorociński też się pokazał z dobrej strony) i ciekawy scenariusz.
Pomijając juź doskonały wątek obyczajowy, chapeux bas jak udało im się pokazać coś tak niekinowego jak gra w szachy w tak interesujący dla widza sposób. Pod względem merytorycznym pomagali przy nim Garry Kasparov i inne tuzy świata szachowego.

jak tam ślizgerzy, znacie już otwarcia szachowe poza C30-C39?
możesz mi mówić daquan
Awatar użytkownika
FLoo

Re: [serial] Gambit Królowej (Netflix)

Post autor: FLoo »

Polecam super spędzony czas
Awatar użytkownika
dou

Post autor: dou »

jakby ktoś się zastanawiał czy serial czy książka to serial
Kiedy umiera człowiek, tracimy całą bibliotekę
Użytkownicy nawiązujący do plhh na maturze: encrenoire, jajca, MalinowyJogurt, Master
Jasny pisze: 08 lip 2022, 11:20 Szkoda, że ludziom mózg nie wraca.
Awatar użytkownika
koniec
bruh bruh

Post autor: koniec »

bardzo fajny serial, polecam gorąco
AlbusMumblecore

Post autor: AlbusMumblecore »

Nie jestem aż tak zachwycony, ale nie widziałem jeszcze w filmie szachów przedstawionych w ten sposób - tzn. nie tylko jako dodatek, metaforę, ale jako istotny, dopracowany motyw filmu.
Awatar użytkownika
Prez

Post autor: Prez »

jestem po trzech odcinkach i na pewno skończę, ciekawi mnie co będzie dalej, głównie ze względu na
Spoiler
jej lecącą na siano matkę alkoholiczkę
lygrys pisze: 11 maja 2022, 21:05 świetny dzień, jeden z najlepszych w moim życiu.
Dziękuje ci zjebana Polsko.
Raperzy, choć lecą okropnie, wszędzie się pchają
Jedyne co robią wielokrotnie, to mnie wkurwiają
Awatar użytkownika
ToMojaStaraKsywka

Post autor: ToMojaStaraKsywka »

patrzyłem zwiastun parę dni temu, na pewno się w tym tygodniu za to zabiorę
Awatar użytkownika
stranger

Post autor: stranger »

Kozacki a Anya Taylor-Joy jest w tym serialu najpiękniejsza
Spoiler
Obrazek
I know you think Obi-Wan gettin' tired now
Don't jump, Anakin, I got the higher ground
bsergio

Post autor: bsergio »

Dzięki, że polecacie, dorzucone do listy.

Btw, czy w serialu pojawia się wątek homoseksualny? Nie wiem czy mam jakieś omamy, ale chyba z 10 ostatnich które oglądałem na Netfliksie miały takie wątki, aż zacząłem się z tego śmiać, no bo to nie może być, żeby to specjalnie pakowali do każdego serialu
Awatar użytkownika
Opieronie

Post autor: Opieronie »

Jako ciekawostka rozmowa z Klaudią Kulon mi.in. na temat serialu - nic odkrywczego, ale można zajrzeć.
Spoiler
Ostatnio zmieniony 09 lis 2020, 21:56 przez Opieronie, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
koniec
bruh bruh

Post autor: koniec »

tak, pojawia się taki wątek
Awatar użytkownika
kelsohmm

Post autor: kelsohmm »

ale chyba tylko jedna scena na cały serial z tego co pamiętam, netflix to chyba ma w wymaganiach takie rzeczy :crazy:
możesz mi mówić daquan
moody

Post autor: moody »

jako hyp-hopowa ciekawostke wspomne, ze tytul debiutanckiego albumu pro8l3mu: c30-c39 to oznaczenie otwarcia szachowego zwanego wlasnie gambitem krolewskim
AlbusMumblecore

Post autor: AlbusMumblecore »

Który jest innym otwarciem od tytułowego gambitu królowej z serialu (gambitu hetmańskiego) ;)
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

Dla mnie trochę zbyt sztampowa i przewidywalna historia, odróżnia ją to, że w realiach szachowych (chociaż wydaje mi się, że realizm tu nieco kuleje, bo w turniejach wysokiej rangi nikt nie rozgrywa meczów składających się z jednej partii, nie wiem do końca czy w tamtych czasach jeszcze dominował system kołowy), ale wątek od zera do bohatera rozegrany schematycznie. Parę wątków niezbyt spenetrowano - np. te uzależnienia, raz zażywa i pije, bo wydaje jej się, że lepiej gra, potem nagle przestaje bez właściwie żadnej straty, potem znowu zaczyna ale przestaje bo ktoś jej kazał, no trochę nie wiadomo o co chodzi
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
Awatar użytkownika
kshaq

Post autor: kshaq »

Spoko serialik, historia bez wielkich zaskoczeń, ale fajnie mimo wszystko się to oglądało. Bardzo podobał mi się wizualnie, a to, jak tam wygląda Anya to :oops:
Awatar użytkownika
phobos
BOR PTKWO

Post autor: phobos »

stranger pisze: 09 lis 2020, 19:55 Kozacki a Anya Taylor-Joy jest w tym serialu najpiękniejsza
Spoiler
Obrazek
No właśnie dobrze wygląda ale w tej fryzurze na grzyba od dzbana ciętej (jak na zwiastunie) okropnie, widać tu jak uczesanie wszystko zmienia
mój styl życia to piątkowo
twój styl życia to chujowo
:cool:
ffeee pisze: 12 sty 2023, 0:17szkoda, że przez internet nie można komuś zębów wybić :wall: :wall:
lygrys pisze:Nie prawactwo, wie że będzie dojechane za swoje poglądy.
mlody

Post autor: mlody »

stranger pisze: 09 lis 2020, 19:55 Kozacki a Anya Taylor-Joy jest w tym serialu najpiękniejsza
Spoiler
Obrazek
Chłonąłem każdą scenę z nią.
Awatar użytkownika
mancipium
consigliere slgwk

Post autor: mancipium »

jajca pisze: 10 lis 2020, 9:11 Dla mnie trochę zbyt sztampowa i przewidywalna historia, odróżnia ją to, że w realiach szachowych (chociaż wydaje mi się, że realizm tu nieco kuleje, bo w turniejach wysokiej rangi nikt nie rozgrywa meczów składających się z jednej partii, nie wiem do końca czy w tamtych czasach jeszcze dominował system kołowy), ale wątek od zera do bohatera rozegrany schematycznie. Parę wątków niezbyt spenetrowano - np. te uzależnienia, raz zażywa i pije, bo wydaje jej się, że lepiej gra, potem nagle przestaje bez właściwie żadnej straty, potem znowu zaczyna ale przestaje bo ktoś jej kazał, no trochę nie wiadomo o co chodzi
tez jak probowalem te watki jakos sensownie polaczyc to sie nie dalo. W ogole niektore rzeczy wlatuja tak z dupy, ze ŁOOO jak RED. Nie za bardzo bede rozwijał, bo nie chce mi sie wbijać w spoiler, ale w opisie serialu jak zaczynalem ogladac bylo napisane, ze bohatera cale zycie zmaga sie z ukrytym nalogiem. Serio bylo to pokazane jako jakies zmaganie? Przecież to było pokazane jak typowe zycie, raz masz ciąg, raz ogarniasz zycie. Kazdy ma takie okresy przeplatane.

Props, ze wreszcie w miare normalny serial bez koniecznego parytetu rasowego, bez parytetu lgbtq++ co mnie we wszystkich produkcjach netflixa i hbo odrzuca.

Ma ten serial coś takiego, ze sie oglada i jest spoko, nie denerwuje jakos bardzo. No, ale ciezko byloby mi dac mu bardzo dobra ocene.
Raz wódzina, raz na witaminach
Awatar użytkownika
phobos
BOR PTKWO

Post autor: phobos »

dobra słabe to w chuj jednak, a i nieźle wystawiona opinia kobietom przez serial
Spoiler
matka odklejona totalnie
w sierocińcu jakaś psychopatka jebana co dzieci faszeruje pigułami by był spokój
przybrana matka to przegrana alkoholiczka
koleżanki ze szkoły głównej bohaterki to tępe pizdy
no i ona, samotna królówka (btw. autor tego słowa powinien dostać w łeb) w tym smutnym jak pizda świecie
mój styl życia to piątkowo
twój styl życia to chujowo
:cool:
ffeee pisze: 12 sty 2023, 0:17szkoda, że przez internet nie można komuś zębów wybić :wall: :wall:
lygrys pisze:Nie prawactwo, wie że będzie dojechane za swoje poglądy.
ODPOWIEDZ