Peja - Black Album (2020)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

daveyo

Re: Peja - Black Album (202?) [ZAPOWIEDŹ]

Post autor: daveyo »

Stary dobry Peja jest tutaj, nie stracił formy. Zawsze towarzyszą mi wielkie emocje przy odsłuchu nowych albumów od Ryszarda. Jest ze mną od samego początku słuchania rapu więc mam wielki szacunek i sentyment. Dzisiaj przy swoich 44 urodzinach zrobił prezent dla wszystkich swoich oddanych słuchaczy, wyszło wyśmienicie i każdy fan powinien być jak zawsze zadowolony. :joint:

Choć nie ukrywam, po tych zapowiedziach i całej otoczce myślałem, że Rychu da kompletnie inny album niż to do czego nas ostatnio przyzwyczaił i nastąpi jakiś przełom, ale jest to ciągle solidny, szczery i bezkompromisowy rap na genialnych bitach Magiery, które zostały idealnie skrojone i perfekcyjnie wykorzystane przez gospodarza, ale tutaj nie było innej opcji, taki wyjadacz doskonale wie jak stworzyć producencki materiał. Z gości osobiście chyba nikt nie przypadł mi do gustu, Ero spoko poleciał, a reszty nawet nie pamiętam, no i zagraniczni goście props, bo zawsze dodają takiego klimatu i pasują do tych albumów Rysia.

Najbardziej chyba wyróżniłbym te tracki: Czarny Psalm, Michael Buffer, Cash Flow (numer jeden imo), Pandemonium, Mad Libs Rap, Wejście Smoka, Maybach.

To tyle po pierwszym odsłuchu. ;)

Człowiek legenda.
Awatar użytkownika
Rozpierdalator

Post autor: Rozpierdalator »

Nie byłem nahajpowany na tą płytę. Szczerze mówiąc to nawet trochę o niej zapomniałem. No i zajebiście bo bardzo miło się zaskoczyłem. Na razie przesłuchane po łebkach, ale w końcu mu wyszło. Fajna, zróżnicowana płyta. Wypracował se chłop stylówkę, która się wyróżnia w tym pierdolniku. Podziwiam, że ciągnie to tyle lat i dalej ma na to pomysł i za to zostawiam :bowdown: Powinę chyba fizyka
Awatar użytkownika
mario995

Post autor: mario995 »

Podbijam. Bardzo fajna jest ta płyta
Rychu dobra forma
Magiera wiadomo :bowdown:
Za Cash Flow :bowdown:
Awatar użytkownika
arboozrap

Post autor: arboozrap »

Witam serdecznie. Fotka Jacy na tacce digipacku reedycji Czarnego Września. Co Wy na to?

Obrazek
Awatar użytkownika
clockers

Post autor: clockers »

jprdl myślałem, że to fejk, ale jednak nie. to jednak jest poważna obsesja. obustronna zresztą.
Awatar użytkownika
jajca

Re: Peja - Black Album (2020)

Post autor: jajca »

no a o czym/o kim jest ta plyta (zresztą topka albumów Ryszarda)? fotka-kadr ze słynnego wywiadu imo dobrze ilustruje tresc
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
ffeee pisze: 03 cze 2026, 8:29 jedyną przeciwwagą do złodziejstwa i hipokryzji pisu oraz nacjolów konfiarzy jest obecny rząd
Awatar użytkownika
Drmz

Post autor: Drmz »

ta clockers nie skumał po prostu. Przecież Czarny Wrzesień to po prostu płyta-diss.
kosciey pisze: 03 mar 2020, 13:07 wszyscy jesteście chujowo wypluci przez generator gówna.
lygrys pisze: 15 sty 2021, 17:13 Tak czy inaczej nie żałuje, bo wreszcie kupiłem durszlak
Awatar użytkownika
clockers

ok sorry, nie doczytałem. myślałełem, że chodzi o Black Album albo jakiś dodatek do tej płyty czy coś. no tak, Czarny Wrzesień jest sam w sobie udokumentowaniem obsesji Ryszarda, więc już ten ryj Jacka w środku aż tak nie dziwi.
Awatar użytkownika
sugarhill_notausgang

Post autor: sugarhill_notausgang »

Haha dobrze wygląda to wydanie Czarnego Września i beka ze zdjęcia (abstrahując od zupełnie chujowej zawartości płyty)
Awatar użytkownika
eddy_wata

Post autor: eddy_wata »

akurat obsesje to ma Tede i Rysiek to jest ten, który zachował twarz w tym beefie. ale no ty clockers kurwa jestes znany z tego ze awatar ci fituje do intelektu
świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
Awatar użytkownika
clockers

haha Rysiek zachował twarz w beefie. :rotfl: weź przeczytaj jeszcze raz, co napisałeś.
Awatar użytkownika
mario995

Płyta z dissami na Tede to proste że adresat został uwieczniony xd
Co do tego, czy ktoś zachował twarz, ciężko powiedzieć, na pewno wygrał Rysiek, w perspektywie dzisiejszej kondycji rap sceny, dla obu props za odwagę xd ( choć nie wiem czy u Tedzika to była szczera odwaga, czy się chłop po prostu na swojej "opiniotwórczości" przejechał xd )
Tak czy tak, ostatni dobry beef w mainstreamie, fajnie że jest reedycja, dla kolekcjonerów zawsze spoko
Kysys

Post autor: Kysys »

Taka ciekawostka co do bitu utworu Maybach, podobne brzmienie
RapCelownik.pl - Najwięcej Treści o Muzyce Rap i Kulturze Hip Hop
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

w czym się niby to podobieństwo przejawia? o te zupełnie inne pianinka chodzi?
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

Fajnie, że wspomina Smarka.

A wspomina też o tym, że pisał o nim New York Times i cytował The Source i to pierwsze łatwo znaleźć: https://www.nytimes.com/2002/04/05/worl ... -blok.html
ale drugiego nie widzę, jakby ktoś miał, to podrzućcie.
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

Kurde, nie znałem, parę razy parsknąłem np przy
tough-looking youth who calls himself Liber
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
ffeee pisze: 03 cze 2026, 8:29 jedyną przeciwwagą do złodziejstwa i hipokryzji pisu oraz nacjolów konfiarzy jest obecny rząd
Awatar użytkownika
Royal

Post autor: Royal »

Magiera :bowdown: Rychu :cool: Nigdy nie przesłuchałem całej płyty Peji bo nie dawałem rady, ale ta płyta- od początku do końca.
Przeżyłem swoje i przeżyje jeszcze więcej niż trochę
Zanim mnie wsadzą w worek jak koke
Awatar użytkownika
SiNi

Post autor: SiNi »

Rozkochał mnie ten bicik w "Mad Libs Rap" czy w tym roku ma wyjść jeszcze jakiś projekt z Magierą?
moxxi

Post autor: moxxi »

O kurwa czyli tym bonus cd jest Czarny Wrzesień? :bowdown: od razu powijam tą edycję deluxe jak tak, każdy kto neguje legendarność tej płyty i zniszczenie wesołego jacka chuja wie o rapie elo
Biorę pałe i załatwiam nocą sprawe
kshaq pisze: 26 paź 2020, 19:53 Jeżeli te kilka straconych lat było potrzebne, żeby młodzi w tym kraju zaczęli walczyć o swoją wolność, to I ain't even mad.
Awatar użytkownika
mario995

Tak sobie myślę że o takich bitach jakie Rychu dostał na tą płytę taki Kaz mógłby obecnie pomarzyć
Piękna robota Magiery
ODPOWIEDZ