Siłownia

Wszystkie ulubione dyscypliny sportowe w jednym miejscu. Nieważne, którą piłkę wolisz.

Moderatorzy: Sidd, Cz4rny1337

Jeśli trening to:

FBW
116
60%
Split
53
27%
Inny
25
13%

Liczba głosów: 194

Awatar użytkownika
bedoer
Zbanowany

Re: Siłownia

Post autor: bedoer »

Ludzie poradźcie jak ogarnąć drążek mam problem podciągnąć się dwa razy i skutecznie mnie to zniechęca do próbowania dalej.
Awatar użytkownika
Wiewior

Post autor: Wiewior »

@bedoer podciąganie australijskie + negatywy + guma. Ale guma to tak na dokładkę, dwie pierwsze opcje lepsze.

Awatar użytkownika
darmody

Post autor: darmody »

Kolega Wiewiór dobrze mówi, negatywy pomogły mi bardzo szybko zwiększyć liczbę powtórzeń na drążku, a zaczynałem od porażającej liczby 0. Od siebie dodałbym jeszcze, że najpierw zacząłbym od podciągania podchwytem bo jest łatwiej i potem jak już wyrobisz sobie jakąś siłę to z nachwytem powinno pójść gładko.

Jak już będziesz w stanie się kilka razy podciągnąć to dobre efekty w poprawianiu maksymalnej liczby powtórzeń gwarantuje piramidka.
Awatar użytkownika
bedoer
Zbanowany

Kupiłem sobie gumę i próbowałem, ale po tygodniu progresu nie widać w pełnych powtórzeniach.
Kiedyś próbówałem negatywne, ale dość mocno bolały mnie łokcie.
Ciężka sprawa na ten moment, kawał chłopa ze mnie a taki dramat w podciąganiu (może to kwestia dość drobnej budowy kości przedramion i nadgarstków). Będę walczył bo mam ambicję żeby chociaż te 10 razy się podciągnąć.
Awatar użytkownika
zemsta1kadluba

Post autor: zemsta1kadluba »

Jak masz dużą wagę to zrzucenie paru kilo przede wszystkim
Ja polecam ten system szczególnie jak masz już gumy, dzięki niemu sam jestem w stanie się podciągać a też startowałem od zera, chociaż kluczem jest głównie zbicie wagi.
Spoiler
To co jest robione na maszynie zastąp sobie guma plus jakąś rura lub gałęzią xD a inverted rows można robić albo na stoliku albo rurę dać między dwa krzesła lub coś podobnego- bardzo polecam to ćwiczenie jak ktoś ma problemy z podciąganiem
mołpy są kozackie
Awatar użytkownika
Łąsą
judym

Post autor: Łąsą »

bedoer pisze: 03 cze 2020, 18:00 10 razy się podciągnąć
10 powtórzeń od pełnego wyprostu w stawie łokciowym i ramiennym do wyjścia brodą ponad drążek to nie jest chociaż te, to już jest achievement
oczywiście nie dotyczy osób ważących < 80 kg
jakaś recepta mordo tej?
Awatar użytkownika
bedoer
Zbanowany

Problemów z wagą nie mam, chodziło mi o to że raczej chłystkiem nie jestem, plecy szerokie, siły ogólnie nie brakuje więc spodziewałem się znacznie lepszych wyników niż koło 0 podciągnięć :wall:

Dzięki za porady. Obejrzę filmik no i z tymi negatywnymi trzeba będzie się jednak przeprosić. Bliżej mi do 90 niż 80 kg.

@Łąsą dzięki za informację, sorry za gafę w takim razie.
Awatar użytkownika
Łąsą
judym

bedoer pisze: 03 cze 2020, 18:43 sorry za gafę w takim razie
żadna gafa, po prostu lepiej wiedzieć, że 10 pełnych podciągnięć to dość rzadkie zjawisko na siłowni :)
jakaś recepta mordo tej?
Awatar użytkownika
bedoer
Zbanowany

@Łąsą miałem w głowie kolegów którzy napieprzają po parenaście nie chodząc na siłownię, no ale większość z nich to akurat małe chłopaki.
Awatar użytkownika
darmody

Post autor: darmody »

Generalnie to śmieszna sprawa, że podciąganie na drążku i pompki to chyba najpopularniejsze ćwiczenia obok przysiadów, a prawidłowo wykonać je potrafi mały procent osób.
Awatar użytkownika
zemsta1kadluba

Post autor: zemsta1kadluba »

Dokładnie, bo też jest różnica między pełną pompką klatą do ziemi, ze spiętą dupą i ściągniętymi łopatkami a jakimś nakurwianiem w powietrzu ćwierć powtórzeń i tak samo jest z podciąganiem pełnym od wyprostu łokcia do pełnego zgięcia ze spiętym brzuchem i pracującymi łopatkami a jakimś crossfitowym majtaniem się jak szympans na drążku.
to w sumie też efekt trochę wf i generalnie jakichś zajęć w grupach nawet na sztukach walki gdzie każą ci nagle napierdalać x danego ćwiczenia chuj wie jak, bez formy bylebyś nakurwił tyle ile sobie trener ubzdurał.
mołpy są kozackie
Awatar użytkownika
oKulTywowany

Post autor: oKulTywowany »

Ja tendencje do minimalnych podciągnieć wytrenowałem przez jak najwolniejsze opuszczanie się na drążku.
Czyli tak wybijasz się tak żeby drążek był na poziomie +- brzucha/tali (wiadomo w zależności od zagospodarowania tego zacnego obiektu trenningowego w domu/siłowni) i jak najwolniej starasz się opuszczać utrzymując kontrolę do pełnego zwisu z wyprostowanymi rękami i to można potraktować jako normalne ćwiczenie nw seria 4x do braku siły , po kilku dniach powinno być na tyle powera by górować górnymi partiami mięśni
This page is no longer available.
Awatar użytkownika
wrubel
Moderator

Post autor: wrubel »

@Łąsą możesz mi jakoś pomóc? ostatnie dwa miesiące odżywiałem się bardzo źle, same tłuszcze i węgle, na pewno dostarczałem bardzo mało witamin, od 3 tygodni ogarnąłem dietę, dorzuciłem suple i witaminy - omega3, magnez, potas i ashwaganda, kurwa od kiedy zacząłem jeść jak człowiek i suplementuje witaminy powieka skacze mi 10 razy dziennie, czasem nawet inne mięśnie wpadają w drgawki, jak jadłem maca x subwaya nie było tego problemu, o co tu chodzi?
Awatar użytkownika
Łąsą
judym

potas i magnez
jedz ziemniaki
jakaś recepta mordo tej?
Awatar użytkownika
wrubel
Moderator

Post autor: wrubel »

dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
con shonery
Moderator

Post autor: con shonery »

zemsta1kadluba pisze: 03 cze 2020, 18:35 Ja polecam ten system szczególnie jak masz już gumy, dzięki niemu sam jestem w stanie się podciągać a też startowałem od zera, chociaż kluczem jest głównie zbicie wagi.
Spoiler
Dzięki, akurat wbiłem do tematu, żeby poszukać pomysłu na siłownię (nie chcę ćwiczyć w domu) i ten filmik trafił w 100% w to czego szukałem, bo zależy mi na praktycznym wzmocnieniu ciała, przy możliwie małym korzystaniu z dziwnych maszyn. Jakbym robił to 2x w tygodniu to czym polecacie przepleść trening w pozostałe dni, co dorzucić? Zależy mi na ogólnej poprawie sprawności i wytrzymałości ciała.
rolka

Post autor: rolka »

wiosłowanie (na dziwnej maszynie albo sztangą/hantlami) kozak na plecy i nie tylko. to zacząłem robić na klatę i jest ciężko ale zajebiste i krótkotrwałe ćwiczenia. Ale jak chcesz ogólnie się rozwinąć to musisz dobrać ćwiczenia na wszystkie partie
zuperhero

Post autor: zuperhero »

con shonery pisze: 07 cze 2020, 11:43
zemsta1kadluba pisze: 03 cze 2020, 18:35 Ja polecam ten system szczególnie jak masz już gumy, dzięki niemu sam jestem w stanie się podciągać a też startowałem od zera, chociaż kluczem jest głównie zbicie wagi.
Spoiler
Dzięki, akurat wbiłem do tematu, żeby poszukać pomysłu na siłownię (nie chcę ćwiczyć w domu) i ten filmik trafił w 100% w to czego szukałem, bo zależy mi na praktycznym wzmocnieniu ciała, przy możliwie małym korzystaniu z dziwnych maszyn. Jakbym robił to 2x w tygodniu to czym polecacie przepleść trening w pozostałe dni, co dorzucić? Zależy mi na ogólnej poprawie sprawności i wytrzymałości ciała.
w sensie że pytasz o przykładowy całościowy plan czy ocb
Awatar użytkownika
con shonery
Moderator

Post autor: con shonery »

Tak sobie wymyśliłem, że fajnie byłoby to wpleść w większy plan i natchniony napisałem posta z nadzieją, że ktoś zrobi to lepiej za mnie;) ale już nie jestem takim leniuszkiem, robię risercz i chyba polecę z push-pull-legs, które fajnie wyjaśnił ten wariacik na innych filmikach.
Awatar użytkownika
ART

Post autor: ART »

zacznij moze od SS/SL z akcesoriami przez jakis czas
jest modelką z instagrama
co z nią zrobię to już nie jest twoja sprawa

rym| last.fm
ODPOWIEDZ