Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
arboozrap

Re: Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Post autor: arboozrap »

Jeśli chodzi o uliczny/miejski rap w Poznaniu to KIllaz Group swoim nielegalem pokazali, że taki rap można robić z głową i stylowo.
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

prawda, już w 1998 dodajmy
Awatar użytkownika
arboozrap

Post autor: arboozrap »

przedszkolanek, dokładnie.
Obrazek
Awatar użytkownika
JoeyJoeJoe

Post autor: JoeyJoeJoe »

guzi pisze: 14 maja 2020, 19:47 hot16challenge2 to najważniejsze wydarzenie w historii polskiego rapu
dlaczego to jest w ogóle ważne?
Słuchaj, zaraz Cię tutaj pouczy Paweł z Graila, że musisz mi nalać tego soku i będziesz pouczony
Awatar użytkownika
kuldziuki

Post autor: kuldziuki »

editedit
Ostatnio zmieniony 03 lip 2020, 16:39 przez kuldziuki, łącznie zmieniany 1 raz.
to nie pierdolony zbieg okoliczności
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

hot16challenge2 na pewno jedno z ważniejszych wydarzeń w historii polskiego rapu, czy najważniejsze trudno na razie powiedzieć, najlepiej poczekać aż kurz opadnie i ocenić na czilu bez emocji, proponuję porozmawiać o tym za rok
Mam w domu szafkę, w której trzymam
Wszystkie dostępne dzieła Lenina
Awatar użytkownika
KillerCroc

Post autor: KillerCroc »

Dlaczego? Na moje nic się nie zmieniło i raczej nie zmieni, rap to królujący gatunek w Polsce który umacnia swoją pozycje z miesiąca na miesiąc. Jest już powszechnie akceptowany, wszyscy wiedzą że tam jest kasa, kolaboracje z innymi gatunkami to raczej też już codzienność niż ciekawostka, no ja osobiście nie widzę żadnego benefitu który hot16 mogłoby dać tak żebym za rok powiedział - faktycznie, to dzięki hot16.
Gdybym urodził się gdzieś indziej miałbym szansę...
Awatar użytkownika
Piters

Post autor: Piters »

W sumie zgadzam się z użytkownikiem wyżej, ewentualnie jeżeli media zmienią swoje podejście do rapu przez to no to wtedy faktycznie będzie można uznać za jedno z ważniejszych. Bo mimo popularności rapu to tv i prasa dalej go traktuje jako coś innego
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

chodzi mi bardziej o to, że gdy akcja jeszcze trwa towarzyszą nam emocje, które mogą przeszkodzić w obiektywnej ocenie, a za rok będzie można spojrzeć na to na chłodno, z tym co mówicie w zupełności się zgadzam i na ten moment ten nie widzę ważniejszego wydarzenia w historii pl rapu, pozdro
Mam w domu szafkę, w której trzymam
Wszystkie dostępne dzieła Lenina
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Dla mnie h16ch2 jest wazne tylko dlatego ze noon, dizkret, kedyf, jimson i wankz nagrali
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
Piters

Post autor: Piters »

Dla mnie to w sumie w ogóle nie jest ważne, ale gadamy o wpływie na hib hob co nie

Ale Aleksy ma racje ze nie ma co oceniac tera
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
zuperhero

Post autor: zuperhero »

Lehu pisze: 14 maja 2020, 15:33 1. Płyta Rasmentalism "Za młodzi na Heroda" to gówniany rap dla studenciaków z dobrych domów. Próbowałem kilka razy przesłuchać, ale ani razu nie dałem rady do końca.
podbijam, kilka razy, ze względu na pozytywne opinie, próbowałem się przekonać do tej płyty, znaleźć to 'coś' co może mi zawsze umykało ale po kilku próbach dałem sobie spokój. Nie rozumiem propsowania tej produkcji, w sensie żeby nie było te biciki z wpadającymi w ucho samplami są przyjemne (chociaż na dłuższą metę robią się takie cukierkowe, nieznośne) i ras rapuje poprawnie. Ale ten album jest po prostu miałki, wpada jednym uchem wypada drugim. Popularność staram sobie tłumaczyć wpasowaniem w konkretny target- że niby chłopaki z bloku ale nie ulicznicy, trochę takie studenciaki ale nie sztywniaki, trochę tacy niegrzeczni, a trochę nie. Czasem takie 'normalne' gadki można ugryźć w sposób oryginalny/w swoim stylu, a tutaj jest tak płasko i w sumie o niczym. Podobnie mam z zespołem Tuzza, dużo osób, których zdanie szanuje, propsuje płytki od tego duetu, a ja zmuszam się do przesłuchania i nie mogę znaleźć tego składnika x
Awatar użytkownika
Lehu

Post autor: Lehu »

Piona [mention]zuperhero[/mention], opisałeś dokładnie to, co czuję.

Z Tuzzą mam to samo, dalej nie odsłuchałem ani jednego kawałka do końca.
Awatar użytkownika
Wtn

Post autor: Wtn »

Ja w ogóle nie czaje propsów dla nich,miałki rap
Awatar użytkownika
Lehu

Post autor: Lehu »

Ja napisałem tego posta, bo zobaczyłem, że ślizgawka uznała, że to 7. album polskiego hip hopu.

Ostatni raz byłem w takim szoku jak widziałem Wujka Samo Zło, który wyjebał prezenterce kijem golfowym
Awatar użytkownika
KillerCroc

Tuzza to inna bajka, jeśli ktoś nie wkręca się od razu to nie widzę sensu żeby wałkować ten zespół aż mu siądzie, ja zawsze gdy komuś polecam to mówię - masz tu byniu 2-3 reference tracki kurwa, jak ci się spodobają to ci zarzucę więcej a jak nie to się nie fatyguje bo imo raczej nie znajdziesz tam tego czegoś co ja znalazłem że mi się podoba.

A co do Rasmentalismu, to mi strasznie imponowały teksty, muzyka i ogólna chemia między duetem. Taki rapik trochę bez przypału, ładnie poskładane, Ras tam dba zarówno o technikę, flow, delivery jak i dykcję i miło się tego słucha. Z drugiej strony rzuca bardzo fajne, dla mnie ciekawe teksty zarówno o swoim życiu, jak i jakieś takie przemyślenia swojego środowiska, dla niektórych może być banalne, innym się może podobać.

Ogólnie duet MC/Producent dla mnie to najlepszy sposób w jaki może powstawać muzyka hip-hopowa, płyty raperów solo z reguły brzmią jak składanki bez pomysłu.
Awatar użytkownika
przedszkolanek

KillerCroc pisze: 15 maja 2020, 16:40 Tuzza to inna bajka, jeśli ktoś nie wkręca się od razu
no tuzza akurat nigdy nie wkręca się od razu
Awatar użytkownika
KillerCroc

No ja się nie zgodzę, każdemu komu poleciłem sprawdzić wkręcił się z pierwszy czy drugim kawałkiem i został fanem, a jak ktoś się nie wkręcił to jak katował te płyty żeby mu się spodobało bo wszyscy mówią że fajne to tylko potem chodził i mówił że nie rozumie fenomenu. Sam się wkręciłem od razu jak tylko usłyszałem Włoską Robotę, potem były Witraże i były takie meh dla mnie i se myślę nie no chłopaki one hit wonder bez kitu ale każdy następny kawałek (Gazza, Złote Cozze, A&M) to już było dla mnie złoto
Awatar użytkownika
przedszkolanek

ja mam doświadczenia zupełnie odwrotne xD
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

imo Tuzza to Hewra po wylewie (to w sumie i tak nieźle). Ale troche przypał, że wymyślili sobie italiańską stylówkę bez próby ogarnięcia podstaw języka i fonetyki
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
ffeee pisze: 03 cze 2026, 8:29 jedyną przeciwwagą do złodziejstwa i hipokryzji pisu oraz nacjolów konfiarzy jest obecny rząd
ODPOWIEDZ