Najlepsze opisy płyt

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Najlepsze opisy płyt

Post autor: Jose »

Podobnie jak @SWN, jestem fanem opisów albumów, zarówno tych mocno odklejonych, jak i bardzo przesadzonych, często cytuję w podkastach - zapraszam do dodawania Waszych ulubionych.
„Przebudzenie” – piąty solowy album Kaczora, a zarazem dziewiąty oficjalny krążek w bogatym dorobku poznańskiego rapera, wliczając wydawnictwa nagrane w ramach Killaz Group oraz w duecie z PIHem. Poznański Gracz z Numerem Pierwszym powraca z materiałem, który bezkompromisowo rozlicza rzeczywistość, wnosi dawkę szczerego, hardkoru i stawia na chirurgiczną precyzję w przekazywaniu prawdy.

Treść, moc i rozXXXdol. „Przebudzenie” to powrót do korzeni czystego hip-hopu, podany w dojrzałej, bezkompromisowej formie. Kaczor nie bawi się w półśrodki jak sam deklaruje w otwarciu płyty, serwuje „mięso w panierce z prawdy”. Album łączy hardkorowe bragga z głębokimi, osobistymi obserwacjami społecznymi oraz rozliczeniami z codziennością

Wydarzeniem albumu jest długo wyczekiwana, druga część kultowego PDG! W tym bezprecedensowym numerze u boku Kaczora swoje zwrotki położyli Ry23, Rafi, Shellerini, Qlop i donGURALesko, a skrecze Dj Kostek. Skład wokalny płyty uzupełniają mocne zwrotki od RR Brygady i Vin Vinciego oraz poruszający refren w wykonaniu Maćka Balcara.
„Daleko jeszcze?” to hołd dla prawdziwego hip-hopu, dla wspólnej drogi, która trwa, dla przyjaźni, która nie gaśnie, i dla zajawki, która nigdy się nie kończy. Liryczna koncepcja utworu opiera się na motywie liczb, które pojawiają się w każdym wersie, tworząc wyjątkową, matematyczno-poetycką strukturę.
Przemek Ferguson prezentuje sentymentalny singiel "Portfolio". Utwór pochodzi z okresu kiedy raper był w czynnym nałogu i został dołączony do LP jako Bonus Track. Kawałek pierwotnie został opublikowany na starym kanale Przemka jednak został usunięty przez niego podczas terapii. Artysta doszedł do wniosku, że aktualnie nastąpiła odpowiednia pora do rozliczeń z toksyczna przeszloscia
“Sobotaż” to dopracowana kompozycja innowatorskiego hiphopowego brzmienia. Krążek jest połączeniem różnorodnych podkładów, wyprodukowanych przez znanego i docenianego nie tylko w kraju, ale także za oceanem producenta Matheo. Płyta bogata w funk, instrumental, brzmienie gitar i perkusji- daje efekt utworów zarówno imprezowych, które zachęcają do zabawy na parkiecie jak i tych, które budują klimat do opowieści o życiu i trafnych spostrzeżeniach rapera, pozwalających na chwile refleksji. Charyzmatyczny styl, różnorodne brzmienie, chwilami groteskowe teksty dostarczą słuchaczom chwile dobrej zabawy jak i pozwolą na odrobinę relaksu.
EX UMBRA AD LIBERTATEM OUT NOW 😈

Trafia do Was 20 nowych numerów – od dojrzałego spojrzenia na rzeczywistość po spontaniczną zabawę konwencją. Cały materiał powstał z zajawki w klasycznej formule MC x producent. Jak zawsze, w myśl zasady: „art should comfort the disturbed and disturb the comfortable.” Wywołaliśmy trochę kontrowersji, żeby zwrócić Waszą uwagę tam, gdzie jej brakuje. Czym jest dla nas system, czym są pieniądze, o których się tyle mówi? „Z mroku do wolności” to nie tylko tytuł płyty, ale też wstęp do rozmowy, którą wkrótce rozwiniemy na naszych kanałach. Wolność zaczyna się bowiem w naszych głowach.
Awatar użytkownika
bloooodtrail

Re: Najlepsze opisy płyt

Post autor: bloooodtrail »

było cytowane w rapmateracu
"GLITCHY PRAGA" to nowe oblicze polskiej muzyki miejskiej. Kalejdoskop muzyczny przesiąknięty filmem, ale przede wszystkim wchłoniętym w olbrzymiej dawce i w bezpośrednim kontakcie malarstwem. Muzyka stworzona na uboczu, od niechcenia.

Dzięki mobilnemu studiu ŻYTO i NOON tworzą w ruchu. Zarejestrowali materiał, przemieszczając się od ukrytej w polskich górach małej miejscowości Czorsztyn przez opłakujący śmierć Królowej Elżbiety metropolitarny Londyn, aż po upalne Wyspy Zielonego Przylądka.

Nagrywali w pokojach hotelowych i wynajętych apartamentach, najczęściej dysponując tylko prostą maszyną oraz małym, przenośnym głośnikiem. Pod wpływem odwiedzanego miejsca, ale w domowej atmosferze. Jedyne co łączy te 12 kompozycji to zamknięty okres, kiedy powstały oraz autorzy. Na płycie, tradycyjnie już, nie ma żadnych gości.
Awatar użytkownika
SWN
Administrator

Post autor: SWN »

Wreszcie :oops:

Bdb otwierający post, wszystko co na szybko przyszło mi do głowy już czekało na miejscu.

Dodano po 7 minutach 50 sekundach:
Albo jednak dorzucam:
365 dni wypełnione imprezami i walką z samym sobą zamknięte na jednej płycie. Właśnie ruszył preorder albumu Kubańczyka „W zeszłym roku”.

Raper przyzwyczaił słuchaczy do tego, że w swojej muzyce stawia na szczery przekaz. Twórczość Kubańczyka odzwierciedla to, co dzieje się w jego życiu. Nie inaczej jest i tym razem. Za sprawą albumu „W zeszłym roku” artysta zabiera słuchaczy w muzyczną podróż gwarantując emocjonalny rollercoaster.
Nowy singiel "Deszcz", wyprodukowany i oskreczowany przez duet The Returners, to bezkompromisowy komentarz do dzisiejszej sceny — rozliczenie z hejtem, fałszem i upadkiem wartości.
Brudny klimat, ciężar wersów i surowa szczerość — dla wszystkich, którzy pamiętają, jak brzmi prawdziwy rap. Numer, obok którego nie da się przejść obojętnie.
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Awatar użytkownika
Krynew

Post autor: Krynew »

Lepszego Życia Diler to album przesiąknięty życiowymi tematami, które ubrane w słowa pozbawione zbędnej kalkulacji, podkreślą niezależność Palucha zarówno w życiu osobistym, jak i na rapowej scenie. Idealnie trafiające w czułe punkty otaczającej nas rzeczywistości wersy opisują ją dogłębnie i dosadnie, bez cukru i zbędnej polityki. Jeśli oczekujesz zabawnych bangerów, to ten album nie jest dla Ciebie.
Kocham, pozdrawiam
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Podoba mi się określenie zabawne bangery. Kupa śmiechu przy tym Paluszku naszym, boki zrywać.
saturn pisze: ↑10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Obrazek
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Opisy polskich płyt to będą kiedyś klasyki jak okładki Pen & Pixel. Kiedyś obciach, teraz klasa.

Wiadomo w ogóle kto jest ich autorem?
Podpisz Europejską Inicjatywę Obywatelską - Stop Killing The Internet: No Digital ID & No Age Verification
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE HULAKA
FREE RYDA
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Pewnie Bortwick, a kto? Przypomina to jego posting.
saturn pisze: ↑10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Obrazek
Awatar użytkownika
bloooodtrail

„Bajki na dobranoc” każdemu mogą kojarzyć się z czymś innym. Jak jest więc w przypadku Mr. Polski? Tytułowe bajki to opowieść o człowieku, który przeszedł wiele w życiu, by osiągnąć sukces. „Jednym z moich największych marzeń było występować i dzielić się muzyką w kraju, w którym mam korzenie” – zdradził Mr. Polska. Była to długa droga, ale dzięki niepoddawaniu się i stałemu dążeniu do celu, udało się zrealizować to marzenie.

„Bajki na dobranoc” są pełne szalonych historii i możecie ich słuchać przed pójściem spać. Nie oczekujcie jednak za każdym razem szczęśliwego zakończenia! Te bajki są prawdziwe!
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

SWN pisze: ↑22 wrz 2026, 17:57 Bdb otwierający post, wszystko co na szybko przyszło mi do głowy już czekało na miejscu.
trafiłem na Twój post w temacie o Kaczorze, a potem przeszukałem Twoje posty ze słowem "opisy" xd od siebie tylko o Sobotażu pamiętałem
Awatar użytkownika
Czyszy

Post autor: Czyszy »

Klasyk, zapowiedź 1'wszej Egzegezy z 2013
Medium pisze: Księga Słów została napisana pod wielkim natchnieniem Duszy, i pod wpływem niesamowicie oryginalnych podkładów muzycznych, podczas dwóch nocy, we wrześniu 2012 r. Napisanie płyty zajęło mi 16 godzin. Nie chcąc szczegółowo jej opisywać, bo nasza mowa ma być prosta, dodam tylko, że 'Egzegeza’ jest addendum do mojej tetralogii duchowych płyt, i jest ostatnim momentem wypłynięcia z głębin, kiedy widziałem i czułem już światło przebijające się przez spokojną taflę wody, a Wielka i Dobra dłoń przecinała otchłań, by wyciągnąć mnie na powierzchnię. Gdy to zrozumiesz, chwyć Ją, a niebawem zrozumiemy się bez Słów
W momencie jak wchodzi ta Boża Dłoń i wyciąga naszego protagonistę z otchłani - gościu odleciał. Uwielbiam to stopniowanie napięcia z którego nie wynika w zasadzie nic. A z perspektywy czasu to czytając ten opis, jeszcze bardziej dostrzegam jaką wydmuszką była ta płyta.
Mówię Ё a nie elo.
Awatar użytkownika
Burr

Post autor: Burr »

Burak pisze: ↑22 wrz 2026, 18:45 Opisy polskich płyt to będą kiedyś klasyki jak okładki Pen & Pixel. Kiedyś obciach, teraz klasa.

Wiadomo w ogóle kto jest ich autorem?
ChatGPT
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Te opisy były już na preorder.pl długo przed ChatGPT
Podpisz Europejską Inicjatywę Obywatelską - Stop Killing The Internet: No Digital ID & No Age Verification
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE HULAKA
FREE RYDA
Awatar użytkownika
bloooodtrail

właśnie na tych opisach chat gpt się szkolił...
Eskimos

Post autor: Eskimos »

Pewnie osoby od PR pierdolenia z wytwórni/menaga artystów/ewentualnie mitomania raperów
Brambarambambam jak frog
Awatar użytkownika
Burr

W ogóle Medium najbardziej zmarnowany talent w PL, na chuj komu jakiś Tau
Teoria Równoległych Wszechświatów na półeczce w piwnicy w kartonie, klasyk
Awatar użytkownika
ConeyIsland

Post autor: ConeyIsland »

spodziewałem się, że "bezkompromisowy" pojawi się częściej niż 3 razy dotychczas na tej stronie. polski rap znów mnie zawiódł

e. @Burr Graal też był mediumowy, Egzegeza to jeszcze w sumie medium przepoczwarzający się w Tała no a później to zgoda, jebać
Awatar użytkownika
Burr

Graal bitowo byl jakis kosmos, ale teksty wkurwialy juz
Awatar użytkownika
bloooodtrail

Współzałożyciel legendarnej grupy Hewra powraca z bezkompromisowym, autorskim materiałem. Amen (Gicik A’mane) oddaje w ręce słuchaczy projekt na wskroś mroczny i bezwzględnie surowy. Za spójną oprawę muzyczną w całości odpowiada Drepat, który wyprodukował wszystkie bity, perfekcyjnie dopełniając wyrazistą nawijkę.

Krótki film o nawijaniu to bezpardonowa podróż w najciemniejsze zakamarki podziemia. Album posiada wyraźne zarysowanie fabularne – podmiot liryczny błądzi w mroku, szukając sensu życia i próbując dotrzeć do samego źródła swoich dręczących problemów. To materiał przesiąknięty brudem, który nie bierze jeńców, odziera ze złudzeń i uderza autentycznością. Surowy, klaustrofobiczny klimat wylewa się z głośników od pierwszej do ostatniej sekundy, zmuszając słuchacza do konfrontacji z najtwardszą rzeczywistością i nie dając mu ani chwili na wzięcie oddechu.
bezwzględnie surowy = nagrany na odpierdol :lol:
Awatar użytkownika
Jasion94

Post autor: Jasion94 »

"Nowy Testament" to czwarty solowy album warszawskiego rapera DIOXA. Płyta utrzymana jest w nowoczesnej stylistyce, która pokazuje zupełnie świeże podejście do rapowania oraz produkcji muzycznej. Album naszpikowany jest bezkompromisowymi tekstami, nie brakuje wielokrotnych rymów, akrobacji słownych, a wszystko na bitach najlepszych producentów w tym kraju. Diox idealnie odnajduje się w muzyce jaką zaserwował mu Sir Michu (odpowiedzialny za produkcję na ostatnich płytach Tedego) oraz Lanek, producent z Krakowa, którego mogliście usłyszeć m.in. na dwóch ostatnich albumach innego reprezentanta Prosto - KęKę. Swoją muzyczną cegiełkę dołożył również Kocur, młody producent z ekipy Marathon Brothers. Gościnnie na płycie pojawi się m.in. Greezlee, Sztoss, CebulCebs oraz Mosad. Jak podsumowuje to autor: "Nowy Testament to wiara, umięjętności, świadomość, szacunek i miłość".
Ja nie podstawowy
Awatar użytkownika
SWN
Administrator

Post autor: SWN »

Ciekawe jakich ciężkich ustępstw muszą odmawiać polscy raperzy, że słowo "bezkompromisowy" jest w ich opisach aż tak popularne, bo oczywiście nie podejrzewałbym marketingowców o wpierdalanie wyrazów tylko dlatego że fajnie brzmią.
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
ODPOWIEDZ