[Program TV] Twoja Twarz Brzmi Znajomo (2014 till infinity)

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Awatar użytkownika
gogi
Złoty Rozjebus

Re: [Program TV] Twoja Twarz Brzmi Znajomo (2014 till infinity)

Post autor: gogi »

https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/twoja-twarz-brzmi-znajomo-blackface-jak-zmienic-kolor-skory pisze:Jak podano w komunikacie, decyzją światowego właściciela formatu "Your Face Sounds Familiar", globalnej grupy medialno-rozrywkowej Banijay, polska produkcja programu "Twoja twarz brzmi znajomo", realizowana przez należącą do Banijay spółkę Endemol Shine Polska, będzie dostosowana do ściśle określonych zasad zawartych w międzynarodowej biblii formatu, które są przejrzyste i jednakowe dla wszystkich rynków.

Zgodnie z oświadczeniem wydanym przez globalną grupę medialno-rozrywkową Banijay, zmiana koloru skóry uczestników lub naśladowanie innych cech fizycznych w sposób, który mógłby zostać uznany za rasistowski, są niedozwolone w żadnej produkcji tego formatu. Oznacza to, że od najnowszej edycji programu uczestnicy nie będą zmieniać koloru skóry ani naśladować innych cech fizycznych, które mogłyby zostać uznane za przywłaszczenie kulturowe - czytamy dalej w komunikacie.

Komunikat został przygotowany wspólnie przez Banijay, Endemol Shine Polska i Telewizję Polsat. Jest to reakcja na sprawę, która swój początek miała we wrześniu ub.r. Wtedy w serwisie ”The Guardian” skrytykowano program „Twoja twarz brzmi znajomo” za tzw. blackface użyty przez Kubę Szmajkowskiego, przebranego za Kendricka Lamara w piosence "Humble" oraz Polę Gonciarz, ucharakteryzowaną na Beyonce w wykonaniu "If I Were a Boy".
pardon pisze: ↑10 lis 2023, 12:06 nie umiem slowo daje nie umiem juz czytac dluzszych postow saturna i lygrysa bez uczucia ze oni nie marnuja swojego zycia, ale zatruwaja tez nasze mimowolnie pchajac do glow ich chore urojenia
Awatar użytkownika
ConeyIsland

Post autor: ConeyIsland »

p r z Y w ł a s z c z E N i e
k u l t u r o w e
xD
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

a to w jakiej kulturze malują się na czarno?
MÓJ TEMACIK! -> viewtopic.php?t=10448
📢 LIL' KEKE VS ERO 📢
SOON
Obrazek
Awatar użytkownika
maciek

Post autor: maciek »

Naśladować głos też powinni zakazać idąc tym tropem. Czy to już nie jest przywłaszczenie kulturowe?
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

karaoke
MÓJ TEMACIK! -> viewtopic.php?t=10448
📢 LIL' KEKE VS ERO 📢
SOON
Obrazek
Awatar użytkownika
kapper1

Post autor: kapper1 »

Czyli polska edycja pomija 99% czarnych artystów?
W tym 1% jest Młody Olisadebe jako uczestnik

Jak zawsze zajebista decyzja w takich przypadkach :joint:
tak się składa, że mam w chuj skilla
Awatar użytkownika
gogi
Złoty Rozjebus

Odkąd dowiedziałem się, że w tej edycji będzie mój idol, to czekałem na taki występ. Doczekałem się.

Wybitne, top 5 w historii tego programu na luzie. Tu momentami dzieje się magia.
pardon pisze: ↑10 lis 2023, 12:06 nie umiem slowo daje nie umiem juz czytac dluzszych postow saturna i lygrysa bez uczucia ze oni nie marnuja swojego zycia, ale zatruwaja tez nasze mimowolnie pchajac do glow ich chore urojenia
Awatar użytkownika
Jaayu

Post autor: Jaayu »

imo w tym odcinku meek marcin miller i ula milewska skrzywdzeni
You got opps, ain't you?
No, we ain't all angels
Awatar użytkownika
potter

Post autor: potter »

gogi pisze: ↑24 wrz 2026, 14:19 Odkąd dowiedziałem się, że w tej edycji będzie mój idol, to czekałem na taki występ. Doczekałem się.

Wybitne, top 5 w historii tego programu na luzie. Tu momentami dzieje się magia.
No ale czemu nie wrzucisz uczciwie jak dał też fantastyczny występ?
Awatar użytkownika
gogi
Złoty Rozjebus

A to bardzo proste - mi się nie podobało. Niemniej jednak czekam z niecierpliwością na piątek i Rafała Brzozowskiego jako Pitbulla.
ODPOWIEDZ