ja mam mieszane odczucia i co do tego beefu i do postaci Laika
kiedys sie jaralem ofc ze wzgledu na to jak kontrowersyjna byl postacia, jaki byl antymainstream, undergroundowy etc - gimbusom sie cos takiego podoba. Dalej jestem mega fanem undergroundowych lotów i uznaje jego wyzszosc w wiekszosci wypadkow ponad mainstreamowym sciekiem, ale wiadomo, laik byl na maxa karykaturalny w tej swojej undergroundowości, skupiajac sie bardziej na mowieniu jaki to on nie jest zamiast na nagrywaniu muzy
ale teraz czytając co Fruit podeslal (artykul Kaabana z fragmentami wysrywow Laika z FB) i sluchajac jego pretensjonalnych wypowiedzi z wywiadow itd to ciezko mi nie odczuc ogromnego zażenowania i jedyne co przychodzi do glowy to legendarne wersy "to moglo kiedys imponowac, teraz smieszy", gosc 30 lat nachlany lata ciagle i jakies tam kocopoly w necie pierdoli zaczepiajac wszystkich dookola, wkreca se, ze pezet kierowal linijki jakies do niego (

), mysli, ze jest mesjaszem undergroundu, uzurpuje sobie prawo do wyznaczania tego kto jest true w hip hopie a kto nie, no brzmi mega karykaturalnie jak na kogos, kto ledwo rapowac umie i na wielu trackach po prostu w prozaiczny sposob sie wypierdala z bitu, zero muzykalności
a pozniej dostaje solara ktory mu spiewa kurwiaku z grzywooo i zwala z niego jest... troche nie przystalo bozkowi. nawet pomimo tego ze nastepne dissy laika byly mocne to ciezko oprzec sie wrazeniu, ze postac na ktora sie kreowal laik powinna spuscic mu wpierdol i nie pozostawic zadnych zludzen, a jak widac dyskusje sie tocza az po dzis
w beefie nie wiem kto wygral, jedno jest pewne - muzyka Laika jest dla mnie asluchalna dzisiaj w większości, nie czulem tez potrzeby od lat wracania do niej i sprawdzania jak siedzi po latach, może poza jednym przypadkiem jak odpaliłem glidera zeby zobaczyc czy to ma wiekszy sens jak jestem dojrzalszy i madrzejszy (spoiler alert: ni huja nie ma)
chyba ze wlasnie o to chodzi w hip hopie zeby byc takim pyskatym skurwysynem?? jakby nie patrzce troche brakuje obecnie na scenie tak ciekawych postaci jak laik co nie