Kaliber 44 - Księga Tajemnicza. Prolog (1996)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
lygrys

Re: Kaliber 44 - Księga Tajemnicza. Prolog (1996)

Post autor: lygrys »

Korozja Kultury "Księga Tajemnicza. Prolog" - czy to najlepsza polska płyta w historii?
Spoiler
PiSowski fan rocka o debiucie Kalibra.
+48 22 29 22 597
www.aborcjabezgranic.pl
Jak mnie nie ma na forum, to od was odpoczywam.
zuperhero

Post autor: zuperhero »

trochę beka ze mnie, że słucham rapu od ~15 lat i dopiero teraz dobrałem się do takiego klasyka, nie potrafie sobie inaczej wytłumaczyć pozytywnych opinii niż sentymentem, ewentualnie 'przełomowością' w momencie kiedy wyszło.
ale to jest jebane gówno. produkcja jeszcze momentami broni się klimatem (o ile nie wchodzi w te tandetno-mistyczne jak w zakonie marii) ale wykonanie, 'jakość' bitów to jest kurwa dramat, rap właściwie pod każdym względem niesłuchalny, ta cała stylistyka psycho-rap,z przerysowaną modulacją wokalu to jest XD jedyny highlight to plus i minus, tak wgl pierwszy kawałek rapowy jaki usłyszałem, kolega mi z kaseciaka puszczał, jak z podbazy wracaliśmy, pzdr rafał
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

2rzyn pisze: 21 mar 2025, 9:48 Dojebane płyciszcze
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Obrazek
Awatar użytkownika
bloooodtrail

Post autor: bloooodtrail »

skontruję to opinią z drugiego bieguna - klasyk jak chuj.

generalnie to, że słucham rapu, jest efektem sukcesu filmu "jesteś bogiem" więc no wiadomo, że mam sentyment do tej muzyki. klimat psychorapowy, patrząc obiektywnie, no nie jest zbyt przystępny. mi to siedzi, ale nie będę umierał za tę stylistykę (zwłaszcza jak weźmiemy późniejsze dokonania tego gatunku typu 3xklan, czy banita).

jednak jak się skupi jedynie na tym, co oni próbowali robić rapowo, odrzucając modulację głosu (o ile ma to sens w ogóle), no to w tym 96 nikt nie miał do nich podjazdu. wzgórzaki nie rapowali tak dobrze, liroy nie rapował tak dobrze, kto tam jeszcze wydał coś oficjalnie do tego momentu? chyba tylko trials x, no to też nie ma o czym mówić. też przez następne lata mało kto się mógł z chłopakami z katowic równać, tede jedyny mi do głowy przychodzi, który w '90 był na tym levelu. no bo wiadomo, że molesta, zipy, peja, tu wstaw ksywę innego rapera z '90 to była przeokrutna dukanina.

a i tekstowo na księdze są poruszone ciekawe tematy - plus i minus wiadomo, moja obawa joki świetny numer, więcej szmalu 2 gdzie chcieli ten szmal, by mieć mitshubishi, jacuzzi, silikony i palenie parę lat przed tym jak tede się sprzedał, bo o hajsie nawija (no tede był jeszcze bardziej bezpośredni, ok).

podsumowując - dojebane płyciszcze, dospermiony album, absolutny klasyk tego typu bęc.
ODPOWIEDZ