OFFTOPIC FILMOWY
Moderatorzy: gogi, con shonery
Re: OFFTOPIC FILMOWY
dzięki za info, lubię sobie w weekend obejrzeć kino z lat 90 i fajnie że Netflix coś takiego skupuje
To jeszcze nie z Netflixowych, ale też najntisowych na wskroś i dostępnych normalnie w neciku (cda i vimeo), polecam fest nieoficjalną trylogię Powwow Highway, Znaki dymne (Smoke signals) i Dance Me Outside. Nieoficjalną, bo tak naprawdę te filmy nie są powiązane, ale to były bodaj pierwsze (lub jedne z pierwszych) filmów zrobionych przez nejtiwów o sobie samych, a nie że białasy kręcą sobie o Indianach. Absolutnie zajebicie uwielbiam je. Powwow jest w słabej jakości wrzucony i z tych trzech jest najbardziej niskobudżetowy w taki widoczny sposób (a pierwsze zdanie wypowiedziane w filmie zachwyci i umili dzień nie tylko koledze @koniec ), Znaki są najbardziej przystępne, a Dance to mój ulubiony z całej trójki (i jedyny, który nie ma tłumaczenia na PL, trzeba oglądać w oryginale). Dodatkowo filmy powinny ucieszyć każdego, kto ma ironiczne poczucie humoru.
śmigam na desce, ktoś mnie obserwuje
poznaję te mundury, wiem co to za chuje
poznaję te mundury, wiem co to za chuje
Przychodzę z następującym pytaniem - czy polecacie jakieś francuskie filmy ukazujące realia życia na przedmieściach Paryża albo coś w ten deseń, najlepiej osadzone w klimatach rapowych? Pomijam przy tym 13. dzielnicę, Nienawiść czy Nietykalnych
@koalasw90 Nędznicy (2019), Divines 2016,
Un prophète (2009), La French (2014), BAC Nord (2020)
Un prophète (2009), La French (2014), BAC Nord (2020)
Oglądam tylko z napisami chyba, że nie ma wyboru na lewusie to w ostateczności lektor, nigdy dubbing nawet w animacjach bo to dramat do kwadratu - ale wszytko miało napisy lub lektora.