Zenek jak Peja

Dyskusje na temat wszystkich gatunków muzyki, które nie pasują do działów powyżej.

Moderatorzy: mql, Ruces

gagugi

Zenek jak Peja

Post autor: gagugi »

Nie lubię muzyki Zenka.
Ale trzeba mu oddać to, że był pionierem swojego gatunku i rozkręcił swoją karierę, kiedy przemysł raczkował, a disco bylo jednym z polskich bastionów ducha DIY.
Może nie pochodził z bloku/kamienicy, ale z jakiegoś zadupia, gdzie szanse na sukces w jakiejkolwiek dziedzinie były znikome.
Nie słuchałbym jego muzyki na codzień i nie podoba mi się, że śpiewa z playbacku, ale z anonimowego chłopaka znikąd stał się ikoną swojego gatunku i obok Boys i Weekend wprowadził ten gatunek do mainstreamu polskiej muzyki.
Awatar użytkownika
2rzyn

Re: Zenek jak Peja

Post autor: 2rzyn »

Disco polo to nie osobny gatunek. To nieudolne przelozenie innego chujowatego gatunku na polski wiesniaczy grunt tylko ze 15 razy gorzej
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
gagugi

Disco polo się wyspecjalizowało.
Nadal brzmi źle, ale to już nie jest gość na tanim klawiszu i drugi fałszujący śpiew.

W zasadzie disco polo dla muzyki wiejskiej/biesiadnej było tym, czy hip hop dla muzyki miejskiej.

W jednym przypadku wystrzeliła liczba wykonawców, bo nagle popularne stały się klawisze/organy czy jak to zwał.
I już nie trzeba było mieć orkiestry, żeby grać w remizie (wiejskim odpowiedniku klubu muzycznego).

W hip hopie były adaptery i mikser. I też nie trzeba było zakładać całego zespołu, żeby tworzyć.

W jednym i drugim przypadku ludzie mówili, że to nie muzyka, bo ten gra z klawisza, a ten z adapteru i nie ma zespołu.

Disco polo nie słucham, a wręcz mnie wkurwia. Oprócz paru piosenek lecących na weselach nie jestem w stanie tego słuchać. Ale to disco polo to taki hip hop wsi i prowincji.
Że forma pozostawia wiele do życzenia, to inna kwestia

Ale na przykład spróbuj podejśc do Czadomena i powiedzieć mu, że robi hujową muzykę.

Dodano po 2 minutach 16 sekundach:
Czy nawet do Zenka, który może nie ma dobrego głosu do śpiewania, ale wydaje się na tyle dobrym człowiekiem, że nie miałbym serca podejśc do niego i go hejtować nawet za ten playback
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Disco polo muzyka chodnika, rap muzyka ulic. Co do Zenka, to sporo jego dawnych hitów to zwyczajne plagiaty zagranicznych bangerów :dunno:

Dodano po 1 minucie 12 sekundach:
Swoją drogą to zawsze mnie bawi podobieństwo tych dwóch numerów :bowdown:

Dodano po 1 minucie 2 sekundach:
Oczywiście to na dole lepsze.
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
gagugi

Patrzę na ten pierwszy po latach.
Tyle oryginalnych płyt i winyli. Zapomnieli chłopaki, jak masowo przegrywali kasety na jamnikach. Potem zarobili trochę pieniędzy i mogli sobie kupić oryginały. I szczuli na młodzież, która słuchała ich muzyki na mp3. Że wszystkiego mieli oryginały, też nie wierzę, bo niektóre rzeczy były nie do zdobycia w Polsce, nie leżały w każdym empiku.

Chyba że te wszystkie płyty kupowali w dealzie, którego wtedy nie było jeszcze w Polsce, lub znajdowali na śmietniku. W sumie Vienio... też kiedyś znalazłem kilka winyli wystawionych. Nie pamiętam już ile na nich zarobiłem, ale było kilka stów, bo to jakieś Dire Straits.
Awatar użytkownika
2rzyn

@gagugi nie wiem co to czadomen i nie ch e wiedziec. Kojarzy mi sie z jakiejs reklamy sieci komorkowej z przed 15 lat? (Moze cos popierdolilem)

Ale jesli zenek nie jest ulomem to raczej sam wie ze robi sroga chujnie.
Problemem disco polo nie bylo to ze ktosgral na organkach tylko jak gral, bo to brzmialo jak najtansze, najbardziej skurwiale bolące w uszy midi pomieszane z dzwiekami zabawek dla kaszojadow plus spiewanie z manierą ostro gejowską czego najlepszym przykladem jest wlasnie wokal zenka.
Skad im to sie wzielo zeby spiewac takim gejowajbem?
Awatar użytkownika
Megidox

Post autor: Megidox »

Najlepsze co Zenek dla popkultury zrobił to swojego syna a Rysiu kult jebania wieprza
Lata melanży od 19 Marca 2009 w forumkowej branży
Burak pisze:Tu jest forum ślizgawka, a nie jakiś wizaż, jak trzeba to wypłacamy sobie liście na odmułke, a jak trzeba przytulamy a nie jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
Awatar użytkownika
gogi
Złoty Rozjebus

Post autor: gogi »

2rzyn pisze: 24 lip 2026, 6:43 nie wiem co to czadomen i nie ch e wiedziec.
2rzyn ignorant? Nowe, nie znałem.

pardon pisze: 10 lis 2023, 12:06 nie umiem slowo daje nie umiem juz czytac dluzszych postow saturna i lygrysa bez uczucia ze oni nie marnuja swojego zycia, ale zatruwaja tez nasze mimowolnie pchajac do glow ich chore urojenia
Awatar użytkownika
marmolad_k2

2rzyn głuchy i nie zna dobrych wokalistów.
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
2rzyn

gogi pisze: 24 lip 2026, 11:52
2rzyn pisze: 24 lip 2026, 6:43 nie wiem co to czadomen i nie ch e wiedziec.
2rzyn ignorant? Nowe, nie znałem.

Skoro czadomen jest wymieniany obok zenka w temacie disco polo to na chuj mam chciec to sprawdzac?

Wpisalem w yt czadomen i wyskoczyla ta oto sroga chujnia

Moze zenek tez napierdala elegancko killer queen co nie zmienia faktu ze JEGO utwory to chujoza
Awatar użytkownika
bcn

Post autor: bcn »

tutaj disco belmondo
lygrys pisze: 30 sty 2024, 14:01 Dzisiaj biję psa penisem po czole
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Kakao to jest absolutny benger, props za znanie tego tytyłu
Uwaga społeczniacy jadą ganji konsumenci
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE RYDAWARRIOR
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Gdybyśmy wzięli stu słuchaczy rapu i stu słuchaczy disco polo, to większy odsetek ruchających byłby w tej drugiej grupie.
gagugi

Przecież ja nigdzie nie napisałem, że disco polo to jakas wirtuozeria fleżoletu czy że się tym jaram.
Chodziło mi o gatunek jako zjawisko kulturowe i pewną analogię do rapu, bo obydwa gatunki zaczynały jako gatunki DIY, tak jak punk rock.
Awatar użytkownika
marmolad_k2

No i masz pełną rację, kiedyś oglądałem jakiś filmik o początkach disco polo i też od razu zwróciłem uwagę na podobieństwa.
Awatar użytkownika
SWN
Administrator

Post autor: SWN »

Nieironicznie zajebista rozkminka i też zdarzało mi się tłumaczyć, że polski rap ma więcej wspólnego z disco-polo niż, nie wiem kurwa, rockiem.

Teraz proszę o jakieś odpowiedniki discopolowego trueschoolu i newschoolu oraz wytypowanie kto jest discopolowym Paluchem.
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Awatar użytkownika
bcn

Post autor: bcn »

Burak pisze: 24 lip 2026, 12:55 Kakao to jest absolutny benger, props za znanie tego tytyłu
dzieki zgadzam sie
SWN pisze: 24 lip 2026, 13:39 discopolowego trueschoolu i newschoolu
to trzeba znalezc moment w ktorym disco polo przestalo brzmiec jak

a zaczelo bardziej jak

i kto byl pionierem disco trapu w momencie ewolucji z love songow do zbereznych tekstow o spermie (jakis disco balagane)
lygrys pisze: 30 sty 2024, 14:01 Dzisiaj biję psa penisem po czole
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

W disco polo nie ma chyba takiego zjawiska jak zakuty rondlarz, raczej wszyscy szli z duchem czasu, nie było żadnych obrońców tytułu którzy krzyczeli to nie jest disco polo, od zawsze była to muzyka do bawienia się, bez żadnego spinania się i trzymania zasad.

Owszem, dzisiejszemu hip-hopowi blisko do disko polo (kiedy łapie ją za pipi ona robi a a; robię ją u-u-u, a ona a-a-a; hop hop siup siup), ale nie zgodze się że blisko staremu rapowi, w którym liczył się przekaz michu nie, i ważna była treść, do disco polo.
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE RYDAWARRIOR
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Kurwa kiedyś to było disco polo, gdzie liczył się przekaz, miłość, przyjaźń i dobra zabawa, teraz tylko same tańczące dupy i piosenki o ruchaniu na autotunie
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

W sumie w disco Polo też można zauważyć spadek jakości tekstów, Zenek kiedyś:
Mój stary dom nad brzegiem rzeki stał
Wspomnienie dawnych dni w mym sercu wciąż się tli.
W ogrodzie róż, w ogrodzie pełnym malw
Szczęśliwy tak miałem dzieciństwa świat,

Mój stary dom bielone ściany miał,
Przy domu brzozy cień pamiętam, jak przez mgłę.
Kaflowy piec z kominka buchał żar,
Pozostał tam dzieciństwa czar.

Rodzinny dom dziś widzę tylko w snach,
Dzikiego wina liść aż poza dach.
Mój stary dom po nocach mi się śni
Nie wrócą nigdy już beztroskie dni. / 2
Zenek dziś:
Parapaparapapa
oo
oo
aa