Wszystko co chciałeś wiedzieć, ale bałeś się zapytać

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

masz_szluge_

Re: Wszystko co chciałeś wiedzieć, ale bałeś się zapytać

Post autor: masz_szluge_ »

dobre pytanie
Awatar użytkownika
Slatty+

Post autor: Slatty+ »

W tekstyliach pracuje
𒐪𒐪𒐪𒐪𒐪𒐪𒐪𒐪𒐪𒐪𒐪𒐪𒐪𒐪𒐪𒐪
Awatar użytkownika
Jasek

Post autor: Jasek »

Kiedyś kurde był taki kawałek na soundcloudzie, gdzie refren był, że geje noszą obey. Kojarzy ktoś może? Za huja znaleźć nie mogę
cztery żubry i dwie kurwy
Snus

Post autor: Snus »

Skąd bierze się mit "każdy ponad każdym" jako jakiegoś kozackiego, przekminionego storytellingu? Nigdy nie słuchałem Sokola, obczaiłem ten numer dopiero w tym roku i od tego czasu zachodzę w głowę o co chodzi. Przecież to brzmi jakby Sokół streszczał jakiś odcinek Na Wspólnej: Marysia zdradziła Rysia, w tym czasie baba z warzywniaka idzie zgłosić napad na sklep, o co chodzi? Chyba że z słabo biorę pod uwagę kontekst całej epoki i było wtedy gorzej niż pamietam (czyt. Cokolwiek co miało więcej niż kilka wersów związanych ze sobą jakąś logiką uchodziło z automatu za genialne)
SWN
Administrator

Post autor: SWN »

Tbh to nie kojarzę żeby ktoś kiedyś reklamował mi go jako "przekminiony", moim zdaniem zawsze chodziło o to jak Rysiek taksówkarz i Marysia lekko w szoku przeszli do słownika plus wątek alibi w jednym z kibli, który - no dobra, przyznaje - był fajnie przekminiony.
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Awatar użytkownika
BublOner

Post autor: BublOner »

bo tak było jak mówisz w ostatnim zdaniu. to wyszło przede wszystkim w czasach gdy na polskiej scenie nie było storytellingów. więc jak to się mówi, na bezrybiu i rak ryba. do tego naleciałość nostalgii i pierdolenie starych dziadów jakie to nie było kozackie. no i mamy bańkę uszatego narratora jako fantastycznego pisarza
dziwki basen i machanie kutasem
SWN
Administrator

Post autor: SWN »

No jest coś z tą legendą storytellingów Sokoła, to prawda, tak samo jak pamiętam bowdowny w komentarzach pod jego trackiem z Grubych Jointów, który można streścić w słowach

BYŁ SE CHŁOP I NIE JARAŁ CZĘSTO ALE PEWNEGO RAZU ZAJARAŁ I GO ZAWINĘLI, NIEZŁY PECH CO???

a ludzie na youtube spuszczali się że ja pierdole ten Sokół jak coś opowiada to CIARY na plecach

No kurwa patrzcie, aż odpaliłem na szybko pierwsze dwadzieścia komentarzy :lol:
Spoiler
@Fetomann
13 lat temu
Moim zdaniem to o nim powinni nakręcić film. Jest wielki, inteligentny. Udawadnia to swoimi tekstami.

@damianpustelnik2492
12 lat temu
Wszystkie teksty Sokoła dają do myślenia

@omgradke
12 lat temu
no po prostu serce mi się kraje, tak smutne i przygnębiające jest to story

@FragiSkowarcz
8 miesięcy temu
2025 ciary mam
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Awatar użytkownika
Dzonson

Post autor: Dzonson »

Na grubych jointach to temat zamknął Gural
Jak suka klęczy, to nie trzymam się poręczy
Mój kutas nieporęczny jest bo wielki

RYM LAST FM
Awatar użytkownika
scam_sakawa

Post autor: scam_sakawa »

miałeś na myśli Firma Pięciogłowy Smok raczej
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Awatar użytkownika
Megidox

Post autor: Megidox »

Dzonson pisze: 29 lip 2026, 22:55 Na grubych jointach to temat zamknął Gural
Szkoda że mordy nie zamknął
Lata melanży od 19 Marca 2009 w forumkowej branży
Burak pisze:Tu jest forum ślizgawka, a nie jakiś wizaż, jak trzeba to wypłacamy sobie liście na odmułke, a jak trzeba przytulamy a nie jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
Snus

Post autor: Snus »

Dziękuję dobrzy ludzie za odpowiedzi, już się bałem że jestem zbyt prosty albo że złego słuchałem, bo to różne są
gagugi

Post autor: gagugi »

Klip był wysokobudżetowy. Tekst dobrze napisany, tak żeby nie trafiał tylko do ziomkôw z osiedla. Nie zawierał wulgaryzmów. Teoretycznie można go było omawiać na lekcjach polskiego, WOS, WDŻ czy nawet religii/etyki, a i pewnie Żakowski go rozkminial. Beat solidny szczodro. Trwało jeszcze pompowanie polskiego rapu w Vivie I MTV, chociaż ludziom już zaczęło się przejadać joł joł... no właśnie piosenka nie była tylko joł joł, tylko poważny rap dla poważnych ludzi. Perfect storm.
Awatar użytkownika
firma

Post autor: firma »

no ja sie jakos nie zgadzam z tym ze gural tam dobrze polecial, z perspektywy lat jak sobie pomysle ze mozna byc doroslym i isc gdzies tlumem spiewac krzyczec "sadzic palic zalegalizowac" to chce mi sie smiac
Awatar użytkownika
CL500

Post autor: CL500 »

Każdy ponad każdym z reguły słuchało się oglądając klip w TV czy na YT więc każdy się jarał rapowaną historyjką, do tego mocny narratorski głos Sokoła pasuje jak ulał do takiego kawałka i jak nie przepadam za uszatym tak to jest po prostu dobrze nawinięte, ta sama historyjka opowiedziana przez kogoś z lżejszym głosem i ciekawszym flow już by nie miała takiego odbioru
MalinowyJogurt 2
Awatar użytkownika
TooMuchSmoke

Post autor: TooMuchSmoke »

No już tam nie pierdolcie, bo ten numer 6 minut trwa i ma od chuja wątków, które się przeplatają/łączą w zgrabną całość. Jest element zaskoczenia, są bardzo obrazowe rozpisane postacie + genialna aranżacja White Housu i idealnie dobrany wokal SoCoola, a z klipem to już w ogóle kosior.
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Również uważam że to jest jeden z lepszych story tellingów w polskim rapie, do tego na kozackim bicie White House i nie ma co mu umniejszać. Do tego jak na tamte czasy gdzie mało było takich numerów to faktycznie było coś.
Uwaga społeczniacy jadą ganji konsumenci
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE RYDAWARRIOR
starydobryhiphop

Post autor: starydobryhiphop »

Snus pisze: 29 lip 2026, 23:48 Dziękuję dobrzy ludzie za odpowiedzi, już się bałem że jestem zbyt prosty albo że złego słuchałem, bo to różne są
Poddaje w wątpliwość ten storytelling też w którymś z wątków… nie odbieram mu, jest to dobry solidny numer, ale przehajpowany. A słowa wpadły do słownika też za sprawą tego że wszędzie to było wtedy był hype na sokoła . Tak jak teraz pewnie jakieś rzeczy z quebo czy taco młodzi używają co nie znaczy że dlatego że są tak genialne tylko wszechobecne

Dodano po 1 minucie 49 sekundach:
CL500 pisze: 30 lip 2026, 9:58 Każdy ponad każdym z reguły słuchało się oglądając klip w TV czy na YT więc każdy się jarał rapowaną historyjką, do tego mocny narratorski głos Sokoła pasuje jak ulał do takiego kawałka i jak nie przepadam za uszatym tak to jest po prostu dobrze nawinięte, ta sama historyjka opowiedziana przez kogoś z lżejszym głosem i ciekawszym flow już by nie miała takiego odbioru
Ale z drugiej strony po latach widzę w tym monotonność, spójrzmy choćby na Oskara czy fokusa z tym jego storytellingiem z dawnych czasów (ten numer nie pamiętam jak się nazywał, ale była tam Angela córka miliardera itd) tam to imo fokus jeszcze flow historie podkrecal a w każdym ponad każdym sokół jest solidnym tylko narratorem
Życie! Życie! Wciąż zaskakuje mnie, wciąż zaskakuje mnie!
Awatar użytkownika
CL500

Post autor: CL500 »

No i właśnie to, że jest solidnym narratorem to czynnik, któremu można zawdzięczać sukces tego kawałka. Sokół pięknie i wyraźnie z nutką wkurwienia w głosie leci po tym bicie i opowiada to co widz widzi na ekranie. Przecież jakby to jakiś Oskar wydukał sylabami i przeciąganiem to by to nie zrobiło takiego wow
MalinowyJogurt 2
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

ciekawe jaka byłaby różnica gdyby zawodowym lektorom dać ten tekst do zarapowania, jakiemuś piotrowi borowcowi albo maciejowi gudowskiemu
MÓJ TEMACIK! -> viewtopic.php?t=10448
💎 PTP VS DJ TOOMP 💎-> SOON
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
ODPOWIEDZ