Starcie "legend" cz. 10 - Jimson vs Laikike1

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Wybieraj

Czas głosowania minie 01 lip 2026, 13:17

Jimson
38
37%
Laikike1
64
63%

Liczba głosów: 102

Awatar użytkownika
kapper1

Re: Starcie "legend" cz. 10 - Jimson vs Laikike1

Post autor: kapper1 »

eddy_wata pisze: 19 cze 2026, 13:26 laik za charyzme ale ogólnie szkodniki cieszy ze oboje wpierdolili beefy
jeśli już, to obaj, a tak naprawdę to żaden.
ale po Moltisantim nic mnie już nie zdziwi w dziale hibhob
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Oczywiscie Jimson
Flow, glos, teksty, delivery, klasa
Laik conajmniej polke nizej

GWPI > dyskografia laika
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
bylerymdorymu

Post autor: bylerymdorymu »

Zdecydowanie Jimson (Laik to nie dla mnie), prawdopodobnie król złotej ery podziemia.

Z tym, że legendy w cudzysłowie to po prostu jeśli robisz coś co by design trafia do małej grupy osób to z deficji Twój impact będzie mały, ale poziom jest zajebisty.

Osobiście sam nawet nie słuchałem tyle jimsona, bo jestem nieco bardziej z tej linii rodowej typu eis, reno, mes z domieszką wrażliwości, a jimson to już trochę odlot w inną stronę, ale czasem patrzę na to przez pryzmat, czy coś by się dało poprawić. Taka gorąca ofiara jest przecież perfekcyjna i nawet jeśli to nie jest przeze mnie najczęściej katowany kawałek to nie ma sensu mówić ah mogłeś nagrać coś o imprezach i dupach, bo wtedy to po prostu byłby już inny kawałek. Jimson jest w chuj zajebistym raperem i niestety póki co nie będzie takich ludzi, bo to jak różnica między radiem, a telewizją. Czy w ogól dzisiaj chatkterystyczny głos się liczy? Śmiem wątpić, mimo, że sam nie mam i głosu się nie wybiera to co z tego, dla mnie to było ciekawe, że kiedyś były ciekawsze głosy.

Jimsona też lokuje na wysokiej pozycji jeśli chodzi o wielokrotne rymy jako poziom w mojej appce SLG rhymes.
Ostatnio zmieniony 19 cze 2026, 14:15 przez bylerymdorymu, łącznie zmieniany 3 razy.
CEO
Dołącz do naszej firmy:
viewtopic.php?t=13333

SLG appka na Google Play:
viewtopic.php?t=13156

Sociale:
https://www.youtube.com/@TakiJedenKrzysztof
Awatar użytkownika
ART

Post autor: ART »

jest jakas piosenka laikike1 ktora mozna przesluchac bez uczucia zazenowania?
jest modelką z instagrama
co z nią zrobię to już nie jest twoja sprawa

rym| last.fm
Awatar użytkownika
ConeyIsland

Post autor: ConeyIsland »

Jimmy był krótko więc ewentualnie jeśli oceniać peak każdego z nich to tak, prime Maćka > prime Laika. No ale kurwa, Krzysiu Piątek miał w chuj mocne wejście we Włoszech to znaczy że jest lepszym napastnikiem niż kurwa nie wiem Berbatow? xD
Awatar użytkownika
v3sp347ine

Post autor: v3sp347ine »

Bardzo lubię obu. GWPI mam nawet na winylu, odpalam sobie raz w roku. Świetny album. No, ale mimo wszystko Laik. Bardziej siada mi jego stylówka, chociaż bardzo długi czas nie mogłem się przekonać do tryhardu i jego wkurwiającej na początku maniery. SOLARKURWOMINUTA.
Jezus Maria, styl jak krezus
Awatar użytkownika
2do5

Post autor: 2do5 »

ART pisze: 19 cze 2026, 14:07 jest jakas piosenka laikike1 ktora mozna przesluchac bez uczucia zazenowania?
spróbuj ten feat jest niezły
Spoiler
Jantar czy Kukulska - wybrałbym mamę z dwóch
dzieciaki rozkminiały kim jest kurwa DJ Buhh
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

ART pisze: 19 cze 2026, 14:07 jest jakas piosenka laikike1 ktora mozna przesluchac bez uczucia zazenowania?
ostatni diss na solara był w miarę w miarę
jajca pisze: 16 maja 2024, 17:04 za te punkty na kurniku trzeba dusić ofiary
Awatar użytkownika
kapper1

Re: Laikike1

Post autor: kapper1 »

baqlashan pisze: 19 cze 2026, 13:48 Jose pisze: ↑dzisiaj, 11:25
Jimson dalej nagrywa i nikogo to kurwa nie obchodzi
bo to są numery nagrane w szafie dla samego siebie z resztek zajawki, sam jimson się z tym niespecjalnie kryje. to są takie popierdółki rapowego dziadka a nie jakieś wielkie podziemne premiery. i wiem że to kumasz jose, więc miej litość proszę.
I powiesić ogłoszenie, że już nie potrafię dzisiaj zrobić Diuny
Awatar użytkownika
ART

Post autor: ART »

no dobra, a tak serio?
jest modelką z instagrama
co z nią zrobię to już nie jest twoja sprawa

rym| last.fm
Awatar użytkownika
baqlashan

tak serio to nie było takiego numeru i obaj o tym wiemy bo to tryhard jest skończony i wieśniak muzyczny.
Awatar użytkownika
many-s

Post autor: many-s »

baqlashan pisze: 19 cze 2026, 13:50
Jasek pisze: 19 cze 2026, 13:48 czasem też grafomański
poproszę przykłady. to zarzucanie grafomaństwa jimsonowi kompletnie pomylony trop nie do wybronienia, ale jestem ciekaw co masz w arsenale w takim razie.
Mówienie, że Jimson nagrał pierwszy w Polsce abstract rap, że siedzi w domu i ma wyjebane jako argument, że jest tym sposobem lepszy od Laika to trochę bez sensu.

Dorzucę od Laika "Folwark zwierzęcy" do kontr-porównania, że jednak używanie słowa "grafomania" to też lekka przesada.

A z tym głosem jednego i drugiego to co komu się podoba a nie, że jeden miał głęboki a drugi nie i ten drugi niech spierdala. Jakby ludzie takie argumenty brali pod uwagę to - przykładowo - wokaliści AC/DC czy Guns 'n' Roses w prajm uważani byli za "ściśnięto-jajowi krzykacze". Czy tam przkładowo głos Q-Tipa czy Drake'a.

Dawaj całościową interpretacje linijek "Arabskie .." i "Nie ma boga". Jest szansa, że zamkniesz nam gębę skoro uważasz, że zbiorowa psychoza zaszła za daleko.
Awatar użytkownika
baqlashan

tak się składa że już to zrobiłem kiedyś. jeśli za bardzo ogólne to dopytaj o konkretne wersy.
baqlashan pisze: 28 kwie 2020, 15:21 Numer jest mistrzowskim opisem totalnego wyalienowania, schizofrenii, paranoi i szczególnie warto zwrócić uwagę na pierwsze wersy:

"Nigdy nie lekceważ, znaków, punktów, barw i tonów
Które grawitują w Twym kierunku bez powodu
Są dźwięki, czasem z głębi morskich jak Mefli
Stuki, gwizdy, głosy, jęki, szumy, piski, stęki
Telefon zza ściany rzucam wszystko żeby zdążyć
Pluję w płuca, biegnę, patrze: nie ma nowych połączeń
Spróbuj nie spać tak dwadzieścia cztery godziny
Spróbuj nie ćpać ksantyn-metyloteobrominy
Słyszysz jak szumi tłum i arabskie noce
W rurze dzwoni, w ścianach trzeszczy, wiatr wieje w wielkiej płycie
Diabeł jeździ znów w windzie się śmieje z mentalnych tortur
Blokowych struktur i braku snu w Słupsku
Na dole śpi Cthulhu, hip-hop kultur multum
Okultyzm miejsc kultu z psikusów w Twoim mózgu"

Jimson nawija z perspektywy człowieka, który obrał własną ścieżkę, zaszył się jak pustelnik. Pędzący, hałaśliwy świat z zewnątrz to tylko iluzja, bo prawda znajduje się tylko wewnątrz ciebie.

"Szukaj mnie w Bieszczadach Bez stada, na dachach świata
W poszukiwaniu ciszy, nie poza domem"

Wszystkie wielkie religie zrodziły się z podań proroków, tułających się po pustyniach.
Jimson odbiera głos Boga, bo jest prorokiem. Jeśli ty nie słyszysz tego soundu to znaczy, że nie jesteś wybrańcem, przykro mi.

"Sound na pustyni, którego nie słyszą inni
Jeśli tego nie załapiesz nie wiesz nic o rapie
To arabskie noce"

Ponadto - cały numer opiera się na motywie samplu z dziwnych odgłosów na Ukrainie - które w okolicach 2010-11 okrążyły cały świat, ludzie z każdego zakątka globu wrzucali w net filmiki z tymi dźwiękami, i często interpretowali je jako trąby apokalipsy, zwiastun powrotu mesjasza i końca świata.

I ten szeroki, uduchowiony kontekst utworu zajebiście kontrastuje z następnym na epce Muhammadem Ali, który zaczyna się od wersów poddających istnienie "Boga" w wątpliwość, dalsza część utwory jest o świętych wojnach i konsumpcjonizmie. Dla mnie UZWM to materiał koncepcyjny i arabskie noce są świetnym preludium do rozpierdolu w Muhammadzie, gdzie Jimson już spuścił wszystkie możliwe wodze fantazji.
Awatar użytkownika
v3sp347ine

A tak serio to macie chuja w uszach i nie czaicie konwencji. Nie rozumiecie tego wersu, co padł 40 linijek przed tą główną w refrenie. Laik krul ofc, ale do tryhardu i składania trzeba się po prostu przekonać. Jimson też miał takie momenty i myślę, że wypadały nawet gorzej od Lajkajkłana1. A jak miałbym polecać numer komuś, kto nigdy nie słuchał Mara to ofc Level 7.
Ostatnio zmieniony 19 cze 2026, 14:42 przez v3sp347ine, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
the

Post autor: the »

Jimson bo beef z fałenememgaddemytrabatnaromet był ciekawszy niż lajkałana z solarem
Awatar użytkownika
baqlashan

v3sp347ine pisze: 19 cze 2026, 14:35 nie czaicie konwencji
czaję, po prostu dla mnie jest ona tandetna. ale przyznaję, że moja krytyka laika na ten moment jest hujowa bo se pisze z browarem w reku w przerwach jak mnie sparuje w fifie z jakimiś kurwa rumunami. rzetelniej podejdę do tego wieczorkiem, peace.
Awatar użytkownika
SuperRapMaster

Post autor: SuperRapMaster »

Lubię Laika, ale głos na Jimsona, gwpi ma ten klimat, Gdzie ulice nie mają imion jeden z moich ulubionych kawałków w plhh, grafomania mniej razi, no i ten głos. Dla mnie polski goat.
Awatar użytkownika
Mizter

Post autor: Mizter »

jimson ma duzo lepsza ksywę

laikajkłan
🌴 latinogang 🌴

#freefromage
Awatar użytkownika
v3sp347ine

baqlashan pisze: 19 cze 2026, 14:45
v3sp347ine pisze: 19 cze 2026, 14:35 nie czaicie konwencji
czaję, po prostu dla mnie jest ona tandetna. ale przyznaję, że moja krytyka laika na ten moment jest hujowa bo se pisze z browarem w reku w przerwach jak mnie sparuje w fifie z jakimiś kurwa rumunami. rzetelniej podejdę do tego wieczorkiem, peace.
Myślałem, że dalsza część wpisu była oczywista w swoim wydźwięku. Za starzy jesteśmy, żeby się kłócić o raperków, którzy mają nas w chuju. Ale mnie zmotywowałeś i może też po paru procentach napiszę coś dłuższego dlaczego tak. I dlaczego nie inaczej. Pozdro. Się nie tłumacz jak jebany frajer w mamrze.
Awatar użytkownika
SuperRapMaster

Post autor: SuperRapMaster »

baqlashan pisze: 19 cze 2026, 13:50
Jasek pisze: 19 cze 2026, 13:48 czasem też grafomański
poproszę przykłady. to zarzucanie grafomaństwa jimsonowi kompletnie pomylony trop nie do wybronienia, ale jestem ciekaw co masz w arsenale w takim razie.
Jakkolwiek lubię Jimsona i ten kawałek, to za grafomanię można uznać
Spoiler
Transcendentalna mantra, idealna flauta
ODPOWIEDZ