Starcie legend cz. 9 - Joka vs Magik

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Wybieraj

Czas głosowania minie 02 lip 2026, 23:37

Joka
36
51%
Magik
35
49%

Liczba głosów: 71

Awatar użytkownika
gods bidness

Starcie legend cz. 9 - Joka vs Magik

Post autor: gods bidness »

Czas na kolejne starcie legend, czyli potężny clash potężnych gigantów sceny. Tej sceny.

Obrazek

Wspólnych kawałków bez liku, gramofonohaszolagoholiku.

Niby odpowiedź oczywista - każdy gimb powie Magik, bo w jego głowie to wielka legenda, a każdy spec, z takich jak tu siedzą, powie Joka, bo Magik to taka mainstremowa legenda, a Joka lowkey jest, był topem raperów w Polsce, stylowo może i top 3.

Dla mnie 25 lat temu, było oczywiste, że Magik, od jakichś 10 oczywiste, że Joka. A dzisiaj nie wiem.

Magik na Paktofonice to jedno. Ale Magik na pierwszym K44 to rozpierdol i czysto skurwysyńskie flow i przelot. Nie dajcie się zwieść i spłycić go do memów o skoczkach. Ten człowiek na debiucie sprzed 30 lat do dziś zjada stylem nawijki 97,2% polskich raperów.

Joka z kolei od zawsze potrafił w bezpretensjonalny rap i nawijanie ponadczasowych ciężkiej wagi wersów w sposób lekki. Obojętnie czy na Księdze Tajemniczej czy na featach 20 i więcej lat później, gdzie zjadał swoją lekkością pisania Miuoshów, Dabów i innych.

Nasuwa się zatem pytanie - kto lepszy? Kto miał lepsze zwrotki na przestrzeni lat, kto miał lepszą karierę? Kto miał większą charyzmę?

Kto w waszym sercu zostawił głębszy ślad?

Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Re: Starcie legend cz. 9 - Joka vs Magik

Post autor: Burak »

Wybór jest prosty
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE ENZO
FREE NAFAS
Awatar użytkownika
gods bidness

Pamiętam jak pojechałem na film o Magiku do kina, przed kinem w samochodzie na parkingu przed multipleksem zjarałem grubego gibona, gdyż uznałem, że w takiej wersji mózgowej film o Magiku oglądać należy. A była to jakaś 11 rano i w kinie poza mną były tylko jakieś gimbusy wagarowicze, fani Magika, piąta woda po kisielu. Ale się nie myliłem, bo jak wszedłem, film się zaczął, to pierwsze co weszło na kinowym nagłośnieniu, to właśnie pierwsze nutki z "Mojej obawy" i zrobiły klimat. Piękne czasy, kochani.
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

joka, gdyż czuć było zawsze ten luz i niewymuszone wersy które płyną i dają dobry nastrój, a na tajemniczej kozacko się wydzierał i rzucał kozackie przekminy vide moja obawa, już huj w to kto co napisał w tym kalibrze, all in all joka nigdy gniota nie wypuścił ze swej strony
MÓJ TEMACIK! -> viewtopic.php?t=10448
🥤 DJ SCREW VS HEWRA/MOBBYN 🚘 -> https://www.youtube.com/watch?v=C2KMna2KQK0
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

gods bidness pisze: 12 cze 2026, 23:37 Magik na Paktofonice to jedno. Ale Magik na pierwszym K44 to rozpierdol i czysto skurwysyńskie flow i przelot. Nie dajcie się zwieść i spłycić go do memów o skoczkach. Ten człowiek na debiucie sprzed 30 lat do dziś zjada stylem nawijki 97,2% polskich raperów.
A i tak Joka była najlepszy na tym albumie.

Dodano po 1 minucie 14 sekundach:
Nie wierzę, że to już ponad rok minął :(
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
gods bidness

Gdyby nie Magik, nie byłoby LSO, a Gog byłby urzędnikiem w starostwie.
Zwikk

Post autor: Zwikk »

Ale zakolaki
Rymekk

Post autor: Rymekk »

Trudny wybor, ale jednak glos na Magika, mimo wielkiej sympatii do Joki, to jednak Magik zawsze mi sie jawil jako bardziej autentyczny rapowo, a Joka był takim smieszkiem, ktory zajebiscie umial wczuc sie w role obłąkańca.
Awatar użytkownika
the

Post autor: the »

łatwe, żaden
Awatar użytkownika
Rupert
Bodo

Post autor: Rupert »

Joka
Ja wgl odkryłem kaliber dość późno bo wkurwial mnie magik (już wkurza mniej :) )
Awatar użytkownika
Jasek

Post autor: Jasek »

Magik, uwielbiam Jokę, świetny tekściarz i niewymuszona przewózka. Ale Magik był jednym z tych, którzy zahaczają o geniusz w rapie, szkoda że potem się sfunflował z Fokusrahim, ale był to zacny skurwiel na mikrofonie
cztery żubry i dwie kurwy
Awatar użytkownika
yaml

Post autor: yaml »

Trudno odmówić wpływu Mam jedno pierdolono schizofrenię na całe roczniki gimbusów. Chyba każdy miał okres że słuchał Magika
jesteś poszukiwany przez MOBBYN
Awatar użytkownika
eddy_wata

Post autor: eddy_wata »

Magik
świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Powiedzialbym ze remis. Bez tego okologimbusowego pierdolenia cweli
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
scam_sakawa

Post autor: scam_sakawa »

Magik, ale tylko ze względu na to jak poniosła jego ksywa po śmierci. Obaj świetni, ponadczasowi na K44.
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Tdimz_S

Post autor: Tdimz_S »

Zmemowany do granic bezbectwa Magik. W Kalibrze rozpierdalał, w Paktofonice przewyższał tych dwóch kasztanów. Świetny raper
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

Magik to raper niedoceniony wśród tzw. kumatych słuchaczy, bo pozahiphopowy świat zrobił z niego boga z powodu samobójstwa i narobili jebanego przypału. Ale fakty są takie, że miał styl, flow, oryginalność i dużo pracy tu nic nie ma za darmo. Przede wszystkim flow i bardzo dobrze, bo to jest w rapie najważniejsze. Na niesamowitym luzaku ten chłop leciał już w 2000 roku. Nie wiem, czy nie najlepszy raper w momencie wydania Kinematografii. Chyba pierwszy Polak, który nauczył się rapować, ale tak wiecie na serio.

A ten Joka zawsze był dla mnie dziwolągiem, do którego nie mogłem się przekonać ani zrozumieć. Może kiedyś docenię, tymczasem głos na Magika.
Mam w domu szafkę, w której trzymam
Wszystkie dostępne dzieła Lenina
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Jaki luz jak on od zawsze rapował czy też dziwnie się wydzierał jakby ciągle nagrywał podczas psychozy amfetaminowej
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE ENZO
FREE NAFAS
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

na pfk tak nie robił
Mam w domu szafkę, w której trzymam
Wszystkie dostępne dzieła Lenina
Awatar użytkownika
FruitOffTheWall

Post autor: FruitOffTheWall »

Nie no dla mnie bardzo łatwy wybór, stawiam na Joke

Charyzma o wiele lepsza, linijki również. Kurwa na numerze który jest w spoilerze, Joka ma
1) Jeden z najlepszych wjazdów w pl rapie
2) przejebaną kurwa charyzme
3) w tych okularach i tej skórze WYGLĄDA jak raper, ma aparycje rapera, porownajcie sobie np ruchy kaza balagane w teledyskach xD
Spoiler
ta kurwa GDYBY MAGIK ZYŁ, to by zajebał takich zwrotek z 10. Jako piłeczke odbije że gdyby Joka wydał czarne złoto z hst i jajonaszem, to by każdy kuca walił że klasyk kurwa

Dla mnie Joka zawsze bardziej rapował/był rapowy niż magik z kalibra to wgl był najbardziej rapowy. Z pfk zawsze najbardziej lubiłem fokusa, tylko kurwa jakby nawet porównać joke z smokiem, to Joka ma lepsze teksty, fokus flow zajebiste wiadomo, ale pierdoli kacapoły czasem

Joka dla mnie wygrywa dosyć łatwo, dla mnie joka zawsze 100% hiphop a magik troche schizofrenik ciekawy kurwa

ps co do zwrotek joki, zajebista zwrotka jokulca jest tutaj kurwa w tym numerze u daba. U miousha też ma spoko w numerze katowice
Spoiler
[media][/media]
rip zioloziolo
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej
https://www.last.fm/user/Tommy_Ovocetti

owoc dziwko może wszystko
ODPOWIEDZ