Emerytura rządowa dla artystów

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Czy jesteś za wsparciem artystów przez rząd na emeryturze

Tak
8
20%
Nie
33
80%

Liczba głosów: 41

Awatar użytkownika
Moltisanti

Re: Emerytura rządowa dla artystów

Post autor: Moltisanti »

Mnie rozpierdala że zamiast zrobic program który obejmuje jakas ogólna grupę ludzi np na zleceniach czy na umowach o dzieło którzy generalnie mało zarabiają, to robi sie specjalny program dla artystów :lol: zaraz trzeba bedzie zrobic kolejne dla murarzy, wioślarzy i cuuj wie kogo jeszcze
Łąsą pisze: 31 gru 2020, 19:13 prędzej nastąpi zmiana systemu monetarnego niż stopy wrócą do poziomu 3-4%
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

Sionek pisze: 03 cze 2026, 14:15 Dokładnie. Można być artystą niebędąc zawodowcem, który się utrzymuje z tego. Co za problem pisać książki czy malować obrazy ale łączyć to z pracą zarobkową, jeśli ich wytwory nie są tak pożądane? To jest wolny zawód i tu nikt nie daje gwarancji że dany piosenkarz, malarz, pisarz czy rzeźbiarz będzie miał takie wzięcie żeby z tego żyć. Owszem fajnie jest sobie na czillu strugać jakieś postacie z kamienia czy pisać książki i nie musieć chodzić do januszexu codziennie rano, ale to przywilej dostępny jedynie nielicznym.
Albo sportowcy jacyś. Jak nie jesteś Lewandowskim i nie umiesz sam na siebie zarobić, tylko kurwa biegasz przez jakieś płotki, czy skaczesz w dal do piaskownicy, to WARA od MOICH piniendzy, a nie łapy wyciągać po jakieś emerytury olimpijskie, bo na olimpiadzie wyżej przez jakąś belkę skoczyłeś niż inne darmozjady z całego świata.

Co za problem biegać w kółko, pchać kulę, rzucać dyskiem czy innym kawałkiem żelastwa po godzinach, jak odbębnisz 8 godzin w Januszexie.
Awatar użytkownika
gods bidness

Już nie wspomnę o górnikach, bo oni im więcej pracują, tym więcej straty generują. Co jest o tyle chore, że oni to robią w ramach etatu. A mogliby po prawdziwym etacie hobbystycznie 8 godzin fedrować.
Awatar użytkownika
bcn

Post autor: bcn »

aleksy pisze: 03 cze 2026, 10:50 Przecież to jest zawód z wyższej półki, z nieproporcjonalnym udziałem bananowców
no popatrz pan ciekawe czemu
lygrys pisze: 30 sty 2024, 14:01 Dzisiaj biję psa penisem po czole
edenmar

Post autor: edenmar »

Awatar użytkownika
jam

Post autor: jam »

kto bedzie sie mogl nazwac artysta

Dodano po 54 sekundach:
małe oczy korczarowskiegoz zawsze bawia
Awatar użytkownika
wujot
ave

Post autor: wujot »

skolim już miał okazję najebać jednego artystę
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

Czy dla informatyków na IP Boxie też będzie?
CZACIK ELO, ŚMIERĆ FRAJEROM
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

jam pisze: 03 cze 2026, 18:41 małe oczy korczarowskiegoz zawsze bawia
oczy łowcy
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
ffeee pisze: 03 cze 2026, 8:29 jedyną przeciwwagą do złodziejstwa i hipokryzji pisu oraz nacjolów konfiarzy jest obecny rząd
Awatar użytkownika
nobezprzesady

Post autor: nobezprzesady »

Ja najpierw byłem na pozycji "ni mnie to grzeje, ni mnie to ziębi, przecież to żadne pieniądze", teraz po głębszym przemyśleniu raczej popieram, bo do śmiesznie niskiego kosztu (który sam w sobie jest dobrym argumentem) i niegłupich założeń sensownie ograniczających pulę beneficjentów dochodzi tutaj potencjalnie całkiem niezły efekt. Więc ode mnie zdecydowany plus dla inicjatywy, której w sumie bardziej spodziewać można byłoby się po rządach PiS-u niż Tuska.

P.S. Nazwa tematu jest dość kiepska, bo trochę przekłamuje założenia.
Awatar użytkownika
wujot
ave

Post autor: wujot »

dofinansujmy sportowców którzy muszą po pracy chodzić na treningi i w weekendy grać w niższych ligach za niewielkie pieniądze dając rozrywkę kibicom na trybunach
Awatar użytkownika
scam_sakawa

Post autor: scam_sakawa »

albo forumowiczów, którzy łączą ciężką pracę na etacie z zabawianiem gawiedzi w internecie
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Awatar użytkownika
gods bidness

wujot pisze: 03 cze 2026, 18:55

skolim już miał okazję najebać jednego artystę
Pamiętam to, kto by wtedy pomyślał, że Skolim zostanie taką gwiazdą i nowym Zenkiem dla kolejnego pokolenia. Kapeli zabrakło z 5 kilo mięśni i by wygrał, a tak to siłowo nie dał rady.
MonsieurHibou

Post autor: MonsieurHibou »

edenmar pisze: 03 cze 2026, 18:38
xd

Pomijając już kwestię samej ustawy czy emerytur (sam nie wiem czy jestem za czy przeciw, jestem głupi, nie znam się) oraz merytoryki tego wszystkiego. Rozwala mnie to, jak ludzie łykają takie populistyczne, grifterskie pierdolenie, jednocześnie myśląc, że są prawdziwymi wolnomyślicielami niepodatnymi na manipulacje (nie to, co lewaki, wiadomo).

Mentzen wrzucający wszystkich artystów do jednego wora z napisem "Jaś Kapela". Czy Skolim mówiący, że prawdziwymi artystkami są babcie gotujące pyszne potrawy i budowlańcy budujący drogi (aż mnie ciary żenady przeszły jak tego słuchałem). No wiadomo. Ja też jestem za tym, by order orła białego dawać przede wszystkim dzieciaczkom w hospicjach. Bo prawdziwe bohaterstwo to przecież żyć z nowotworem. Albo na przykład być samotna matką niepełnosprawnych dzieci. I takich ckliwych, śliskich, cynicznych, skurwysyńskich zagrywek, z którymi trudno polemizować przez wysokie nacechowanie emocjonalne, jest mnóstwo.

Inna sprawa (aby mojemu symetryzmowi stała się zadość), że Doda, broniąca ustawy, też to robi na swój sposób, tylko w drugą stronę i imo trochę zgrabniej. Czy tam Damięcki, który daje się wkręcić w tę wojenkę emocjonalnie i odpowiada Mentzenowi, że jest osłem. Rzeczywiście, to pomoże nam racjonalnie przedyskutować ten skomplikowany temat.

I oni sobie pompują polaryzację w najlepsze. Teraz słowo "artysta" brzmi już jak wyzwisko - mamy nowego wroga, który czyha na ciebie i twoje pieniądze po to by się nachapać. Stary dobry patent - weźmy luźne pojęcie (artyści, LGBT, elity, wykształciuchy, ale oczywiście z drugiej strony jest też elitaryzm, klasizm w postaci wyższościowego pierdolenia - blokersi, madki, chamy, katolicy). Zamknijmy w tym pojęciu wszystko, co złe i weźmy parę najbardziej zjebanych, skrajnych osób, które będą reprezentantami i symbolem tych grup. No i klasycznie wmówmy ludziom, że to oni są powodem tego, że żyje nam się ciężko, że nie jesteśmy szczęśliwi, że czujemy się niedocenieni, niedowartościowani.

I może ktoś powiedzieć, że to wina samych artystów, że teraz to słowo źle się kojarzy. A ja myślę, że to jednak w dużej mierze wina mediów i polityków, którzy dla kliknięć i pompowania swojej popularności schylają się po najbardziej podłe, niskie zagrywki, by nabić parę łatwych punkcików politycznych (Mentzen)/pr'owych (Skolim) od oburzonych ludzi, którzy dają ponieść się tej narracji.

I chuj, jakoś się kręci żyćko w tej Polsce.
Awatar użytkownika
Malloy
Palma w Kali

Post autor: Malloy »

dobry post
Jesteście popierdoleni, świat wychował was źle
Prawda jest prosta i przykra, nie jara was troska, a krzywda
Tyle zrozumieć to dar a nie wyrok i dlatego nie pluję na czas jaki minął
genocidegeneral

Post autor: genocidegeneral »

Jak se wybrali takie hobby to ich sprawa przecież, wędkarze w kształcie piłki z wąsem też są do tyłu jakby policzyć pięciocyfrowe koszty zakupu sprzętu oraz osiedlowej ściepy na łódkę, ale jak ich stać to niech się bawią.
"A cop yells, "do not run I will [in the future] shoot!" This phrase is meaningless to the nigger. In the nigger's mind he has two choices: be detained by the cops, or run and be free."
KoolSido

Post autor: KoolSido »

Panstwo oczywiscie nie powinno w ogole sie zajmowac emeryturami, a jeśli już sie zajmuje to nie powinno łamać umowy składki <-> emerytura. Z resztą sztuką też nie powinno sie zajmować

A temat jest na 99% tematem zastępczym
deftone

Post autor: deftone »

MonsieurHibou pisze: 04 cze 2026, 14:55 Mentzen wrzucający wszystkich artystów do jednego wora z napisem "Jaś Kapela". Czy Skolim mówiący, że prawdziwymi artystkami są babcie gotujące pyszne potrawy i budowlańcy budujący drogi (aż mnie ciary żenady przeszły jak tego słuchałem). No wiadomo. Ja też jestem za tym, by order orła białego dawać przede wszystkim dzieciaczkom w hospicjach. Bo prawdziwe bohaterstwo to przecież żyć z nowotworem. Albo na przykład być samotna matką niepełnosprawnych dzieci. I takich ckliwych, śliskich, cynicznych, skurwysyńskich zagrywek, z którymi trudno polemizować przez wysokie nacechowanie emocjonalne, jest mnóstwo.

Inna sprawa (aby mojemu symetryzmowi stała się zadość), że Doda, broniąca ustawy, też to robi na swój sposób, tylko w drugą stronę i imo trochę zgrabniej. Czy tam Damięcki, który daje się wkręcić w tę wojenkę emocjonalnie i odpowiada Mentzenowi, że jest osłem. Rzeczywiście, to pomoże nam racjonalnie przedyskutować ten skomplikowany temat.

I oni sobie pompują polaryzację w najlepsze. Teraz słowo "artysta" brzmi już jak wyzwisko - mamy nowego wroga, który czyha na ciebie i twoje pieniądze po to by się nachapać. Stary dobry patent - weźmy luźne pojęcie (artyści, LGBT, elity, wykształciuchy, ale oczywiście z drugiej strony jest też elitaryzm, klasizm w postaci wyższościowego pierdolenia - blokersi, madki, chamy, katolicy). Zamknijmy w tym pojęciu wszystko, co złe i weźmy parę najbardziej zjebanych, skrajnych osób, które będą reprezentantami i symbolem tych grup. No i klasycznie wmówmy ludziom, że to oni są powodem tego, że żyje nam się ciężko, że nie jesteśmy szczęśliwi, że czujemy się niedocenieni, niedowartościowani.
Zajebisty post
ODPOWIEDZ