Emerytura rządowa dla artystów
- Moltisanti
Re: Emerytura rządowa dla artystów
Mnie rozpierdala że zamiast zrobic program który obejmuje jakas ogólna grupę ludzi np na zleceniach czy na umowach o dzieło którzy generalnie mało zarabiają, to robi sie specjalny program dla artystów
zaraz trzeba bedzie zrobic kolejne dla murarzy, wioślarzy i cuuj wie kogo jeszcze
- gods bidness
Albo sportowcy jacyś. Jak nie jesteś Lewandowskim i nie umiesz sam na siebie zarobić, tylko kurwa biegasz przez jakieś płotki, czy skaczesz w dal do piaskownicy, to WARA od MOICH piniendzy, a nie łapy wyciągać po jakieś emerytury olimpijskie, bo na olimpiadzie wyżej przez jakąś belkę skoczyłeś niż inne darmozjady z całego świata.Sionek pisze: ↑03 cze 2026, 14:15 Dokładnie. Można być artystą niebędąc zawodowcem, który się utrzymuje z tego. Co za problem pisać książki czy malować obrazy ale łączyć to z pracą zarobkową, jeśli ich wytwory nie są tak pożądane? To jest wolny zawód i tu nikt nie daje gwarancji że dany piosenkarz, malarz, pisarz czy rzeźbiarz będzie miał takie wzięcie żeby z tego żyć. Owszem fajnie jest sobie na czillu strugać jakieś postacie z kamienia czy pisać książki i nie musieć chodzić do januszexu codziennie rano, ale to przywilej dostępny jedynie nielicznym.
Co za problem biegać w kółko, pchać kulę, rzucać dyskiem czy innym kawałkiem żelastwa po godzinach, jak odbębnisz 8 godzin w Januszexie.
- gods bidness
Już nie wspomnę o górnikach, bo oni im więcej pracują, tym więcej straty generują. Co jest o tyle chore, że oni to robią w ramach etatu. A mogliby po prawdziwym etacie hobbystycznie 8 godzin fedrować.
no popatrz pan ciekawe czemu
kto bedzie sie mogl nazwac artysta
Dodano po 54 sekundach:
małe oczy korczarowskiegoz zawsze bawia
Dodano po 54 sekundach:
małe oczy korczarowskiegoz zawsze bawia
skolim już miał okazję najebać jednego artystę
Czy dla informatyków na IP Boxie też będzie?
CZACIK ELO, ŚMIERĆ FRAJEROM
- nobezprzesady
Ja najpierw byłem na pozycji "ni mnie to grzeje, ni mnie to ziębi, przecież to żadne pieniądze", teraz po głębszym przemyśleniu raczej popieram, bo do śmiesznie niskiego kosztu (który sam w sobie jest dobrym argumentem) i niegłupich założeń sensownie ograniczających pulę beneficjentów dochodzi tutaj potencjalnie całkiem niezły efekt. Więc ode mnie zdecydowany plus dla inicjatywy, której w sumie bardziej spodziewać można byłoby się po rządach PiS-u niż Tuska.
P.S. Nazwa tematu jest dość kiepska, bo trochę przekłamuje założenia.
P.S. Nazwa tematu jest dość kiepska, bo trochę przekłamuje założenia.
dofinansujmy sportowców którzy muszą po pracy chodzić na treningi i w weekendy grać w niższych ligach za niewielkie pieniądze dając rozrywkę kibicom na trybunach
- scam_sakawa
albo forumowiczów, którzy łączą ciężką pracę na etacie z zabawianiem gawiedzi w internecie
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
- gods bidness
-
MonsieurHibou
xd
Pomijając już kwestię samej ustawy czy emerytur (sam nie wiem czy jestem za czy przeciw, jestem głupi, nie znam się) oraz merytoryki tego wszystkiego. Rozwala mnie to, jak ludzie łykają takie populistyczne, grifterskie pierdolenie, jednocześnie myśląc, że są prawdziwymi wolnomyślicielami niepodatnymi na manipulacje (nie to, co lewaki, wiadomo).
Mentzen wrzucający wszystkich artystów do jednego wora z napisem "Jaś Kapela". Czy Skolim mówiący, że prawdziwymi artystkami są babcie gotujące pyszne potrawy i budowlańcy budujący drogi (aż mnie ciary żenady przeszły jak tego słuchałem). No wiadomo. Ja też jestem za tym, by order orła białego dawać przede wszystkim dzieciaczkom w hospicjach. Bo prawdziwe bohaterstwo to przecież żyć z nowotworem. Albo na przykład być samotna matką niepełnosprawnych dzieci. I takich ckliwych, śliskich, cynicznych, skurwysyńskich zagrywek, z którymi trudno polemizować przez wysokie nacechowanie emocjonalne, jest mnóstwo.
Inna sprawa (aby mojemu symetryzmowi stała się zadość), że Doda, broniąca ustawy, też to robi na swój sposób, tylko w drugą stronę i imo trochę zgrabniej. Czy tam Damięcki, który daje się wkręcić w tę wojenkę emocjonalnie i odpowiada Mentzenowi, że jest osłem. Rzeczywiście, to pomoże nam racjonalnie przedyskutować ten skomplikowany temat.
I oni sobie pompują polaryzację w najlepsze. Teraz słowo "artysta" brzmi już jak wyzwisko - mamy nowego wroga, który czyha na ciebie i twoje pieniądze po to by się nachapać. Stary dobry patent - weźmy luźne pojęcie (artyści, LGBT, elity, wykształciuchy, ale oczywiście z drugiej strony jest też elitaryzm, klasizm w postaci wyższościowego pierdolenia - blokersi, madki, chamy, katolicy). Zamknijmy w tym pojęciu wszystko, co złe i weźmy parę najbardziej zjebanych, skrajnych osób, które będą reprezentantami i symbolem tych grup. No i klasycznie wmówmy ludziom, że to oni są powodem tego, że żyje nam się ciężko, że nie jesteśmy szczęśliwi, że czujemy się niedocenieni, niedowartościowani.
I może ktoś powiedzieć, że to wina samych artystów, że teraz to słowo źle się kojarzy. A ja myślę, że to jednak w dużej mierze wina mediów i polityków, którzy dla kliknięć i pompowania swojej popularności schylają się po najbardziej podłe, niskie zagrywki, by nabić parę łatwych punkcików politycznych (Mentzen)/pr'owych (Skolim) od oburzonych ludzi, którzy dają ponieść się tej narracji.
I chuj, jakoś się kręci żyćko w tej Polsce.
dobry post
Jesteście popierdoleni, świat wychował was źle
Prawda jest prosta i przykra, nie jara was troska, a krzywda
Tyle zrozumieć to dar a nie wyrok i dlatego nie pluję na czas jaki minął
Prawda jest prosta i przykra, nie jara was troska, a krzywda
Tyle zrozumieć to dar a nie wyrok i dlatego nie pluję na czas jaki minął
-
genocidegeneral
Jak se wybrali takie hobby to ich sprawa przecież, wędkarze w kształcie piłki z wąsem też są do tyłu jakby policzyć pięciocyfrowe koszty zakupu sprzętu oraz osiedlowej ściepy na łódkę, ale jak ich stać to niech się bawią.
"A cop yells, "do not run I will [in the future] shoot!" This phrase is meaningless to the nigger. In the nigger's mind he has two choices: be detained by the cops, or run and be free."
Panstwo oczywiscie nie powinno w ogole sie zajmowac emeryturami, a jeśli już sie zajmuje to nie powinno łamać umowy składki <-> emerytura. Z resztą sztuką też nie powinno sie zajmować
A temat jest na 99% tematem zastępczym
A temat jest na 99% tematem zastępczym
Zajebisty postMonsieurHibou pisze: ↑04 cze 2026, 14:55 Mentzen wrzucający wszystkich artystów do jednego wora z napisem "Jaś Kapela". Czy Skolim mówiący, że prawdziwymi artystkami są babcie gotujące pyszne potrawy i budowlańcy budujący drogi (aż mnie ciary żenady przeszły jak tego słuchałem). No wiadomo. Ja też jestem za tym, by order orła białego dawać przede wszystkim dzieciaczkom w hospicjach. Bo prawdziwe bohaterstwo to przecież żyć z nowotworem. Albo na przykład być samotna matką niepełnosprawnych dzieci. I takich ckliwych, śliskich, cynicznych, skurwysyńskich zagrywek, z którymi trudno polemizować przez wysokie nacechowanie emocjonalne, jest mnóstwo.
Inna sprawa (aby mojemu symetryzmowi stała się zadość), że Doda, broniąca ustawy, też to robi na swój sposób, tylko w drugą stronę i imo trochę zgrabniej. Czy tam Damięcki, który daje się wkręcić w tę wojenkę emocjonalnie i odpowiada Mentzenowi, że jest osłem. Rzeczywiście, to pomoże nam racjonalnie przedyskutować ten skomplikowany temat.
I oni sobie pompują polaryzację w najlepsze. Teraz słowo "artysta" brzmi już jak wyzwisko - mamy nowego wroga, który czyha na ciebie i twoje pieniądze po to by się nachapać. Stary dobry patent - weźmy luźne pojęcie (artyści, LGBT, elity, wykształciuchy, ale oczywiście z drugiej strony jest też elitaryzm, klasizm w postaci wyższościowego pierdolenia - blokersi, madki, chamy, katolicy). Zamknijmy w tym pojęciu wszystko, co złe i weźmy parę najbardziej zjebanych, skrajnych osób, które będą reprezentantami i symbolem tych grup. No i klasycznie wmówmy ludziom, że to oni są powodem tego, że żyje nam się ciężko, że nie jesteśmy szczęśliwi, że czujemy się niedocenieni, niedowartościowani.