Pezet

Kategoria poświęcona wykonawcom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
scam_sakawa

Re: Pezet

Post autor: scam_sakawa »

Jeśli komuś ma się należeć to Pezetowi zdecydowanie.
Chciałbym, by Jan Paweł zrobił jedną płytę, nie myśląc o tym, jak dobrze się sprzeda, lecz by pokazać skill i sznyt. On tego nie zatracił, ale przyjął gorzką prawdę, że trzeba robić zjadliwe gówno dla mas. Ciekawe, czy Pezet nie mówi czasem do siebie: "no kurde, jest takie sobie [tragiczne], ale takie musi być".
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

marmolad_k2 pisze: 15 kwie 2026, 21:23
I nie ma cię, ale jest badgirl jak Riri
Szybka jak rari, robi co mówię jak Siri
Wąska w tali, ciało jak butelka coli
A ja kupuję działkę jakbyśmy grali w monopoly
Piję kawkę, ona whisky sour
Na niebie golden hour
Zawijam ją jak maki w nori
Kurwa ten tekst, jest tak chujowy, że aż krindżowy, ale tak krindżowy, że az 10 razy to czytam, jakbym się tym krindżem jakoś nasycić wręcz nie mógł i aż mnie to obsesyjnie urzeka jakoś. Ale żeby ktoś źle nie zrozumiał - ten tekst jest chujowy fest.
Awatar użytkownika
wujot
ave

Post autor: wujot »

Kurwa, dobrze się poukładało to wszystko pezetowi. Był w topce tak do 2013, później sobie zrobił przerwę, przeczekał tą nową falę i po powrocie znów się zrobił na niego hype i zajebiste pieniądze zarabia, wielki props dla niego

jest kilku raperów ze starszego pokolenia którzy kompletnie przespali moment powrotu na scenę
WÓDA KOKS KOBIETY
LEGIA SPORT BALETY
Awatar użytkownika
xxxkawo

Post autor: xxxkawo »

Ciekawe czy będą rapować do emerytury, w sumie byłoby ciekawie i śmiesznie. Przecież Tede, Sokół, Peja itp. mają już 5 dych na karku
Światem kręcą pieniądze
Jeśli życie to dziwka, robi dla mnie pole dance
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Skoro afrika bambata mogl rapowac i ruchac dzieci do 70tki to nie widze problemu zeby sokol dalej dukal swoje chujozy az do siwego wąsa. Tede bedzie juz belkotac przy 55 biorac pod uwage jak mu dykcja i glos siadaja przez lata. Paradoksalnie Peja bedzie wygladal w tym najkorzystniej xD
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Sionek

Post autor: Sionek »

xxxkawo pisze: 15 kwie 2026, 22:49 Ciekawe czy będą rapować do emerytury, w sumie byłoby ciekawie i śmiesznie.
Z dinozaurów to najdłużej rapować będą wg mnie Tede i Peja. Pezet zarabia teraz siano, które ustawi go do końca życia i będzie mógł sobie odpuścić. Sokół ma swoje biznesy już teraz bardzo rzadko rapuje i myślę, że to się nie zmieni, nie musi tego robić żeby mieć co do gara włożyć. Od ostatniej płyty mija 5 lat i na horyzoncie chyba nie ma nowej. Po prostu któregoś dnia wyda płytę i po latach okaże się, że była ona ostatnią. Z kolei Peja i Tede nie mają swoich firm, które by na nich pracowały. Pewnie mogliby się utrzymać nie wydając już nic w życiu ale raczej to byłby poziom życia za średnią krajową. Chcąc zarobić więcej pitosu muszą dalej rapować. Peja dużo płyt wydaje (niestety zawsze tę samą od wielu lat) ale z racji doświadczeń życiowych ma tematów do rapowania bez końca. Tede jak się posłucha co mówi pytany o emeryturę odpowiada, że będzie rapował do śmierci bo to jego największa pasja życiowa i nie wyobraża sobie po prostu że może nie rapować.
zuperhero

Post autor: zuperhero »

wujot pisze: 15 kwie 2026, 22:37

Kurwa, dobrze się poukładało to wszystko pezetowi. Był w topce tak do 2013, później sobie zrobił przerwę, przeczekał tą nową falę i po powrocie znów się zrobił na niego hype i zajebiste pieniądze zarabia, wielki props dla niego

jest kilku raperów ze starszego pokolenia którzy kompletnie przespali moment powrotu na scenę
przypominam tylko jak liczona jest liczba słuchaczy na spotify, w sensie że liczba słuchaczy jest jakimś miernikiem popularności ale dość niedokładnym:

jak liczeni są słuchacze-miesięczni na spotify? czy jeśli ktoś ma mało 'własnych' słuchaczy ale nagrał featuring na bardzo znanej płycie innego artysty to będzie miał dużo miesięcznych-słuchaczy?

ChatGPT powiedział:
Tak, w takim przypadku dany artysta może mieć dużo miesięcznych słuchaczy na Spotify.

Jak Spotify liczy miesięcznych słuchaczy?
Miesięczni słuchacze na Spotify to unikalne osoby, które odsłuchały przynajmniej raz dowolny utwór artysty w ciągu ostatnich 28 dni. Licznik jest aktualizowany codziennie, ale zawsze obejmuje ostatnie 28 dni.

Jak featuring wpływa na statystyki?
Jeśli artysta nagrał featuring na popularnym albumie, to każda osoba, która przesłucha ten utwór, zostanie policzona jako jego słuchacz miesięczny. Nawet jeśli ta osoba nigdy wcześniej nie słuchała jego solowych utworów.

Przykład:

Artysta A ma normalnie 5 tys. miesięcznych słuchaczy.
Nagrał featuring na albumie Artysty B, który ma miliony fanów.
Jeśli np. 500 tys. osób przesłucha piosenkę z featuringiem w ciągu 28 dni, to Artysta A nagle też będzie miał 500 tys.+ miesięcznych słuchaczy, mimo że większość z nich nigdy nie słuchała jego solowej twórczości.
To dlatego czasami widać artystów z gigantyczną liczbą miesięcznych słuchaczy, ale niską liczbą odtworzeń pod ich własnymi piosenkami – mogą mieć popularne featy, ale ich solowa muzyka nie jest aż tak znana.
Sionek

Post autor: Sionek »

Na Spotify znaczenie ma też czy ktoś jest wpisany jako główny czy jako dodatkowy wykonawca. Jeśli jest jako główny to jest liczony dokładnie tak jak ci AI napisało. Jeśli jest jako dodatkowy to słuchacze nie dodają się do liczby słuchaczy widocznej dla wszystkich na profilu. Oczywiście w Polskim rapie 90% featów ma gości wpisanych jako głównych żeby sobie nawzajem boostowali staty i mogli się pałować do milionów słuchaczy :lol:
Awatar użytkownika
gods bidness

Wiyeeyyysz
Awatar użytkownika
Mizter

Post autor: Mizter »

metodyka liczenia odtworzeń na spotify to ważna uwaga i dobrze o tym pamiętać, bo ten wynik pezeta to głównie kwestia tego, że viralem na tik toku poszedł track z tym typem z dresscode, ale dom nad wodą był najpopularniejszym trackiem zeszłego roku na spotify wrapped, więc myśle że spokojnie można mówić o ogromnym sukcesie komercyjnym pezia mimo że statystyka jest jak bikini
Jara mnie to-o-o-o-o-o-o-o-o
Jara mnie to-to-to-to-to-to-o-o-o-o-o
Awatar użytkownika
wujot
ave

Pezecik robi radiowe hity, ma dobre wyświetlenia, współpracę, trasy koncertowe, no świat i ludzie za co props

bo już to co nagrywał na koniec przygody z rapem kilkanaście lat temu, to już było gówno obesrane
WÓDA KOKS KOBIETY
LEGIA SPORT BALETY
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

Miałem zamiar napisać to co napisaliście wyżej, ale ociągałem się i już nie muszę, to dodam tylko, że Pezet w ostatnich latach nagrał full numerów z prawie każdym odłamem sceny.

Wymieniam z kim nagrał od +/- 2020: Polska Wersja, Żabson, Asster, Kali, Opał, Gibbs, Małolat, Młody West, 3Brat, Mata, Kaz Bałagane, Louis Villain, Rene, Avi, Eldo, Paluch, BSK, rów babicze, Miszel, vkie, bango balenci, Kuban, Bonus RPK, Janusz Walczuk, Vae Vistic, Malik Montana, Miły ATZ, Bedoes, White, EMAS, Sokół, Kukon, Białas, Quebonafide, Szczyl, Otsochodzi, Fisz, Siwers, Gicik Amane, Peja, Rest Dixon 37, Kacper HTA, PRO8L3M, Syny, Taco Hemingway, Jakub Jan Bryndal, Rasmentalismy, schafter, Mes, Kafar Dixon 37, Kękę, Zdechły Osa, Jan-Rapowanie + sporo nierapowych wykonawców.

Nic dziwnego, że sobie naruchał słuchaczy.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
wujot
ave

no i dobrze że nagrywa z kim popadnie, przecież tu chodzi o ten jebany hajs i Pezet świetnie się odnalazł w tym świecie po przerwie
WÓDA KOKS KOBIETY
LEGIA SPORT BALETY
starydobryhiphop

Post autor: starydobryhiphop »

On nie chce być w branży on chce robić swoje . Żartuje nie łapie go za słowo, mam nadzieję że tylko „co do tych reklam nie kłam” , chce zarabiać hajs wybrał rap bo się na tym zna. To tak jakby kogoś cisnąć że ma fajne gadane na imprezach i wykorzystuje to jako przedstawiciel handlowy , no pewnie sam bym się połasił na ogromny hajs ale pytanie czy będzie nam mydlił oczy że to fajne cool hip hopowe (nie wiem może nie mydli nie oglądam wywiadów za dużo)
Awatar użytkownika
gods bidness

gods bidness pisze: 15 kwie 2026, 22:15
marmolad_k2 pisze: 15 kwie 2026, 21:23
I nie ma cię, ale jest badgirl jak Riri
Szybka jak rari, robi co mówię jak Siri
Wąska w tali, ciało jak butelka coli
A ja kupuję działkę jakbyśmy grali w monopoly
Piję kawkę, ona whisky sour
Na niebie golden hour
Zawijam ją jak maki w nori
Kurwa ten tekst, jest tak chujowy, że aż krindżowy, ale tak krindżowy, że az 10 razy to czytam, jakbym się tym krindżem jakoś nasycić wręcz nie mógł i aż mnie to obsesyjnie urzeka jakoś. Ale żeby ktoś źle nie zrozumiał - ten tekst jest chujowy fest.
Muszę się odnieść jeszcze do tego, bo nie mogę się nasycić chujowością tych wersów.

1) Te porównania niby zmyślne, ale kurwa tak tandetne i banalne że ja pierdole badgirl jak Riri (catwoman), szybka jak rari (ja pierdole), robi co mówię jak Siri (to to niby oryginalne, prawie jak zawijać kogoś jak maki w nori) i stary żart o kształtach coca coli. No jest tu wszystko dla każdego od gen Z po starego Janusza boomera. Zabrakło coś o Mochi, ale jest gdzie indziej.

Riri Rari Siri Coli.
Obrazek

2) Kupuje działkę jakbyśmy grali w monopoly.
Obrazek

3) I oczwiście ulubiona konstrukcja Pezeta - ja robię X, a ona Y - czyli Piję kawkę, ona whisky sour. Jeszcze to kawkę, zamiast kawę, jak jakaś Grażyna stara.
Obrazek

4) Golden hour na niebie - wspaniały ukłon w stronę modelek na instagramie i fotografów, też na instagramie, Golden hour na niebie, whisky sour w ręce, mochi w lodówce, czego chcieć więcej.

5) Wszystko to do kupy daje nam obraz świata w stylu po chuj mi mózg mam dresik i tanie próżne odwołania do luksusu, szybkie autko brum brum, a ona catowman jak Riri (sexy nie) i kształt ma jak butelka coli (hehe), whisky sour, moczi, maki w nori i mam full obraz próżnego durnia z zainteresowaniami krążącymi wokół rolek na instagramie, przeglądania ciuchów na zalando i robienia zakupów w złotych tarasach z espresso tonic we łbe zamiast mózgu.

Brawo Pezet, zrobiłeś to zuchu. Idę do tematu o komunikacji miejskiej, bo nie wytrzymie.
Awatar użytkownika
2rzyn

On juz raz zrobil cos dla muzyki a nie swojego konta. Mianowicie po muzyce klasycznej mogl smialo pojsc w podobny material lub bardziej bangerowo komercyjny nq czym pewnie zarobilby wiecej floty. Wolal jednak wleciec z niszowym albumem jakim byla Muzyka Powazna, odpierdolic dzielo zycia a potem "to sie zobaczy". Jeden producent, eksperymentalna warstwa muzyxzna, zero featow (a mogl miec wtedy kazdego).Nie bylo kalkulacji.

Potem wszystko spierdolil koncertowo oczywiscie wydajac chujoze za chujoza.

Tyle ze konto ma juz wypchane jak piniate cukierkami wiec moglby sie spiac, zrobic sobie przerwe, skupic sie i odpierdolic super album albo chociaz epke.
Raz kurwa, ostatni raz.
Pezet jesli tonczytasz waflu, przychlascie ty bubble tea siri pipo, wez nagraj w koncu dobra plyte.

Btw co to kurwa riri? Jaka catwoman riri? Avengwrsi jacys czy ki chuj? Rari? Co to kurwa? Skrot od ferrari czy sa jakies szybki na telefon firmy rari? I jaka siri kurwa? Ta z wiedzmina? Przeciez ona nie robila nic co mowil geralt tylko poszla w pizdu a ten ja szukal jak pojebany
I jakie maki kurwa mac?

Chat gpt pomogl.
Siri – oczywiste nawiązanie do Siri, czyli technologii, luksusu, życia „smart”, trochę oderwanego od rzeczywistości. - ja pierdole, kto ma takie chujstwo w domu dla grazyn ktore mysla ze zyja w 2055 dzieki jakiemus glosnikowi spedalonemu?

Riri – najczęściej interpretowane jako Rihanna (jej ksywka), czyli symbol sławy, pieniędzy, popkultury. Pierwsze slysze ze ma taka ksywe zjebana ta podstarzala piosenkarka z mongolskim czolem

Rari – slang od Ferrari, czyli bogactwo, szybkie życie, status.
O kurwa skrot wymyslony przez samego pezeta albo jakiegos cwela po botoksie.
A jak ktos woli porsche albo lexusa to mowi sze i ksus?
Jebnij sie w leb pezet tym frędzlem suszi, maki sraki, kaki.
Awatar użytkownika
gods bidness

Ty to dwarzyn jednak jesteś z poprzedniej epoki, nie nadążasz za młodzieżowym Pezetem z Gen Z.

Dodano po 1 minucie 16 sekundach:
2rzyn pisze: 16 kwie 2026, 11:52 O kurwa skrot wymyslony przez samego pezeta
Tyle to nie, murzyni tak rapują czasami.
Awatar użytkownika
2rzyn

No nie, za kazdym razem w robocie jak slyszalem ten numer w radio zastanawialem sie o czym on pierdoli w tym kawalku. Teraz gdy wiem, ten numer uwazam za jeszcze bardziej chujowy
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2026, 12:16 przez 2rzyn, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gods bidness

2rzyn pisze: 16 kwie 2026, 11:52 Siri – oczywiste nawiązanie do Siri, czyli technologii, luksusu, życia „smart”, trochę oderwanego od rzeczywistości. - ja pierdole, kto ma takie chujstwo w domu dla grazyn ktore mysla ze zyja w 2055 dzieki jakiemus glosnikowi spedalonemu?
O chuj, serio nie nadążasz. Masz nokie czy sagema?
Awatar użytkownika
2rzyn

Mam rece do wlaczania swiatla w domu, winyle jak chce posluchac muzyki, czy nawet chata gpt w telefonie jak chce sie dowiedziec czy pezet nie gral w wiedzmina. Nie potrzebuje jakiegos chujowego glosniczka ktory 5 lat temu kupila sobie moja chrzesniaczka, zeby pytac na glos jaka bedzie jutro pogoda.
ODPOWIEDZ