Co jakiś czas na mojej producenckiej ścieżce pojawiają się wtyczki które wywracają moje metody do góry nogami, czasem zmieniają mój workflow czasem usprawniają procesy lub oddziaływują na kreatywność. Pewnie też tak masz lub miałeś, pogadajmy o tym
Pierwszą wtyczką która zmieniła moje życie był Scaler, możliwość grania akordami, szybkiego układania progresji, nagle teoria muzyki przestała mieć znaczenie. Linkowałem swoją wtyczkę do mojego generatora akordów i na klawie midi układałem rytm, drobne zmiany w piano rollu i fundament zrobiony szybko jak nigdy wcześniej. Dziś kreator akordów to już standard w DAW ale dawniej to było coś dużego, czułem się jakbym cheatował. Certyfikowana recepta na beat block.
Kolejną wtyczką a raczej grupą wtyczek były programy wyciągające midi z pliku dźwiękowego. Tutaj za przykład dam Samplab oraz NoteGrabber2, mega skok w przód w moim workflow. Tniesz sobie swoja pętle z sampla, potem wrzucasz we wtykę a ona jak krowie na rowie pokazuje root notes'y a jeśli sampel jest wystarczająco czysty nawet całe akordy. Koniec z układaniem bassu na ucho, koniec z przeklikiwaniem się przez narzędzia pokazujące pitch slices'ów, just drop and elo Dogrywanie instrumentów do sampli nigdy nie było prostsze
Bass Enhancery, jest ich trochę. Do najpopularniejszych należy zdecydowanie rBass, jeśli siedzisz w produkcji wystarczająco długo na pewno kojarzysz. Ja używam LOVEND to darmowa wtyczka dająca podobne efekty. Wcześniej żeby bass zaistniał w moim bicie używałem EQ i saturacji, jednak jeśli moja próbka miała mało dołu to nie zmieniało wiele. Dopiero kiedy zapoznałem się z bass enhancerami moje bity zaczęły być tłuste, pełne, dół dostał życia. Dziś to pozycja obowiązkowa w większości moich bitów.
FabFilter Pro Q - klasyczek. Możliwość zobaczenia jak oddziaływują na siebie częstotliwościami różne ścieżki, Mid-Side Eq, Sidechain... Ekstra czytelność, super plastyczność, chirurgiczna precyzja. Nie pamiętam kiedy odpaliłem Sobie inne EQ <3
A co tam u was w chain'ie gra pierwsze skrzypce, co odmieniło zasady gry?
Game-Changer czyli wtyczki które zmieniły ci życie
Moderator: gonny_trebor
Re: Game-Changer czyli wtyczki które zmieniły ci życie
Tych dwóch nie znam, ale do tego samego używałem TS-AudioToMIDI.Kolejną wtyczką a raczej grupą wtyczek były programy wyciągające midi z pliku dźwiękowego. Tutaj za przykład dam Samplab oraz NoteGrabber2, mega skok w przód w moim workflow.
Chodzi wyłącznie of FX'owe rzeczy, czy generatory, samplery, syntezatory również?A co tam u was w chain'ie gra pierwsze skrzypce, co odmieniło zasady gry?
Hmmm, to w sumie nie wiem, rzeczy takich które wywaliłyby mi wszystko do góry nogami to jakoś zbytnio nie było... Ale jakbym miał zrobić podsumowanie najbardziej wpływowych:
-xFer OTT - darmowa wtyczka nasladująca preset ott z multiband compressora w abletonie
-Kontakt - za możliwość implementacji bibliotek ultra realistycznych brzmień żywych instrumentów
-związane z powyższym - shreddage - biblioteki elektrycznych gitar do kontakta, totalny sztos
-VB3 - bardzo dobra emulacja mojego ulubionego instrumentu, czyli organów hammonda
-NI Massive - pierwsza wtyczka, która rozwaliła system w kwestii sound designu w muzyce basowej
-xFer Serum - podobnie jak wyżej, przy czym wciąż po dziś dzień topka od daty premiery, kiedy to massive już dawno się "skończył" za sprawą właśnie seruma
-NI FM8 - mimo że FL ma fabrycznie do dyspozycji sytrusa, to syntezy FM uczyłem się właśnie na wtyczce od NI.
-Omnisphere - klasyka od Spectrasonics, pierwszej firmy/labelu zajmującego się produkcją i dostarczaniem sampli. gigantyczna ilość zróżnicowanych brzmień, wygoda i prostota użycia
-wtyczki korg legacy (m1, triton, etc.) - klasyczne brzmienia elektroniki z lat 90 w zasięgu ręki
-paul stretch - dowiedziałem się o tym narzędziu z filmu Dredd z 2012 roku. Gamechanger jeżeli chodzi o tworzenie atmosferycznych tekstur np do ambientu
-akaizer - emulacja legendarnego modułu timestretchingu z legendarnego samplera akai s950
-valhalla shimmer - zajebisty reverb fx, który wytwarza potężny "eteryczny", "szumiący" pogłos
-pakiet wtyk od waves'a
-pakiet wtyk od fabfiltra - w szczególności gamechangerem był niewątpliwie equalizer pro-q . używam wersji 3 i jak dla mnie nie istnieje lepszy eq (pewnie poza czwórką)
Dodano po 10 minutach 57 sekundach:
aha i jeszcze dorzuciłbym melodyne i podobne do niego wtyczki - do analizy i pitch korekcji wokali (z myślą o wokalach został stworzony, lecz mozna tego używać też na instrumentach/leadach/syntach
-xFer OTT - darmowa wtyczka nasladująca preset ott z multiband compressora w abletonie
-Kontakt - za możliwość implementacji bibliotek ultra realistycznych brzmień żywych instrumentów
-związane z powyższym - shreddage - biblioteki elektrycznych gitar do kontakta, totalny sztos
-VB3 - bardzo dobra emulacja mojego ulubionego instrumentu, czyli organów hammonda
-NI Massive - pierwsza wtyczka, która rozwaliła system w kwestii sound designu w muzyce basowej
-xFer Serum - podobnie jak wyżej, przy czym wciąż po dziś dzień topka od daty premiery, kiedy to massive już dawno się "skończył" za sprawą właśnie seruma
-NI FM8 - mimo że FL ma fabrycznie do dyspozycji sytrusa, to syntezy FM uczyłem się właśnie na wtyczce od NI.
-Omnisphere - klasyka od Spectrasonics, pierwszej firmy/labelu zajmującego się produkcją i dostarczaniem sampli. gigantyczna ilość zróżnicowanych brzmień, wygoda i prostota użycia
-wtyczki korg legacy (m1, triton, etc.) - klasyczne brzmienia elektroniki z lat 90 w zasięgu ręki
-paul stretch - dowiedziałem się o tym narzędziu z filmu Dredd z 2012 roku. Gamechanger jeżeli chodzi o tworzenie atmosferycznych tekstur np do ambientu
-akaizer - emulacja legendarnego modułu timestretchingu z legendarnego samplera akai s950
-valhalla shimmer - zajebisty reverb fx, który wytwarza potężny "eteryczny", "szumiący" pogłos
-pakiet wtyk od waves'a
-pakiet wtyk od fabfiltra - w szczególności gamechangerem był niewątpliwie equalizer pro-q . używam wersji 3 i jak dla mnie nie istnieje lepszy eq (pewnie poza czwórką)
Dodano po 10 minutach 57 sekundach:
aha i jeszcze dorzuciłbym melodyne i podobne do niego wtyczki - do analizy i pitch korekcji wokali (z myślą o wokalach został stworzony, lecz mozna tego używać też na instrumentach/leadach/syntach
Wiecej niż jakakolwiek wtyczka dały mi filmy musoneo, the crates motel i 0db.pl, ale to nie jest odpowiedź na pytanie.
Air Mini D jako absolutnie świetna i lekka emulacja Model D
effectrix oraz flex beat potrafia zrobic z samplem cos ciekawego dodajac multiefekty w sekwencji
Air Half Speed fajnie klei sample niwelujac czasami ten rozczarowujacy efekt zbyt kótkiej próbki.
OZONE 12 zrobi czasem fajny mix jak wam czasu brakuje i uwazam ze lepiej tak niż wcale albo samemu ale słabo
TDR Nova jako darmowy eq graficzny.
Ogolnie robie na mpc wiec wtyczkomania jako taka mnie raczej malo dotyczy. Uważam że nie ważne w jakim DAW, warto najpierw poznać co dostajemy w pakiecie i jak tego używać. Taki FL w zasadzie na fabrycznych wtykach to killer.
5!
Air Mini D jako absolutnie świetna i lekka emulacja Model D
effectrix oraz flex beat potrafia zrobic z samplem cos ciekawego dodajac multiefekty w sekwencji
Air Half Speed fajnie klei sample niwelujac czasami ten rozczarowujacy efekt zbyt kótkiej próbki.
OZONE 12 zrobi czasem fajny mix jak wam czasu brakuje i uwazam ze lepiej tak niż wcale albo samemu ale słabo
TDR Nova jako darmowy eq graficzny.
Ogolnie robie na mpc wiec wtyczkomania jako taka mnie raczej malo dotyczy. Uważam że nie ważne w jakim DAW, warto najpierw poznać co dostajemy w pakiecie i jak tego używać. Taki FL w zasadzie na fabrycznych wtykach to killer.
5!
Synchroarts VocAlign. Wyrównuje duble znacznie lepiej niż mogę to zrobić "ręką". Wiele razy poprawiałem nim krzywe ślady i efekt był zajebisty. Dobry jest to wokali, co oczywiste, ale też spoko się spisuje np. na instrumentach dętych.
Również moduł "Match EQ" w Ozonie okazał się rozwiązać sporo problemów, które przedtem dla mnie były niewykonalne albo trudne do ogarnięcia. Np. tym sposobem mogę w końcu upodobnić do siebie sample talerzy z różnych perkusyjnych bibliotek żeby brzmiały bardziej jak z tego samego zestawu i się nie wybijały.
Również moduł "Match EQ" w Ozonie okazał się rozwiązać sporo problemów, które przedtem dla mnie były niewykonalne albo trudne do ogarnięcia. Np. tym sposobem mogę w końcu upodobnić do siebie sample talerzy z różnych perkusyjnych bibliotek żeby brzmiały bardziej jak z tego samego zestawu i się nie wybijały.