Jak trudno jest nagrać dobrą płytę hip-hopową?

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
SuperRapMaster

Jak trudno jest nagrać dobrą płytę hip-hopową?

Post autor: SuperRapMaster »

Z pewnością nie jest to najtrudniejszy gatunek muzyki, ale też nie tak prosty, jak twierdzą hejterzy, bo nie ma takiej możliwości, żeby człowiek z ulicy, który wczoraj dowiedział się, co to rap, wszedł do studia i w tydzień nagrał TPAB.

Można jednak zadać pytanie. Co by było, gdyby takiemu człowiekowi dać, powiedzmy 30 esencjonalnych płyt hip-hopowych, żeby mniej-więcej wiedział o co chodzi, wytłumaczyć, co to są przyspieszenia, pancze, wielokrotne, hashtagi itp., pokazać tutoriale o robieniu bitów i dać mu 300 godzin w odpowiednio wyposażonym studiu, to jaka byłaby szansa, że powstałaby płyta zasługująca na więcej niż 3 gwiazdki na RYM?
Awatar użytkownika
DoubleB

Re: Jak trudno jest nagrać dobrą płytę hip-hopową?

Post autor: DoubleB »

niska. mam nadzieję że pomogłem
Awatar użytkownika
Jasek

Post autor: Jasek »

SuperRapMaster pisze: 29 mar 2026, 21:54 Co by było, gdyby takiemu człowiekowi dać, powiedzmy 30 esencjonalnych płyt hip-hopowych, żeby mniej-więcej wiedział o co chodzi, wytłumaczyć, co to są przyspieszenia, pancze, wielokrotne, hashtagi itp.

znalazłby się na drugiej części tego dzieła. I to w sumie tyle xd
cztery żubry i dwie kurwy
Awatar użytkownika
Popi

Post autor: Popi »

Są ludzie którzy się przez 30 lat nie nauczyli rapować i są ludzie którzy nigdy nie nagrali piosenki a zjedli by tych pierwszych freestylem, czynnik ludzki jest zmienną która nie pozwala jednogłośnie odpowiedzieć na postawione pytanie. Zamykam
Popi.jaku
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

Hip-hop jest najprawdziwszą sztuką ze wszystkich gatunków muzycznych właśnie dlatego, że chuj wie. Właściwie nie musisz się niczego nauczyć i se nagrywaj. Możesz nawijać od roku i bez większego postarania nagrać coś zajebistego, a możesz się męczyć 10 lat, być ogarniętym gościem i zrobić gówno. Czasami nawet nie wiadomo czemu coś jest dobre a czemu chujowe, po prostu jest i tyle.

I to jest właśnie piękne. I to jest właśnie sztuka, a nie kurwa uczenie się przez lata sztywnych zasad w jakiejś szkolę dla bananowców i pedałów. Jak oglądam ten film Whiplash, to mi się kurwa rzygać chce. Dla mnie to nie ma nic wspólnego z muzyką, chociaż film zajebisty.
na ślizgawce cisnę beczkę
co chwilę wbijam szpileczkę
Awatar użytkownika
E-42

Post autor: E-42 »

Jakoś też mam rozkminkę, że im starszy jestem i więcej przesłucham, to większe wrażenie zrobi na mnie naturszczyk z brakami, ale muzykalny z potencjału i podchodzący w sposób bardziej niekonwencjonalny, niż typ co składał rymy godzinami, siedział do rana w przepoconej żonobijce, żyły na wierzchu, a długopis już nie chce pisać bo kartka mokra. Tylko się okazuje, że efektu końcowego ani nie chce się słuchać bo boli w uszy, ani delikwent nic nie przekazał bo losowe pierdoły nawijał żeby rymy zagęścić

Nie imponują tacy rzemieślnicy już zbytnio, szczególnie jeśli przy okazji są spiętymi tryhardami

Tu chodzi o luz, murzyni z Memphis brzmieli jakby od dzieciaka codziennie przy dwójce komentowali stan stolca na potrójnym flow i od niechcenia im to wychodziło naturalnie, nie ma wrażenia jak z plującym się Eminemem np
I rot in this dread, my only world's the one in my head
I hate psychotherapists, I walk amongst walking dead

Jak koza w tłuszcz obrośnie zechce wilkiem posmakować
Awatar użytkownika
bcn

Post autor: bcn »

prog wejscia jest na pewno najnizszy, bo jedyne co musi miec opanowane raper to: mowienie (opcjonalne) i huj lecimy
ale z takiego to predzej wyjdzie jakis Marcin ZHP niz gucci mejn
lygrys pisze: 30 sty 2024, 14:01 Dzisiaj biję psa penisem po czole
ODPOWIEDZ