Bisz/Kosa - Blady Król (2021)
- IllEisenheim
Re: Bisz/Kosa - Blady Król (2021)
Ten sam Kosa. Piękna sprawa, że dali Zimy na winylu 
Kilka odsłuchów za mną. Klimatyczny album, podkłady Kosy świetnie komponują się z wokalem bisza.
Faworyci u mnie to: Jak dziecko, Zbieg, Kręgi, Joker.
Faworyci u mnie to: Jak dziecko, Zbieg, Kręgi, Joker.
Też mi w ogóle nie podeszło. Nie chodzi o to że teksty są jakoś strasznie skomplikowane, metafory i odwołania zbyt nawarstwione - po prostu dla mnie to jest zbyt poetyckie, zbyt natchnione, zbyt podniosłe żeby słuchanie tego sprawiało mi przyjemność. Wstyd przyznać, ale po przesłuchaniu puściłem sobie jako odtrutkę Braci Figo Fagot i odetchnąłem z ulgą.Yayo pisze: ↑03 maja 2021, 17:40 Kurde, przesłuchałem i doszedłem do wniosku, że już nie chce mi się słuchać takiego przekminionego rapu. Nie jest to złe, ale wolę prostsze teksty których nie trzeba rozkminiać, nawet jak są wtórne. Tą płytę trzeba słuchać w skupieniu żeby wszystko wyłapać co nie do końca mi się podoba, chociaż rozumiem propsy. Do mnie taki rap już nie trafia.
Oczywiście muzycznie jest świetnie - Ja dziecko, Joker, Kręgi. Natomiast partia tej laski ("Flicker fox") w "Małym Księciu" to jest TAKI FAŁSZ że przed oczami stanęła mi niedoszła miłość Afrojaxa przemycona przed mikrofon z "Nie rozuuuumiem cooo móóóówisz / nie rozumiem cooo-DO-MNIE-MÓ-WISZ".
Izrael wciąż okupuje Palestynę
Amerykański rząd to żenujące świnie
Nie lubi Polaków raper Eminem
Dla mnie jest tylko żenującym skurwysynem
Amerykański rząd to żenujące świnie
Nie lubi Polaków raper Eminem
Dla mnie jest tylko żenującym skurwysynem
taki czas w kalendarzu i moment w życiu, że fajnie mi się płaczę w poduszkę do tej płyty o 3 w nocy, więc zostawiam plusika dla bisz
Zapis z koncertu:
Oprócz materiału z Bladego Króla zagrali też po numerze z Zimy EP i Idąc Na Żywioł EP oraz dwa numery z Wilka Chodnikowego.
Muzeum Polskiej Piosenki w Opolu serdecznie zaprasza do udziału w koncercie duetu Bisz / Kosa. Występ będzie zwieńczeniem hiphopowego cyklu edukacyjno-artystycznego projektu „Łap RAP!”.
Podczas tego muzycznego wydarzenia zaprezentowany zostanie m.in. materiał z najnowszej płyty artystów. „Blady Król” to współcześnie brzmiący koncept album, na którym melancholia splata się z wewnętrznym buntem. Płytę w całości wyprodukował znany z „Zim” czy „Idąc na żywioł” – Kosa.
Oprócz materiału z Bladego Króla zagrali też po numerze z Zimy EP i Idąc Na Żywioł EP oraz dwa numery z Wilka Chodnikowego.
- MalkoNTENT
Ja tam wolę koncerty z DJem niż te „artystyczne”.
Kiedyś dawno temu czekałem aż wjedzie „chcecie więcej” w którym bit koncertowo, przypuszczam, rozpierdolilby klub, a jak wjechało z instrumentami to rozczarowanie max.
Kiedyś dawno temu czekałem aż wjedzie „chcecie więcej” w którym bit koncertowo, przypuszczam, rozpierdolilby klub, a jak wjechało z instrumentami to rozczarowanie max.
Malkontent to moje drugie imię odkąd dorosłem
Bardzo ładny klimacik 
- Joydivision91
Płyta wyszła w marcu i od tej pory pogoda nie nastrajała na tę płytę, ale teraz wchodzi idealnie. Dla mnie Blady Król będzie w Top 10 płyt 2021
Co ja odjebałem, pomijając premiere tej płyty
W sumie to przez te kakofoniczne wysrywy z Radexem coś mnie od Bisza odpychało i zatrzymałem się tu na tym łączonym singlu a o całości zapomniałem że ma wyjść.
Od tygodnia katuje i
a tu jeszcze nie ma jesieni, piękna to będzie Dekada Wilka 
W sumie to przez te kakofoniczne wysrywy z Radexem coś mnie od Bisza odpychało i zatrzymałem się tu na tym łączonym singlu a o całości zapomniałem że ma wyjść.
Od tygodnia katuje i
-
specjalniedlaps4pro
Znalazłem, 1 wydanie, nie mam sentymentu, ma jakąś wartość?;)

- piernikowyskoczek
Heh.
rakieta_rakieta pisze: ↑16 kwie 2020, 19:20 Ja aż zadzwoniłem do inposta o chuj chodzi i mają lagi w pokazywaniu statusów, bo dziś w nocy stawiają nowy serwer
jakiś czas temu odkryłem tą płytę, teraz znów sobie o niej przypomniałem i od tygodnia na pętli leci.
piękne dzieło z tego wyszło. muzycznie poezja, bisz klasa, na tych bitach siedzi to jak nic.
tak hajpowany wilki chodnikowy nigdy mi nie podszedł poza paroma numerami, a tuta praktycznie bez skipu. Jedynie do czego tutaj mógłbym się przyczepić to słabe refreny wykonany przez gości np. w kręgi.
w sumie nie pamiętam kiedy już słyszałem tak mocną płytę, może Laik i Soulpete, ale ciężko to porównywać. Joker, Tracić, Zbieg, Jak dziecko majestersztyki, zresztą prawie każdy numer można by wymienić.
piękne dzieło z tego wyszło. muzycznie poezja, bisz klasa, na tych bitach siedzi to jak nic.
tak hajpowany wilki chodnikowy nigdy mi nie podszedł poza paroma numerami, a tuta praktycznie bez skipu. Jedynie do czego tutaj mógłbym się przyczepić to słabe refreny wykonany przez gości np. w kręgi.
w sumie nie pamiętam kiedy już słyszałem tak mocną płytę, może Laik i Soulpete, ale ciężko to porównywać. Joker, Tracić, Zbieg, Jak dziecko majestersztyki, zresztą prawie każdy numer można by wymienić.
Projekt "Struny/Strony #7"
Płyta Bisz/Kosa - Blady Król staje się ścieżką dźwiękową do fragmentów książek czytanych przez Jarosława BISZA Jaruszewskiego.
Całość stała się słuchowiskiem a efektem jest sesja, w której muzyka oddziałuje na literaturę a słowo na dźwięki, tworząc tym samym nową unikalną opowieść.
Jarosław Jaruszewski - rap, słowo
Maciej Kosicki - produkcja, sample
Michał Szlempo - rhodes, piano, synths
Monika Fortuniak - gitara, śpiew
Marcel Witkowski - perkusja