Rowery

Wszystkie ulubione dyscypliny sportowe w jednym miejscu. Nieważne, którą piłkę wolisz.

Moderatorzy: Sidd, Cz4rny1337

tomeczek2301

Re: Rowery

Post autor: tomeczek2301 »

szukam roweru glownie do poruszania sie po miescie, ale tez w przyszlosci na jakies dluzsze trasy z opcja noclegu gdzies w przyrodzie takze przydadza sie mocowania na sakwy, podpowiedzi to gravel/trekking, co myslicie?
Awatar użytkownika
zemsta1camzata

Post autor: zemsta1camzata »

do czegoś takiego trekking
jaki dresscode? w klubie w dresach
za nogawką ukryta jest maczeta
genocidegeneral

Post autor: genocidegeneral »

urwała mi się - przy samej manetce albo nawet w niej - żyłka od przedniej przerzutki i przez jakiś czas jeździłem na najmniejszej tarczy, więc kaseta i łańcuch też w stanie stabilnym krytycznym, mniej więcej jakiego kosztu części i zmontowania tego mogę się spodziewać? rower taki
Awatar użytkownika
zemsta1camzata

Kaseta i łańcuch nie muszą być do wymiany, zależy ile km i jaki był stan łańcucha wcześniej.

Kasetę to się wymienia co 10-20k km, łańcuch jedni mają do wymiany po 2k, inni po 5k, dużo zmiennych jest.

Za linkę w przerzutce 50-100 zł

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Awatar użytkownika
zemsta1camzata

Zmieniał ktoś pedały z spd sl na keo albo w drugą stronę?

Kusi mnie kupić favero z pomiarem mocy, ale od początku jeżdżę na spd sl (które są ok) i zastanawiam się jak wyszłaby mi zmiana na inne bloki

Awatar użytkownika
KILLIE

Post autor: KILLIE »

pierdolone rowery kurwy, ciagle cos jest nie tak, wczoraj forma zycia, noga podaje jak wsciekla, bylo blisko 30 avg i po 77km poszla mi szprycha, a rower kurwa w cenie nie jednego auta, WKURWIA MNIE TA BRANZA

Dodano po 1 minucie 28 sekundach:
zemsta1camzata pisze: 07 mar 2026, 19:25 Zmieniał ktoś pedały z spd sl na keo albo w drugą stronę?

Kusi mnie kupić favero z pomiarem mocy, ale od początku jeżdżę na spd sl (które są ok) i zastanawiam się jak wyszłaby mi zmiana na inne bloki

zobacz czy nie wyjdzie Ci lepiej wyslanie lewej korby do "inpeak". Oni zamontuja Ci tam "wszystkie" systemy pomiarowe i odesla gotowy sprzet,ja po paru rozmowach z ludzmi bardziej doswiadczonymi odpuscilbym pedaly jako element pomiaru mocy bo duzo latwiej je upierdolic/zniszczyc/sa mniej dokladne
Awatar użytkownika
moshe

Post autor: moshe »

jakie te kola wariacie
Awatar użytkownika
zemsta1camzata

Finalnie kupiłem pedaly magene na spd sl, jeżdżę od miesiąca i jest zajebiście

Awatar użytkownika
KILLIE

Kola giant cxr2 stozki 35, seryjnie mialem je w revolcie advanced 0 2025

Na czas reklamacji wroce ba mtbka, ktory poszedl w odstawkę, najpierw chyba go wyczyszcze i przejde na wosk i zaczne go testowac bo tez skrocilem mu kierownice i obnizylem w chuj na podkladkach i obrocilem mostek a nie sprawdzilem jak ta pozycja mi siadzie

Dodano po 10 godzinach 10 minutach 21 sekundach:
ps. slizgersi jestescie na stravie i czesto z niej korzystacie?
Awatar użytkownika
zemsta1camzata

Praktycznie codziennie xd

Awatar użytkownika
moshe

KILLIE pisze: 17 kwie 2026, 0:14 Kola giant cxr2 stozki 35, seryjnie mialem je w revolcie advanced 0 2025
e to huj, giant ma spoko podejscie do reklamacji z tego co kojarze

A co do stravy to od dluzszego czasu zrzucam tam tylko spacery, rower i tenis, zero interakcji. Poza tym od 2018 mam premium, bo uwazam to za najlepsze narzedzie do klejenia tras (+heatmapy w chuj pomagaja z ogarnianiem kwadratow na statshunters xd)
Awatar użytkownika
KILLIE

meh, fajnie, nie fajnie, 2x oddawanie roweru na gwarancje przed przebiegiem 1kkm wyglada po prostu kurwa slabo, pomijam kwestie wymiany siodelka bo to indywidualna sprawa a zmiana kiery wynika z prob uszosawiania gravela jako jednego uniwersalnego roweru to wczesniej przed 200km mialem wymiane sztycy podsiodlowej :lol: Z plusow moge dodac, ze wymieniono mi sztyce na model wyzej - model SL na model SLR, kto wie, moze z obawy przed ponownym zlamaniem :dunno:
Awatar użytkownika
bronek

Post autor: bronek »

moshe pisze: 17 kwie 2026, 9:29
KILLIE pisze: 17 kwie 2026, 0:14 Kola giant cxr2 stozki 35, seryjnie mialem je w revolcie advanced 0 2025
e to huj, giant ma spoko podejscie do reklamacji z tego co kojarze

A co do stravy to od dluzszego czasu zrzucam tam tylko spacery, rower i tenis, zero interakcji. Poza tym od 2018 mam premium, bo uwazam to za najlepsze narzedzie do klejenia tras (+heatmapy w chuj pomagaja z ogarnianiem kwadratow na statshunters xd)
Hahahaha widze ze sa tu tez kwadraciarze, pozdro :lol: Jak dokladnie uzywasz heatmap zeby ogarnac kwadraty? I strava lepsza do planowania niz komoot?

Dodano po 2 minutach 8 sekundach:
Tez mam strave ale mam tam moze z 5 postow rocznie, glownie jak ze znajomymi ktorzy uzywaja stravy gdzies robie wypad, tak to nie postuje nic bo uzywam zegarka garmina i nie chcialem zeby byle 5min rozgrzewki ze skakanka bylo publikowane, a chyba nie ma opcji skonfigurowania tego co sie synchronizuje jak uzywasz automatycznej synchronizacji garmina ze strava
przyszedłem się tu napierdalać a nie kurwa jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
Jem pizzę, piszę teksty, teraz jestem w prime jak Szczęsny
Szacunek za bycie sobą i za wersy
Wy tak bardzo się staracie, że każdy jest pierwszy lepszy
Awatar użytkownika
KILLIE

Ja na moim zadupiu aktualnie jezdze jedna petle w kolko dzielac ja na odcinki 30/45/55km, pozostale drogi to krajowe ujeby tzw. lepianki na lepiankach i chuj z tego nie przyjemnosc,wole podjechac 15km autem i stamtad zaczynac jazde niz 30km z wypadu zmarnowac na takie ujeby

@moshe trek lover?
Awatar użytkownika
moshe

bronek pisze: 17 kwie 2026, 10:54
Hahahaha widze ze sa tu tez kwadraciarze, pozdro :lol: Jak dokladnie uzywasz heatmap zeby ogarnac kwadraty? I strava lepsza do planowania niz komoot?
IMO nie ma lepszego wyznacznika czy warto (lub czy da sie) dana trasa jechac niz to czy jest na niej duzy ruch rowerowy (mowa oczywiscie o wypizdowach i miejscach nieznanych). A ze Strava ma najwieksza baze faktycznych przejazdow, to wniosek jest prosty dla mnie. Przy kwadratach to przede wszystkim jest wtyczka do przegladarki, ktora naklada twoje kwadraty na mape w stravie. Potem dzieki heatmapie widze, ze w jakims zjebanym miejscu bez drog jednak ktos jakos wjechal i dopasowuje slad do tego.

Ja ogolnie mam troche nasrane i riserczuje trasy w nowych miejscach ile wlezie, plus raczej kleje je sam, wiec to tez nie tak ze strava/heatmap rulezz i nic poza tym. Komoot mi sie po prostu nie podobal, ale wciaz tam zagladam, bo daje latwy dostep do konkretnych tras stworzonych przez prawdziwych ludzi.

@KILLIE nie no ja jestem frugal cyclist* i smigam od lat na tym samym tribanie rc520, wymienilem tylko kola w pewnym momencie. Jakbym chcial zrobic znaczacy (porzadny karbon + di2/axs) upgrade to musialbym wydac jakies 15k wiec na razie podziekuje
Spoiler
nie liczac ubran na ktore pewnie poszlo juz wiecej niz msrp tego roweru :lol:
Awatar użytkownika
zemsta1camzata

moshe pisze: 17 kwie 2026, 12:39 Jakbym chcial zrobic znaczacy (porzadny karbon + di2/axs) upgrade to musialbym wydac jakies 15k wiec na razie podziekuje
na promocjach w zimę zmieścisz się w 10k, nawet teraz van rysel z kodami wychodzi za 13k https://www.decathlon.pl/p/rower-szosow ... mc=8817920

Dodano po 2 minutach 7 sekundach:
ja do planowania wolę komoota, ale może dlatego że ja nie jeżdżę krajówkami i wojewódzkimi (sporadycznie zdarzy się) a u mnie w okolicy wszystkie powiatowe to zadupia

a taki komoot w niemczech zajebiście mi się sprawdza, bo wszystkie ddr są pokazane to nawet nie musze zastanawiać się czy jest ruch czy nie
Awatar użytkownika
Cz4rny1337
Moderator

Post autor: Cz4rny1337 »

a jaki ubiór must have Waszym zdaniem? bo se zapierdalam w dresikach/króciakach, jakaś bluza, wiatrówka zwykla nie sportowa, na zime rękawiczki kupiłem ale nie użylem

w sensie chyba bym nie chciał full outfitu bo se śmigam na trekkingu po ścieżkach i lasach, a nie 150 km na szosie czy gravelu

ale moze mnie cos omija i powinienem jakies lepsze ciuchy
Obrazek
Awatar użytkownika
zemsta1camzata

spodenki z wkładką
Awatar użytkownika
moshe

i z szelkami, chyba ze lubisz jak ci row wystaje

@zemsta1camzata no w sumie spoko opcja ten VR, moze kiedys, jak poczuje potrzebe
Awatar użytkownika
bronek

Post autor: bronek »

moshe pisze: 17 kwie 2026, 12:39
bronek pisze: 17 kwie 2026, 10:54
IMO nie ma lepszego wyznacznika czy warto (lub czy da sie) dana trasa jechac niz to czy jest na niej duzy ruch rowerowy (mowa oczywiscie o wypizdowach i miejscach nieznanych). A ze Strava ma najwieksza baze faktycznych przejazdow, to wniosek jest prosty dla mnie. Przy kwadratach to przede wszystkim jest wtyczka do przegladarki, ktora naklada twoje kwadraty na mape w stravie. Potem dzieki heatmapie widze, ze w jakims zjebanym miejscu bez drog jednak ktos jakos wjechal i dopasowuje slad do tego.

Ja ogolnie mam troche nasrane i riserczuje trasy w nowych miejscach ile wlezie, plus raczej kleje je sam, wiec to tez nie tak ze strava/heatmap rulezz i nic poza tym. Komoot mi sie po prostu nie podobal, ale wciaz tam zagladam, bo daje latwy dostep do konkretnych tras stworzonych przez prawdziwych ludzi.
Aaa ok, teraz rozumiem. Ja mam znajomka co sie wpierdala w potezne chaszcze, jakies tereny wojskowe, tereny polowania nieraz tez zeby zaliczyc kwadraty, i mimo ze narzeka na to ze znowu sie ciagnie przez jakies bagno muszac co chwila przerzucac rower nad klodami na drodze to i tak chyba ma z tego spora frajde :lol:
Ale no rozumiem ze komus tam moze mniej pasowac, zreszta ty masz gravela jak dobrze rozumiem to wiadomo ze nie bedziesz sie tez zapuszczal w zbyt duza dzikosc.
Ja osobiscie tez wole raczej utwardzone nawierzchnie, jakies sciezki rowerowe itd... no i mam szose treka (w niedziele jade do lasu poogladac kwiatki ale no dobra ugulem to sie swoim rowerem nie zapuszczam zbytnio w takie miejsca)

Dodano po 3 minutach 19 sekundach:
@Cz4rny1337 no ja tez podbijam ze rajtuzy krotkie lub dlugie z wkladka jak juz sie robi nawet czasami trasy >2h to dobry zakup, jak sie wstydzisz tak jak ja to na to zakladasz spodenki lub dresy i elo mozna smigac nie wygladajac jak pedalarz ale ze wzglednym komfortem
przyszedłem się tu napierdalać a nie kurwa jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
Jem pizzę, piszę teksty, teraz jestem w prime jak Szczęsny
Szacunek za bycie sobą i za wersy
Wy tak bardzo się staracie, że każdy jest pierwszy lepszy
ODPOWIEDZ