[serial][HBO] A Knight of the Seven Kingdoms (2026)

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Awatar użytkownika
mql
Moderator

[serial][HBO] A Knight of the Seven Kingdoms (2026)

Post autor: mql »

cyk mordziu, czas na test czy nowy serial w realiach pana George'a R. R. Martina (tym razem relatywnie najlżejszy, najcieplejszy, najbardziej skupiony na świecie, kapkę mniej na jego ratowaniu, zdecydowanie mniej na smokach, do tego oparty - co widać już nawet w trailerze - nie tylko na samym tekście, ale i na komiksach) dobry jest

tzn czas na test przyjdzie dopiero w styczniu, ale to w sumie za chwilę, do tego chyba kręci beton betoniara, bo już dogadane są pierwsze trzy sezony, a sam Martin pilnuje produkcji na tyle, by mieć kolejny powód aby broń boże nie pisać Wichrów Zimy (no i okej, okej)
Awatar użytkownika
Prez

Re: [serial] Rycerz Siedmiu Królestw

Post autor: Prez »

O fajnie ze jest temat, nie widziałem wcześniej. Ciekaw jestem tego bo już po trailerze widać ze zupelnie inny klimat niż GoT i RS - i dobrze bo to kompletnie inny rodzaj historii. Kluczem imo będzie tu relacja Jajo z Dunkiem, jak to dowiozą to będzie porządny serial
lygrys pisze: 11 maja 2022, 21:05 świetny dzień, jeden z najlepszych w moim życiu.
Dziękuje ci zjebana Polsko.
Raperzy, choć lecą okropnie, wszędzie się pchają
Jedyne co robią wielokrotnie, to mnie wkurwiają
Awatar użytkownika
dr zjeb

Post autor: dr zjeb »

To będzie parodia czy ki czort?
Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike
Awatar użytkownika
mql
Moderator

nie wydaje mi się, po prostu bardziej wersja przygodowa, a jeden z głównych bohaterów ma 10 lat :dunno:
Awatar użytkownika
FLoo

Re: [serial][HBO] A Knight of the Seven Kingdoms (2026)

Post autor: FLoo »

Całkiem spoko po 3 odcinkach, dobrze się ogląda. Chociaz chyba się nie doczekam walki głównego bohatera, strasznie przeciągają
Awatar użytkownika
Prez

Post autor: Prez »

zostawiam propsy, fajnie sie oglada, nastepny odcinek zapowiada sie mocno
lygrys pisze: 11 maja 2022, 21:05 świetny dzień, jeden z najlepszych w moim życiu.
Dziękuje ci zjebana Polsko.
Raperzy, choć lecą okropnie, wszędzie się pchają
Jedyne co robią wielokrotnie, to mnie wkurwiają
Sionek

Post autor: Sionek »

Strasznie mnie uwiera długość odcinków, aż odbiera przyjemność z oglądania. Nie oczekuję godzinnych odcinków, ale przy tym tempie akcji powinno być minimum 40 minut czystego odcinka. A tak to mamy jakieś 30 minuty całego wideo, z czego jakieś 3-4 minuty pochłania recap z poprzedniego i intro, potem jeszcze drugie tyle napisów końcowych. Efektywnie mamy jakieś 25 minut oglądania i jak już człowiek siedzi wczuty to jest koniec i znowu tydzień czekania. Gdyby zmniejszyli ilość odcinków o 1 w sezonie i rozdzielili czas tego jednego na pozostałe to byłoby optymalnie.
Awatar użytkownika
trez

Post autor: trez »

Najlepszy odcinek nie wiem od finału 4 sezonu? Wiadomo, oceny przesadzone, ale widać głód u ludzi do dobrego klimatu GoT. Zwłaszcza po kiepskim 2 sezonie Smoka.
Awatar użytkownika
mql
Moderator

nie za bardzo do mnie trafia ten wszechobecny (tzn scena na odcinek) kloaczny humor, żadne wytłumaczenie do mnie nie przemawia

poza tym jest bardzo, bardzo dobrze. materiał źródłowy potraktowany poważnie i wiernie (i to chyba kluczowe, masz sensowną bazę, TO KURWA NIE KOMBINUJ, NIKOGO NIE INTERESUJĄ TWOJE POMYSŁY ZAJEBANY SCENARZYSTO, elemeny dodane przez twórców są imo szczegółami, ale też zwykle akurat trafionymi - niemniej jednak nie mają aż tak dużego przełożenia na ogólną sytuację), świetny casting, super robota z kostiumami i zbrojami, nawet słońce świeci nad westeros

faktycznie długość odcinkow kapkę może irytować, ale zdecydowanie bardziej do mnie trafia to, niż sranie za drzewem
Awatar użytkownika
mas

Post autor: mas »

+1 co powyżej, o ile jeszcze w 1 odcinku żart ze SRANIEM można wybaczyć, jako budowanie narracji że ma być to luźniejsza forma, tak powtarzanie tego to dowcip na poziomie mniej lotnych 5 latków; poza tym jest świetnie, i chyba nawet bardziej niż długość odcinków boli ich ilość, ale podejrzewam że wynika to z obszerności materiału źródłowego i wolę iść w tą stronę niż dopisywanie scen na siłę
CobraBOY pisze: 25 wrz 2025, 17:43 to juz wolę polecieć na ręcznym albo zaczepić jakąś bezdomną czy emerytkę
Awatar użytkownika
eddy_wata

Post autor: eddy_wata »

warto kurwa fa zaczynać teraz got, ród smoka i potem to? czy wciagnie mnie na rok czasu bez sensu czy jednak warto once in a lifetime
świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
Awatar użytkownika
Krew

Post autor: Krew »

Got warto
Rod smoka meh
O Duncanie wysokim jeszcze nie zaczalem
Awatar użytkownika
mas

Post autor: mas »

got obowiązkowo
ród smoka jeśli się wkręcisz w uniwersum też warto; choć ma swoje problemy
k7k warto; choć to idealny serial pod bingowanie bo sama historia w ramach sezonu jak i długość przypomina bardziej długiego speciala z najlepszych lat GOTa a nie samodzielny serial
CobraBOY pisze: 25 wrz 2025, 17:43 to juz wolę polecieć na ręcznym albo zaczepić jakąś bezdomną czy emerytkę
Awatar użytkownika
Lothia

Post autor: Lothia »

GoT przeczytaj i wystarczy, produkcje HBO możesz sobie odpuścić
Awatar użytkownika
mql
Moderator

eddy_wata pisze: 11 lut 2026, 13:34 warto kurwa fa zaczynać teraz got, ród smoka i potem to? czy wciagnie mnie na rok czasu bez sensu czy jednak warto once in a lifetime
grę o tron do jakiegoś max piątego sezonu, ale ja nawet polecam czwarty - dalej ciężko i nieprzyjemnie

Rod Smoka ujdzie, ale zwłaszcza w drugim sezonie traci impet, plus marnuje większość fajnych koncepcji Martina

z tym czytaniem to ja też nie wiem, imo twórczość Martina się bardziej broni w streszczeniach czy na swojej wiki: awoiaf, pióro to on ma ciężkawe
Awatar użytkownika
Lothia

Post autor: Lothia »

Nie no, to naprawdę jedna z nielicznych rzeczy z fantastyki, którą można bez wstydu przeczytać
Awatar użytkownika
serwus

Post autor: serwus »

piąty odcinek
Spoiler
dwie bardzo ryzykowne decyzje twórców. pierwsza: kolosalny flashback, rozbijający próbę siedmiu na dwie części. druga: pokazanie w zasadzie całej walki z perspektywy dunka i jego pojedynku z aerionem. ledwo-ledwo dało się tam wychwycić cokolwiek, co się działo wokół niego

moim zdaniem obie decyzje się w końcowym rozrachunku obroniły, choć flashback był jednak odrobinę za długi. trochę mniej natrąbionego ser arlana piłującego jadakę by niczego odcinkowi nie odebrało, tym bardziej że odcinki tego serialu i tak są przecież nadzwyczaj krótkie zatem każda minuta jest na wagę złota. natomiast próba siedmiu siadła mi niesamowicie: ten chaos, brud, stres, wycieńczenie. dokładnie tak sobie wyobrażam uczestnictwo w takim pierdolniku zwłaszcza w wykonaniu kogoś tak niedoświadczonego jak dunk

ser duncan wysoki zebrał lanie w rycerskim starciu, ale dunk z zapchlonego tyłka wszedł w tryb przetrwania za wszelką cenę i zdołał spuścić wpierdol oponentowi. świetnie to wyszło. cieszę się, że tak to zaprezentowali i nie poszli w nabijanie punktów aury przez lyonela, baelora czy tam rycerzy z gwardii królewskiej

no i oczywiście rip baelor, dobry był z niego herbatnik
muszę przyznać, że bardzo dobrze się bawię przy tym serialu, a po rodzie smoka byłem pełen jak najgorszych przeczuć
Awatar użytkownika
koniec
bruh bruh

Post autor: koniec »

eddy_wata pisze: 11 lut 2026, 13:34 warto kurwa fa zaczynać teraz got, ród smoka i potem to? czy wciagnie mnie na rok czasu bez sensu czy jednak warto once in a lifetime
książki se przeczytaj, warto
Awatar użytkownika
phobos
BOR PTKWO

Post autor: phobos »

a czemu nie, to przecież nie jakiś tasiemiec, a jak chodzi o same walory audiowizualne to chujni nie ma, ostatnio robiłem rewatch z kobietą, bo nigdy nie oglądała GoT, to taka wersja remux z blueraya mocne wrażenie robi
mój styl życia to piątkowo
twój styl życia to chujowo
:cool:
ffeee pisze: 12 sty 2023, 0:17szkoda, że przez internet nie można komuś zębów wybić :wall: :wall:
lygrys pisze:Nie prawactwo, wie że będzie dojechane za swoje poglądy.
Awatar użytkownika
eddy_wata

Post autor: eddy_wata »

Podobno 4k bluray wgl jest w chuj lepszy niz stream nwm jaka kompresje video ma hbo max
świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
ODPOWIEDZ