Co tam ostatnio przeczytałem?
Moderatorzy: gogi, con shonery
Re: Co tam ostatnio przeczytałem?
Nie potwierdzam, film bardzo w porządku. Marty Stuart na koniec pięknie domyka nastrój całości 
Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike

U mnie teraz stosik tak wygląda. Czytaliście "Zmierzch magów"? Jak kogoś interesuje kultura niezależna to warto fchui!
P(A|B) = [P(A)*P(B|A)]/P(B), all the rest is commentary.
R.I.P mordy
R.I.P mordy
Czym jest "kultura niezależna"?
"Przełomowa książka o mało znanym rozdziale historii sztuki przestrzeni postsowieckiej, która pomaga wyjaśnić genezę współczesnych napięć ideologicznych. Daniel Muzyczuk śledzi fascynującą metamorfozę twórców, którzy z nihilistycznego undergroundu lat 80. przeszli na główną scenę ideologicznych batalii epoki transformacji.
Lata 80. i 90. w Petersburgu i Gdańsku. Sergiej Kurochin, autor słynnej akcji „Lenin był grzybem”, staje się narodowym bolszewikiem. Timur Nowikow porzuca awangardę dla neoakademizmu. Zbigniew Sajnóg, lider Totartu, znajduje duchową wspólnotę Niebo. Od nihilizmu Nekrorealistów po teorie konspiracyjne Aleksandra Dugina – autor śledzi intelektualną trajektorię pokolenia, które przeszło od kontrkulturowej transgresji do konserwatywnej ortodoksji. Książka odkrywa przed czytelnikiem nieznane dotąd oblicze końca XX wieku w Europie Środkowo-Wschodniej – historię, która wiele mówi o naszej współczesności."
Lata 80. i 90. w Petersburgu i Gdańsku. Sergiej Kurochin, autor słynnej akcji „Lenin był grzybem”, staje się narodowym bolszewikiem. Timur Nowikow porzuca awangardę dla neoakademizmu. Zbigniew Sajnóg, lider Totartu, znajduje duchową wspólnotę Niebo. Od nihilizmu Nekrorealistów po teorie konspiracyjne Aleksandra Dugina – autor śledzi intelektualną trajektorię pokolenia, które przeszło od kontrkulturowej transgresji do konserwatywnej ortodoksji. Książka odkrywa przed czytelnikiem nieznane dotąd oblicze końca XX wieku w Europie Środkowo-Wschodniej – historię, która wiele mówi o naszej współczesności."
R.I.P mordy
R.I.P mordy
- Bunnymen77
Kurcze, ciężko mi się teraz do tego odnieść tak konkretnie, bo niewiele z tej książki zapamiętałem i to chyba jest właśnie problem. Czytałem Krwawy Południk i zostawił pewną rysę w głowie, później przeczytałem właśnie Rącze Konie i było "meeeeeeeh", to tyle? Później znowuż Dziecię Boże weszło do głowy i z tego można by wysnuć wniosek, że skoro Rącze Konie nie epatują tak brutalnością, to czyni je słabymi, a nie o to mi chodzi. Brutalność czy wulgarność jest ok, kiedy nie jest celem samym w sobie i moim zdaniem w Południku nie były. Ta historyjka z Rączych Koni to mi się bardziej kojarzy z jakimś pobocznym zadaniem w Red Dead Redemption, oczekiwania miałem wysokie (choć wiedziałem, że KP i Droga - tej jeszcze nie czytalem - to jego topka), a dostałem bajeczkę, pewnie zgrabnie napisaną, bo nie męczyłem się przy tym, ale rozczarowującą.moshe pisze: ↑06 lut 2026, 8:52 Kurde mocno, czytalem akurat niedawno i mnie urzeklo. Moze nie az tak jak No country for old men, ale kombinacja coming of age z klasyczna opowiescia o chlopie niedopasowanym do czasow w ktorych zyje, w ramach westernu do tego, bardzo mi siadla. Plus styl narracji McCarthy'ego to jest sztos, czytam sobie to w glowie glosem Sama Elliotta w wersji z Big Lebowski Co ci tam nie pasowalo?
W ogole nie odnioslem takiego wrazenia, to jakis nastolatek, ktory uciekl do meksyku, bo mial meksyk w domu, jeżeli czegoś nie pomieszałem to troche nadinterpretacja z Twojej strony.moshe pisze: klasyczna opowiescia o chlopie niedopasowanym do czasow w ktorych zyje
Racze konie to to i tak jest arcydzieło przy tym wysrywie jakim była Stella Maris. Okrutne gówno.

Świetna publikacja. Spotkałam się tylko z kilkoma podobnymi pozycjami obrazującymi scenę narkotykową tamtych lat w Polsce ("Wachacze, ćpuny, sportowcy" i "Po tej stronie granicy" czy literacko "Gady" Mirosława Sokołowskiego).
R.I.P mordy
R.I.P mordy

Z ostatnich dwóch tygodni. Musiałem sobie przypomnieć jaka Le Guin jest dobra i jeśli ktoś lubi fantastykę, a nie czytał to raz dwa do biblioteki.
R.I.P mordy
R.I.P mordy
@Jasek
Na Allegro
Widzę, że jest aktualnie dostępny jeden egzemplarz. Jak interesuje Cię temat to zobacz też to:

(PS. Jak coś to to nie są podręczniki medyczne tylko opracowania dotyczące zjawiska nadużywania substancji w okresie PRL'u z perspektywy nauk społecznych)
Na Allegro

(PS. Jak coś to to nie są podręczniki medyczne tylko opracowania dotyczące zjawiska nadużywania substancji w okresie PRL'u z perspektywy nauk społecznych)
R.I.P mordy
R.I.P mordy

W ostatnich dniach dokończyłem jakieś dawno rozpoczęte pozycje. Te dwie górne polecam rodzicom nastolatków.
R.I.P mordy
R.I.P mordy
U mnie ostatnio czasu na krótsze formy głównie, a tak to męczę cegłę od Alastaira Reynoldsa przed spaniem po troszku.
W końcu udało mi się zebrać w sobie i przeczytać "Rycerzy". Zajebista rzecz, ale i mocne gówno - autobiografie o chorobach psychicznych jednak ciężkie do czytania są.

W końcu udało mi się zebrać w sobie i przeczytać "Rycerzy". Zajebista rzecz, ale i mocne gówno - autobiografie o chorobach psychicznych jednak ciężkie do czytania są.

Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike
Z tego co widzę to ten komiks jest akurat o schorzeniu neurologicznym, a nie chorobie psychicznej, ale wygląda ciekawie. Z chęcią przeczytam!
R.I.P mordy
R.I.P mordy
W sumie tak, mea culpa. Mnie się to aż tak bardzo nakładało na sytuacje z reala, że jak widzisz - w moim czerepie funkcjonuje ta historia dużo szerzej.
Z powieści o chorobach psychicznych to mogę polecić "Obłęd" Krzysztonia. Jedna z najbardziej poruszających rzeczy jakie czytałem...
-> https://pl.wikipedia.org/wiki/Ob%C5%82% ... %9B%C4%87)
-> https://pl.wikipedia.org/wiki/Ob%C5%82% ... %9B%C4%87)
R.I.P mordy
R.I.P mordy
Thx! Choć generalnie staram się unikać takich książek, zdecydowanie cieżkie tematy bardziej przemawiają do mnie w formie komiksowej, może dlatego że ten język i sposób wyrażania emocji jest dużo bliższy dla mnie. Ale zapisuję sobie.
Tobie @Klaic z racji działki, którą obrabiasz w robocie, mogłyby przypasować "Czary Zjary" Hanselmanna jako studium
Tobie @Klaic z racji działki, którą obrabiasz w robocie, mogłyby przypasować "Czary Zjary" Hanselmanna jako studium
@dr zjeb
Dziewczyna z którą się kiedyś spotykałem kupiła mi 3 część na święta
W tych klimatach to KVLTOWY jest Jeż Jerzy, a jakiś czas temu poszły zbiorówki.
Dziewczyna z którą się kiedyś spotykałem kupiła mi 3 część na święta
R.I.P mordy
R.I.P mordy
Trzecia w sensie wiedźma jedzie do matki? Ta już fest depresyjna była..
"Złe Wyjście". Sowa dostał tam nieźle w ciry.
btw. Marceli Szpak tłumaczył coś jeszcze poza tym komiksem?
btw. Marceli Szpak tłumaczył coś jeszcze poza tym komiksem?
R.I.P mordy
R.I.P mordy
On ma chyba z różnymi wydawnictwami współprace, na pewno run Bendisa w "Daredevilu" dla Egmontu bo to akurat kojarzę, ale z pewnością jest tego więcej.
No, "Złe wyjście" to już ten mroczniejszy etap zdecydowanie, to się w ogóle w całość składa - pierwszy tom to taki wesoły rozpiździel ćpuńsko-alkoholowy, w drugim - ekipa dalej robi sobie żarty, ale one są już dużo bardziej złośliwe i feel robi się bardziej nihilistyczny, a to co masz to już mocny zjazd mentalny.
No, "Złe wyjście" to już ten mroczniejszy etap zdecydowanie, to się w ogóle w całość składa - pierwszy tom to taki wesoły rozpiździel ćpuńsko-alkoholowy, w drugim - ekipa dalej robi sobie żarty, ale one są już dużo bardziej złośliwe i feel robi się bardziej nihilistyczny, a to co masz to już mocny zjazd mentalny.