Małolat & Ajron - W Pogoni Za Lepszej Jakości Życiem (2005)
- FruitOffTheWall
Re: Małolat & Ajron - W Pogoni Za Lepszej Jakości Życiem (2005)
nie wiem czy pisałem, ale ten album jest tak dobry że nawet kafar dix37 dał tu dobrą zwrotkę xD
ale nie ixdekujmy może, bo naprawde jest to jeden z wiekszych klasyków w pl rapie, pamiętam że jak odsłuchałem tego pierwszy raz, stwierdzilem że bycie dillerem nie jest takie spoko, na jakie sie wydaje. Jeden z albumów, który miał akurat dobry wpływ na mnie jako człowieka.
Małolat ma tutaj ten wkuriwony sznyt, głód, który powinien mieć każdy raper. Tym sznytem, nadrabia wersy które są czasem ciumciokowate. Bity Ajrona, to też majsterszyk. Szkoda że w późniejszych latach, Malolatowi się kurwa nie chciało rapować i dawał chujowe zwrotki (np u mesa w numerze NA DNIE, japierdole, on to serio napisał xD)
bywały też lepsze momenty jak płyta z pezetem...
ale nie ixdekujmy może, bo naprawde jest to jeden z wiekszych klasyków w pl rapie, pamiętam że jak odsłuchałem tego pierwszy raz, stwierdzilem że bycie dillerem nie jest takie spoko, na jakie sie wydaje. Jeden z albumów, który miał akurat dobry wpływ na mnie jako człowieka.
Małolat ma tutaj ten wkuriwony sznyt, głód, który powinien mieć każdy raper. Tym sznytem, nadrabia wersy które są czasem ciumciokowate. Bity Ajrona, to też majsterszyk. Szkoda że w późniejszych latach, Malolatowi się kurwa nie chciało rapować i dawał chujowe zwrotki (np u mesa w numerze NA DNIE, japierdole, on to serio napisał xD)
bywały też lepsze momenty jak płyta z pezetem...
rip zioloziolo
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej
https://www.last.fm/user/Tommy_Ovocetti
owoc dziwko może wszystko
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej
https://www.last.fm/user/Tommy_Ovocetti
owoc dziwko może wszystko
To było tak: Osiedle, dwudziesta druga
Gdzieś tak dwutysięczny, 22 grudnia
Mniej więcej tak
Przyjechało paru koleżków
Kraść wiesz, wpadli tu coś zwęszyć
Gdzieś tak dwudziesta trzecia zrobili typa
Nam na podwórku kurwa zrobili przypał
Chłopak z obitym ryjem bez katany i butów
A znam go przecież, bo mieszkamy kamieniem rzut tu
Wiesz, tak się złożyło że dzień wstecz wziąłem świeży towar
Dałem giet chłopakom i nie smakował
Chciałem wymienić towar
Dwieście gramów sto dla mnie i sto dla ziomka
A miałem to pod kataną, dobra
niesamowicie stylowo nawinięte, top10 rapu lekko
Gdzieś tak dwutysięczny, 22 grudnia
Mniej więcej tak
Przyjechało paru koleżków
Kraść wiesz, wpadli tu coś zwęszyć
Gdzieś tak dwudziesta trzecia zrobili typa
Nam na podwórku kurwa zrobili przypał
Chłopak z obitym ryjem bez katany i butów
A znam go przecież, bo mieszkamy kamieniem rzut tu
Wiesz, tak się złożyło że dzień wstecz wziąłem świeży towar
Dałem giet chłopakom i nie smakował
Chciałem wymienić towar
Dwieście gramów sto dla mnie i sto dla ziomka
A miałem to pod kataną, dobra
niesamowicie stylowo nawinięte, top10 rapu lekko
- Ten Typ Gold
Jak wjeżdża sampelek w "One" to serduszko wypełnia się ciepłem.
Btw przez kupę lat czytałem w myślach nazwę tego numeru po angielsku
Btw przez kupę lat czytałem w myślach nazwę tego numeru po angielsku
- gods bidness
Odświeżyłem se to płytę i jest średnio-chujowa. Dużo bitów się strasznie zestarzało, a Małolat ma ten gen ciągłego marudzenia i robienia z siebie ofiary jak jego brat.
jest wyśmienicie
https://www.discogs.com/seller/bialystok/profile - kup se winyla
https://iwoski.pl/sklep - tu też
https://rateyourmusic.com/~Horry - a tu se oceniam muzyczke
https://iwoski.pl/sklep - tu też
https://rateyourmusic.com/~Horry - a tu se oceniam muzyczke
WyschłeCyce predzej
Nie no sentyment mam do tego, kilka numerow petarda, prawie wszystkie bity lux ale malolat takie ciary zenady daje miejscami ze wstyd dla uszu
Nie no sentyment mam do tego, kilka numerow petarda, prawie wszystkie bity lux ale malolat takie ciary zenady daje miejscami ze wstyd dla uszu
-
peterkurten
jest wyśmienicie [3]
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE FROMAGE
FREE PWK
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE FROMAGE
FREE PWK
- marmolad_k2
jest wyśmienicie [4]
jedna z tych płyt gdzie jest taka chemia między raperem a producentem, która tworzy niepodrabialny klimat i to, że album od kopa staje się klasykiem
dla mnie Ajron (poza paroma kawałkami) na tej płycie to jest taki majstersztyk na bitach jak Noon u Pezeta i jeśli chodzi o klimat to zawsze stawiałem to na równi
także team jest wyśmienicie
dla mnie Ajron (poza paroma kawałkami) na tej płycie to jest taki majstersztyk na bitach jak Noon u Pezeta i jeśli chodzi o klimat to zawsze stawiałem to na równi
także team jest wyśmienicie

- gods bidness
Jest tam kilka spoko kawałków, kilka dobrych bitów, trochę nowatorskiego flow od Małolata. Tylko po przesłuchaniu masz takie:
Boże ale ty dziecko biedne jesteś, musisz mieszkać w bloku jak niemal każdy twój rówieśnik, a chciałbyś drinki z palemką, brat bardziej znany, a ty w jego cieniu, mama obrażona, bo nie dotrwałeś w technikum do matury, sąsiedzi cię nie lubią, bo puszczasz głośno muzykę i nie mówisz dzień dobry na schodach, więc w tym mentalnym getcie, cóż było robić, wziąłeś się za dilerkę, ale i tu same problemy i kłody pod nogi. Nic tylko chlipać nad losem na, kurwa, ajrona bitach.
Boże ale ty dziecko biedne jesteś, musisz mieszkać w bloku jak niemal każdy twój rówieśnik, a chciałbyś drinki z palemką, brat bardziej znany, a ty w jego cieniu, mama obrażona, bo nie dotrwałeś w technikum do matury, sąsiedzi cię nie lubią, bo puszczasz głośno muzykę i nie mówisz dzień dobry na schodach, więc w tym mentalnym getcie, cóż było robić, wziąłeś się za dilerkę, ale i tu same problemy i kłody pod nogi. Nic tylko chlipać nad losem na, kurwa, ajrona bitach.
-
tybdo_yntogliw
jest wyśmienicie [5]
tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60tedashi60
- TooMuchSmoke
@gods bidness No to po chuj uliczni-osiedlowego rapu słuchasz jak cała konwencja się opiera mniej więcej na tym co napisałeś? 
To tak jakbyś się przypierdalal do popowych popierdolek, które emitują radia, ze wszystkie numery o utraconej miłości xd
To tak jakbyś się przypierdalal do popowych popierdolek, które emitują radia, ze wszystkie numery o utraconej miłości xd
@gods bidness ty nie masz trochę jakiegoś kompleksu związanego z tym, że ktoś uważał w tamtych czasach swoją sytuację za chujową? Czy cię mylę z jakimś innym userem.
Bo ja czuję, że to co nawija Małolat na tej płycie jest prawdziwe. Nie przedstawia tego Ursynowa jako jakiegoś getta. Po prostu młody chłopak bez perspektyw, który chciał żyć jak bananowcy, których widział na imprezach i wiedział, że jego jedyną szansą na szybki zarobek jest dilerka.
Trudno, żebym narzekał, że Małolat nie bierze pod uwagę, że młode chłopaki z pegierowskich wsi mają gorzej od niego xd
Bo ja czuję, że to co nawija Małolat na tej płycie jest prawdziwe. Nie przedstawia tego Ursynowa jako jakiegoś getta. Po prostu młody chłopak bez perspektyw, który chciał żyć jak bananowcy, których widział na imprezach i wiedział, że jego jedyną szansą na szybki zarobek jest dilerka.
Trudno, żebym narzekał, że Małolat nie bierze pod uwagę, że młode chłopaki z pegierowskich wsi mają gorzej od niego xd
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
To zbita kula spod kutasencji
- gods bidness
Nie słyszałem innego rapera osiedlowego/ulicznego, który by tyle biadolił nad sobą. Tylko jego brata w sumie.TooMuchSmoke pisze: ↑18 sty 2026, 12:11 No to po chuj uliczni-osiedlowego rapu słuchasz jak cała konwencja się opiera mniej więcej na tym co napisałeś?
Mylisz.
- TooMuchSmoke
Przecież Małolat na tym albumie to przede wszystkim biadoli na samego siebie. Bardzo krytycznie odnosi się do swoich życiowych wyborów i otwarcie mówi o tym, ze sam ponosi za nie odpowiedzialność. Nie ma tam pierdolenia typu: jedyne co tu możesz robić to kraść lub dołować ;( Wręcz przeciwnie - jest pewnego rodzaju podziw dla tych którzy „uczą się, zapierdalaja za tych pare stow i potrafią się tym cieszyć”. Jeden z najszczerszych polskich albumow no doubt.
Wlasnie to jest to, czym ten album sie wybija. Nie jest to udawana molesta z kwadratowym flow, ani Wojtek Sokol u ktorego wlasciwie nie wiadomo czy byl bananem czy nie. I trzeba chyba po prostu przezyc cos podobnego, zeby to docenic.
- gods bidness
No to przecież mówię, że biadoli nad sobą jak ostatni ciumciok.TooMuchSmoke pisze: ↑18 sty 2026, 14:22 Przecież Małolat na tym albumie to przede wszystkim biadoli na samego siebie. Bardzo krytycznie odnosi się do swoich życiowych wyborów i otwarcie mówi o tym, ze sam ponosi za nie odpowiedzialność. Nie ma tam pierdolenia typu: jedyne co tu możesz robić to kraść lub dołować ;( Wręcz przeciwnie - jest pewnego rodzaju podziw dla tych którzy „uczą się, zapierdalaja za tych pare stow i potrafią się tym cieszyć”. Jeden z najszczerszych polskich albumow no doubt.