[film] Co to ja ostatnio widziałem

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Awatar użytkownika
Klaic

Re: [film] Co to ja ostatnio widziałem

Post autor: Klaic »

Odświeżyłem sobie "W pogoni za Amy". Jak już oglądać amerykańskie produkcje to właśnie takie. Człowiek ma aż ochotę wziąć do ręki lolka, opakowanie tłustych nuggetsów i zapić to wszystko colą.
P(A|B) = [P(A)*P(B|A)]/P(B), all the rest is commentary.

R.I.P mordy
Awatar użytkownika
ConeyIsland

Post autor: ConeyIsland »

Zostałem wyciągnięty do kina na Ministrantów. Zajebiście pozytywne zaskoczenie. Ok, może nieco może naiwny pod koniec, ale naprawdę dobrze spędziłem ten czas. Parę udanych dialogów (na scenie w konfesjonale i pokucie w basenie śmiechłem fest), dobra fabułka. Props.
W końcu obejrzałem Ostatnią rodzinę o Beksińskich. 5/10 to max. Skrzywdzili Tomka Beksińskiego poprzez kurewskie przerysowanie jego postaci. Zrobiono z niego autystę tudzież popierdoleńca. Co do ojca to liczyłem na pokazanie jakkolwiek dokładniejsze kontrastu między jego charakterem (spokojny, ułożony facet) a jego mrocznymi obrazami. Pozostał mi zajebisty niedosyt.
Propsowany Strange Darling zaliczony. Chyba zbyt gęsto ścielał się trup pod koniec, no chyba że patrzeć na to jak na spory ukłon w kierunku kina grozy sprzed kilku dekad. Za przedstawienie chapterów nie w kolejności chronologicznej turbo props, zabieg niby prosty ale mnie kupił. Film wodzi do pewnego momentu widza za nos, są zaskoczenia mniejsze czy większe. Zajebiście się bawiłem. Wincyj, wincyj!11!
Awatar użytkownika
Globe

Post autor: Globe »

Frankenstein - Powtórka z Kształtu Wody, a pamiętam że na forum była rzesza hejterów tego "dziełka" więc ostrzegam

Rodzaje Życzliwości - Nudnawa emocjonalna papka, wolałem Latimosa jak po grecku robił filmy
AseOne

Post autor: AseOne »

Żywy czy martwy: Film z serii "Na noże" - wczoraj oglądałem na netflixie i całkiem całkiem, myślę że warto. Jeśli dobrze pamiętam poszczególne części to wygląda to u mnie tak: 1>3>2
Awatar użytkownika
dr zjeb

Post autor: dr zjeb »

Jaki to jest typ historii, są niespodziewane zaskoczenia czy raczej faktycznie a'la Agatha Christie, że są poukrywane wskazówki w trakcie i można próbować składać samemu?
Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike
Awatar użytkownika
Globe

Post autor: Globe »

Jak się uważnie ogląda to coś tam można zobaczyć. Ogólnie ten ostatni dużo lepszy od drugiego imo.
genocidegeneral

Post autor: genocidegeneral »

o to zajebiście, bo drugim byłem rozczarowany jak skurwiel, nie wiem czy bardziej samą zagadką czy ogólną ffffffffffffffajnością wszystkich postaci
moody

Post autor: moody »

Globe pisze: 15 gru 2025, 12:59 Jak się uważnie ogląda to coś tam można zobaczyć. Ogólnie ten ostatni dużo lepszy od drugiego imo.
nie no, ni chuja nie dalo sie tego samemu ogarnac podczas ogladania. zreszta historia byla tak zawila ze ostatnie pol godziny filmu ja tlumaczyli. u mnie zero frajdy podczas ogladania, strasznie przekombinowana fabula, nieciekawi bohaterowie, nawet od dwojki gorzej sie to ogladalo
Mider

Post autor: Mider »

Globe pisze: 15 gru 2025, 12:59 Jak się uważnie ogląda to coś tam można zobaczyć. Ogólnie ten ostatni dużo lepszy od drugiego imo.
wystarczy że sobie obejrzycie trailer i będziecie wiedzieli kto zabił

ale wielce czcigodny rian johnson robi już 3 film z tej serii i w każdym z nich zabijał ten kto
Spoiler
był najbardziej oczywistym wyborem
więc to taki feature po prostu

sam film jest lepszy niż druga część, ale nie da się ukryć że jak na to jaki dostał budżet od netflixa na nie to tak średnio i nawet obsada nie dorównuje Knives Out finansowanemu przez "biedne" Lionsgate.
Awatar użytkownika
myron

Post autor: myron »

AseOne pisze: 15 gru 2025, 11:05 Jeśli dobrze pamiętam poszczególne części to wygląda to u mnie tak: 1>3>2
Tak samo oceniam. Trójka lepiej weszła mi niż druga część, którą byłem rozczarowany. Kto tam poskłada innych, to już szło się domyślić na początku, ale interesowała mnie cała intryga. W sensie jak i dlaczego.
Spoiler
Kamyl pisze:eazy-e momentami mógłby spokojnie spełnić swoje ambicje artystyczne w szeregach hemp gru.
Youtube
Spoiler
Znam cały Polski rap, jestem jego znawcą. Nie słucham tylko tego chujowego składu Afront
Rymekk

Post autor: Rymekk »

Część druga Glass Onion była chujowa, trójka jak najbardziej oglądalna, bo fajnie zrealizowana, ale zagadka bez zaskoczenia trochę i za dużo atencji poszło na jakieś wątki typu ateizm vs wiara, zły ksiądz sekciarz vs dobry postępowy ksiądz, a za mało na próbę zbudowania jakiejś głębszej intrygi i odwórcenia uwagi od prawdziwego zabójcy.
gimb

Post autor: gimb »

A propos aktora grającego główną rolę w Domu Dobrym
Spoiler
to dlaczego ludziska tak bardzo wczuwający się, że jest przemocowcem, nie mówią mu na ulicy np

bardzo ci tak dobrze, że zdechłeś

kurwo niemyta
la la la
Awatar użytkownika
dr zjeb

Obejrzałem wczoraj i seans na plus, choć końcówa trochę przeciągnięta, ale może to dlatego że już zmęczony i śpiący po całym dniu byłem.
moody pisze: 15 gru 2025, 23:07 ie no, ni chuja nie dalo sie tego samemu ogarnac podczas ogladania
Ależ dało! Właśnie wiedząc że to taka wspólczesna Agatha Christie, strzał był mniej lub bardziej oczywisty :D
Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike
moody

Post autor: moody »

@dr zjeb no nie wiem, agatka to akurat zaskoczyc potrafila, miedzy innymi lamaniem zasad klasycznego kryminalu np. zrobieniem morderca grupe osob albo narratora opowiadajacego cala historie
Awatar użytkownika
dr zjeb

W tym sensie może tak, ale - uwaga spoiler, nie czytać bo serio spierdolicie sobie seans -
Spoiler
jeśli zrobiłeś sobie założenie, że to taka klasyczna historia i właśnie bez rzucających nożami robotów, zapadek itp., to moment w którym doktorek stwierdza zgon był tym, w którym pomyślałem sobie "aha!". Rozkmin z fotką tylko to potwierdziła, nie przewijałem po uczciwości bo uznałem że reżyser tak to sobie założył że albo od razu zauważasz albo nie - ja nie zdążyłem, ale kminiłem przy lampach właśnie - a fakt czyja torba została zauważona tylko mnie utwierdził. Wiadomo, że tak jak piszesz - do samego końca była opcja rozważana, że to takie reżyserskie zaczepki i na sam koniec będzie wolta o 180 stopni, a przerysowana postać Craiga to taki prztyczek właśnie, bo ale ostatecznie wyszło mega klasycznie
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

many-s pisze: 05 lip 2021, 11:10 Big Lebowski - niestety już nie robi takiego wrażenia jak za pierwszym razem
imo jeden z tych filmów które mają bardzo wysokie replay value
Haczapurjan pisze: 07 kwie 2026, 17:31 Wpuścić Iranki i Koreanki. Kim są, ustali się później
Awatar użytkownika
dr zjeb

Wysokie replay value to ważna sprawa, moje ulubione najlepsze filmy świata:
- Crooklyn
- Dance me outside
- Do the right thing
- Before sunrise

mają ją w opór wysoko i chyba własnie trafiłeś istotny czynnik, który jest dla mnie ważny - muszę se to przekminić na spokojnie teraz
Awatar użytkownika
jogi

Post autor: jogi »

baqlashan pisze: 20 gru 2025, 12:18
many-s pisze: 05 lip 2021, 11:10 Big Lebowski - niestety już nie robi takiego wrażenia jak za pierwszym razem
imo jeden z tych filmów które mają bardzo wysokie replay value
o tak. Ja Cohenów z ich prime time mogę wszystko w kółko. Fargo, Bracie gdzie jesteś, Big L czy Braton Fink i Ladykillers. Stawiam obok Jarmusha w mojej topce.
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
Awatar użytkownika
many-s

Post autor: many-s »

@up
Fargo jestem na tak (serial sezon 1 i 2 również).

Big Lebowski po prostu aż tak mi nie siedzi. Motyw przewodni dywanu super, nie powiem, główny bohater Dude klasyk, Donnie i Walter super, reszta to tak sobie. Moim zdaniem …

Z Coenów muszę wrócić do „Poważnego człowieka”. Który rabin ulubiony kolegi bakłażana?
Awatar użytkownika
mql
Moderator

Post autor: mql »

Bóg Lebowski to jeden ze słabszych filmów Coenów w sumie, tak sobie myślę. Lepszy od Ave Caesar, ale stawiam go niżej niż np Intolerable Cruelty (co zapewne jest kontrowersyjne), a obok O, Brother Where Art Thou?, Fargo, The Man Who Wasn't There, czy Bartonie Finku nawet nie stał

Dodano po 24 minutach 56 sekundach:
żeby nie było, to dalej dobry - bardzo dobry - film, 99% reżyserów miałoby go jako swoją perle w koronie. po prostu Coenowie zrobili masę lepszych rzeczy
ODPOWIEDZ