Pezet/Ajron - PRZEJŚCIE [25EP] (2025)
Re: Pezet/Ajron - PRZEJŚCIE [25EP] (2025)
Nie do końca czuje podjarke, pewnie że Pezet rapuje 1000x lepiej niż obecnie i w takich klimatach odnajduje się najlepiej, ale to jednak wciąż jest strasznie smutne pierdolenie jak cała Muzyka Emocjonalna 
- marmolad_k2
Zajebiste smutne pierdolenie, na Popularnej masz doskonałe przykłady jak zrobić to chujowo. Nie jesteśmy juz razem jak Dolcze i Gabana
To ja przebiję balon propsów - epka ma przewagę tylko w tym, że jest brakującym ogniwem między "Emocjonalną" i "Poważną". Ale Pezet tu ani nie składa wybitnych wersów, symbole, których używa są bardzo oczywiste, metafor nie ma właściwie tutaj wcale, najlepszy tekst to w zasadzie dawno znane "W moim świecie", bo zawsze to był fajny koncept, a potem "Wołanie", które jest najlepiej zarapowane. Dlatego nie umiem zgodzić się z tym, że Pezet "rapuje" 1000x lepiej niż obecnie, bo czuć ogromną przepaść między tym, jak się kiedyś nawijało od werbla do werbla (on dodaje spójniki z kolejnej linijki, więc i tak lepiej niż koledzy), a jak można teraz latać po bitach w "Wołaniu", jak to zyskało na płynności. Ale koniec końców jestem w stanie naprawdę w pełni zrozumieć, dlaczego to tyle lat chowało sie przed światem. Klimat? Owszem - szczególnie "Puste ulice" (w których Pezet brzmi jak "W branży", a bit brzmi jakby go zrobił Noon). Ale niektóre momenty muzycznie też są dla mnie nie do zdarcia. Bit i ta solówka gitarowa w "Przypomina mi" to jest wszystko to, co za co cieszę się, że pewien okres w beatmakingu się totalnie skończył. Jakby "Muzykę współczesną" zbić do tych smutnych, dorosłych utworów, to słuchałoby się tego lepiej niż "Przejścia".
aka anthony hotbeats / skwer represent
Bo ten numer zjada każdy numer z Przejścia:
A tak serio, nie mówię, że musicie się ze mną zgadać, ale jak byłem podjarany tym, że w końcu będzie można tego posłuchać, tak jestem rozczarowany, bo dla mnie to srogi skok na nostalgię. "W moim świecie" jako jedyne ma naprawdę dobrze rozegrany koncept, a "Puste ulice" nadrabia niedostatki tekstowe Pezeta bitem i tym, że złapał tu flow jak we "W branży". Ale poza tym tekstowo to tu naprawdę dzieje się cały czas to samo i nawet niezbyt skomplikowane. Chciałbym myśleć, że to połowa drogi między "Poważną" a "Emocjonalną", ale to jest jakieś 4/5 drogi.
A tak serio, nie mówię, że musicie się ze mną zgadać, ale jak byłem podjarany tym, że w końcu będzie można tego posłuchać, tak jestem rozczarowany, bo dla mnie to srogi skok na nostalgię. "W moim świecie" jako jedyne ma naprawdę dobrze rozegrany koncept, a "Puste ulice" nadrabia niedostatki tekstowe Pezeta bitem i tym, że złapał tu flow jak we "W branży". Ale poza tym tekstowo to tu naprawdę dzieje się cały czas to samo i nawet niezbyt skomplikowane. Chciałbym myśleć, że to połowa drogi między "Poważną" a "Emocjonalną", ale to jest jakieś 4/5 drogi.
"Rozdział", "Puste ulice" to są jedne z lepszych numerów w jego karierze. Całość dobrze nawinięta, można mieć delikatną przypierdolkę do jednorodnego tematu, ale zupełnie nie odstaje od tego, co podał na płytach z Noonem. Tekst o metaforach? Absurdalny. Albo ktoś zdążył sobie postawić oczekiwania i się rozczarował, tej
Dodatko nachodzi mnie refleksja że jakby to wyszło w 2006 to prawdopodobnie przeszłoby niezauważone (jako że to były najgorsze lata w polskim rapie), pełno byłoby narzekań że "to już nie to samo co Powazna" etc. Poniekąd jest w tym trochę prawdy jako że tekstowo jednak czuć to mniejsze postaranko ze strony Pezeta. Niemniej i tak solidny materiał, z bitowymi perełkami jak "Rozdział"
https://soundcloud.com/redsunrisingpl TO NIE JEST HIPHOP
- ConeyIsland
Klimat cudny. Sample cudne. Bas współgra cudnie.
Ale no muszem się przyjebać. W Noona bitach brakuje mi jednego, mianowicie perkusjonaliów. Stopa, hihat, werbel i to wszystko. Usłyszałbym wersję z jakimiś dodatkami, z bogatszymi bębnami jednak. Ale oczywiście ciężko potraktować to jako zarzut skoro to bity sprzed 20 lat (chyba, tak?).
Ogólnie przyjemnie mi się słucha tej epki. Sentymentalnie w opór.
Ale no muszem się przyjebać. W Noona bitach brakuje mi jednego, mianowicie perkusjonaliów. Stopa, hihat, werbel i to wszystko. Usłyszałbym wersję z jakimiś dodatkami, z bogatszymi bębnami jednak. Ale oczywiście ciężko potraktować to jako zarzut skoro to bity sprzed 20 lat (chyba, tak?).
Ogólnie przyjemnie mi się słucha tej epki. Sentymentalnie w opór.
Przede wszystkim to bity Ajrona, nie Noona.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
- ConeyIsland
Ajrona ajrona
- marmolad_k2
Kurwa Ajrona bity
Ktos wie czy dziewczyna o ktorej rapuje pezet to ta sama z ktora ma dziecko i czy ma ona cos wspolnego ze smiertelna klotnia z noonem?
To ze na emocjonalnej jest o tej samej typiarze co na przejsciu to chyba oczywiste.
To ze na emocjonalnej jest o tej samej typiarze co na przejsciu to chyba oczywiste.
Trudno powiedzieć, bo nikt nic nigdy nie mówił na ten temat - oczywiście tajemnicą poliszynela jest to, że w kłótni z Noonem poszło o kobietę, ale czy to ta, czy nie ta i czy jest matką jego dziecka, wiedzą pewnie tylko panowie. Natomiast przypomniał mi się wywiad po wydaniu Historii z sąsiedztwa w Ślizgu, w którym Pezet ewidentnie nie miał ochoty rozmawiać i na końcu powiedział, że nie ma ochoty żyć i zawdzięcza do swojej byłej dziewczynie, którą pozdrawia. I to niej są te płyty na bank 
- marmolad_k2
Ma to sens, bo w Nie zobaczysz łez, które wyszło koło 2016 jest fragment o tym, że czesto córce rysuje misie w zeszycie, to miałaby wtedy powiedzmy 10 lat.
- ConeyIsland
Córka pezia ma 14 lat bodajże
- FruitOffTheWall
ciekawe czy zna sie z córką żuroma
rip zioloziolo
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej
https://www.last.fm/user/Tommy_Ovocetti
owoc dziwko może wszystko
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej
https://www.last.fm/user/Tommy_Ovocetti
owoc dziwko może wszystko
A może sobie sprawdzę co tam Pecet i Ajfon sobie zrobili.
I'm enslaving women from Ukraine,
they don't understand english
but they understand pain,
it's the language of anguish
they don't understand english
but they understand pain,
it's the language of anguish
Z tego co tam kiedyś słyszałem, to po wydaniu rozrywkowej, Pezet się ożenił z niejaką Martą, z którą się potem w ekspresowym tempie rozwiódł, po czym zrobił dzieciaka jakiejś randomowej dupie
Wołanie też jest jednym z odkopanych kawałków czy czymś nowym?
Bo jak dla mnie to się wyróżnia na tle całej reszty.
Bo jak dla mnie to się wyróżnia na tle całej reszty.
Nowo nagrany.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji