"Poetyckość" w rapie

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
Pomiot_Liryczny

"Poetyckość" w rapie

Post autor: Pomiot_Liryczny »

Poetyckość nie jest elementem rapu, natomiast to nie znaczy że nie może być częścią tekstów, mam wrażenie że u nas lokalnie jakiś taki kompleks hiphopowy wyszedł że podzieliliśmy się na dwa obozy, albo taki który zamyka rap jak muzyka ulic w której nie ma miejsca dla poezję bo przecież to się kojarzy z jakimiś wysublimowanymi leszczami i druga grupa która uważa wszelkiego rodzaju uliczny/klubowy rap za gówno dla podludzi bo przecież teksty są o niczym łełełe, natomiast w stanach najpopularniejsi raperzy tacy jak 2pac którzy reprezentowali hardą ulicę, nawijali o klamkach dragsach i dupach oraz mnóstwo słowotwórstwa murzyńskiego typu podmienianie liter w słowach na podobnie brzmiące jak S na Z (przykład płyta All Eyez on me) zawierali czasem w swoich utworach zawierali elementy poetyckości lub poza działalnością muzyką parali się pisaniem wierszy itp. (jak wspomniany 2pac).

dlatego po tym przydługim wstępie przychodzę z tematem poetyckości w tekstach naszych lokalnych raperów, jako przykłady można podawać całe postacie, płyty, kawałki lub działalność poza muzyczną raperów

moje kilka przykładów:
Bisz - Chyba jeden z najbardziej poetyckich raperów u nas, już jego pierwsza płyta był tworzona przez niego gdy uczęszczał to jakiegoś pedalskiego kółeczka poetyckiego i sam też starał się tak pisać, dużo nawiązań do poetów a przy wilku chodnikowym dodał do płyty swój własny tomik poezji dopełniającej album, gdzieś przy Bladnym królu zrozumiał że wiele osób chyba go za to docenia i zaczął o poetyckość trochę cały ten swój rap opierać, potem Ulisses i dojebane Lata dalej się tego trzymają

Bonson
tutaj przykład rapera który sam się nazywa jebanym patusem, typowym elementem rapsów bonsa są używki, przemoc itp.
czasem mam wrażenie że chciał się pobawić w artystę gdzieś przy Postanawia umrzeć, największym tego przykładem chyba jest cały ten Album Diabeł Stróż gdzie tryhardująco nawet dawał jakieś odniesienia do Biblii

PRO8L3M (Oskar)
Oskar w sumie dużo odniesień poetyckich dawał w tekstach, chyba najwięcej przykładów utworów w mixtejpie Ground Zero ja podam 2:

utwór Magnolie, jeśli dobrze rozumiem tytułowe magnolie są symbolem czystości, utwór bardziej mówi o właśnie skalaniu tej czystości przez przeszłość podmiotu lirycznego.
utwór Vanitas, to tutaj poetyckość już w tytule każdy kto chodził do podstawówki zna ten motyw, tutaj Oskar bardzo fajny tekst dał właśnie o przemijaniu i stagnacji wręcz bym powiedział że nawet degradacji mimo chęci pchania swojego życia do przodu.

jakieś przykłady czegoś co uważanie w naszym rapie za "poetyckie"
termin dość szeroki wiadomo dlatego subiektywnie można lecieć
Przekaz głęboki kurwa jak głębokie gardło :crazy: :oops:
Awatar użytkownika
Malloy
Palma w Kali

Re: "Poetyckość" w rapie

Post autor: Malloy »

Jesteście popierdoleni, świat wychował was źle
Prawda jest prosta i przykra, nie jara was troska, a krzywda
Tyle zrozumieć to dar a nie wyrok i dlatego nie pluję na czas jaki minął
Quidquid agis, prudenter agas
Awatar użytkownika
Pomiot_Liryczny

Post autor: Pomiot_Liryczny »

w sumie można zamykać temat gliderem już
Przekaz głęboki kurwa jak głębokie gardło :crazy: :oops:
Awatar użytkownika
ART

Post autor: ART »

co tydzień barber - normalna sprawa

rym| last.fm
Awatar użytkownika
Kalom

Post autor: Kalom »

raper avi kiedyś coś nawijał, że nie jest raperem to kurwa po pierwsze, bo nie rapuje tylko recytuje wiersze
Awatar użytkownika
Popi

Post autor: Popi »

Kiedyś mi ktoś ten cytat przytoczył jak powiedziałem, że avi nie rapuje tylko duka :lol:

Dodano po 4 minutach 53 sekundach:
A Laik to najgorszy sort poetyckości
Laikeike1 pisze: Zdzieram palce do krwi, kiedy wbijam je w marmur
Knykcie lżą swój byt, kiedy żrą pył kwarcu
Dobrze, że odpuścił z tym grafomańskim pierdololo
Popi.jaku
Awatar użytkownika
sheider

Post autor: sheider »

edenmar

Post autor: edenmar »

i jeszcze

Spoiler
Obrazek
Awatar użytkownika
ConeyIsland

Post autor: ConeyIsland »

Awatar użytkownika
Piroks

Post autor: Piroks »

Awatar użytkownika
TdW

Post autor: TdW »

Jeszcze Eldo nikt nie wrzucił???
Awatar użytkownika
ART

Post autor: ART »

to ten raper co non stop ciagnie koks i pali trawke?
co tydzień barber - normalna sprawa

rym| last.fm
Awatar użytkownika
oKulTywowany

Post autor: oKulTywowany »

Szad :oops: jego cała dyskografia to momentami poezja rapowana

This page is no longer available.
Awatar użytkownika
francocarlos

Post autor: francocarlos »

top tej kategorii i nie ma ze nie

Dodano po 21 minutach 55 sekundach:
ahhh, bardzo ladne... w pewnych miejscach mozna zarzucic grafomanskosc lub naginanie znaczen, ale mimo to calosc tej epki tworzy niepowtarzalny klimat: taki troche magiczny, odrobine mroczny, niepokojacy. bije z niego pewnego rodzaju napiecie zwiazane z jakas utrata, brakiem, z ktorym autor stara sie pogodzic i wedlug mnie nie konczy sie to zadna konkluzja, to tylko pewien fragment opowiesci
Awatar użytkownika
Czyszy

Post autor: Czyszy »

Ja mogę śmiało dorzucić Mroku.

Zwłaszcza jego twórczość w okresie gdzieś tak od Mrocznych Nagrań do W Drodze Do Domu jest mocno inspirowana poezją; tj. bardzo niewiele w tamtych tesktach typowych toposów i elementów dla kultury hip-hopowej, nie wiem, typu trawka, graffiti, ulice, "uratujemy prawdziwy rap" i takie tam.
Wysokie Na5e
adoes

Post autor: adoes »

Ash z Grammatika.
Awatar użytkownika
Pvsio

Post autor: Pvsio »

ta plyta od Zero jest najbardziej poetycka chyba przez samo rozkminianie w niej Rimbauda
lygrys pisze: 27 lis 2023, 12:52 Mogę się bić z każdym, teraz i w każdej innej chwili.
Mam wyjebane na konsekwencje, niech świat zapłonie.
Awatar użytkownika
Jasek

Post autor: Jasek »

Większość tutaj to jakiś trupi skansen albo wieśniactwo w poezji. Gres rzeczywiście robi fajny klimat, chociaż czasem dopierdala na równi z Laikiem. Najlepszy w tym był chyba Cruz, jeśli trzeba to robić ze smakiem.
Spoiler
Spoiler
Kilka kawałków by się znalazło łącznie, ale to grząski grunt, bo i poezja kurwi zjebem i rap, ale zupełnie innego rodzaju, więc się to nie zlewa w jedność, a uwydatnia chujowości obu

Dodano po 2 minutach 6 sekundach:
Pvsio pisze: 05 paź 2025, 7:16 jest najbardziej poetycka chyba przez samo rozkminianie w niej Rimbauda
No to raper koza xd wygrywa ten teleturniej
cztery żubry i dwie kurwy
Awatar użytkownika
Pvsio

Post autor: Pvsio »

no na upartego to u kozy (przynajmniej w rzeczach co sprawdzalem czyli do 2021 plus minus) to sporo jest rzeczy okolopoetyckich ale w taki bardzo wspolczesny sposob gdzie ta poezja przeplata sie z wiesniactwem i ma buracko infantylny sznyt

a no i warto tez tu Kidda wspolniec,
ktory w srodowisku slamowym dziala
lygrys pisze: 27 lis 2023, 12:52 Mogę się bić z każdym, teraz i w każdej innej chwili.
Mam wyjebane na konsekwencje, niech świat zapłonie.
Awatar użytkownika
CCORD

Post autor: CCORD »

Pomiot_Liryczny pisze: 04 paź 2025, 20:09 Poetyckość nie jest elementem rapu
Kiedyś mi ktoś powiedział, że rap to "rhymes and poetry" i dopiero teraz się dowiedziałem, że to nie do końca :/

Mój ulubiony raper, u którego widzę tę "poetyckosć", to Gospel.
ODPOWIEDZ