[beef] Eripe - Bedoes

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
jajca

Re: [beef] Eripe - Bedoes

Post autor: jajca »

phobos pisze: 14 sie 2025, 21:13
Cz4rny1337 pisze: 13 sie 2025, 22:03 ale jaki to punch??? gdzie tu jest punch? Że zawdzięcza Quebo że zdradzał swoją byłą i się rozstali???
taki, że jej łóżkowy warsztat jemu zawdzięcza xd@Bolo@Bolo
Przede wszystkim taki, że przesiąkła jego poglądami i obecnie jej osobowosc jest ich odbiciem
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
Awatar użytkownika
guzi

Post autor: guzi »

Dajcie ankietę kto wygrał bo to już raczej finito beefu, zobaczymy ile jest rondlarzy na ślizgawce
Awatar użytkownika
LWD

Post autor: LWD »

gogi pisze: 14 sie 2025, 16:45 Co do formacji Bedoes i dupczenia nieletnich - skoro bawimy się w takie dyskusje - sam znam przypadek, gdy po koncercie w Pile bajerował szesnastolatkę, próbując ściągnąć ją do hotelu.
Spoiler
to było w 2017, miał wtedy 18 lat
ciekawe czy po latach jak widzi, że bedi ma deala z prosche nie żałuje, że mu nie dała
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

Bosski jak typowa chorągiewa, na początku miał wyjebane, ale jednak nie ma: https://glamrap.pl/bosski-roman-tez-by- ... _UeHKPeNNQ

Ciekawe czy Firma miała wszystkie sample wyclearowane, albo nie mieli sampli tylko same grane bity.

Bo jak mieli to ciekawe co twórca oryginały sądził o wykorzystywaniu jego dzieła do takiej muzyki jaką oni robili xD

Oczywiście idąc logiką Bosskiego, bo jak dla mnie rap to kultura oparta na samplowaniu i powinien mordę zamknąć.

// A dobra te słowa o nieatakowaniu nikogo na twórczości to od Zicha, więc zmienić Firmę/Bosskiego i sens zostaje ten sam

Że gość na którego bicie leciało:
Chuj że z nimi, oni mają tak padakę
Własnym chujem się wyjebią w końcu we własną srakę
Coś takiego pierdoli to jest hit. Ubodło tych wielkich zasadowców to, że jak obsrali Bedoesa, to on obsrał ich zamiast błagać o pozwolenie i składać hołd przed wielkim Pomidorem, który jest analfabetą (ofc Pomidor props), to se wjebali acapelle na bit CrackHouse
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
Sivestro

Post autor: Sivestro »

Rozjebalo mnie jak Bosski wypowiedział słowo "Gęg"
Awatar użytkownika
phobos
BOR PTKWO

Post autor: phobos »

oldschool pisze: 14 sie 2025, 22:01 przed wielkim Pomidorem, który jest analfabetą
bez przesady, potrafi co najmniej pisać
mój styl życia to piątkowo
twój styl życia to chujowo
:cool:
ffeee pisze: 12 sty 2023, 0:17szkoda, że przez internet nie można komuś zębów wybić :wall: :wall:
lygrys pisze:Nie prawactwo, wie że będzie dojechane za swoje poglądy.
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

jajca pisze: 05 cze 2020, 20:29 A pomidor nie jest analfabeta przypadkiem? Latało kiedyś info, że jest niepiśmienny
Dodano po 27 sekundach:
Znaczy się na komputerze może i potrafi, ale czy są jakieś rękopisy freestyli Pomidora? Eldo takowe miał, ale nie chciał sprzedać.
Awatar użytkownika
Sivestro

The Bitch Fucker pisze: 14 sie 2025, 21:13
Malloy pisze: 14 sie 2025, 20:52 Bo parę slizgawkerow nie lubi ripa? Przecież połowa sceny jebie bedoesa bo jest za co
Bo zarapował w nim:

"Ja mam w Ciebie wyjebane, a Ty dziobem — kłap, kłam"

Podczas gdy to on:

1. Od lat zaczepiał i obrażał oponenta w sieci,
2. Jako pierwszy nagrał diss w tym beefie.

Kto ma w kogo wyjebane? Kto robi dziobem "kłap kłap"? :wall:
Już abstrahując od jakiegoś szerszego kontekstu pierwotnego utworu, w którym Peja dissował ludzi zazdroszczących mu pieniędzy i sukcesu. Z tej dwójki, niezależnie od sympatii, zarówno sukces jak i pieniądze nieporównywalnie bardziej wyszły "Młodemu Borkowi". Kompromitacja rondlarza, pogódźcie się z tym.
Z kłap kłap to chodzi o akcje po bombie, bedoes godzinę kłapał dziobem, tłumaczył się, wymuszal pogodzenie, opowiadał jak miał przejebane i jak pociski Eripe go traumatyzowaly, aż Eripe na odpierdol dał mu grabe.

A co do Pomidora to on nawijał coś ze nauczył się pisać w więzieniu, a teraz czyta to ulica xdd
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

Dlatego właśnie potrzeba młodego goata, którego zarys przedstawiłem w kompromitacji cwela, bo te stare dziadki rapowe coraz mniej znaczą na scenie, ale coraz bardziej próbują bronić terenu i prymatu nad stadem. Poczuwają się dyktować młodym co to jest hip hop, a co nie jest i robić jakieś nerwowe ruchy, zamiast się martwić jak do emerytury pociągną, bo ja uważam, że jeszcze z 5 lat max i się skończą koncerty i lepiej żeby każdy sobie odłożył, bo z etatem będzie ciężko.

A w dżungli są już młode małpy, tylko że same żabsony, bedoesy, quebonafide, oki i inne emopółpedały z pokolenia Z, więc nie ma komu się przeciwstawić i wyrwać sobie prymat jak prawowita alfa małpa w stadzie. I jak jakiś eripe podskoczy, to go zgaszą liściem, ale jak Peja, to podkulą ogon jak byle proboszczyna przed Rydzkiem.

Obrazek
Awatar użytkownika
Sivestro

TADEK FIRMA elegancko spełnia się muzycznie w filharmoniach

Obrazek
Awatar użytkownika
Cz4rny1337
Moderator

Post autor: Cz4rny1337 »

Sivestro pisze: 14 sie 2025, 22:22 Z kłap kłap to chodzi o akcje po bombie, bedoes godzinę kłapał dziobem, tłumaczył się, wymuszal pogodzenie, opowiadał jak miał przejebane i jak pociski Eripe go traumatyzowaly, aż Eripe na odpierdol dał mu grabe.
ahahahah a kurwa wielki raper eripe stal i grzecznie sluchal kazania zeby czasami drugi raz na leb nie dostac????? co Ty pierdolisz najlepszego
Obrazek
Awatar użytkownika
TdW

Post autor: TdW »

Sivestro pisze: 14 sie 2025, 22:28 TADEK FIRMA elegancko spełnia się muzycznie w filharmoniach

Obrazek
Tadek poeta wyklęty zamknięty w ciele patusa
Awatar użytkownika
Sivestro

No takie były relacje ze godzinę stali i gadali, bedoes kłapał dziobem i namiętnie przepraszał, Eripe po bombie podchmielony słuchał, palił se szluga i tyle aż miał dość xd
Awatar użytkownika
d3luge1

Post autor: d3luge1 »

Bedoes gra jutro koncert w Poznaniu to może uda się z Peją wyjaśnić te uszczypliwości
kark to nie debil, mówił mi tak laik
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Przypominam historię powstania Firmy:
Kiedy bowiem Popek, Pomidor i reszta legnickiego gangu przyjechała do Krakowa, ich głównym zajęciem nie był rap, ale… dolina czyli kradzież portfeli po tramwajach. Wybebeszone, puste skóry po swoich łupach wyrzucali w bramie przy Floriańskiej 14, gdzie funkcjonował wówczas kultowy w pewnych kręgach skate shop Graffiti. A że pracująca tam wówczas ekipa przesiadywała non stop pod sklepem łojąc browary, to nieraz upominali coraz częściej pojawiających się tam złodziei, żeby nie robili przypału, na co słyszeli zazwyczaj tylko: spokojnie ziomuś, wszystko jest OK, niczym się nie martw. Legniccy doliniarze zaczęli się mieszać z krakowskimi hip-hopowcami, wszyscy wspólnie siedzieli na ławeczce i słuchali rapu, aż któregoś dnia Popek podciąga koszulkę, pokazuje dziarę z Tupacem i mówi: nie pierdolcie mi tu; ja dobrze wiem co to jest hip-hop.

Rap wciąż leciał, kolejne dni mijały, a następne skręty zamieniały się w popiół, gdy któregoś popołudnia w tym samym miejscu spotkali się Bosski, Tadek zwany jeszcze wtedy Razorem, Bastek i przyszli pionierzy polskiego gangsta rapu. Popek pokazał palcem wskazującym na Romana Bosskiego i mówi: ty fajny, kur*a, nagrałeś ten kawałek na „KRK Rap Atak” - „Wyprawa nocna musi być owocna”, ty będziesz z nami w składzie. Następnie wskazał na Tadka i mówi: ty masz komputer, więc u ciebie będziemy wszystko nagrywać i będziesz robił bity, a na końcu pokazał na Bastka - ty rapujesz najlepiej w tym mieście, więc nauczysz mnie i Pomidora rapować. Nikt ponoć nie miał tam nic do powiedzenia i tak powstała Firma.
Następnie wskazał na Tadka i mówi: ty masz komputer, więc u ciebie będziemy wszystko nagrywać i będziesz robił bity

:bowdown: :bowdown: :bowdown:
Awatar użytkownika
Sivestro

Ciekawe co ojciec Tadka poeta na twórczość syna xD

Krzesimir Debski ostatnio coś hejtowal swojego syna Jimka, to co dopiero stary Tadka musiał sądzić o jego wysrywach xddd
Awatar użytkownika
TdW

Post autor: TdW »

Tadek to kolejny ukryty bananowiec w polskiej rap grze?
Awatar użytkownika
Sivestro

Awatar użytkownika
Hubson99

Post autor: Hubson99 »

Pewnie już nie raz myslal czy mu baba rogów nie doprawiła, bo Tadka twórczość idzie łeb w łeb z kula daje fulajesli chodzi o skilsy, najsłabsze ogniwo firmy
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Spoiler
Obrazek
Odpowiedź 2115 na temat akcji z bitem.

Czyli wychodzi na to, że ten Zdzich nie kuma jak YT działa xd
ODPOWIEDZ