Co tam ostatnio przeczytałem?

Kategoria poświęcona książkom, tekstom i dziennikarstwu.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Mider

Re: Co tam ostatnio przeczytałem?

Post autor: Mider »

Jose pisze: 09 kwie 2025, 19:13 Co do ArtRage kochanego, to "Pasierb" Saera dojebańczyk, cudowny język, fajna historia, zajebioza no. "Wynik negatywny" z kolei tez ciekawy, słabszy ogólnie i baba trochę wkurwia, no ale fajnie oddaje emocje kobiety, która nie może zajść w ciążę. Teraz jadę z "Sokołem maltańskim", ale już po pierwszych rozdziałach czuć, że to było pisane 100 lat temu.

Zamówiłem se Fat City i Nazwij to snem w ostatniej promce, pewnie trochę odleżą, bo mam kolejkę, ale ogólnie czytając ArtRage mam wrażenie, jakbym się uczył klasyków na nowo.

dodałem sobie do listy to Fat City skoro to klasyk na miarę Stonera. dzięki
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

Jose pisze: 09 kwie 2025, 19:13 Teraz jadę z "Sokołem maltańskim", ale już po pierwszych rozdziałach czuć, że to było pisane 100 lat temu.
Se napisałem dłużej, o co mi chodzi, jakby ktoś chciał.

Czytam teraz od nich "Złego syna", no i chujnia, nie wiem, czy dojadę do końca, niby krótkie, to może się przemęczę, ale w książce chodzi o to, że typowi nagle zmarła matka i LAMENTUJE w każdym rozdziale. No za mocne, jakby se psychoterapię publiczną robił, za dużo imo tam wyrzuca, tym bardziej że w raczej nieciekawy sposób. "Rzeczy, których nie wyrzuciłem" Wichy były o wiele lepsze.

Przeczytałem też "Jezus umarł w Polsce" Grynberga, no i mocne w chuj, bardzo przykre i przejmujące, chociaż jest w tym trochę wajbu może nie tyle pisania pod tezę, co zadawania pytań tylko w jednym kierunku, no ale niech to będzie podkręcone nawet o 50% - niewiele to zmienia.
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master »

Widzę beton i tylko beton, gdy patrzę ślepo
Awatar użytkownika
mql
Moderator

Post autor: mql »

superowa jest seria Luneta arrtrejdżu, znane i cenione za kolejny baltimorejski serial Miasto jest nasze, dojebane To nie jest Miami o ciężarach meksykańskiego funkcjonowanie w uroczym Veracruz, Sieroty z Davenport o zapomnianej niesłusznie amerykańskiej fascynacji eugenika sprzed niecałych stu lat i najnudniejszy z czwórki Powrót do Uluru (budowanie całej książki o wątpliwe wydarzenie sprzed lat bez sensownych świadków, niemniej jednak ciekawe spojrzenie na relacje australijsko-aborygenskie)
AseOne

Post autor: AseOne »

Skończyłem wczoraj pierwszą część z cyklu książek o komisarzu Igorze Brudnym - Piętno. Dawno mnie tak nic nie wciągnęło, książka łyknięta w 3-4 dni. Zaraz zabieram się za kolejną część do której nawiązanie jest również na ostatniej stronie części pierwszej. Jak ktoś lubi kryminały to szczerze polecam - ponoć cała seria trzyma poziom.
PS: osobny props za klimatyczne okładki.
Awatar użytkownika
ConeyIsland

Post autor: ConeyIsland »

@AseOne dzięki za wpis, dodaję do listy
moody

Post autor: moody »

to ja w kontrze napisze, ze mi nie siadlo. nieciekawy jezyk, brak humoru, stereotypowe, papierowe postaci. glowny temat tez troche oklepany

lubie czasem cos lzejszego przeczytac. zabieralem se pare razy za te propsowane serie detektywistyczne, miedzy innymi wlasnie piotrowskiego albo krajewskiego, ale nuda. jeden pozytywny wyjatek jak na razie trafilem - maciej siembieda - a dokladnie jego trylogia katharsis / nemezis / kairos. tyle ze okazalo sie, ze nie jest to typowa seria z detektywem rozwiazujacym kolejne zagadki, tylko bardziej sa to powiesci sensacyjno-historyczne. dla mnie tym ciekawsze, bo mniej przewidywalne, niz schemat jednego sledztwa, ktore na koncu zostaje rozwiazane. misternie to wszystko jest skonstruowane, duzo przeskokow czasowych, lokacji, perspektyw, postaci, nie do konca wiadomo kto jest ta najwazniejsza, ale czyta sie bardzo dobrze. dodatkowym smaczkiem jest to, ze w fabule sprytnie wmieszane sa ciekawe postaci i zdarzenia historyczne, ktore rzeczywiscie mialy miejsce
AseOne

To nie jest hiphop. Rozmowy.
Z uwagi na promkę na stronie skusiłem się na tom 1. Całkiem spoko się czyta, ciekawe te rozmowy. Chociaż niektóre wywiady słabo się zestarzały (szczególnie Stasiaka wychwalający co chwilę Alkopoligamię i jej boga Mesa)
Awatar użytkownika
badi
BIZNESMENEL

Post autor: badi »

w ostatnim czasie przeczytałem takie pozycje:

Odwaga bycia nielubianym - Japoński Fenomen, który pokazuje jak być wolnym i odmienić własne życie (Ichiro Kishimi, Fumitake Koga) - fajna jako uzupełnienie do stoickiego podejścia do życia

Głód (Martin Caparros) - przerażająca i dająca sporo do myślenia na temat miejsca, czasu w którym żyjemy i tego ile mamy szczęścia że urodziliśmy się na danej szerokości geograficznej

Żądło (Paul Murray) - opowiadająca losy zwyczajnej irlandzkiej rodziny, próbującej sobie poradzić z kryzysem finansowym, który dotknął kraj - wciągająca i bardzo fajnie napisana - dostajemy rozdziały z perspektywy mamy, taty, córy i synala

Podcastex. Polskie milenium 1999-2005 - chłopaków zdecydowanie lepiej się słucha niż czyta, ale tak na wyrywki raz na jakiś czas jakąś hisoryjkę, którą średnio się pamięta można sobie przypomnieć

Wyloguj swój mózg (Andres Hansen) - potrzebne mi to było bo w ostatnim czasie dużo za dużo spędzałem z telefonem w ręce - dowiedziałem się z niej sporo rzeczy o tym jak ekranik działa na nas nawet kiedy go nie używamy bezpośrednio i od kiedy skończyłem tę książkę mój czas użytkowania komórki podliczany w iphone mocno spadł

Przyjaciele, kochankowie i ta Wielka Straszna Rzecz (Matthew Perry) - napisana jakimś takim koślawym językiem co niestety mnie mocno zniechęca ale zmęczyłem ją do końca i schemat całej książki jest generalnie taki że ziomek miał wzloty po których zawsze nadchodziły upadki i czasami Bóg mu pomagał a czasami nie. generalnie nie polecam - zmęczyła mnie ta lektura

Duch śniegów. Śladami tybetańskiej pantery (Sylvain Tesson) - film > książka no ale nie ma co gadać - można poczuć klimacik wyprawy czytając to

Pragnienie (Jo Nesbo) - w liceum czytałem wcześniejsze przygody detektywa Harrego Hole i postanowiłem że wrócę ale mimo że czytało się fajnie to w połowie zgadłem kto jest zamieszany w morderstwa i przez to lekki zawód (chciałbym żebyście polecili mi jakieś zajebiste kryminały)

Głowa Węża. Przemytnicy z Chinatown i amerykański sen (Patrick Reddan Keefe) - o ile dwie książki tego pana o oksykondonie i irlandzkich buntownikach to moje absolutne topy topów tak tutaj daje 4 gwiazdki na 5

Król darknetu. Polowanie na genialnego cyberprzestępce (Nick Bilton) - opierdoliłem w jeden dzień, kapitalna książka
Deyker

Post autor: Deyker »

Kairos - trzecia część trylogii Greckiej. Dwie pierwsze były świetne, ale trzecia o moich rodakach Ślązakach pochłonęła mnie zupełnie. Na samym końcu w posłowiu aż uroniłem łzę. Bardzo fajne jest to jak Siembieda łączy fikcję literacką z prawdziwymi zdarzeniami. Plus wyciąga mega ciekawe smaczki historyczne jak oddział Ślązaków w greckiej partyzantce.
moody

o, doslownie trzy posty wyzej wspominalem o tej trylogii. tez smialo moge polecic
Awatar użytkownika
many-s

Post autor: many-s »

Akwarium Wiktora Suworowa - fajnie się czytało, ciekawe ile w tym prawdy … szpiegowanie to nie tylko pościgi, strzelaniny ale skurwysyny tak.
Awatar użytkownika
jogi

Post autor: jogi »

Żar - Sándor Márai - super rzecz. Wyjaśnianie spraw sprzed 41 lat przez dwóch typów którzy byli przyjaciółmi. Napięcie i narracja prowadzone w chuj zajebiście. Emocje jakie towarzyszą drążeniu i wyjaśnianiu do spodu tego wszystkiego są spotęgowane do bólu. Strumienie myśli, które na pozór chaotyczne, precyzyjnie prowadzą do kolejnych punktów krytycznych. No i napisane jest to cudownie. Przekład zajebisty.
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
AseOne

wkręciłem się ostatnio w Vonneguta, podoba mi się jego styl - lecę aktualnie z "Niech pana bóg błogosławi panie Rosewater".

Z innej beczki - w kolejce czeka "Małe życie" naczytałem się sporo propsów ale jakoś zawsze ciężko mi się zebrać do takich cegieł (800 s jakos)
Awatar użytkownika
superfunktor

Post autor: superfunktor »

"Małe życie" to gówno obesrane najgorsze, odradzam z całego serca.
Awatar użytkownika
many-s

Post autor: many-s »

Chrobot Tomasza Michniewicza - opowieść o najzwyklejszych ludziach świata (tak jest napisane na okładce) - opis życia ludzi z 7 różnych miejsc na naszej planecie. Fajna, ludzka, podbudowuje.

Tortilla Flat John Steinbeck - ciekawie napisana baśń o życiu dobrodusznych żuli z Monterey w Cali. Chciałem obadać coś krótszego przed "Gronami gniewu".

Traktat o łuskaniu fasoli Wiesław Myśliwski - bardzo ciekawa podróż przez życie człowieka. Nie ma tu dynamicznej akcji, jest nieco specyficzny język, trzeba się wkręcić w ten świat. IMO dojebańczyk.

Wszystkie książki polecane wcześniej przez ślizgawkerów w różnych tematach (dzięki) i ode mnie również polecanko.
Awatar użytkownika
jogi

Post autor: jogi »

Steinbecka uwielbiam za tą miękkość i pozorną powierzchowność w opisywaniu rzeczy ważnych.
A Myśliwski to ma tak piękny język, że tam co drugie zdanie (wiem, przesadzam) mogłoby być jakimś mottem, cytatem dnia.
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
moody

badi pisze: 21 gru 2024, 13:24 ja wczoraj przeczytałem reportaż Pogo Jakuba Sieczko i pracy w pogotowiu i nic nie mogę tej książce zarzucić - według mnie ładnie napisana, każdy rozdział był interesujący a sama praca w karetce to piekło, polecam
dawno mialem sie za to zabrac, bo glosna rzecz. kurwa no miod malyna to jest. czy reportazem bym to nazwal to nie wiem, tak pol na pol z wspominkami, ale bardzo ladnie napisane, az ciezko uwierzyc ze to spod piora ratownika, a nie doswiadczonego pisarza wyszlo

smialo tez moge polecic monodram na podstawie tej krociutkiej ksiazeczki (jest dostepny np. na tvp vod), marcin hycnar i wasn't really familiar with your game
Awatar użytkownika
Blazfm

Post autor: Blazfm »

jogi pisze: 09 kwie 2025, 20:40Apropos ArtRage
Właśnie kończę: https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5195827/kapo

I jest kurde super. Z dystansem podchodzę do klimatów obozowych/WWII ale jest to ugyzione w dosyć oryginalny sposób a klimat Bałkanów to wszystko podbija.
https://www.last.fm/user/blazfm

ezio_wrocław pisze: to nie świadczy o wielkości zespołu, że z nożem na gardle dostają nagle kopa motywacyjnego
Awatar użytkownika
sebring

Post autor: sebring »

Moby Dick książka książek, chyba najlepsze co kiedykolwiek przeczytałem z beletrystyki (choć trzeba brać pod uwagę recency bias itede)

Polecam w szczególności oryginał w angielskim, jeśli komuś się chce i czuje się na siłach językowo
♫ Beefing with my chick while I'm in jail ♫
ODPOWIEDZ