ŚLIZGAWKA BEAT BATTLE #93 - Wyniki

Dział przeznaczony dla osób zajmujących się produkowaniem muzyki. Porady, dyskusje oraz wskazówki techniczne.

Moderator: gonny_trebor

nvhjknb

Czas głosowania minął 26 maja 2025, 22:26

01
6
50%
02
1
8%
03
2
17%
04
3
25%

Liczba głosów: 12

Awatar użytkownika
gonny_trebor
Moderator

ŚLIZGAWKA BEAT BATTLE #93 - Wyniki

Post autor: gonny_trebor »

Amelinha - Pedaço De Canção

bejtel bejtel zgłoś się na bitewkę

Zasady bitwy:
1. Jeden bit wykorzystujący zapostowany wyżej sampel wysyłasz do mnie na pw do 18.05.2025 23:59
2. Od 19.05.2025 do 25.05.2025 będzie trwało głosowanie.
3. Razem z bitem podeślij propozycję sampla na następną bitwę, to bardzo pomocne!

ŚLIZGAWKA BEAT BATTLE #94 - Głosowanie

Niech jedzenie będzie lekarstwem, a lekarstwo - pożywieniem :exclaim:

>>> KINO ŚLIZGAWKOWE <<<
Awatar użytkownika
gonny_trebor
Moderator

Re: ŚLIZGAWKA BEAT BATTLE #93 - Głosowanie

wybieramy

>>> KINO ŚLIZGAWKOWE <<<
Awatar użytkownika
Popi

Post autor: Popi »

1. Catchy, trochę mułu w brzmieniu ale płynie sobie
2. Na wejściu był potencjał, ale mix tragedia
3. Asłuchalne
4. Stylowe, dowód na to, że nie trzeba na chuju stawać i flipować niewiadomo jak. Klucz leży w prostocie
Popi.jaku
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

jedynka hipnotyzująca whuj
PEJA VS G-FUNK -> SOON
MÓJ TEMACIK! -> viewtopic.php?t=10448
Awatar użytkownika
4-HO-MET

Post autor: 4-HO-MET »

Wybaczcie, że nie słuchałem utworu ze źródłowym samplem. Moje opinie:

#1 Fajny boom bapowy brudzik, selekcja sampla spot on, bez zbędnego cięcia i flippowania, solidny beat z klimatem i odpowiednim ciężarem gatunkowym, który można podklepywać raperzynom wyższego szczebla bujających się w takiej stylistyce.

#2 Fajnie, że podjąłeś wyzwanie z umiarkowanie agresywnymi chopami na samplu, ale ostatecznie trochę wyszło bez jakiegoś solidnego motywu przewodniego, i co do brzmienia jest niestety nieco nieociosane. Do tego słaby mix, w którym gdzieś troszeczkę giną bebny, w szczególności stopa. Ale nie zniechęcaj się, klep dalej jak pojebbion, słuchaj porad innych producentów i wdrażaj je w życie, ale jeżeli sam uważasz je za słuszne i trafne. Progres przychodzi z czasem, trzeba też słuchać dużo różnej muzyki, niekoniecznie nawet hip-hopowej. Analiaza dobrych numerów - reverse engineering tego gówna to fajne ćwiczenie, które daje niezłe rezultaty.

#3 na dosyć prostym patencie, ale jednak przydałby się lepszy mix na głównej sekcji, imo główny sampel jest trochę źle osadzony częstotliwościowo, tłumaczać na ludzki przymuliłbym mu trochę średnie i górę, ale tez nie jakoś agresywnie.

#4 hmmm brzmi i płynie bardzo spoko, ale niebyłym sobą, żeby się do czegoś nie przyjebać :lol: ale to oczywiście porada od serca, w którą wierzę. Otóż sampel jest odegrany nieco zbyt konserwatywnie JAK DLA MNIE. Co nie znaczy, że innym nie może się to podobać. Mix niezły, nie ma co się przyczepić do balansu poszczególnych ścieżek. Ale jednak sama kompozycja płynie sobie całkiem zacnie, nie jest to w żadnym wypadku amatorski poziom beatmakingu.

Tak więc wybór pomiędzy #1 i #4. Ostatecznie leci na #1, bo po prostu vibe urzekł mnie bardziej, ale to wcale nie umniejsza czwórce w niczym, po prostu chwilowo ten nastrój jednak bardziej mi przypasował.

Pozdrawiam wszystkich uczestników Beetla i życzę rozwoju w beatmakerstwie, produkcji oraz innych przedsięwzięć muzycznych. Może następnej edycji sam znowu powrócę jakimiś wejściami do konkursu, bo na jakiś czas mi się znudziło. Pozdrawiam zajaranych tworzeniem muzyki.
Awatar użytkownika
niuhniuh

Post autor: niuhniuh »

Bardzo ładne posty i pozdro dla was 4-HO-MET i Popi, kiedyś Nitrobeatz robił takie podsumowania zanim zniknął :confused:

Ja nie potrafię ubierać tak propsów/krytyki w słowa, więc powiem po prostu, że głos na trójkę, bo podoba mi się ten lekko niepokojący klimat.
Awatar użytkownika
Old-Fi Beats

Post autor: Old-Fi Beats »

Każdy bit w innym stylu i to się chwali. Nie będę powtarzał spostrzeżeń powyżej, więc powiem że według mnie duży potencjał miał bit nr 3 w tym ambientowym, lekko "Noon'owym" przejściu w czasie 0:28 - 0:37, i jakby to było ciekawie rozwinięte to byłby killer. Mój głos na nr 1.
Wimperga

Post autor: Wimperga »

Jestem autorem bitu nr 3 i jest to sytuacja tego typu - gdy robisz w nocy bit i zamiast go przesłuchać na drugi dzień i dopracować/pozmieniać to zgrywasz go w tę samą noc, bo uważasz, że jest git i wysyłasz :rotfl: Oczywiście bit jest niedokończony (ledwie zaczęty) i tym samym asłuchalny jak wspomniał Popi, no ale poszło w świat. W następnym battle się przyłożę i rozkurwię. Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
4-HO-MET

Post autor: 4-HO-MET »

Cóż, wyprodukowana muzyka musi trochę odleżeć i się zamarynować, często jest tak że po powrocie po trzech dniach chcesz to wyjebać w pizdu od razu do kosza, a gdy jednak zostawisz i wrócisz do tego za trzy miesiące to znowu ci się podoba :lol:
Awatar użytkownika
gonny_trebor
Moderator

Re: ŚLIZGAWKA BEAT BATTLE #93 - Wyniki

@niuhniuh gratki

>>> KINO ŚLIZGAWKOWE <<<
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

DoubleB pisze: 31 gru 2024, 2:47 kurwa niuhniuh praps!!
PEJA VS G-FUNK -> SOON
MÓJ TEMACIK! -> viewtopic.php?t=10448
Awatar użytkownika
niuhniuh

Post autor: niuhniuh »

aa dziękuję za głosy i miłe słowa i pozdrawiam uczestników i głosujących
ODPOWIEDZ