Pokémon!

Dyskusje na temat ulubionych gier użytkowników. Planszówki? Playstation czy Xbox?

Moderator: con shonery

Awatar użytkownika
insane

Re: Pokémon!

Post autor: insane »

a jak oceniacie scarlet/violet? włączyłem to kiedyś, przeszedłem tutorial i wyłączyłem chwilę po wbiciu 5lvl na fire starterze, bo sam gameplay wydawał mi się uboższy niż w arceusie. ale spróbowałem wczoraj przed wystawieniem na sprzedaż i coś kliknęło i obecnie mam już ognistego startowego slodziaka po ewolucji na 17lvl, a do tego m.in. pikaczu czy meowth i nawet sie wkręciłem, ale mechanika łapania dzikich poksow czając się w krzakach bardziej mi odpowiadała. dzisiaj atakuje pierwszy gym, ale nie przewiduje problemów, bo jak na razie poziom trudności nie istnieje i prawie każdego walę na dwa hity
Awatar użytkownika
phobos
BOR PTKWO

Post autor: phobos »

grało mi się nieźle, prawie uzupełniłem pokedex na 400 stworów, chociaż zostało mi kilka jeszcze, chociaż klimat tej hiszpańskiej okolicy taki sobie, wolałbym co innego (ale sword/shield były jeszcze gorsze), najwięcej czasu spędziłem na raidach i łapaniu bossów, trzeba było przygotować build pokemona, niektóre dało się solować, z innymi trzeba było liczyć na fart i drużynę, która coś robi sensownego
mój styl życia to piątkowo
twój styl życia to chujowo
:cool:
ffeee pisze:szkoda, że przez internet nie można komuś zębów wybić :wall: :wall:
lygrys pisze: 11 wrz 2025, 4:20 Nie prawactwo, wie że będzie dojechane za swoje poglądy.
Awatar użytkownika
miku

Post autor: miku »

Ta, gra wygladala jak gowno, zabugowana, 15 klatek na sekunde.

Ale jedna rzecz, ktorej Game Freakowi zarzucic nie mozna, ich game loop zawsze wciaga, niewazne jak bardzo bylby prymitywny.
http://www.instagram.com/mikuberlin
Obrazek
Tommy Genesis really appreciates me
#BlackpinkIsTheRevolution
Awatar użytkownika
phobos
BOR PTKWO

ja grałem głównie na TV i tych lagów nie było aż tak bardzo czuć, chociaż fakt, że rozgrywka do najpłynniejszych nie należy xD wzięliby lekcje od studia od BOTW...
lygrys pisze: 11 wrz 2025, 4:20 Nie prawactwo, wie że będzie dojechane za swoje poglądy.
Awatar użytkownika
checollada

Post autor: checollada »

nadrobiłem sobie wasze ostatnie posty w tym temacie, narobiliście mi takiego smaka na pokemony, że czekam aż przyjdzie do mnie zamówiony anbernic 35xx i będzie grane :joint:

u mnie największa nostalgia to pokemony fire red i sapphire. strasznie się nacierpiałem próbując je przechodzić bez poradników i wystarczającej znajomości języka angielskiego, więc jak zaczęliście wspominać z czym mieliście wtedy problem, to poczułem się jak w domu, bo na każdym z tym punktów sam utknąłem kiedyś. ja nawet nie wiedziałem, że można umiejętności pokemonom przypisywać i np pływać potem po wodzie. w ogóle jaki oldskul, musiał przyjść do mnie kolega do domu i mi to pokazać :lol:

zobaczymy, mam nadzieję że się będę bawił dobrze i miło spędzę czas z tą udawaną retrokonsolą i pokemonami, a nie że to tylko sentyment w mojej głowie
Awatar użytkownika
Sidd
Moderator

Post autor: Sidd »

Lego przejmuje prawa do klocków Pokemon od 2026.
Jeden z najgrubszych newsów w historii lego imo. Dla mnie gamechanger, bo te Megablocks to :wall:
Muszę podłapać piąta fuchę żeby kupować wszystko co wyjdzie - dotychczasowe koopy z Nintendo są na bardzo wysokim poziomie
YKCUL pisze: 17 kwie 2019, 18:41 To forum zmierzam ku świetności
szoumidelej

Post autor: szoumidelej »

ogralem firered, heartgold, emerald, platinum, black - ktora czesc jest trudniejsza od tych? najlepiej od gen6 bo tych w ogole nie znam. chodzi mi o wiecej takich starc jak vs flint/volkner w postgame platinum gdzie oni wystawiaja 2x3 ogniste/elektryczne i zeby takie wariacje wystepowaly jak najszybciej od poczatku zabawy
Awatar użytkownika
Piters

Post autor: Piters »

witam, chyba żadna

nie ograłem wszystkich, ale jak sie interesowałem to chyba okolice emerald/platinum są najcięższe

ewentualnie możesz sprobować rom hacków czyli jak rozumiem wersji stworzonych przez fanów, podobno blazed glazed ma dobry poziom trudności, ale nigdy w żadnego rom hacka nie grałem wiec nie wiem czy to spoko czy nie, mowia ze spoko

albo unbound, o tym chyba najczesciej slyszalem i nawet se mozna wybrac poziom trudnosci niby
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
Awatar użytkownika
yungXpaproch

Post autor: yungXpaproch »

po jedno-dwurocznej przerwie wziąłem się za kolejne pokemonki. były ogrywane leaf green, były black, teraz wziąłem się za legendarne emeraldy, w które już kiedyś dawno temu grałem.
no nic nie przebije tych gier trzeciej generacji, zajebiste są, zabawa przednia. polecam każdemu pobrać se na telefon symulator gameboya albo DSa i pyknąć w coś, teraz na IOS zainstalowałem sobie darmowy “Afterplay”, który ma tam parę tych różnych konsol do emulacji, niektóre płatne z tego co widziałem ale GBA do emulacji darmowe.
dobra strona z ROMami: https://vimm.net/vault
pzdr z farcikiem
obczaj se muzyczke synku :joint:
https://www.youtube.com/@yung_paproch
Awatar użytkownika
vidar

Post autor: vidar »

Ostatnio skończyłem Fire Red na Anbernicu i bawiłem się świetnie. Szkoda, że po pokonaniu Elite 4 nie ma już praktycznie co robić :/ Oczywiście pozostaje kompletowanie Pokedexu, ale bez możliwości wymiany Pokemonów, nie jest to możliwe. Nadal Emerald przebija wszystko z trzeciej generacji. Battle Frotnier daje masę zabawy po skończeniu głównego wątku. Teraz chyba pora na coś ze świeższych generacji.
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

Heh, właśnie wczoraj wrzuciłem Emeralda na zhackowanego DS-a Lite, śmiga pysznie
Zenek z natury był bardzo sprytny
Dla prawa raczej nieuchwytny
Awatar użytkownika
yungXpaproch

Post autor: yungXpaproch »

@phobos zauważyłem że jesteś tutaj forumowym pokemmowcem. pogrywasz jeszcze? wkręciłem się ostatnio jak kumpel mi przewinął że go ktoś namawiał do zagrania. zajebistym zbiorem klasycznych pokemonów jest ta gierka, takie spełnienie dziecięcego marzenia prawdziwej pokemonowej gry-uniwersum, gdzie w nieskończoność można doskonalić swoją ekipę stworków.
zostawiam swój nick, można się pododawac w gierce
poprockbaby
pzdr z farcikiem
obczaj se muzyczke synku :joint:
https://www.youtube.com/@yung_paproch
Awatar użytkownika
phobos
BOR PTKWO

póki co nie gram, chociaż johto wjechało jakiś czas temu to zacząłem robić, ale coś mi się nie chce, więc ZiggyCentipede na emeryturze
Awatar użytkownika
Piters

Dawno mnie tu nie było bo 4 generacji mnie skutecznie przeorała (o tym kiedy indziej, ale w skrócie HM wy kurwy), ale po ogarnięciu Switcha 2 zebrałem się i właśnie "skończyłem" Arceusa. W cudzysłowie bo dojechałem do drugiego z trzech zakończeń bym to nazwał, ostatnie wymaga pełnego pokedexu i tyle to mi się nie chce.

Ogółem zajebista gra, zmiana formuły zdecydowanie na plus. Pierwsza gra w której bez kitu chcialo mi się łapać poksy napotkane żeby maxować rank. Całkiem ciekawa jak na serie historia (chociaż no bez przesady też), zadanie poboczne raczej nudne same w sobie, ale pasowały do świata i nawet chciało je się robić w większości. Open world całkiem przyjemny też, mimo że poza pokemonami praktycznie tam nic nie ma - no są materiały do craftingu jedynie. Próbowałem chwile na razie open worlda w Scarlet, ale tam zdecydowanie mniej mi pasuje. System walki taki zalezy, te ruchy szybki i silne mega fajny pomysl, ale trochę pojebane jest to że czasami przeciwnik moze mieć trzy ruchy przed twoim jednym

A no i w międzyczasie skończyłem już dawno Fire Red ogrywac na kiblu, klasyczek więc ciężko się to ocenia, ale no chyba tak realnie dla mnie 7/10 porównując już do innych części z serii

Wersja - ocena - ulubiony poks którego nie znałem przed
Fire Red - 7/10 - nie no tu wszystkie znałem
Heart Gold - 8/10 - - Ampharos
Omega Ruby - 6/10 - Gardevoir
...
Arceus - 8/10 - Sneasel

w skali, że 6 to już spoko, a 8 to bardzo dobra gra
wrócila zajawka na poksy to moze dociągne platinum do końca, zagram w którą switchowa wersje albo black/white
Awatar użytkownika
Piters

Dobra zebrałem się ostatnio i dokończyłem Platinum. Ja jebie, ale ciężary miałem z tą generacją to niesamowite.

Zacząłem grać na 3DS'ie, ale tam to działa tak wolno że w 1/3 uznałem, że zacznę od nowa na emulatorze żeby miec fast-forward.
Pograłem i dojechałem jakoś do nie wiem 3/4 gry i strasznie mnie wkurwiało nadużywanie HMów plus słaby wybór pokemonów. A łącząc te dwa czynniki to team bulding był już w ogóle dla mnie tragiczny. Już się pogodziłem że na 6 slocie będzie Bidoof, ale wtedy się okazało że Gliscor jednak nie może się nauczyć Fly i cały plan w pizdu i miałem już 2 HM slavy.

Wtedy uznałem, że w sumie na switchu mam kupionego przed laty remake'a Diamond, tam są te nowe systemy z HM, że nie musisz mieć w teamie. Ale no styl artystyczny tej gry jest tak przyjebany, że też nie mogłem. Wiem, że D/P mają też sporo minusów w stosunku do Platinum, ale jako że grafika mnie męczyła na max 2 gymie to nie ocenie. Więc wróciłem do platinum na emulatorze i się jakoś przemęczyłem - w sumie jak zdobyłem Giratine i on mógł się Fly nauczyć to jakoś poszło, zwłaszcza że przed E4 złapałem Tentacruela na 50, który chociaż trochę pomógł za tego Bidoofa pierdolonego. Walki z E4 były całkiem przyjemne, chyba z 3 wieczory mi zajęło zanim ich pokonałem (no głównie i tak kwestia dolevelowania)

Ogółem no sama gierka jest bardzo spoko, ale nadużycie HM i słaby moim zdaniem wybór pokemonów (chociaż te dobre to dla mnie topka ze wszystkich serii, które ograłem), a dodatkowo prędkość działania (nawet z ff zdrowie czasami leciało strasznie powoli, no i jednak wolałbym pograć na 3dsie niż emulatorze jak już mam) powodowały u mnie mega frustracje. Wracając do Platinum planowałem dać takie 5-6/10 ale końcówka podbiła i chyba jednak mogę dać te 7 troche naciągane bo nie chcę w połówki wchodzić.

Wersja - ocena - ulubiony poks którego nie znałem przed
Fire Red - 7/10 - nie no tu wszystkie znałem
Heart Gold - 8/10 - - Ampharos
Omega Ruby - 6/10 - Gardevoir
Platinum - 7/10 - Garchomp
...
Arceus - 8/10 - Sneasel

w skali, że 6 to już spoko, a 8 to bardzo dobra gra

tera dalej nie wiem czy lecieć dalej z black czy na switchu w sword popykać, czas pokaże
Awatar użytkownika
Parlae

Post autor: Parlae »

Też gram teraz w Platinum na Retroid Pockecie. Póki co 3 odznaki mam.

Beka, że Platinum zostało i tak przyspieszone względem Diamond/Pearl. Już na początku się buty do szybkiego biegania dostaje. A i tak mam wrażenie, że pacing niedomaga przez te wszystkie zbyt długie animacje.
https://www.last.fm/user/Parlae

I got a ray gun in my hand
Pow, pow, pow, pow, pow, pow
Awatar użytkownika
Piters

Bez kitu DP były jeszcze wolniejsze? :lol: Ja wiem, że ta gra ma z 20 lat, ale no już nawet wtedy by mnie to pewnie niemiłosiernie wkurwiało, w Platinum mnie to już strasznie męczyło. Fakt, że jako dzieciak jak miałbym już DS'a (a wiadomo że w Polsce bym nie miał, no ale) to bym miał pewnie max 3 gry i maxował te pokemony, a nie przechodził pół serii w pół roku, no ale jednak

A tak to polecam właśnie jednak jakoś szybciej przekminić ten team bulding bo potem lipa troche, zazwyczaj staram się na żywioł w miare, ale tu mi się to nie sprawdziło - chociaż no wiadomo, że poksy przejdziesz wszystkim jak się przelevelujesz troche
Awatar użytkownika
Parlae

Post autor: Parlae »

Pokémon Platinum is generally considered faster and smoother than Pokémon Diamond and Pearl. This is due to several optimizations and improvements in Platinum, such as quicker menu response times, faster surfing speed, and a general sense of less lag during gameplay.

Faster Gameplay:
Platinum incorporates faster programming and optimized animations, making the overall game experience feel quicker compared to Diamond and Pearl.
https://www.last.fm/user/Parlae

I got a ray gun in my hand
Pow, pow, pow, pow, pow, pow
Awatar użytkownika
bronek

Post autor: bronek »

Mysle ze lepiej walic black lub black 2 niz sword, ja sie wynudzilem przy sword ale jak gralem w white 2 czy tam black 2 na emulatorze to bardzo sympatycznie bylo musze przyznac
przyszedłem się tu napierdalać a nie kurwa jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
Jem pizzę, piszę teksty, teraz jestem w prime jak Szczęsny
Szacunek za bycie sobą i za wersy
Wy tak bardzo się staracie, że każdy jest pierwszy lepszy
Awatar użytkownika
Piters

I tak wszystkie chce ograć koniec końców, kwestia kolejności a na switchu się wygodniej troche gra
ODPOWIEDZ