Pielęgnacja twarzy

Wszystko, co związane z dbaniem o siebie. Streetwear, lifestyle oraz marki odzieżowe.

Moderator: wrubel

Awatar użytkownika
gogi
Złoty Rozjebus

Pielęgnacja twarzy

Post autor: gogi »

O dzień dobry.

Jakich kremów/substancji używacie do pielęgnacji twarzy? Czy Polscy mężczyźni w ogóle dbają o swoje twarze? Pytam, bo szukam jakiegoś dobrego kremu, a w tych googlach gówno idzie znaleźć, wszystko tylko sponsorowane.
pardon pisze: 10 lis 2023, 12:06 nie umiem slowo daje nie umiem juz czytac dluzszych postow saturna i lygrysa bez uczucia ze oni nie marnuja swojego zycia, ale zatruwaja tez nasze mimowolnie pchajac do glow ich chore urojenia
Awatar użytkownika
mateko
Waste Management

Re: Pielęgnacja twarzy

Post autor: mateko »

Klasyk
Spoiler
Obrazek
Awatar użytkownika
oyama

Post autor: oyama »

Skin Focus Anti-Age Day Cream od Douglas + The Clear Set od The Ordinary + naturalne soki/koktajle pomagajace na lepsza cere, ale ja kupuje juz gotowe w sklepach. Dodatkowo czasem na tygodniu rytualnie: 1) maseczka do twarzy z kwasem hialuronowym, aloesem i gliceryna kosmetyczna [2%]; 2) nawilzajaca maseczka do twarzy z kwasem hialuronowym i lawenda (na zmeczona skore); 3) wygladzajaca maseczka do twarzy z kwasem hialuronowym i niacynamidem; 4) nawilzajaca maseczka do twarzy z rumiankiem; 5) rozswietlajaca maseczka do twarzy z witamina C, niacynamidem i gliceryna kosmetyczna [5%]; 6) hydrozelowa maska (w platkach) pod oczy majaca redukowac stres oksydacyjny.
Alles is literêre fiksie, die inhoud wat ek publiseer is jou verbeelding. Jy het alles uitgedink. Ek is nie eens ’n skaduwee in jou wêreld nie, ek haal nie asem as ’n lewende wese nie. Hou op om aan my te dink. Laat my uit jou gedagtes verdwyn.
theLeprechaun

Post autor: theLeprechaun »

gogi pisze: 25 lut 2025, 20:52 Jakich kremów/substancji używacie do pielęgnacji twarzy?
Pielęgnacją bym tego nie nazwał, ale na nie-zimę pod nawilżenie https://basiclab.shop/pl/products/krem- ... tencja-334
A na zimę ten i styka: https://basiclab.shop/pl/products/krem- ... tencja-333
Awatar użytkownika
4-HO-MET
Zbanowany

Post autor: 4-HO-MET »

Najlepiej to pójść do dermatologa, żeby obejrzał ci maskę, sprawdził, czy na pysku nie ma żadnych łojotokowych aktów przemocy, trądzików i innego syfu. Później dobrać produkty pod rodzaj skóry.

Warto też zacząć od w miarę neutralnych agentów nawilżających. Na zaczerwienienia i naczynka polecam Pharmaceris Capinon K 1% https://gemini.pl/pharmaceris-n-capinon ... ml-0033039 działa kozacko, zostawiasz na noc i masz instant na oko 60% redukcję.
I'm enslaving women from Ukraine,
they don't understand english
but they understand pain,
it's the language of anguish
herra

Post autor: herra »

Lekkie , fajne kosmetyki z Bielendy polecam dostepne w rossmanie Bielenda Skin o3 Zone z nasyconym kwasem olejkiem, mega sa . I cenowo i jakościowo ok
Awatar użytkownika
badi
BIZNESMENEL

Post autor: badi »

GOAT

Obrazek
Awatar użytkownika
mordor
Zbanowany

Post autor: mordor »

Ja używam po myciu do tonizacji tego
Spoiler
Obrazek
następnie na dzień serum, najlepsze jak do tej pory polskiego producenta Liq na dzień z wit C a na noc z retinolem zamiennie z kwasem glikolowym
Spoiler
Obrazek
na to krem jako okluzja lubię ten
Spoiler
Obrazek
a na koniec spf oczywiście a potem wyglądam tak
Spoiler
Obrazek
Awatar użytkownika
oyama

Post autor: oyama »

posprawdzajcie sobie produkty od The Ordinary
Alles is literêre fiksie, die inhoud wat ek publiseer is jou verbeelding. Jy het alles uitgedink. Ek is nie eens ’n skaduwee in jou wêreld nie, ek haal nie asem as ’n lewende wese nie. Hou op om aan my te dink. Laat my uit jou gedagtes verdwyn.
Awatar użytkownika
ART

Post autor: ART »

przez ladne opakowanie czy jest trend na tiktoku jakis
GELATO, OG KUSH, MAM SILVER HAZE I SOUR DIESEL

rym| last.fm
Awatar użytkownika
mateko
Waste Management

Post autor: mateko »

Może czyjaś partnerka chętna na krem do twarzy La Mer 60 ml w bardzo dobrej cenie, oczywiście oryginał w folii.
zuperhero

Post autor: zuperhero »

oyama pisze: 26 mar 2025, 13:19 posprawdzajcie sobie produkty od The Ordinary
ja korzystam, odpowiadając na pytanie @ART przez to że większość ich produktów to evidence based science- proste składy, działające aktywne składniki w odpowiednich formach i stężeniach, wszystko jasno podane na opakowaniach, podoba mi się analityczne/naukowe podejście firmy bez jakiegoś pierdolenia w stylu że magiczne dar natury dla twarzy czy nic nieznaczących frazesów w stylu odżywia/odmładza skóre. do tego spoko cenowo wychodzi.
Awatar użytkownika
cloud
chmura

Post autor: cloud »

dajcie jakieś polecajki z tego the ordinary, zależy mi na żelu do mycia twarzy, jakiś krem nawilżający na rano/wieczór (może być jeden..) + SPF?
EKSTRAKLASA PROGNOZY 26/27

Grand Theft Auto VI (GTA 6) is officialy scheduled to release worldwide on November 19, 2026, for PlayStation 5 and Xbox Series X/S.
Spoiler
Obrazek
Awatar użytkownika
SWN
Administrator

Post autor: SWN »

zuperhero pisze: 30 sie 2026, 18:42
oyama pisze: 26 mar 2025, 13:19 posprawdzajcie sobie produkty od The Ordinary
ja korzystam, odpowiadając na pytanie ART przez to że większość ich produktów to evidence based science- proste składy, działające aktywne składniki w odpowiednich formach i stężeniach, wszystko jasno podane na opakowaniach, podoba mi się analityczne/naukowe podejście firmy bez jakiegoś pierdolenia w stylu że magiczne dar natury dla twarzy czy nic nieznaczących frazesów w stylu odżywia/odmładza skóre. do tego spoko cenowo wychodzi.
No to wypisz wymaluj nasza polska Tołpa, która stosuje taką politykę od lat, a przy tym z tego co obczaiłem pobieżnie to The Ordinary to kosztuje mniej :)

Jednym ze znaków rozpoznawczych Tołpy są maksymalnie uproszczone etykiety napisane jak dla debili, tzn. CO ZAWIERA? CZEGO NIE ZAWIERA? JAKA JEST SUBSTANCJA AKTYWNA? plus często wspomniane przez ciebie naukowe podejście, bo prezentują na etykiecie statystyki podparte badaniami do znalezienia u nich na stronie. Mowa głównie o serii AUTHENTIC (opierającej się na prostych, niepodrażniających składach), ale te "zwykłe" rzeczy też.

Tutaj przykładowy żel do codziennego mycia twarzy który był moim pierwszym produktem od nich - 10 składników z czego 99% pochodzenia naturalnego, hipoalergiczny i uproszczony do tego stopnia, że "pachnie" jedynie substancją aktywną czyt. kwasem mlekowym (cudzysłów w słowie pachnie dałem celowo, bo dla niektórych zapach może być wręcz nieprzyjemny). 195ml za śmieszne ~13 złotych i naprawdę nie potrzebujecie niczego więcej w żelu do mycia twarzy.

Jak kogoś przeraża ten zapach skwaśniałego mleka i konsystencja spuchy, to tutaj alternatywa z zieloną herbatą.

Dodano po 6 minutach 39 sekundach:
Dorzucacie se do tego od nich jakiś żel nawilżający do używania dwa razy dziennie, SPF z witaminą C (wszystko na stronie) i macie prosty, zajebisty zestaw za cenę jednego itema od takiego La Roche Posay czy innej światowo brzmiącej marki.

Dodano po 2 minutach 48 sekundach:
Nie dostałem pieniędzy za ten post, po prostu zdążyłem przetestować pół rynku i z czasem zauważyłem że najlepiej działa uproszczenie pielęgnacji, nie jej rozbudowa.
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Awatar użytkownika
Mizter

Post autor: Mizter »

+1 również używam produktów tołpy do mycia buzi (tego z zielona herbata) + do tego krem nawilżający cerave z spfem i wsio haraszo i tyle. do tego regularna zmiana poszewki na poduszkę i dla mnie normalnego chłopa przy byciu w tej pielęgnacji regularnym zdecydowanie wystarczy być czuć się dobrze no i obiektywnie mieć te buzie gładka i zadbana. a no i niski body fat

czasem coś wyskoczy na twarzy (rzadko) ale to raczej jak pochleje lub poodkurzam lub pojem dużo jakiegoś syfu (to bardzo rzadko)
🌴 boze chroń Króla Latino 🌴

#freefromage
zuperhero

Post autor: zuperhero »

cloud pisze: 31 sie 2026, 8:28 dajcie jakieś polecajki z tego the ordinary, zależy mi na żelu do mycia twarzy, jakiś krem nawilżający na rano/wieczór (może być jeden..) + SPF?
trochę zależy od twojej mordy- w sensie czy masz jakiś konkretny problem typu zaskórniki/trądzik/tłustą ryjec/suchy ryjec/przebarwienia. istnieją konkretne składniki aktywne, które w jakimś stopniu pomagają na dany problem ale jeśli ww. cię nie dotyczy to nie ma sesnu dokładać tego produktu.

ogólnie nie jestem jakoś turbo obeznany ale cośtam poriserczowałem, jakiś czas temu i da się ogarnąć rutynę pielęgnacyjną XD która zajmuje sumarycznie 2 minuty dziennie i zgodnie z zasadą pareto da ci już good-enough efekt. całość podzieliłbym na 3 grupy:
1. mycie twarzy (nie podpowiem czym bo korzystam z tego co ma moja TŻ)
2. rano SPF 50/50+ UVA+UVB- tutaj jest trochę dyskusji nt. filtry mineralne vs chemincze, ja mam taki taki czyli chemiczny, bo nie czuć go na twarzy, a ja nie lubie tłustego filmu na mordzie(mineralne raczje są tłustsze i bielące buzie) i ogólnie ma spoko skład. filtry chemiczne w niektórych środowiskach, mają słabą opinie (pzdr dr Zięba) ale problemy dotyczyły raczej tych starszych technologicznie, na ten moment nielegalnych w UE, wg aktualnej wiedzy, obecnie dostępne są git(ofc nie da się tego zmierzyć w 100% ale imo korzyści przeważają nad ryzykiem)
3. 'pielęgnacja' czyli jakieś kremiki, serumy i tym podobne. niekwestionowanym dominatorem jest tu retinol (lub aktywna forma retinal), to jest taki wielozadaniowy kombajn, z najmocniejszymi badaniami, dający zauważalny efekty. Niestety ma też kilka minusów- zanim skóra się zadaptuje to może działać drażniąco, dlatego zaczyna się od niższych stężeń i smaruje się nim np. tylko raz/dwa w tygodniu, z czasem zwiększa się stężenie i częstotliwość, kolejna sprawa to że efekty pojawiają się dopiero po kilku miesiącach stosowania + trzeba chronić skórę SPFem, bo po retinolu jest znacznie bardziej podatna na promieniowanie UV. Reszta rzeczy jest półkę niżej jak miałbym coś dołożyć to chyba: peeling enzymatyczny AHA+BHA, dlatego że używa się tego ~raz w tygodniu, w sensie smarujesz się 15 minut przed kąpielą, wskakujesz pod prysznic, zmywasz z siebie i fajrant na tydzień, zerowy wysiłek. + niacynamid stosowany np. w dni przerwy od retinolu, bo ma spoko badania, jest dobrze tolerowany, tani.
na niższych tier'ach są takie rzeczy jak: Kwas azelainowy, Witamina C, Natural_Moisturizing_Factors + Hyaluronic Acid, ale imo to już dla pedałów, w sensie dopieszczanie jak komuś zależy lub jeśli akurat masz problem, na który ww. składnik aktywny działa.
reszta produktów to na 95% gówno*, napędzane jedynie marketingiem
*ofc mogłem coś pominąć i/lub mam braki w wiedzy.

edit:
acha w sumie bym zapomniał bo to nietypowa rzecz ale jest jeszcze minoksydyl, standardowo stosowane przez łysolów ale stymulujący wzrost słabych mieszków włosowych gdziekolwiek się go psiknie, także ja sobie psikam taki w zarost/brwi coby zagęścić.

także podsumowując u mnie wygląda to tak:
rano: mycie ryjca, spf, psik psik minoksidilem na zarost
wieczór: mycie ryjca, serum(na zmianę retinol-niacynamid, w sensie że raz na dwa dni dany składnik)
1x tydzień: peeling aha/bha 15 minut przed prysznicem
yaneq

Post autor: yaneq »

@SWN zarzuć o które kremy ci chodzi, może tą tołpę przetestuję :D
Awatar użytkownika
SWN
Administrator

Post autor: SWN »

yaneq pisze: 02 wrz 2026, 8:19 SWN zarzuć o które kremy ci chodzi, może tą tołpę przetestuję
Żele do mycia twarzy
Żel do mycia twarzy, 195 ml - 12,32 zł

Tak jak opisywałem wyżej, skrajnie prosty i jednocześnie zupełnie wystarczający skład, w zasadzie nie ma w nim co podrażniać skóry, kwas mlekowy jako składnik aktywny. Trzymasz chwilę na opłukanej twarzy żeby podziałał i spłukujesz wodą.

Zrobiłem przesiadkę z Cetaphilu który kosztuje cztery razy więcej za 200 ml i jest tak samo/lepiej.

Nawilżający żel do mycia twarzy, 150 ml - 27,99 zł

Bardziej rozbudowana opcja, tutaj oprócz oczyszczenia buźki z rana i przed spaniem są fajne bonusy w składzie, bo m.in. ekstrakt z aloesu i pantenol. Ten pierwszy nawilża, ten drugi działa choćby na lekkie oparzenia słoneczne, oba przyspieszają regenerację skóry, więc zbyt długie przebywanie na słońcu, jakieś zacięcia, strupki, rany - fajna opcja.

Wzmacniający żel micelarny do mycia twarzy i oczu, 150 ml - 14,96 zł

Alternatywa dla mających problemy z rumieniem/trądzikiem różowatym/rozszerzonymi naczynkami i tym podobnymi skłonnościami.
Kremy nawilżające
Nawilżający krem łagodzący, 50 ml - 12,18 zł

Tutaj dalej nawilżanie, ale jako normalny wsmarowywany krem, nie żel do spłukiwania. W przeciwieństwie do np. żeli opierających się na aloesie, które są galaretą, ten ma konsystencje no...kremu (wow). Zamiast aloesu jest mięta i jak wyżej - oprócz zwykłego nawilżenia pomaga przy jakichś zaczerwienieniach, przesuszeniach, strupkach.

Krem nawilżający z kwasem hialuronowym, 40 ml - 38,99 zł

Tutaj opcja trochę droższa, kwas hialuronowy większości może kojarzyć się z 40 letnimi babami po zabiegach estetycznych i nie bez powodu, bo sprawdza się to raz do ujędrniania skóry, a dwa do odbudowy jakichś większych (w skali twarzy) ran potencjalnie zostawiających blizny. U mnie nie raz w parze z aloesem uratował sytuację jak po odpadnięciu strupa zastałem dołek, a po 1-3 tygodniach skóra nadrobiła i ładnie się wyrównywała.

Oczywiście nie będzie to tak skuteczne jak faktyczne kwasy i serum, ale wymieniam tu podstawowe produkty do codziennego użytku, co nie.

Wzmacniający krem łagodzący - 49,99 zł

Tak jak z żelem, alternatywa dla posiadaczy problemów z rumieniami/naczynkami/nerwową skórą.
SPF 50
SPF 50 spray do twarzy z witaminą C, 75 ml - 33,29 zł

Fajny bo lekki i w szpreju, więc nie trzeba tego wsmarowywać tłustymi łapami. Wbrew popularnemu wyobrażeniu SPF można używać bez okazji, niekoniecznie idąc na plaże, a słońce może przebarwić świeżą zmianę (odpadnięcie strupa albo trądzik) nawet w jesienny dzień, a nie tylko upalne wakacje. Bonusowo symbolicznie witamina C która rozjaśnia przebarwienia.
Raz na jakiś czas
Węglowy peeling oczyszczający przeciw zaskórnikom, 100 ml - 14,74 zł

Nie dajcie sobie wmówić że peeling jest dla pedałów.
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Awatar użytkownika
kociao

Post autor: kociao »

Czekaliśmy z chujem Tołpą w ręce na ten post, zabieramy się za testowanie
Co powiedziałabyś na nockę u mnie?
Mógłbym Ci kupić bardzo ładną suknię
Za kolejnym razem już jakoś pójdzie
Bo lubisz pieniądze, a ja pieniędzmi się zajmuję głównie
Awatar użytkownika
Picasso

Post autor: Picasso »

Do mycia twarzy pianka oczyszczająca Augustinus Bader, krem nawilżający Medik8, na zmarszczki Miorelaxant Magic Science4beauty (nowe odkrycie - zawiera konotoksynę, która działa podobnie jak botoks), SPF bez większego znaczenia - jaki akurat jest w domu.
Obrazek
ODPOWIEDZ