Kingdom Come: Deliverance II

Dyskusje na temat ulubionych gier użytkowników. Planszówki? Playstation czy Xbox?

Moderator: con shonery

Awatar użytkownika
kr0pka
sauna freak

Re: Kingdom Come: Deliverance II

Post autor: kr0pka »

Jak w ogóle jest ta jedynka? Warto przetestować na PS4? Tym bardziej, że jest na promocji za jakieś 35 zł
nic na potem
Awatar użytkownika
bloodyhell

Post autor: bloodyhell »

na ps była skopana optymalizacja ale gierka sama w sobie bardzo przyjemna
Awatar użytkownika
Cz4rny1337
Moderator

Post autor: Cz4rny1337 »

no wlasnie ja planuje na switchu odpalic jedyneczke [mimo, ze mam PC/PS4], zobaczymy jak bedzie wygladac
Obrazek
Awatar użytkownika
niuhniuh

Post autor: niuhniuh »

Najebałem w te cztery dni 20h... Nie pamiętam, kiedy ostatnio raz tak się wciągnąłem w gierkę.

Immersja na poziomie NIEOSIĄGALNYM dla większości gier. Jeden z najpiękniejszych światów, które widziałem w grach (a nie odblokowałem jeszcze drugiej mapy). Jest realistycznie. Nie ma jaskiń, lochów, fortów najeżonych przeciwnikami co 3 minuty a'la Skyrim, a przeciwnicy spawnują się raczej sporadycznie, nie tak jak w jakimś Far Cry 5 (oczywiście szacunek dla Skyrima i FC5, ale wspomniane elementy akurat mnie irytowały).

Cały dzień jako Henryk możesz spędzić grając w kości, warząc mikstury, gadając z NPCami, polując, bez ani jednej walki i wcale nie jest to nudne.

Questów póki co zrobiłem niewiele, ale w tych, które ukończyłem, gra oferuje sporo wyborów. Czy mają znaczenie, nie wiem. Dowiem się pewnie za drugim podejściem, jak podejmę odwrotne decyzje. W każdym razie, szacunek za danie graczowi wolnej ręki w wielu kwestiach.

Jest sporo małych detali, które mi się bardzo podobają. Karczmy zapełniają się wieczorami, koło północy karczmarz zaczyna wołać, że zaraz zamykają. Jak goście wstaną i wyjdą (każdy w swoim tempie i osobno, nie że wszyscy wstają równo o 00:00), to pracownicy zaczną wycierać stoły. Wspomniani goście nie znikają za rogiem, tylko idą do swoich łóżek. Jak chcesz, to możesz ich wyśledzić i podejrzeć jak przebierają się w koszule nocne, a potem zajebać dorobek życia. I mówimy tu tylko o jakiejś głupiej karczmie :lol: Takich rzeczy jest znacznie więcej.

Niestety są też bugi i dziwne decyzje dizajnowe. AI bandytów czasami głupieje i nie reaguje nawet na postrzał z łuku. Posłuszeństwo psa bez powodu spada, muszę kundla karmić jakieś 40 razy dziennie, więc póki co gram bez psa aż naprawią. NPCe czasami zapominają, że już z tobą rozmawiali i nazywają cię jebanym wieśniakiem jak koło nich przechodzisz, żeby zmienić nastawienie o 180 stopni, gdy tylko zaczniesz rozmowę. System kar jest super, ale spanie na sianie w stodole nie powinno być liczone jako przestępstwo. Obudź mnie, wyrzuć mnie z łóżka, spoko. Ale nie karaj, daj żyć.

Gra ktoś? Jak wrażenia?
Awatar użytkownika
Sergiusz

Post autor: Sergiusz »

O, bardzo mi się podoba Twój post kolego wyżej bo ładnie i składnie napisany a ja lubię strumień myśli uwalniać.

Świat jest przecudowny, mi chyba bardziej podoba się ta druga mapa jako całość (kopalnie, huty, mniej jezior - jak w doma)

Też zauważyłem że misję można na kilka sposób zrobić, kilka razy miałem już sytuację że sam quest zmienił się względem „kanonu” bo zrobiłem/nie zrobiłem innej misji głównej/pobocznej lub podjąłem w niej wybór
Spoiler
Questy kłusowników z pierwszej mapy zrobiłem już po uwolnieniu Ptaszka z Lochu

Na weselu w Seminie był turniej szermierki gdzie na początku trzeba było wyzwać pana młodego, kilka razy dostałem oklep to stwierdziłem że zrobię to później, po czym po ceremonii pierwszy przeciwnik zmienił się na kapitana Sęka bo pan młody zniknął

No i imo taki największy wybór póki co to nie wspominanie o Seminach von Bergowi,
Spoiler
gdzie w przeciwnym razie cały Dworek idzie w dym
Na bank tego jest dużo, dużo więcej ale nie pamiętam wszystkiego bo po prostu zachwycam się światem.

Z niedociągnięć jakie dotąd zauważyłem to:
- w samym Kuttenbergu npce mi sprzed ryja zniknęły po to żeby się na nowo zespawnić po sekundzie
- będąc głęboko w podziemiach (jaskinie w Apolenie, wszelkich kopalniach czy innych tajnych przejściach), deszcz pada jakbym był na zewnątrz i dostaje światłem z błyskawicy po mordzie
- upierdliwość z jedynki czyli schody po których nie da się wejść tylko trzeba skoczyć/przesprintować

Od wtorku najebalem 56 godzin i mimo błędów i tak z czystym sumieniem polecę, bo patrząc jaką drogę przeszła jedynka to myślę że sporo bugów zostanie za jakiś czas usunięte, a też nie jest to coś co całkowicie uniemożliwia rozgrywkę tylko bardziej wybija z immersji, no ale design mapy i muzyczka top, do tego baaardzo podoba mi się aspekt historyczny jak w jedynce, pięknie ilustrowany kodeks z którego można się dużo ciekawostek historycznych pochłonąć.
Awatar użytkownika
niuhniuh

Sergiusz pisze: 08 lut 2025, 10:51
Spoiler
uwolnieniu Ptaszka z Lochu
Co za misja :bowdown: I ta kolejna w forcie, kozak. Dopiero zrobiłem, bo odkładałem sobie trochę fabułę zafascynowany światem i misjami pobocznymi. 40h, ja dalej na pierwszej mapie :lol:
Spoiler
Myślałem, że po weselu będzie koniec aktywności w okolicach Troski, a tu w zamku 2 nowe misje poboczne, na weselu kolejna. Trochę chyba tam jeszcze posiedzę
e: Kończę ten pierwszy akt trzeci wieczór już. Co za kozacki ciąg misji głównych od momentu wesela.
Awatar użytkownika
kurator

Post autor: kurator »

Jakim ta gra jest złotem, no nie mogę wyjść z podziwu. Ciężko się oderwać, mam około 15h, a co dopiero Orzecha odzyskałem. Tu jest tyle fajnych rzeczy do roboty, że będzie w co grać przez najbliższe miesiące.

Też gracie z czeskim dubbingiem? :D
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

kr0pka pisze: 05 lut 2025, 9:48 Jak w ogóle jest ta jedynka? Warto przetestować na PS4? Tym bardziej, że jest na promocji za jakieś 35 zł
Ja ostatnio kupowałem na PS4 za 12 zeta, a jakiś czas temu znowu widziałem w tej cenie.
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
kr0pka
sauna freak

Post autor: kr0pka »

zamuliłem z tą promocją i ostatecznie powinąłem za niecałe 50 zł ale tyle gierek w play plusie wjechało w które nigdy nie grałem, że zanim te gry ogram, to może ps5 pro będzie trochę tańsze hehe
nic na potem
Awatar użytkownika
redman23

Post autor: redman23 »

kurator pisze: 16 lut 2025, 1:13 Też gracie z czeskim dubbingiem? :D
ja co prawda w jedynkę pykam, ale oczywiście, nie wyobrażam sobie z żadnym innym grać
genocidegeneral

Post autor: genocidegeneral »

oczywiście po angielsku, przecież bym z beki pierdolnął jakbym z ust zapłakanej babki usłyszał Bandité zavraždili mého manžela, znásilnili mě a prodali mé děti do otroctví.
Awatar użytkownika
Sergiusz

Post autor: Sergiusz »

kurator pisze: 16 lut 2025, 1:13 Też gracie z czeskim dubbingiem?
PEPAAANEEEE

Jedynka jak i dwójka tylko po Czesku, spróbowałem na chwilę się przerzucić na Angielski (bo mnie głos Ptaszka lekko irytuje po Czesku) ale no cała reszta 10x lepiej po Czesku
Awatar użytkownika
niuhniuh

Ja angielski. Mam taki kaprys w gierkach, że napisy muszą być w tym samym języku, co dialogi. Po czesku bym nie zrozumiał, a angielski i polski są za bardzo rozjechane z imionami (Mutt - Orzech???), więc trzymam się opcji angielski-angielski. Jest to językowo dziwny twór, gra dziejąca się w XV-wiecznych Czechach, w której postacie mówią lekko zmodyfikowanym brytyjskim slangiem. Z ciekawości - pamięta ktoś jak przetłumaczyli imię konia Pebbles, albo zwrot yanking one's pizzle? :lol:

Niestety miejscami przebija się w angielskiej wersji Oblivionoza i słychać, że nie starczyło aktorów głosowych na postacie niezależne. Kombinują jak mogą, żeby ukryć fakt, że jeden aktor udziela głosu strażnikowi, wieśniakowi, księdzu i NPCe mają przez to czasami jakieś dziwne akcenty. Pani karczmarka z Troskowitz na przykład nie wymawia h na początkach słów (You 'ave a problem?) i brzmi jakby była z Jamajki :lol:
Awatar użytkownika
badi
BIZNESMENEL

Post autor: badi »

jak sprawdzę czy na moim kompie to pohula ta giera? (nie wiem jaką mam kartę graficzną w laptopie. mam intel core i7 i 16gb ram)
Awatar użytkownika
niuhniuh

@badi https://www.systemrequirementslab.com/c ... e-ii/25009

Kliknij to niebieskie can you run it?, pobierze się plik .exe który zbada twój sprzęt i przeładuje stronkę, żeby pokazać czy ci pójdzie.
Awatar użytkownika
badi
BIZNESMENEL

dziękuję, nie będzie działała :(
Awatar użytkownika
Prez

Post autor: Prez »

Przykro mi badi ale po co ci inne gry skoro masz tibie
lygrys pisze: 11 maja 2022, 21:05 świetny dzień, jeden z najlepszych w moim życiu.
Dziękuje ci zjebana Polsko.
Raperzy, choć lecą okropnie, wszędzie się pchają
Jedyne co robią wielokrotnie, to mnie wkurwiają
Awatar użytkownika
badi
BIZNESMENEL

trochę prawda trochę nie bo czasami tibijka robi się nużąca (teraz robię giga questa na oramond także fajnie się gra akurat)
Awatar użytkownika
LuckyLuke

Post autor: LuckyLuke »

No siema. Kupiłem sobie cyfrową wersję na ps5 i zacina mi się dźwięk podczas rozgrywki. Takie lekkie przycinki i trzeszczenie w słuchawkach. Np. jak niosłem trupa, żeby zakopać to zacinało się przy każdym kroku. Robiłem reinstall i chuja dało. A jak zmieniłem z wydajności na jakość to fps są tak żałosne, że się nie da w to grać. Co oni aż tak zjebali optymalizację na ps5, czy jakaś ułomna wersja mi się wgrała. Czy może ja jestem ułomny i coś gdzieś trzeba ustawić. No wkurwiam się, zamiast się cieszyć grą, poratuj ktoś.
Awatar użytkownika
bloodyhell

Post autor: bloodyhell »

a gdy grasz bez słuchawek to dalej problem występuje?
ODPOWIEDZ