[film] Co to ja ostatnio widziałem

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Połas

Re: [film] Co to ja ostatnio widziałem

Post autor: Połas »

Wyborna w 2. sezonie Pitbulla Patryka Vegi, zmanierowana, wkurwiająca i irytująca (bo tego wymagała rola), ale dobra w Ki Leszka Dawida, doskonale odnalazła się też w świecie Doroty Masłowskiej w Wojnie polsko-ruskiej Żuławskiego. Potwierdziła to później w Między nami dobrze jest Grzegorza Jarzyny, ale w wersji teatralnej jeszcze mocniej działało.

Zresztą deski TR Warszawa przyniosły chyba jej najlepsze teatralne role, jak chociażby kreacja w Nietoperzu Kornéla Mundruczó czy role w Cokolwiek się zdarzy, kocham cię oraz Dwoje biednych Rumunów mówiących po polsku Przemka Wojcieszka. Też dobrze wspominam ją w Uroczystości Jarzyny, chociaż ten spektakl to koncert Andrzeja Chyry i Jana Peszka.

Aczkolwiek ta dykcja...
Obrazek
Sann

Post autor: Sann »

Lekarstwo na miłość (1966)

https://www.filmweb.pl/film/Lekarstwo+n ... -1966-7239

Polska komedia kryminalna. Z jednej strony na pewno nie będzie mi się spieszyć do ponownego seansu, i trudno żeby dzisiaj taki film realnie kogoś zainteresował, ale z drugiej strony mamy tu kilka momentów przy których można się uśmiechnąć, jest fajny vibe Warszawy lat 60. i ogólnie kultury tamtych lat, czyli sroga komuna, ale widać że ktoś próbuje temu nadać kolorów. I po seansie nie dziwi mnie że w tamtych latach Jędrusik robiła wrażenie :)

Awatar użytkownika
Cz4rny1337
Moderator

Post autor: Cz4rny1337 »

Brutalista kozak - mimo długość - zupelnie tego nie czuć, idealne tempo i jego kontrola, kilka razy ciarki (świetnie dobrana muzyka)

Może ta przerwa w trakcie seansu pomaga w tempie?
Obrazek
Awatar użytkownika
FLoo

Post autor: FLoo »

Nosferatu - fajny klimat, zdjęcia, scenografia, kostiumy, przyjemnie się na to patrzyło, pod tym względem zasłużone nominacje do Oscarów. Natomiast, film w sobie jest długi a i tak mi zabrakło zatrzymania się na dłużej np w zamku Nosferatu, kosztem innych scen. Fajnie stworzony klimat jak zatrzymuje się u cyganów, ale ucięty momentalnie. I rozumiem że to był tylko przystanek w jego drodze, ale było to ciekawsze, niż inne sceny, które mogłyby nie istnieć. A no i chyba nie jestem fanem gra aktorskiej Lily Rose Depp.
6,5/10
Awatar użytkownika
TdW

Post autor: TdW »

Prawdziwy ból - kameralne, refleksyjne kino. Po tylu zapowiedziach i podjarki, że akcja dzieje się w Polsce okazuje się, że zarówno Polska jak i Holocaust to tylko tło i katalizator wyborów i przemyśleń bohaterów. Ale props, że zamiast Auschwitz pokazano w końcu jakiś inny obóz, tutaj był to Majdanek mnie osobiście od razu skłoniło do refleksji, bo też kiedyś zwiedzałem - został tam zamordowany brat mojego dziadka). Film z pozoru krótki i prosty, ale w tym jest jego siła. Zapadł mi w pamięć, zwłaszcza ostatnia scena, świetny Kieran Culkin
Awatar użytkownika
SiNi

Post autor: SiNi »

@FLoo Fajny, fajny, oczywiście można było wyciągnąć więcej i tak jak podkreśliłeś wątek cyganów zaczął się super, mrocznie, a tu nagle pach, mogli dać więcej takich uciętych scen w całym seansie to fajnie by to się zgrywało, minusem jest to, że dla tych co przed oczami mają poprzednie produkty pod szyldem Nosferatu ogląda się ten film zdecydowanie gorzej bo tak naprawdę zna się każdy kadr. Ubolewam trochę, iż mogli bardziej się postarać nad charakteryzacją Orloka , żeby rzeczywiście wyglądał przerażająco i wgniatał w fotel jak tylko pojawiał się na ekranie to już Dracula z 1992 wywoływał więcej emocji i dreszczyku, nie miej jednak świetne zdjęcia oraz klimat.
Awatar użytkownika
ConeyIsland

Post autor: ConeyIsland »

Watcher
Już myślałem na parę minut przed końcem, że spodoba mi się zakończenie.
Spoiler
Główna bohaterka umiera? Zajebiście. Dobrze, że nie ożyła magicznie hehe.
Hehe.
He.
No kurwa, ożyła.
Na plus fakt, że nie jest to długi film i że w miarę trzyma w napięciu.
Takie 6/10 i do zapomnienia.
Awatar użytkownika
4-HO-MET
Zbanowany

Post autor: 4-HO-MET »

https://www.cda.pl/video/1703030252

Kieślowski + idziak + Preisner :bowdown:
I'm enslaving women from Ukraine,
they don't understand english
but they understand pain,
it's the language of anguish
Awatar użytkownika
ConeyIsland

Post autor: ConeyIsland »

Byłem wczoraj na filmie Nieprzyjaciel.
Nie rozumiem skąd tak niska ocena na filmwebie (4.6). Jako że to polskie kino i widziane wszędzie twarze (żurawski, stramowski) to i oczekiwań nie miałem wygórowanych. Imo jest to mix horroru, thrillera, kryminału i kina akcji. Na plus na pewno wyjaśnienie całego "zajścia" pod koniec filmu. Co na minus? Wkurwiająca mnie jak zwykle (nie licząc roli w 1670) byczkowska oraz irytujący stramowski. Paradoksalnie Opizda nie zagrała (zagrała?) źle pustaka - dobrze się czuje w tej roli najwyraźniej. Takie 6/10 i do zapomnienia.
Sann

Post autor: Sann »

Dom wariatów (1984)

Pierwszy film Koterskiego o Adasiu Miauczyńskim. Jako że uważam Dzień świra za film genialny to miałem duże oczekiwania. Ujmę to tak, z jednej strony większość filmu to nuda i jak ktoś chce się spodziewać czegoś podobnego do Dnia świra albo choćby Nic śmiesznego to nie polecam. Z drugiej strony, o ile natręctwa Miauczyńskiego w Dniu świra ogląda się trochę z bólem, trochę ze śmiechem, to w Dniu wariatów mamy natręctwa i specyficzne zachowania nie jednej osoby a trzech i po obejrzeniu całego filmu byłem po prostu wymęczony psychicznie. Odetchnąłem z ulgą gdy film się skończył, bo był on po prostu męczący. Ale jeżeli taki był zamiar reżysera żeby pierdolnikiem w głowach bohaterów zrobić widzowi pierdolnik, to w sumie się udało.

Jak ktoś jest ciekawy to polecam ten fragment, daje wgląd w to czego można się spodziewać przez 3/4 seansu.

Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

Taking Lives - policyjny thriller/akcyjniak z 2004 w typie Kolekcjonera Kości z Angeliną Jolie, Ethanem Hawkiem, Baptiste z The Missing i cameo młodego Paula Dano. Taki tam, naiwny raczej, ale miły oldschoolowy klimat, i na olbrzymie usta pani Voightówny zawsze miło popatrzeć
Brazilian rush hour commuters
Sold out organic kombucha
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
Awatar użytkownika
TdW

@Sann oglądałem Dom Wariatów parę lat temu i mam podobne odczucia, byłem niemal wykończony po tym seansie. Niemniej jednak jest to ciekawe doświadczenie i polecam każdemu, kto nie zna, a chce jeszcze bardziej poznać postać Miauczyńskiego. Podobnie jak Życie Wewnętrzne z 1986, też bardzo mało znany.
Awatar użytkownika
suitup
mob psycho

Post autor: suitup »

ja sobie postanowiłem że będę częściej wybierał się do kina

i widziałem Konklawe oraz Dziewczyna z Igłą

w ogóle sobie przypomniałem, że jednak filmy to się powinno oglądać w kinie, bo odbiór jest nieporównywalny

polecam oba filmy, w obu jest zajebisty klimat stworzony
Awatar użytkownika
KomunistomPodPrad

Post autor: KomunistomPodPrad »

.........
Ostatnio zmieniony 04 cze 2025, 19:53 przez KomunistomPodPrad, łącznie zmieniany 2 razy.
https://www.youtube.com/watch?v=oHFw8cEH3Wo
So take a step back.
Let your darker side win. There's a heatwave coming.
Awatar użytkownika
TdW

suitup pisze: 07 lut 2025, 1:23 ja sobie postanowiłem że będę częściej wybierał się do kina

i widziałem Konklawe oraz Dziewczyna z Igłą

w ogóle sobie przypomniałem, że jednak filmy to się powinno oglądać w kinie, bo odbiór jest nieporównywalny

polecam oba filmy, w obu jest zajebisty klimat stworzony
Dziewczyna z igłą rzeczywiście jest tak mocny i brutalny jak piszą? Mam plan się wybrać jutro na to do kina
Awatar użytkownika
suitup
mob psycho

Na pewno nie jest brutalny. Jest w całości czarno-biały, a zdecydowana większość rzeczy dzieje się na twarzach aktorów.
Ale z pewnością można powiedzieć, że jest mocny i pozostawia po sobie ślad.
Awatar użytkownika
suitup
mob psycho

The Brutalist super widowisko
mnóstwo cudownych ujęć, muzyka też się super wpasowywała w klimat
Adrien Brody oczywiście klasa sama w sobie

jak macie wolne 4h to wybierzcie się do kina
Awatar użytkownika
TdW

Jako, że jestem bardziej "filmowy" niż moja żona to co jakiś czas oglądam z nią stare filmy, które ja kiedyś oglądałem, a ona nie. Dziś wybór padł na Więzień Nienawiści. Jak byłem nastolatkiem to mega mi się podobał, robił wrażenie na młodym widzu. Ale oglądając teraz wydał mi się bardzo naiwny, taki wyciskacz emocji najprostszymi środkami, momentami ckliwy, nie jest to wielkie kino mimo, że wciąż jest chyba w top 25 rankingu Filmweba xD Oczywiście Norton klasa, ale miewał lepsze rolę.
Ten śmieszny ranking i tak jest chuja warty, ale każdy kinoman już chyba o tym wie.
A Wy macie takie filmy, które za małolata robiły wrażenie, a teraz śmieszą lub nie wywołują żadnych emocji?
Jakiś czas temu pokazałem jej też Upadek ze wspaniałym Douglasem i w przeciwieństwie do Więźnia Nienawiści nadal mi się podoba, jest wciąż aktualny i pozostaje dla mnie osobistym klasykiem.
Mider

Post autor: Mider »

upadek wyprzedził swoje czasy
Awatar użytkownika
TdW

Prawda, chociaż w Więźniu Nienawiści też była scena, gdzie ojciec Dereka mówił o narzuconej równości i parytetach ze względu na rasę (zatrudnianie czarnoskórych kosztem białych, którzy mieli większe kwalifikacje)
ODPOWIEDZ