HEWRA
- yungXpaproch
Re: HEWRA
no nie wiem, jeden z top kawalkow poldona wyswietleniami, raczej kazdy fan zna na pamiec. ale mozna w skali ogolnej powiedziec ze niedocenione jak cala hewra bo przeciez zrobili cos co "wyprzedzalo czasy w ktorych pospiech domena" i przestana byc fresh moze w nastepnym wieku
Chewra to po hebrajsku bractwo. (Słowo "chewra" oznaczało też w okresie międzywojennym żargonowe słowo oznaczające grupę przestępczą zaczerpnięte z używanego wtedy częściej języka jidysz). Producent hewry ma w nazwie znaczki ₪. Znaczek ten to nic innego jak symbol waluty izraelskiejczyngis_chan pisze: ↑10 kwie 2024, 15:24Zawsze myślałem że zasugerowali się nazwa kopalni soli himalajskiej w Pakistaniekendo pisze: ↑13 paź 2023, 19:47 Wiadomo coś o etymologii nazwy grupy?
Swego czasu czytałem książkę Sergiusza Piaseckiego pt.: "Kochanek Wielkej Niedźwiedzicy". Autor w międzywojniu parał się m.in. kontrabandą przez granicę polsko-radziecką i w książce zawarł wątki autobiograficzne. Na jej (książki) końcu był słowniczek z wyrażeniami używanymi przez przemytników i znalazło się tam słówko "chewra" oznaczające ekipę, ferajnę.
Erudyta Belmondziarz jako najbarwniejsza postać tego uniwersum może maczał w tym palce.
Światem kręcą pieniądze
Jeśli życie to dziwka, robi dla mnie pole dance
- przedszkolanek
brawo szerloki, kto by się domyślił że szekel to szekel
Czyli OG Enzo zajebał żydowskiej żmii za krzywe akcje na Palestyńczykach dokonywanych w Strefie Gazy. Imo nacjonaliści polscy powinni propsować tą akcję.
"Antysemitom nie jestem, raczej żyda testem" (pisownia oryginalna)
"Antysemitom nie jestem, raczej żyda testem" (pisownia oryginalna)
I'm enslaving women from Ukraine,
they don't understand english
but they understand pain,
it's the language of anguish
-
superstraight
racze nie raczej (racze od uraczyc) rozkminiaczu
O kolego! Wychodzi jednak na to, że nikt z nas nie maiał racji, obaj byliśmy w błedzie! Otóż dowiedziałem się z legitnych żródeł bliskich bliskowschodniemu eastern clock clanu, czyli grupy macierzystej phenoma OG Enzo. Jestem więc w posiadaniu intelu prawie z samego źródła komórki.
Otóż porzućmy na chwilę swoje uprzedzenia i wyobraźmy sobie, że nie jesteśmy wszystkowiedzący, bo jednak prawdziwy wers brzmi tak!!:
Antysemitom nie jestem, Raczę Żyda Teściem
!!!
Z tego, co mi przekazano, jest to element obyczajowości ludów z tamtejszego regionu świata, mianowicie aby Arab udowodnił swój prosemityzm, gdy do jego kwatery zawita żyd, to przyjęło się, że w ramach bycia dobrym gospodarzem, należy "uraczyć", czyli użyczyć swego teścia i oddelegować go do opieki nad semickim przyjacielem, który właśnie zawitał w jego progach. Przekazano mi również, czym dokładnie jest zwyczaj "uraczenia", jak wygłąda, na jakich zasadach się on odbywa, jakie stosunki wtedy zachodzą, ale nie zrobię tego, bo to wychodzi już jednak poza merytoryczną dyskusję!
Dziękuję za zwrócenie mi uwagi na nieścisłości zawarte w moim poprzednim poście! Jak widać wspólnymi siłami można dojść bliżej prawdy. Pozdrawiam!
Otóż porzućmy na chwilę swoje uprzedzenia i wyobraźmy sobie, że nie jesteśmy wszystkowiedzący, bo jednak prawdziwy wers brzmi tak!!:
Antysemitom nie jestem, Raczę Żyda Teściem
!!!
Z tego, co mi przekazano, jest to element obyczajowości ludów z tamtejszego regionu świata, mianowicie aby Arab udowodnił swój prosemityzm, gdy do jego kwatery zawita żyd, to przyjęło się, że w ramach bycia dobrym gospodarzem, należy "uraczyć", czyli użyczyć swego teścia i oddelegować go do opieki nad semickim przyjacielem, który właśnie zawitał w jego progach. Przekazano mi również, czym dokładnie jest zwyczaj "uraczenia", jak wygłąda, na jakich zasadach się on odbywa, jakie stosunki wtedy zachodzą, ale nie zrobię tego, bo to wychodzi już jednak poza merytoryczną dyskusję!
Dziękuję za zwrócenie mi uwagi na nieścisłości zawarte w moim poprzednim poście! Jak widać wspólnymi siłami można dojść bliżej prawdy. Pozdrawiam!
I'm enslaving women from Ukraine,
Z ciekawości, kto robi mix/master Hewry? Bity i wokale są tak genialnie zmiksowane i tak pojebanie dobrze się uzupełniają, że brzmi to kosmicznie. Spędza mi to sen z powiek 
Światem kręcą pieniądze
Obstawiam że Oktokopter to wszystko miksuje.
Te bity mają tak rozbudowaną sekwencje
mają bardzo specyficzny styl mixdownu. Umiejscowienie elementów, reverby, low-end, cała ta przestrzeń i przede wszystkim perka, która nie jest za bardzo na froncie tylko sklejona w całość, a nawet bardziej backgroundowa. Co do brzmień to w mixie wjeżdża chyba syntezator rob papen, dość surowe presety + dobry reverb, fajnie to robi robote. Dużo sekwencji i arpów + jakieś sampelki ze starych paczek typu zero-g datalife co wychodziło na płytkach do akai (wokal/fx). Gość jest geniuszem
Te bity mają tak rozbudowaną sekwencje
Światem kręcą pieniądze
- yungXpaproch
zdecydowanie mix i master ogarnial szekel lepiac cale kawalki razem. tak jak hubson napisal, czesto (nie zawsze) te kawalki hewry powstawaly z nawijek nagranych wczesniej pod inne instrumentale, ktore kuba o potem bral i robil magie
czyli kuba o blender