OFFTOPIC FILMOWY

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Awatar użytkownika
ConeyIsland

Re: OFFTOPIC FILMOWY

Post autor: ConeyIsland »

Props @yungXpaproch za polecajkę, mam te pozycję na liście, będzie oglądane bankowo.
Awatar użytkownika
yungXpaproch

Post autor: yungXpaproch »

nie pożałujesz na stuwe, obiecuję
pzdr z farcikiem
obczaj se muzyczke synku :joint:
https://www.youtube.com/@yung_paproch
Awatar użytkownika
gambler

Post autor: gambler »

A ja trochę nie czaję wszechobecnych spustów nad Weapons/Zniknięcia. Ok, fajnie jest to narracyjnie poprowadzone i zagrane, za to duży plus, ale dla mnie film od momentu kiedy traci swoją tajemnicę to nudy obesrane. Mało horroru, chociaż te pojedyncze jumpscary dobre, ale mam wrażenie że największy sukces osiągnięty 'viralowością' pierwszej sceny.

A co do wyżej wymienianego lighthouse to topka filmów ogolnie, must Watch
yer a wizard, Harry
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

Ale zagadkę traci w jakichś 80% filmu, także nie jest źle. Mi się akurat jumpscare'y mało podobały bo były takie... przewidywalne i średnio pasowały do fabuły; tak jakby reżyser stwierdził że dał za mało horroru w horrorze i trzeba go trochę przyprawić. A Julia Garner cudowna w roli sfrustrowanej, samotnej nauczycielki.

Dołączam też do jebania Longlegs, poza pierwszą sceną w kwadratowym kadrze - syf totalny
Brazilian rush hour commuters
Sold out organic kombucha
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
emdeer

Post autor: emdeer »

O to to co do jumpscare to też miałem odczucie ze ktoś zobaczył gotowy film i stwierdził "ale kto to widział tak bez jumpscarow" .
Pokusilbym się o słowo że są wręcz żenujące i psują klimat tego filmu. Plus od momentu pojawienia się ciotki wg mnie ten film już jest gownem obsranym.
Także tez nie rozumiem powszechnych zachwytow.
Awatar użytkownika
wtt

Post autor: wtt »

Luxair pisze: 01 lis 2025, 21:10 @wtt Jeśli chodzi o body horror to Titane jest majstersztykiem
piękny film. jeden z tych, które można oglądać wielokrotnie. oglądałeś może nowy film tej reżyserki, Alpha?

SiNi pisze: 02 lis 2025, 9:05
wtt pisze: 01 lis 2025, 20:45 ale z evil skojrzył mi się speak no evil w oryginalnej wersji. zakończenie mnie wykończyło.
Na szczęście te filmy nie są ze sobą powiązane.
dzięki za ostrzeżenie, żeby nie marnować na niego czasu.

Longlegs też uważam, że nic specjalnego. ot taki zwykły film. od jakiegoś czasu większość filmów co wychodzi z cage'm jest absurdalnie propsowane. weapons ma fajnie poprowadzoną fabułę i tematykę. natomiast nie przepadam za aktorką grającą główną rolę i to był dla mnie największy minus tego filmu.
Awatar użytkownika
dr zjeb

Post autor: dr zjeb »

Spróbujcie rozkminić "Weapons" z punktu widzenia dzieci
Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike
Awatar użytkownika
SiNi

Post autor: SiNi »

wtt pisze: 03 lis 2025, 13:51 dzięki za ostrzeżenie, żeby nie marnować na niego czasu.
Nie ma porównania jak już, nawet remake wyszedł lepiej od oryginału Speak No Evil.
Awatar użytkownika
strandmon
strandmon

Post autor: strandmon »

w poniedzialek 10.11 donnie darko w multikinach, polecam kto nie widzial i tym co widzieli polecam tez
Awatar użytkownika
yaml

Post autor: yaml »

Jak tam ten nowy Smarzowski w kinach, widział ktoś już kolejny bezkompromisowy i gorzki portret polskiego społeczeństwa?
jesteś poszukiwany przez MOBBYN
Awatar użytkownika
potter

Post autor: potter »

Ja wczoraj, piekło kobiet tak zwane. Co najmniej połowa filmu to sceny znęcania się chłopów nad babami, kiedy już dobrze wiemy że w tych domach jest przemoc domowa to dostajemy kolejny zlepek takich scen tylko inaczej nakręconych i zmontowanych. Oczywiście nie zabraknie też obrazu złych księży, polityków i policjantów (chyba że są kobietami) i nie radzących sobie z niczym facetów. Jak ktoś już widział ze dwa filmy Smarzowskiego to wie czego się spodziewać.
Awatar użytkownika
yaml

Post autor: yaml »

A to pierdole to, dzięki
jesteś poszukiwany przez MOBBYN
Awatar użytkownika
kapper1

Post autor: kapper1 »

kukoldwehra na straży
Bartuz

Post autor: Bartuz »

potter pisze: 08 lis 2025, 12:04 Ja wczoraj, piekło kobiet tak zwane. Co najmniej połowa filmu to sceny znęcania się chłopów nad babami, kiedy już dobrze wiemy że w tych domach jest przemoc domowa to dostajemy kolejny zlepek takich scen tylko inaczej nakręconych i zmontowanych. Oczywiście nie zabraknie też obrazu złych księży, polityków i policjantów (chyba że są kobietami) i nie radzących sobie z niczym facetów. Jak ktoś już widział ze dwa filmy Smarzowskiego to wie czego się spodziewać.
Czyli pedagogika wstydu jak w drugiej części Wesela?
Awatar użytkownika
KamilNO

Post autor: KamilNO »

Oj nie nie, w drugim weselu to granice dobrego smaku zostały ostatecznie przekroczone gdzieś w ostatnich 15min jak Wojtek musiał pokazać (pomimo bardzo czytelnej sugestii że chłopa będzie ruchac świnia, dwie sceny wczesniej), że naprawdę chłopa wyruchala świnia. Tutaj podobne doslownosci się pojawiają gdzieś w połowie filmu już, także wielki progres KODziarskiego wieszcza!
Jednak trzeba oddać że odważył się na 30sek pokazać że jednak przemoc domowa nie ma płci (ale tylko na 30sek, bo jest jeszcze dużo scen do pokazania żeby było wiadomo że Polacy bijo baby!)
Awatar użytkownika
MalkoNTENT

Post autor: MalkoNTENT »

Można znaleźć informacje czy filmy grane w kinach będą gdzieś na streamingach?
Malkontent to moje drugie imię odkąd dorosłem
Awatar użytkownika
yungXpaproch

Post autor: yungXpaproch »

ja to se zawsze obczajam na rotten tomatoes co wyszło ostatnio na strimingi bo se można tam posortować tak od najnowszych i albo w kinach do obejrzenia, albo w domu do obejrzenia. jak mnie jakiś konkretny film interesuje to se googluje kiedy wchodzi na streamingi ale tak z reguły jest to zwykle do 3-4 miesięcy od premiery kinowej
pzdr z farcikiem
obczaj se muzyczke synku :joint:
https://www.youtube.com/@yung_paproch
Awatar użytkownika
dr zjeb

Post autor: dr zjeb »

Ze wszystkich filmów Smarzola Wesele 2 rozczarowało najbardziej, ale nie dlatego że pedagogika wstydu, tylko że najebał tam tych wszystkich wątków po korek, nawet znalazło się miejsce na Murzyna który rucha lepiej niż polski biały konserwatysta :bowdown:
A wystarczyłoby choć trochę złagodzić te dodatki, zostawić motyw Więckiewicza i podkręcić wątek zawiedzionej miłości z asystentką, zostawić długowłosego Hitlera z kolegami-wesołkami przeżywających swój młodzieńczy czas durnej zabawy tak, jak jest, a dopieścić główną dramatyczną oś, czyli historię dziadka.
Mógł być zajebisty melodramat na poważnie, zajebisty od początku do końca. No ale oczywiście nie mógł się powściągnąć pan Wojtek :bowdown:
yungXpaproch pisze: 15 lis 2025, 3:01 ja to se zawsze obczajam na rotten tomatoes
Same here, audience score na Rottenie to chyba ostatni wiarygodny wyznacznik czy warto, poza kanałami o których mam już sprawdzone, że ich autorzy propsują ciekawe rzeczy, które mają szansę zaciekawić i mnie.
Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike
Awatar użytkownika
kapper1

Post autor: kapper1 »

dr zjeb pisze: 15 lis 2025, 12:54 autorzy propsują ciekawe rzeczy, które mają szansę zaciekawić i mnie.
No to z polskich raczej tylko ponarzekajmy o filmach i od technikaliów na gałęzi (i kiedyś skazany na film o lynchu materiał świetny)

Reszta to ciumcioki oceniający średniaki albo gnioty wysoko tak jak ostatniego aliena ziemia.
Przykładami są brody aka cwel, kinocentryk, jakieś 2 pary, gdzie pantofle raczej przytakują partnerce, bez schematu (chociaż jego estrogenowi goście z jakichś yt albo facebooków są jeszcze gorsi)
A raczek ocenia bardzo światopoglądowo i się odbiłem
Awatar użytkownika
kr0pka
sauna freak

Post autor: kr0pka »

Widzowie, szukam filmów gdzie można się pobujać do dojebanej muzy tj. które mają konkretny soundtrack. Wczoraj obejrzałem Straight Outta Compton i było całkiem całkiem. Fajnie jakby się kręcił film w rapowych klimatach - La Haine znam akurat ale poza tym, to widziałem bardzo mało filmów i pewnie większości klasyków jednak nie widziałem.

Będę wdzięczny za polecenia.
nic na potem
ODPOWIEDZ