Smarki Smark - Najebawszy EP (Moda na epkę) (2005)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Nerwowy

Re: Smarki Smark - Najebawszy EP (Moda na epkę) (2005)

Post autor: Nerwowy »

Pogrzebałem trochę w sieci na temat różnych wydań tego znanego wszystkim klasyka, i okazuje się, że były 3 wydania:
- mp3 VBR od 41st (dźwiękowo jaśniejsze)
- mp3 192 (z tracklistą z Discgogz) (ciemniejsze)
- Audio CD (pochodzące z magazyny Ślizg #3, wbrew temu co napisane jest na okładce, pliki są w jakości Audio CD)

Czy istnieje tu ktoś, kto jest może w posiadaniu tej płyty, i może dałby się uprosić zrippować to do FLAC/WAV?
Przyznam bez bicia, że żadna z tych wersji mp3 nie jest idealna, choć niby poprawniejsza jest 192. Byłoby cudownie.
Ostatnio zmieniony 13 gru 2020, 10:38 przez Nerwowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Zrób sobie dobry instrumental/acapella/4+ ścieżki z dowolnego utworu - 2026 klik

Linki
Spoiler
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

@Nerwowy
Jeszcze były udostępnione WAVy remastera Puzzla z którego były tłoczone placki:
Remaster FLAC (źródło):
https://mega.nz/file/rNBWABgY#XnTQ8WLCQ ... 3ncSOKIbeY
i rip we FLACu z Cover CD ślizgu:
https://mega.nz/file/vFZQzbLR#-reK4lSsg ... dYMAPGmApc
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
Nerwowy

@Burak Holy shit! System zniszczony jak terminator puszkę coli. Nie wierzę w to :rotfl:
Dziękuję stary. I za całą monstrualną robotę z Dropboxem! To się ceni!

- Nie wnikam, skąd masz te pliki Puzzla. Słychać, że mix jest lepszy, choć master na CD i na winyle robi się inaczej, więc jeszcze może nie zupełnie to jest to, ale raczej dla większości będzie najlepszy, zwłaszcza że nie trzeba tam używać ReplayGain jak w wersji ślizgowej, co oznacza, że przy braku wymuszenia niższej głośności nie będzie np. za dużo basu. Puzzel dobrze zna się na rzeczy, i słychać tam sporo rzeczy lepiej. Ogólnie jak nie rozkręcam za głośno, brzmi ekstra.
- Co do wersji ze Ślizgu, to wygląda jakby na inny master niż na mp3 192 i 41st VBR. Jest cichszy, a na dodatek ma zastosowany dodatkowy ReplayGain dalej obniżający głośność przy odtwarzaniu np. w F2K, ale to dobra decyzja IMHO. Da się go usunąć klikając PPM na track>ReplayGain
- Wniosek jest taki, że albo 41st dokonali zwykłej rekompresji z wersji 192kbps, albo zastosowali normalizację przy rippowaniu z CD Ślizgu, który w pliku .nfo jest wylistowany jako source. Być może dlatego tam to brzmi to za jasno IMHO na tle wersji 192 przy tej samej głośności. Albo kwestia ustawień enkodera, czy wersji. Także wstrzymam się z osądem.

Nigdzie w wyszukiwarce nie znalazłem tych rzeczy, które zalinkowałeś. Czy mógłbyś sam, lub ja, zrobić z tego wszystkiego zrobić osobny temat, lub jeśli nie tu, to gdziekolwiek?
Chodzi o to, że Google nie indeksuje tego, co się dzieje na tym forum w podstronach. Jedynie nazwy tematów, ew. pierwsza strona. Inaczej nawet nikt tego nie znajdzie.
Dorzuciłbym bym ew. jeszcze te wersje mp3, które mam, i każdy będzie miał wszystkie je wszystkie w jednym miejscu.

I w ogóle props jeszcze raz za tą wrzutkę.

Zostając przy remasterach Smarka, odwdzięczę się chociaż tym, co naskrobałem w ostatnich miesiącach, jeśli to jakoś zadowoli -
Brudne Serca - Getto Głów LP Remastered (+ Miliony, Najki, Coś na Sumieniu + instrumental loop)
https://yadi.sk/d/5oiUdKsysFwCXg?w=1
https://youtube.com/playlist?list=PLawc ... YE1IAtOJtn
Spoiler
Jeśli jest ktoś chętny z kanałem YT z większą liczbą subskrypcji (np. 500/+) i chciałby to wrzucić do siebie, to śmiało. Proszę użyć tylko tego bezstratnego batch konwertera - skryptu do ffmpeg z okładką w 1440p lub 2160p (może być przeskalowana, byle QHD/4K) bo wtedy jest lepsza jakość audio na YT.
Ostatnio zmieniony 02 sty 2021, 1:26 przez Nerwowy, łącznie zmieniany 9 razy.
Zrób sobie dobry instrumental/acapella/4+ ścieżki z dowolnego utworu - 2026 klik

Linki
Spoiler
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Cudownie bylo o tym poczytac :bowdown:
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Nerwowy

To teraz patrzcie na to, jeśli ktoś nie widział. Post z tumblra składu Starszy Brat z 2012 z okazji wydania Najebawszy EP na winylu.
SMARY CHRISTMAS!
ogłoszenie prafialne grzecznościowe, smarki smark eseista :)

HOE HOE HOE!

Dwa dni zgrywania cutów u Pyzdry w pokoju. Dziś można się przyznać, że niektóre były z cedeków (dla zmyłki w tych miejscach podłożyliśmy trzaski). Miałem też chorą zajawkę na echo nałożone na wokale, bo jakoś w tym czasie odkryłem, że echo powinno być w tempie podkładu. Efekt był według mnie piorunujący, dlatego jest wszędzie. Założę się też, że Kixner nigdy nikomu nie pozwolił na taką ingerencję w jego działkę – „zmień to, zmień tamto, ogólnie ZMIEŃ”. Miał dość przy Dźwiękach stereo, dlatego podkład zrobiłem sam. Myślę, że słychać. Przy okazji spełniłem się też jako ghostwriter :).

W przyszłym roku minie osiem lat. Bardzo broniłem się przed opcją odgrzewanego kotleta, a propozycje były różne. Od remiksów, reedycji po sytuację, że koleżka z Poznania sam zrobił winyl w lay-belle.com, czy czymś podobnym. Na pięciolecie byliśmy bliscy porozumienia z Kixnerem. Na przeszkodzie stanęły okładka i inne nieistotne kwestie (wszyscy artyści to finansiści!). Przede wszystkim szukałem dziury w całym licząc, że zepnę się i zrobię jakiś nowy materiał, żeby nie odcinać kuponów od starego. Trochę się przeliczywszy.

Ostatecznie zostałem postawiony przed faktem. Paweł Chlebek (brat Pyska) po prostu wręczył mi z partyzanta wosk. Może nie było szału jak przy słuchaniu pierwszych polskich winyli, ale mimo wszystko poczułem się WZRUSZONY.

Wszystkim zajął się Tomek. Ogarnął mastering (Puzzel) i wszystkie te opcje, których nie rozumiem. Dogadał się też co do okładki, tzn. miał być white label. Płyty miał ręcznie ponumerować Gans, ale kto kojarzy postać, ten wie, że nie mógł ich po prostu ponumerować. To było niewykonalne. Niektórzy nie potrafią się opanować.

Ode mnie to wszystko i dalej umywam ręce. Akcję patronuje Tomek i jego ludzie. Jest odpowiedzialny za realizowanie zamówień i podliczenie wszystkiego. Jako, że od początku z materiałem wiążą się pretensjonalne założenia o muzyce niezależnej, nieodpłatności i szerzeniu miłości do bliźnich, to cały zysk zostanie klasycznie pod publikę przeznaczony dla potrzebujących. Przy czym nikt jeszcze nie zdecydował, czy będzie to wpłata dla jakiejś lokalnej fundacji, czy też pomoc konkretnej osobie. Po odliczeniu kosztów będzie zaledwie kilka tysięcy złotych, czyli nie będzie jakiegoś filantropijnego szału. Dlatego w mejlach możecie pisać, którą opcję popieracie. Coś w stylu obiady na miesiąc dla małych wariatów vs. wypasiony wózek inwalidzki dla jednego.

Nie będzie też żadnego dotłaczania. Nakład typowo polski (380), z czego część została już rozdana. Dlatego dwie sztuki będą wysyłane tylko w wyjątkowo uzasadnionych przypadkach – zależne od Waszej inwencji. Nie wiem, jakaś ciekawa historia życia albo namiary na fajną koleżankę – kwestia przekonania Tomka i jego ludzi. Takie zamówienia będą też potwierdzane i ewentualnie realizowane w ostatniej kolejności. Nie zamawiajcie na babcię, siostrę, czy mamę. Cena to 50 zł plus 15 zł przesyłka. W sprawie wszelkich kwestii technicznych odsyłam pod adres – [email protected].
Ostatnio zmieniony 30 lis 2025, 15:34 przez Nerwowy, łącznie zmieniany 2 razy.

Linki
Spoiler
Awatar użytkownika
2rzyn

Kazdy widzial i zna na pamiec ten post mordo ;)
Awatar użytkownika
fromage

Post autor: fromage »

Chief Keef pisze: I'm so fly, I'm so fly, in Hawaii eating Thai
You gotta pay me for a comment, and that comment might be why
Asian ho, say she think I'm nice, why 'cause I eat rice?
Bitch, I'm mean, go and get your things, you can spend the night
Awatar użytkownika
2rzyn

Kocham was truskule
ocznik

Post autor: ocznik »

wysłałem maila chwilę po publikacji tego posta, odpowiedzi nie dostałem nigdy :cry:
Awatar użytkownika
Esdoer

Post autor: Esdoer »

Obsługa tego maila była daleka od optymalnej, ja też dość szybko wysłałem, po czym dałem znać ziomeczkowi, jemu odpisali, a mi nie.
Awatar użytkownika
horrypaz
Brak Kultury

Post autor: horrypaz »

też pamiętam że wysłałem od razu a się nie załapałem
Awatar użytkownika
Jasek

Post autor: Jasek »

U Kixa na fp jest licytacja winyla na zbiórkę dla Ukrainy, cena już osiągnęła 4 koła, dojebane
cztery żubry i dwie kurwy
Awatar użytkownika
CeHaTeHaCe

Post autor: CeHaTeHaCe »

ktoś wie skąd jest cut "listen" w kawałku o rapie? z samego początku
TdW pisze: 11 gru 2019, 23:28 Chciałbym nominować słowo rondlarz do młodzieżowego słowa roku
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Ostatnio widziałem panią Muchę w telewizji i tak teraz myślę, że smarkowe wersy zestarzały się lepiej.
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Sumzor

Post autor: Sumzor »

Jeśli ktoś poluje na winyl, właśnie wystawiłem swój egzemplarz. Może ktoś chce zrobić sobie prezent pod choinkę :)

https://allegrolokalnie.pl/oferta/smark ... nyl-unikat
tomeczek2301

Post autor: tomeczek2301 »

Piękny relikt pozdrawiam
Awatar użytkownika
CCORD

Post autor: CCORD »

Jak zwykle za późno ;_;
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Czy ktoś wie mniej więcej, kiedy wyszła ta płyta? Nie chodzi mi oczywiście o konkretną datę, bo to pewnie trudne, tylko tak w przybliżeniu, bo muszę kupić sixpack na dwudziestolecie :lol:
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

no to juz mineło, bo w marcu
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
Awatar użytkownika
fromage

Post autor: fromage »

Chief Keef pisze: I'm so fly, I'm so fly, in Hawaii eating Thai
You gotta pay me for a comment, and that comment might be why
Asian ho, say she think I'm nice, why 'cause I eat rice?
Bitch, I'm mean, go and get your things, you can spend the night
ODPOWIEDZ