Filmy dokumentalne

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

hardy

Filmy dokumentalne

Post autor: hardy »

Otwieram temat o dokumentach, bo dużo tego oglądam. Głównie tematyka historyczna, polityczna, religijna, kryminalna i inne różne.
Jak coś ciekawego zobaczę, to tu wpiszę i zapraszam Was również do tego.
Content biorę z youtuba, więc jest łatwo dostępny.

Teraz właśnie będę oglądał polski film Demons of Sex czyli Demony Seksu, podobno o egzorcyzmach i szatanie. Jak ktoś widział, to może podzielić się opinią.
Polecam takie serie jak Szerokie tory, Biblia pod lupą, Bliżej prawdy, Tajemnice Biblii, Archiwum X Śledztwa po latach, Seryjni mordercy, Wcielenia zła, Za kulisami PRL-u. No jest tego trochę.

Zapraszam!
Awatar użytkownika
con shonery
Moderator

Re: Filmy dokumentalne

Post autor: con shonery »

kto jeszcze nie oglądał polecam buntowników na krawędzi, the dawn wall i meru. nie trzeba lubić tej tematyki
seria polscy himalaiści
noo i saga prastarej puszczy
Awatar użytkownika
svnchez

Post autor: svnchez »

Oglądam głównie dokumenty o seryjnych mordercach i związane z tematyką kultury. Ostatnio głównie na Netflixie, bo nawet sporo ciekawego contentu i spokojnie mogę polecić Rozmowy z mordercą: Taśmy Teda Bundy'ego. Od dawna uważam, że jego historia i to co się wyprawiało zasługuje na serial, który mógłby okazać się hitem, ale jako dokument też wyszło bardzo dobrze. Poza tym miło wspominam Cuba Libre: historia gorącej wyspy, która przedstawia w kilku odcinkach całą historię Kuby. Generalnie warto przejrzeć, bo można tam znaleźć kilka niezłych i ciekawych materiałów
Robert Lewandowski pisze:Dobra, puściliście już swoje numery, a teraz wjeżdża ZBUKU
Awatar użytkownika
boixos

Post autor: boixos »

o festiwalu 'Fyre' z Netflixa
Awatar użytkownika
kuszmen

Post autor: kuszmen »

a ja polecam Wild Wild Country, rowniez na Netflixie, piekne czasy, co tam sie wyrabialo :D
https://www.youtube.com/watch?v=hBLS_OM6Puk
Awatar użytkownika
instinkt
Moderator

Post autor: instinkt »

O.J.: Made in America
najlepszy dokument jaki w życiu oglądałem, w pełni zasłużony Oscar
https://hbogo.pl/seriale/oj-made-in-america
MonsieurHibou

Post autor: MonsieurHibou »

"American Anarchist" na Netflixie. Historia typa, który napisał słynne "The Anarchist Cookbook", w którym były przepisy na bomby, narkotyki, broń, etc. Robi wrażenie, właściwie całość jest wywiadem z typem, który ewidentnie chciałby zapomnieć o przeszłości. Świetny film, polecam.
hardy

Post autor: hardy »

Zajawiłem się ostatnio na temat Czarnobyla, choć już wcześniej oglądałem filmy o tym i czytałem, a od rodziców też trochę usłyszałem, więc coś wiedziałem podchodząc do tego serialu, który jak dla mnie jest max 7/10, a na FW widzę 9,1 :shock:

A teraz sobie oglądam dokumenty na ten temat. Polecam kanał Napromieniowani.pl, oni mają też stronę na fb. Zajmują się taką tematyką i mają ciekawe i archiwalne filmy. Pomagają samosiołom czyli ludziom którzy wrócili mieszkać do Czarnobyla po katastrofie, zawożą im jedzenie i potrzebne rzeczy, wielki props.
Mają też wywiad z z Diatłowem z polskimi napisami.

Obejrzałem też Życie w Czarnobylu o tym jak robotnicy budujący drugI sarkofag mieszkali tam po 15 dni i wracali aby nie zachorować.

Potem Czarnobyl wstęp wzbroniony z TVN Turbo też fajne ale nie podoba mi się bagatelizowanie i wiara w sowiecką wersję że zginęło w sumie 30 osób.

Czarnobyl, Prypeć, stan na 2010 rok to też zajebisty materiał, mocno amatorski i klimatyczny. Zima, śnieg, suche drzewa, no moc po prostu. I dużo rzeczy jeszcze w mieszkaniach zostało, jeszcze nie rozgrabili.

Te podstawowe też widziałem jak Discovery - Katastrofa w Czarnobylu i Bitwa o Czarnobyl. Ten drugi lepszy.

Do obejrzenia mam jeszcze wykład Czarnobyl po ćwierćwieczu, W cieniu reaktora, rzeczy od Gonciarza, rzeczy z kanału Żądny przygód i oczywiście Uwaga naukowy bełkot.
Awatar użytkownika
manio

Filmy dokumentalne

Post autor: manio »

Temat do polecanka filmów dokumentalnych
Ja polece:
Ikar
Sprawa Friedmanów
Gadające głowy
Safari reż. Ulrich Seidl
Płaskoziemcy - serio
Inside Job

Macie coś ciekawego o sektach?
Awatar użytkownika
con shonery
Moderator

Post autor: con shonery »

[mention]manio[/mention] jest już taki temat, przerzuciłem post. o sektach polecam Holy Hell
Awatar użytkownika
manio

Post autor: manio »

con shonery pisze: 28 sie 2019, 10:30 [mention]manio[/mention] jest już taki temat, przerzuciłem post. o sektach polecam Holy Hell
dziękuję i dziękuję
Awatar użytkownika
clockers

Post autor: clockers »

dokument o Quincy Jonesie na Netflix. tytuł to o ile pamiętam po prostu Quincy. piękny przelot po historii jednego z największych gigantów muzyki, jednego z najbardziej płodnych artystów i jednego z najbardziej wpływowych ludzi w tej branży.
2ps__

Post autor: 2ps__ »

ja pierdole kiedy ja mam to wszystko czytac/ogladac/sluchac nie wyrabiam już
Awatar użytkownika
YKCUL

Post autor: YKCUL »

Może ktoś polecić jakieś ciekawe dokumenty wojenne? Ostatnio obejrzałem taśmy 2 wojny w kolorze na Netflix i się zajawilem, niekoniecznie dotyczące drugiej wojny światowej
NOWY FORUM ŚLI**
TYLKO NIE RAPOWY
Spoiler
Obrazek
Awatar użytkownika
suraks

Post autor: suraks »

nie o wojnie ale dopiero zobaczylem watek, polecam colectiv na hbo, sytuacja rownie dobrze moglaby sie wydarzyc w polsce
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

Pies pyta o dokumenty, polecam - obejrzyj Herzoga
Awatar użytkownika
boixos

Post autor: boixos »

wojna wietnamska, ale chyba wywalili z netflixa, warto poszukać bo baardzo szeroko omówiony temat
Awatar użytkownika
YKCUL

Post autor: YKCUL »

przedszkolanek pisze: 15 paź 2020, 17:32 Pies pyta o dokumenty, polecam - obejrzyj Herzoga
Chyba nie zrozumiałem z tym psem
NOWY FORUM ŚLI**
TYLKO NIE RAPOWY
Spoiler
Obrazek
Awatar użytkownika
Jaayu

Post autor: Jaayu »

Coś o Afryce i tamtejszych wewnętrznych konfliktach?
Dotychczas oglądałem Africa Addio (swoją drogą mocarny dokument) i chciałbym sobie coś podobnego obejrzeć
You got opps, ain't you?
No, we ain't all angels
oyche

Post autor: oyche »

chyba wklejalem gdzies ale tu jest kilka jak lubicie https://ok.ru/video/c1462001
ODPOWIEDZ